Software/System architecture tečaj i certifikat

poruka: 33
|
čitano: 7.236
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Bok!

Postoji li ponuda tečajeva/certifikata koji bi obrađivali područje dizajna system arhitektura? Znači ne strogo tečajevi orjentirani na programiranje i sintaksu nego na neke oblikovne obrasce i dizajn cjelokupnih (npr. enterprise) sustava.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Software/System architecture tečaj i certifika
highwayman kaže...

Bok!

Postoji li ponuda tečajeva/certifikata koji bi obrađivali područje dizajna system arhitektura? Znači ne strogo tečajevi orjentirani na programiranje i sintaksu nego na neke oblikovne obrasce i dizajn cjelokupnih (npr. enterprise) sustava.

Što bi to, pobogu, trebalo biti? Ne ček', nemoj mi reći - po struci si ekonomist? {#}

Šalu na stranu... Da bi ti ljudi mogli kvalitetno odgovoriti, preporučam da barem okvirno pokušaš navesti specifične platforme koje te zanimaju jerbo neki univerzalni popis tečajeva za administraciju takozvanih "enterprise sustava" ne postoji (iz očitih razloga).

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.3.2011 8:34 (vlad0).
17 godina
highwayman kaže...

Bok!

Položaj sistem arhitekta / dizajnera se gradi godinama skupljajući ekspertizu pojedinih područja. Veće sustave "dizajniraju" grupe takvih ljudi.

Nema tu baš "kuharica".

17 godina

Momak puca na managersku poziciju :) Cuo sam da manageri u RH imaju dobre place ;)

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nisam ekonomist i nisam mislio da postoji kuharica, imam određeno iskustvo u programiranju, ali me zanima i formalno obrazovanje u pogledu osmišljavanja arhitekture sustava - a ne samo metode pokušaj/promašaj. Ne vidim smisao definiranja točne platforme u ovom slučaju budući da sam ciljao na neke oblikovne obrasce na višoj razini, ali ako baš inzistirate onda bih išao u smjeru J2EE.

Argument da se to znanje steče SAMO iskustvom ne stoji jer se onda može tako reći i da se programer postaje iskustvom, ali gle - čak i postoje neke edukacije za programiranje.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

algebra.hr

najbolja ponuda obrazovanja u IT sektoru, za sve ostalo se ide u inozemstvo

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Na koju točno edukaciju misliš?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
enloz kaže...

algebra.hr

najbolja ponuda obrazovanja u IT sektoru, za sve ostalo se ide u inozemstvo

Nema te škole koja će ikoga obrazovati za rad u enterprise IT okuženju osim prakse, prakse i još puno prakse.

@highwayman

Nije nam problem uputiti te u pravom smjeru, ali morat ćeš točnije specificirati što ti se mota po glavi da bi ti mogli pomoći. Ali... Mislim da imaš krivu percepciju - nije dovoljno završiti neki jednotjedni tečaj, upiknuti certifikat i onda se nadati da ćeš sutra završiti na radnom mjestu enterprise-nešto. U praksi je to obično dijametralno suprotno. Čitaj: završiš na takvom mjestu ili korak do njega, pa tek onda lagano rješavaš certifikate vezane uz to. A onako iskreno... Uglavnom se tu ipak radi o personalnoj satisfakciji i / ili radi klijenata i sveopćeg dojma. Zašto to kažem? Ako imaš iskustvo koje će ti omogućiti napredovanje, certifikat ti neće pomoći puno (jer ti neće ni trebati). A ako iskustva nemaš, certifikat ti ponovo neće pomoći (jer bez iskustva ne vrijedi puno). Tako da... Moj savjet ti je da radije sačuvaš te novce za nešto drugo. I da bude jasno: pričam o enterprise-nešto situacijama. Na "nižim" IT razinama certifikati imaju puno više smisla...

17 godina
highwayman kaže...

Nisam ekonomist i nisam mislio da postoji kuharica, imam određeno iskustvo u programiranju, ali me zanima i formalno obrazovanje u pogledu osmišljavanja arhitekture sustava - a ne samo metode pokušaj/promašaj. Ne vidim smisao definiranja točne platforme u ovom slučaju budući da sam ciljao na neke oblikovne obrasce na višoj razini, ali ako baš inzistirate onda bih išao u smjeru J2EE.

Argument da se to znanje steče SAMO iskustvom ne stoji jer se onda može tako reći i da se programer postaje iskustvom, ali gle - čak i postoje neke edukacije za programiranje.

Uspoređivati dimenzioniranje enterprise sustava i programiranje je smiješno. Na stranu što ni programiranje u ozbiljnim okolinama nije nešto što se može raditi nakon takvih "školovanja", niti postoje dva ista enterprise sustava.

Kao što rekoh, timovi iskusnih ljudi rade takve stvari godinama i u pravilu se u jedinici vremena radi samo na pojedinim segmentima. Recimo, samo DR projekti znaju biti toliko kompleksni da traju mjesecima, traže dosta ljudi i praktički ne diraju postojeću okolinu.

15 godina
neaktivan

ja još uvijek ne kužim autora jel bi on programirao ent aplikaciju, dizajnirao ent sustav ili nešto treće

a kaj se certifikata tiče, gle za neke stvari ti je najbliži MCM i MCA s time da u hrv (osim u MS hrv) nemaš kaj radit s tim certifikatima (osim ako ne misliš napravit domenu sa sharepontom/exchangeom/OCSom/SQLom za sve ljude u hrv)

kaj se love tiče računaj da ti za MCM (osim iskustva i prije položenih certifikata) treba još 25000$ a za MCA na sve to dodaj još jedno 10000$

http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/master.aspx#tab1

http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/architect.aspx#tab3

sve u svemu riječ je o tristotinjak ljudi koji većinom rade direktno za MS http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/master.aspx#meet

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

{#} - zašto ja imam dojam da ljudi imaju dojam da je IT i poslovi u IT-u čista glupost za koju završiš tečajčiće i imaš veliku plaću. Mediji su krivi?

Za dizajnirati sustave i izradu arhitektura trebaš znanje iz mnogo područja i iskustvo koje nećeš dobiti na fakultetu ili tečaju. Iskustvo je tu ključno i to baš zato što NIKAD u IT-u nemaš1-best-way za rješavanje baš ničega.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.4.2011 10:24 (naxeem).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

SCEA?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
highwayman kaže...

SCEA?

Zgodno i zanimljivo, ali mislim da za dobiti certifikat moraš imati znanje od ranije i da nemaš tečaj za certifikat koji će te u 30 dana pripremiti.

14 godina
neaktivan

Nisam ni govorio o nečem kratkoročnom i nisam rekao da nemam nikakvog iskustva. To što svi odmah popljuju to je druga stvar.

Ima tko iskustva sa SCEA certifikatom? Koliko se isplati ulagati u to ili nešto slično?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
highwayman kaže...

Nisam ni govorio o nečem kratkoročnom i nisam rekao da nemam nikakvog iskustva. To što svi odmah popljuju to je druga stvar.

Ima tko iskustva sa SCEA certifikatom? Koliko se isplati ulagati u to ili nešto slično?

Sun je mrtav pa ne znam što je s tim sada i kako to Oracle hendla. Inače, certifikat će ti rijetko činiti razliku u poslovanju i uglavnom se na to ide zbog benefita firmi ili ostvarivanju poslova na račun 'stručnosti' tima. Najpametnije ti je da to ostaviš za zahtjev poslodavca.

17 godina
highwayman kaže...

SCEA?

SCEA je u principu jako specijaliziran certifikat i nema praktički veze s "pravim" enterprise dizajnom.

14 godina
protjeran
naxeem kaže...
highwayman kaže...

Sun je mrtav pa ne znam što je s tim sada i kako to Oracle hendla. Inače, certifikat će ti rijetko činiti razliku u poslovanju i uglavnom se na to ide zbog benefita firmi ili ostvarivanju poslova na račun 'stručnosti' tima. Najpametnije ti je da to ostaviš za zahtjev poslodavca.

Sad se to zove OLEA. {#}

$this->db->where->('I don't have a clue');
14 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
highwayman kaže...

SCEA?

SCEA je u principu jako specijaliziran certifikat i nema praktički veze s "pravim" enterprise dizajnom.

Pa to je i u neku ruku poanta certifikata - specijaliziranost, zar ne? :)

17 godina
highwayman kaže...
Old Iggy kaže...
highwayman kaže...

SCEA?

Pa to je i u neku ruku poanta certifikata - specijaliziranost, zar ne? :)

Pa u ovom slučaju i ne - bitniji je high-level pogled, tj. ne orijentirati se na specijalizirane segmente.

14 godina
neaktivan

Ima neka (bolja) alternativa onda ovome? I gdje uopće se može slušati tečaj za SCEA? Koliko vidim, u Algebri ne...

0 0 hvala 0
17 godina
highwayman kaže...

Ima neka (bolja) alternativa onda ovome? I gdje uopće se može slušati tečaj za SCEA? Koliko vidim, u Algebri ne...

Sumnjam da se općenito tečajevi tog tipa mogu naći kod nas organizirani na redovnoj ili povremenoj bazi. No negdje po Europi da.

Edit: SCEA - This certification is for enterprise architects responsible for architecting and designing Java EE compliant applications with an emphasis on making the best use of Java EE features to create flexible, scalable, secure designs. Iliti, po opisu je teško ono što se traži.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.4.2011 23:01 (Old Iggy).
14 godina
neaktivan

možda online?

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.4.2011 22:57 (highwayman).

0 0 hvala 0
17 godina
highwayman kaže...

možda online?

Svaki vendor uz specifikaciju tečaja ima i preduvjete / materijale potrebne za rad i slično. Provjeri na vendorskom webu.

15 godina
neaktivan
highwayman kaže...

možda online?

kaj točno ti želiš???

17 godina
protjeran

Možda i nađeš tečaj. Jer ako si spreman platiti sigurno će se nači netko tko će ti prodati uslugu tečaja.

Samo ne znam dali znaš za posao software arhitekta redovito se traži preko 10 godina iskustva.

Mislim da postoje neki MS certifikati, a i oni traže 10tak godina konstantnog rada. I ima ih tek nekoliko ljudi u hrvatskoj.

Programko http://programko.bloger.hr

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

@cekpi

Pročitaj uvodni post. Ako ti još nije jasno daj mi broj telefona pa ću ti jako polako slovkati...

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2011 13:31 (highwayman).
15 godina
neaktivan
highwayman kaže...

@cekpi

Pročitaj uvodni post. Ako ti još nije jasno daj mi broj telefona pa ću ti jako polako slovkati...

Gledajući dosad napisano, meni se sve čini da bi ti bio najsretniji s nekim PMI certom. Ali moraš biti svjestan da ni njega ne možeš dobiti bez iskustva. I to doslovno mislim: "PMP Requirements: A four-year degree (bachelor's or the global equivalent) and at least three years of project management experience, with 4,500 hours leading and directing projects and 35 hours of project management education".

17 godina
vlad0 kaže...
highwayman kaže...

@cekpi

Gledajući dosad napisano, meni se sve čini da bi ti bio najsretniji s nekim PMI certom. Ali moraš biti svjestan da ni njega ne možeš dobiti bez iskustva. I to doslovno mislim: "PMP Requirements: A four-year degree (bachelor's or the global equivalent) and at least three years of project management experience, with 4,500 hours leading and directing projects and 35 hours of project management education".

Može to plus sve koji imaju "enterprise" riječ u sebi + CDCDP i slične...{#}

15 godina
neaktivan
highwayman kaže...

@cekpi

1. nema potrebe bit kreten, pogotovo ako tražiš pomoć/savjet

2. softwerska i sistemska arhitektura su dva vrlo široka i poprilično različita pojma

3. online enterprise certifikati ne postoje, on line možeš nać možda materijale, neki study guide i to je to

4. koje je tvoje trenutno IT iskustvo, što bi htio postić u IT-u odnosno kao što te vlado već pitao, "neki takav" certifikat bi ti služio za što točno

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.4.2011 16:34 (cekpi).
17 godina
neaktivan

cekpi, ja sam dobio dojam da se on želi direktno školovati za poziciju [upisati_po_želji] arhitekta u IT-u, jer je ćuo da je tu dobra plaća, a i sviđa mu se "viša" pozicija. Naravno, logično mu je da to može dobiti nekakvim sitniš tečajem od 6-12mj. i par desetaka tisuća kuna. Ulog mu je razuman, jer je navodna plaća ionako vrlo visoka.

To je nešto slično kao kad ekipa upisuje FER jer "informatičari dobro zarađuju". Možda griješim pa se unaprijed ispričavam, ali taj sam dojam stekao.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice