He he onda kupi u Linksu 😂
Vodič za odabir grafičke kartice
- poruka: 41.786
- |
- čitano: 6.885.996
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
ja kazem - 5060 8gb vrama, i ivan ce biti sretan kao malo prase. To sto VI (vi, neki, iz mase) necete, a jebiga, ne mlate svi pare kao vi. ;)
Šta ivan ne zna naručit to isto za 350€? Zašto ivan ne bi uzeo naručio nešto jače za 400€? Tvoji savjeti ivanu nisu dobronamjerni.
i opet se bavimo "zasto je voda mokra" u uzaludnom pokusaju humora.....

Sapphire Pulse RX9060XT 16GB na Amazon.de s dostavom u Hrvatsku 393,80€ a bolja je od svih nabrojanih kartica.
eto vidis, to...tocno TO. to je jedini odgovor kojeg si ti mogao dati, kao ocigledni pripadnih amd klana. nista drugo ti nisi mogao napisati, osim preporuciti - jbg, jednaki krs, ali idi na nvidiju, jer je to current gen, ne isplati se kupovati 3 godine stari model za identicnu cijenu, iako ima vise vrama. pokusaj humora, i nije neki, a s druge strane je samo izbjegavanje odgovora.
ja zelim kupovati u linksu, moj pradjed je kupovao u linksu, moj djed je kupovao u linksu, zelim i ja. ja zelim otici u trgovinu i izaci sa sarenom kutijom u ruci. moji tata i mama su me drzali ispod kamena zadnjih 20 godina i ja ne znam za te amazonske sume i djungle.
ja imam 400e i kupovina je jedino moguca u linksu.
e TO i TU budite experti, a ne internet ratnici koji se nadrkavaju oko 0,2 fps u ....1 low framerateu.
masa je ljudi koji iz xy razloga ne kupuju na amazonu, ne kupuju vani, u par navrata sam pitao za Ivana, to ste ignorirali, doduse svi jednako, pa nije tvoja krivica.
Ali eto, ivanu su tata i mama kupili pjuter za uspjesno zavrseni 8 razred (iz drugog pokusaja) osnovne skole i upis u srednju. Ali, nista ne moze igrati jer je tata krovopokrivac a mama domacica, pa se bas ne kuze u tu tehniku, uzeli na rate u peveca neki kompjuter s integriranom grafikom. i onda se ivan sjetio da ima 300e od krizme sakriveno sa strane, jos 100 ce prodati par slicica pokemona, i voila - ima 400e, a jedina trgovina u krugu 200km je links.
I sto da nas Ivan kupi u linksu za 400e?
ja kazem - 5060 8gb vrama, i ivan ce biti sretan kao malo prase. To sto VI (vi, neki, iz mase) necete, a jebiga, ne mlate svi pare kao vi. ;)
Pa kupi onda sta hoces, zaboli me patka
Pitao si šta je najbolje kupiti za 400€ i ni centa više - RX9060XT 16Gb sa Amazona.
Ako si vezan pupčanom vrpcom za Links kupi šta kod njih imaš za 400€ i amen.
I smiri strasti.
"za 100e vise" je argument za sviranje ku.cu, i tocno onaj o kojem svi mantrate, a svako sa malo zdravog razuma razumije sto znaci "imam xy i ni lipe,centa, eurocenta, dinara, pare..." vise. njima govoriti o "samo .... vise" besmisleno, sve razumije, sa svime se slaze, ali on jednostavno NEMA vise.
I nece ustedjeti na nicemu, jer nema na cemu.
Tako da, tvoj savjet je odlican - skinite crno bijele naocale, i spustite se na zemlju, planet, JDH (jadna drzava hrvatska) medju sirotinju koja radi za 800e mjesecno, ne, naravno, niste vi krivi za to, ali vasa i njihova percepcija svijeta je drasticno razlicita, vama "samo" je nekome "puno"....
Totalno si u pravu, ja bih razmislio o rabljenoj opciji na njegovom mjestu ali netko možda nema tu mogućnost i u tom slučaju 5060 ili 9060XT 8GB nek gleda i to je to.
Nekad jednostavno nema druge opcije i to je to.
Ne znam baš da bi samo zbog 12GB uzimao RX6750XT za tu cijenu.
glas razuma, o tome ja govorim cijelo vrijeme.
lako je biti pametan, kad imas mogucnosti da budes pametan i sam sebe tapsas po ramenu kako si pametan.
ali ako situacija zahtjeva da budes glup a ispadnes pametan, e onda svi jubito eksperti pricu okrecu na "za samo malo vise" i slicne floskule. kad ni to ne prodje, onda se vadi karta amazona, ebaya, bilo gdje, bilo sto, sto je legitimno, ali, neprihvacanje stvarnosti u kojoj zive ljudi koji iz xy razloga tu mogucnost nemaju.

Sapphire Pulse RX9060XT 16GB na Amazon.de s dostavom u Hrvatsku 393,80€ a bolja je od svih nabrojanih kartica.
eto vidis, to...tocno TO. to je jedini odgovor kojeg si ti mogao dati, kao ocigledni pripadnih amd klana. nista drugo ti nisi mogao napisati, osim preporuciti - jbg, jednaki krs, ali idi na nvidiju, jer je to current gen, ne isplati se kupovati 3 godine stari model za identicnu cijenu, iako ima vise vrama. pokusaj humora, i nije neki, a s druge strane je samo izbjegavanje odgovora.
ja zelim kupovati u linksu, moj pradjed je kupovao u linksu, moj djed je kupovao u linksu, zelim i ja. ja zelim otici u trgovinu i izaci sa sarenom kutijom u ruci. moji tata i mama su me drzali ispod kamena zadnjih 20 godina i ja ne znam za te amazonske sume i djungle.
ja imam 400e i kupovina je jedino moguca u linksu.
e TO i TU budite experti, a ne internet ratnici koji se nadrkavaju oko 0,2 fps u ....1 low framerateu.
masa je ljudi koji iz xy razloga ne kupuju na amazonu, ne kupuju vani, u par navrata sam pitao za Ivana, to ste ignorirali, doduse svi jednako, pa nije tvoja krivica.
Ali eto, ivanu su tata i mama kupili pjuter za uspjesno zavrseni 8 razred (iz drugog pokusaja) osnovne skole i upis u srednju. Ali, nista ne moze igrati jer je tata krovopokrivac a mama domacica, pa se bas ne kuze u tu tehniku, uzeli na rate u peveca neki kompjuter s integriranom grafikom. i onda se ivan sjetio da ima 300e od krizme sakriveno sa strane, jos 100 ce prodati par slicica pokemona, i voila - ima 400e, a jedina trgovina u krugu 200km je links.
I sto da nas Ivan kupi u linksu za 400e?
Pa kupi onda sta hoces, zaboli me patka
Pitao si šta je najbolje kupiti za 400€ i ni centa više - RX9060XT 16Gb sa Amazona.
Ako si vezan pupčanom vrpcom za Links kupi šta kod njih imaš za 400€ i amen.
I smiri strasti.
pa sto onda provodis toliko vremena u natjerivanju i istjerivanju forumske pravde....
a sto ako mi netko ponudi 5090 za 400e? dali je i onda bolje uzeti s amazona?
i ne, u tvojoj percepciji svemira, pitanje mozda je bilo sto uzrti za 400e. u stvarnosti, pitanje je bilo drugacije.
sto kupiti u tocno odredienoj trgovini, za tocno odredjeni iznos, dvojba izmedju 2 modela.
pa ti sad duboko udahni, pa procitaj ponovo ako mi ne vjerujes. ;)

Jok, bolje u linksu na djedovini novu kupit
ja sam mislio da si ti ozbiljan forumas, zalosti me vidjeti da se bez potrebe spustas nivo vasarskog klauna.

Ima rx 9060 xt 16 gb u futuri za 425 eura Ili protis rtx 5060 ti 16 gb za 474 eura.
uzeo bi nvidiju kad je tak mala razlika
ja sam mislio da si ti ozbiljan forumas, zalosti me vidjeti da se bez potrebe spustas nivo vasarskog klauna.
Kako neko samnom tako ja s njim.
Moj prvotni odgovor tebi je bio dobronamjeran, to što je tebe uhvatio neki tantrum i napadaš sve redom, meni govoriš da sam iz AMD tabora jer sam ti rekao koja ti je najbolja kartica za 400€ ni centa više je tvoj problem.
ironija je, sto nisi rekao, jer ponavljam, pitanje je bilo za specifican shop, i dilemu izmedju 2 specificne kartice.
mozda se poanta pitanja izgubila, ali sumnjam, a ti si odgovorio sto je bolje s amazona.
dali je bolje? naravno da je. dali si mi odgovorio na pitanje? naravno da nisi.
e sad, ti najbolje znas zasto......

Imaš testove gdje te nove serije kartica sa 8 gb rade katastrofa na pciex 3.0 čak i na 4.0 uz sve ostale probleme...jednostavno nemaju nikakvog smisla. Ak te netko pita tak mu odgovoriš, ak nema koji euro više onda nek kupi polovno sa garancijom...ak nije za to sve skupa onda nek tata kupi sinu PS 5 za 400 eura igral bu se ko blesav
Kaj se desilo sad i s kolegom Damirom, opalio ga Cryogenitis? Kakvi su ovo argumenti, izdvajanje jednog poznato najskupljeg i irelevantnog ducana i postavljanje nekakvih suludih teza koje nemaju veze s vezom da se dokaze svoja poanta? Svatko s troznamenkastim IQ ce uzeti drugdje, naruciti izvana i dobiti vjerojatno duplo bolju karticu nego kod Linksa za iste pare. A ako ti je iz bog zna kojeg glupog razloga Links jedina opcija, onda odi tamo i daj 400 EUR za RTX 2060, sta da ti razuman covjek uopce kaze na te teze...
EDIT: U Linksu je 5070 800 EUR, o cem pricamo ljudi moji... to bi jedino mozda Stjepanj kupio na kugli zemaljskoj
EDIT2: imaju za 399 EUR 9060 XT 8 GB, druga opcija je 4060 Ti 8 GB za 399 isto. Opet jasno koja je pametnija kupnja osim ako si Cryogenic. Dapace, u Linksu je ocito AMD jos bolji buy u tom segmentu u odnosu na sve druge ducane
Imaš testove gdje te nove serije kartica sa 8 gb rade katastrofa na pciex 3.0 čak i na 4.0 uz sve ostale probleme...jednostavno nemaju nikakvog smisla. Ak te netko pita tak mu odgovoriš, ak nema koji euro više onda nek kupi polovno sa garancijom...ak nije za to sve skupa onda nek tata kupi sinu PS 5 za 400 eura igral bu se ko blesav
ko zna sta su sprckali u tim testovima.
Da 8gb kartica radi losije na pcie 3 ili 4 od 12 ili 16gb kartice, nema veze sa zdravom pameti
uz koje ostale probleme ? da nije i ssd sporiji sa 8gb karticom
previse vi testova bez da si ih teoretski objasnjavate jer da to cinite bi uvidjeli da ih pola nema smisla pocevsi od rezolucija u testovima
Baš to htjedoh reči, bolje da tu lovu propije nego baci na taj fail. Ista stvar radeon 8gb odron jedno i drugo.
Da 8gb kartica radi losije na pcie 3 ili 4 od 12 ili 16gb kartice, nema veze sa zdravom pameti
uz koje ostale probleme ? da nije i ssd sporiji sa 8gb karticom
previse vi testova bez da si ih teoretski objasnjavate jer da to cinite bi uvidjeli da ih pola nema smisla pocevsi od rezolucija u testovima
Uz malo zdrave pameti lako je zaključiti da 8 gb vram kartica treba sistemsku memriju, pa uz manju propusnost preko pciex-a ima i slabije performanse.
16 gb kartica nema takve potrebe, pa ne gubi performanse.
npr na 1440p ud DLSS q i high detaljima, ne max detaljima
https://www.techspot.com/review/3004-nvidia-rtx-5060-ti-pcie-benchmark/
Ostali problemi su muljave teksture
samo kad 8gb kartica dodje do limita, naravno da ce 16gb raditi bolje jer nece biti limitirana i koristiti memoriju preko pcie.
same po sebi radit ce identicno
buduci da je danas 12gb minimalno za solidan gejming, 8gb kartice nemaju vise smisla. Zasto ih nvidia i radeon i dalje proizvode, to je druga prica. Nvidija vise voli pare pa ih gura u middle range za ovce koje treba osisati. Uvijek je na svijetu bilo ovaca koje ako ne osisas ih svrbi i dobiju buhe.
Jebiga takav je zivot. Ali uvjek u middle i budget range uvale dobru karticu za one koji se ne daju sisati. A puno je i onih koji koriste GPU zxa produkciju i kojima je 8gb dovoljno pa placaju AI funkcije kartice
Amd nije u poziciji da sisa pa svoje 8gb kartice drzi u budgetu. Da su u poziciji, sisali bi i oni, pogledaj kako sisaju na cpu-ima
Sve je to normalno
Meni je došla 8 gb do limita jošprije tri godine, TLOU sam morao spustiti na 1080p i upaliti DLSS te smanjti detalje na srednje da se igra prestane rušiti. Čak i tada su teksture kasnile i bila mutnjikave, ali dalo se igrati.
S druge strane 12 gb kartice su radile normalno.
Minnyear
e bas si me nasmijao, hvala!
ne, nije me opalilo nista, osim ovih besmislenih natjerivanja oko ...1 fps i prepucavanja na temu "ako ne znas sto je bolje"....
sto se mog izbora linksa tice, to je jedina lokalna trgovina u kojoj mozes nesto kupiti, a koliko vidim i ovdje hvalospjevima opjevana futura ima prakticki identicne cijene, mozda 10% nize, dakle, ni kod njih ti 400e ne mozs kupiti nista pretjerano bolje.
btw, futura jos nudi 6600 za 300 i nesto eura, tocnije skuplje nego sto je bila valjda prije 3 godine, svaka trgovina ima tskve bisere, na to se uopce ne treba obazirati.
ali, nije to poanta, to sam naglasio puno puta, postoje ljudi koji ne narucuju s amazona, postoje ljudi koje ne zanima pravljenje laznih postanskih sanducica, preuzmjeravanje, postoje ljudi koji su jednostavno navikli kupovati negdje.
nije ni to poanta per se.
pitanje je namjerno postavljeno tocno tako kako je, osobama kojima je postavljeno, da vidim odgovor.
priznao bi apsolutno svaki odgovor - uzmi amd, ipak ima vise vrama, nema veze sto je stari model. uzmi 4060, uzmi 5060, uzmi 3060 s 12gb..... ali ne prihvacam odgovor da negdje postoji nesto bolje, nesto za vise novaca, i besmisleno lamentiranje o tome kako "nije velika razlika", kako "ustedis drugdje", jer to sve predstavlja samo spin, i zaobilazenje odgovora.
a pitanje je u kontekstu rasprave itekako relevantno - u budgetu za 400e, dali je bolje kupiti nesto od aktualne ponude nvidie poput 4060/5060 s 8gb rama, ili uzeti amd rx6750xt. u tocno odredjenom ducanu, za tocno odredjen iznos.
i samo to je poanta, dakle smatram sasvim razumljivim da mi odgovori "kupi xy s xx", kupi, nadodaj, ustedi, ukradi, ma koliko bili argumentirani, jednostavno nisu relevantni.
eto, samo to me opalilo, pored onog sto sam vec napisao - ja igram igru radi igre, ne radi fps i ultra detalja, ni rezolucije. i ma koliko geek u meni osudjuje i ne priznaje 8gb kartice kao vrijedne spomena, realnost u meni govori da se i na tim karticama moze fino naigrati, i da cijela situacija trenutno i nije toliko drasticna kako to placene reklame po jutubu u vidu recenzija prikazuju.
vec sam napisao da svakako danas treba izbjegavati takve kartice ali apsolutno nisam spreman nikoga tko je kupi, ili pita nesto, ili samo spomene proglasavati "glupim", posebice ako je razlog taj sto on nema za nista bolje.
a to nazalost dio ekipe upravo ovdje radi, neke price su odavno prerasle neko fanovanje lijevih ili desnih, neke zezancije i kulturne razmjene misljenja, i svode se na iskljucivo - ti ces radije vjerovati svojim ocima nego meni.
a 20-30 stranica takvog raspravljanja bi ispizdilo i one s daleko jacim zivcima. osim ako ostatku bug populacije to nije super zabavno, u tom slucaju cu pojacati dozu lijekova, dobrovoljno ;)
Forumas
iako se nacelno slazem s time, ne smatras da je testiranje budget kartice sa 8gb vrama na 1440p rezoluciji obicna manipulacija jer se unaprijed zna da rezultati nece biti adekvatni?
nek testiraju na 1080p, bas me zanima razlika.

Jel realno da si ti ovo napisao?
I tebe sad treba neko ozbiljno shvatiti kad se ovdje nešto raspravlja o grafičkim karticama i limitacijama kod njih?
Mislim da je jasno svima da je u budget segmentu situacija takva kakva je. Naravno da ako nemas za vise ces uzeti nesto od tog. Al onda se tek isplati sto bolje provjeriti opcije, jer doslovno mozes dobiti mozda u nekom drugom ducanu masu bolju karticu za iste pare - a danas zbilja nije nikakav problem naruciti s npr Amazona koji dostavlja normalno u HR i to vec od 49 EUR besplatna dostava. Ne znam, mozda sam ja lud al takva mi je logika, da kupujem rijetko i za malo para dao bih sve od sebe da maksimiziram svaki cent, a ne isao u najskuplji ducan kao sto su neki dali 1250 EUR za 5070 Ti u futuri, dok je ista bila vani za 900 EUR. To je razlika da mozes kupiti jos jednu best buy bogovsku 4060 Ti 8 GB i igrati se ko bog na 4k 100+ fps zauvijek bez ikakvih kompromisa s 0.1% losijom slikom od 5070 Ti.
Zapravo je cijela saga nastala jer određeni kolega tvrdi da su svi koji kupe grafu iznad 350 EUR idioti jer je eto iskustvo igranja savrseno na 4k s najgorom grafom u povijesti. Odnosno pokusavaju se prodat "muda pod bubrege" a la "5070 = 4090"... i onda jos ova 2 trola koji se i dalje ne mogu pomirit s propascu Intela pa lazu li ga i mazu, a za NV da ne spominjemo.
Minnyear
ne, nije me opalilo nista, osim ovih besmislenih natjerivanja oko ...1 fps i prepucavanja na temu "ako ne znas sto je bolje"....
sto se mog izbora linksa tice, to je jedina lokalna trgovina u kojoj mozes nesto kupiti, a koliko vidim i ovdje hvalospjevima opjevana futura ima prakticki identicne cijene, mozda 10% nize, dakle, ni kod njih ti 400e ne mozs kupiti nista pretjerano bolje.
btw, futura jos nudi 6600 za 300 i nesto eura, tocnije skuplje nego sto je bila valjda prije 3 godine, svaka trgovina ima tskve bisere, na to se uopce ne treba obazirati.
ali, nije to poanta, to sam naglasio puno puta, postoje ljudi koji ne narucuju s amazona, postoje ljudi koje ne zanima pravljenje laznih postanskih sanducica, preuzmjeravanje, postoje ljudi koji su jednostavno navikli kupovati negdje.
pitanje je namjerno postavljeno tocno tako kako je, osobama kojima je postavljeno, da vidim odgovor.
priznao bi apsolutno svaki odgovor - uzmi amd, ipak ima vise vrama, nema veze sto je stari model. uzmi 4060, uzmi 5060, uzmi 3060 s 12gb..... ali ne prihvacam odgovor da negdje postoji nesto bolje, nesto za vise novaca, i besmisleno lamentiranje o tome kako "nije velika razlika", kako "ustedis drugdje", jer to sve predstavlja samo spin, i zaobilazenje odgovora.
a pitanje je u kontekstu rasprave itekako relevantno - u budgetu za 400e, dali je bolje kupiti nesto od aktualne ponude nvidie poput 4060/5060 s 8gb rama, ili uzeti amd rx6750xt. u tocno odredjenom ducanu, za tocno odredjen iznos.
i samo to je poanta, dakle smatram sasvim razumljivim da mi odgovori "kupi xy s xx", kupi, nadodaj, ustedi, ukradi, ma koliko bili argumentirani, jednostavno nisu relevantni.
eto, samo to me opalilo, pored onog sto sam vec napisao - ja igram igru radi igre, ne radi fps i ultra detalja, ni rezolucije. i ma koliko geek u meni osudjuje i ne priznaje 8gb kartice kao vrijedne spomena, realnost u meni govori da se i na tim karticama moze fino naigrati, i da cijela situacija trenutno i nije toliko drasticna kako to placene reklame po jutubu u vidu recenzija prikazuju.
vec sam napisao da svakako danas treba izbjegavati takve kartice ali apsolutno nisam spreman nikoga tko je kupi, ili pita nesto, ili samo spomene proglasavati "glupim", posebice ako je razlog taj sto on nema za nista bolje.
a to nazalost dio ekipe upravo ovdje radi, neke price su odavno prerasle neko fanovanje lijevih ili desnih, neke zezancije i kulturne razmjene misljenja, i svode se na iskljucivo - ti ces radije vjerovati svojim ocima nego meni.
a 20-30 stranica takvog raspravljanja bi ispizdilo i one s daleko jacim zivcima. osim ako ostatku bug populacije to nije super zabavno, u tom slucaju cu pojacati dozu lijekova, dobrovoljno ;)
Forumas
iako se nacelno slazem s time, ne smatras da je testiranje budget kartice sa 8gb vrama na 1440p rezoluciji obicna manipulacija jer se unaprijed zna da rezultati nece biti adekvatni?
Pričamo o karticama za 400 eura, pa valjda bi trebale tjerati igre na 1440p? Ili se ti slažeš da su kartice od 400 eura za 1080p? Ja se ne slažem, tako da uz malu nadoplatu za više vrama ta kategorija kartica nema tako veliko usko grlo. I dalje su preskupe ali barem nisu besmislene. Da koštaju 250 eura sa 8 gb ajde ok, amd i nvidija.
Jel realno da si ti ovo napisao?
I tebe sad treba neko ozbiljno shvatiti kad se ovdje nešto raspravlja o grafičkim karticama i limitacijama kod njih?
same po sebi rade isto da ne bi ko pomislio da 16gb kartica je brza ili stabilnija na pcie slotu od 8gb kartice
kad kartica doidje do limita onda ce biti usporena jer ce koristiti memoriju preko tog slota, bila ona od 8 ili 24gb - svejedno je
to sam napisao jer se forumas krivo izrazio - da kartice od 8gb rade probleme na 3.0 pa cak i 4.0 slotu - sto nije tocno
Nije drek nego se pas posro
Minnyear
Forumas
Pričamo o karticama za 400 eura, pa valjda bi trebale tjerati igre na 1440p? Ili se ti slažeš da su kartice od 400 eura za 1080p? Ja se ne slažem, tako da uz malu nadoplatu za više vrama ta kategorija kartica nema tako veliko usko grlo. I dalje su preskupe ali barem nisu besmislene. Da koštaju 250 eura sa 8 gb ajde ok, amd i nvidija.
Ne slažem se ni ja da malo bolji auto košta 30 000 eurića i šta sada...kao da se to pita tebe i mene, puno ti love, zaobiđeš, nije puno kupiš, tržište je kakvo je i kraj priče.
Što se tiče naručivanja iz vana, slažem se da je bolje platiti manje, ali što za one koji kupuju na rate? Nije svima iskeširati 500-800 eura za grafičku jednostavno kao što neki na ovom forumu misle da je, jer vjerovali ili ne postoji još troškova i hobija u životu osim gaminga.
Mlati se prazna slama već mjesec i pol dana što je kome bolje i isplativije.
Suludo je da je 5-6 ljudi uspjelo zasrat sve teme o grafičkim karticama, a da moderatori to i dalje dozvoljavaju.
bravo, tocno to, savrseni pin point problema.
ne, to nisu 2k, 4k 33k kartice. to je basic 1080p kartica, opremljena sukladnom snagom, brzinom, kolicinom memorije za 1080p gaming. nezahtjevni.
i jedini problem, umetno stvoren, je nepriznavanje te cinjenice od strane sire publike, obilato podgrijavano jubito ekspertima, koji upravo ciljano rade tu kampanju protiv tog segmenta kartica, koji na dnevnoj bazi izmisle 33 nova nacina da dokazu ono sto je svakom normalnom jasno - to je entry level kartica za osnovno fhd igranje. nista vise od toga.
i opet, ne vidim cemu to umjetni stvaranje problema, osim obilatog navodjenja vode na mlin proizvodjacima da se kupuju daleko skuplje kartice, vi da ih kupujete, a oni ih dobiju bespatno.
marketinske besmislice od strane proizvodjaca necu komentirati, to je tako kako je, bas kao i cijena, kartica od 100-200e vise nema. prosla vremena.
ako izuzmes lager po trgovinama, modele stare godinama, osnovna ponuda grafickih kartica krece od 350e nadalje.
to sto se ta cinjenica ne uklapa u nase vidjenje svijeta i realnosti, nas nitko nista ne pita. to sto mi smatramao da bi to, kad je vec toliko nemocno i osnovno, trebalo kostati duplo jeftinije - opet nas niko ne pita.
i onda da, mislim da je igra namjestena ako mi netko prica kako ta kartica ne moze 2k, 4k, ray tracing, ovo, ono. naravno da ne moze, samo marketinski buzzwordi, to je entry level kartica, pa cemu onda toliki silni trud da se dokaze ono sto svi znaju.
u dananje vrijeme, 4060/5060 s 8gb je 1050 s 4 gb. simple as that. a to sto kosta 3 puta skuplje, sto se mi s time ne slazemo, opet nikoga ne zanima.
nasa ocekivanja su bila jedno, da ce trenutna xx60 biti ako ne brza, onda barem jednaka prosloj xx70, da ce biti daleko brza od pretprosle generacije xx80..... a kostati jeftinije.
ja cvrsto vjerujem da ce i slijedeca generacija nvidie imati barem jedan 8gb model. a to sto nvidia podlo igra na nomenklaturi, opet nas niko nista ne pita, danas je xx60 ustvari xx30 - entry level model. sukladno tehnoloskom napretku i zahtjevima, entry danas i entry prije 10godina nije isti po specifikacijama, ali mogucnosti su im vrlo slicne.
i opet s time se vracam na pocetak, smatra li itko da ima 1030 karticu testirati na isti nacin kao i 1080? nvidija je tijekom generacija ispustala po oznaku, i danasnja realnost je da je xx60 entry level. i onda treba smiriti strasti, nasa misljenja sto je bilo a sto trebalo biti i prihvatiti da vise nema entry levela ispod 400e, da vise nema one zlatne sredine gaminga za nale cifre, basic 400e, medium 800e, top 2000e i igraj misko.
nostalgija je super stvar, ali nema moc da oblikuje stvarnost, da bude onako kako se mi sjecamo, ili kako bi mi zeljeli.
kako rekoh, nemoguce je pobijediti u namjestenoj igri, a kao i uvijek - kuca uvijek dobiva.