Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.793
|
čitano: 6.887.978
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 tjedana
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Ctune kaže...

konzultira se sa babom vangom oko statistike

4060ti 16gb je zbof path tracinga i dlss-a bolja od rx9070, u sirovim performansama nije ali ce dati ljepse detalje u igrama

5070ti 16gb je rang iznad i ne moze se niti poredjivati i definitivno da bi uzeo nju u tom rangu zbog novije arhitekture, boljeg dlss i boljeg AI

Sirove performanse me ne zanimaju, nisam kupio igru da je osakatim i gledam kolko mogu dobiti fps. Kupio sam je da uzivam u vizualnom dozivljaju koji nudi pri sto igrivijem fps

4060/5060ti 16gb su skroz niži rang od rx9070 i rtx 5070. 5070 je primamljiva jer bude za 520€ u njemačkoj, 9070 je malo bolja ali i dalje 599€, za 550 bi bila steal. 5060ti 16gb nema nikakvog smisla za 450€ pored 5070 za 520€.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 14:57 (thinkpad).
3 godine
protjeran
Vodič za odabir grafičke kartice

govorim od 4060ti, 5070 je sigurno bolja

a rx9070 se ne moze poredjivat ni s jednom od njih, eventualno je bolja za igrace koji zele igrati oguljeni modern warfire 3 online na 100fps koji vizualno izgleda ko igra iz proslog deseljeca

za normalne igrace, obje nvidie su bolje

2 8 hvala 2
14 godina
suspendiran
Ctune kaže...

a rx9070 se ne moze poredjivat ni s jednom od njih, eventualno je bolja za igrace koji zele igrati oguljeni modern warfire 3 online na 100fps koji vizualno izgleda ko igra iz proslog deseljeca

Kakva rasterizacija u 2025'toj, od prevelike potrošnje, pa zagrijavanja, neisplativost kupnje, low resale value, treba bježat od crvenih bakarača. Neznam kome to može bit isplativo kad se sve sagleda.

6 tjedana
Ctune kaže...

9070 je bolja od 5070 i par liga bolja od 4060ti u svim aspektima

4 godine
suspendiran
thinkpad kaže...
Ctune kaže...

9070 je bolja od 5070 i par liga bolja od 4060ti u svim aspektima

9070 je neznatno brza u nekim isceniranim testovima, danas nema nove igre koja ne podrzava svaki "fičr" od nvidje odma u startu. Amd je tu totalno zakazao sto graficki tako i u samom prikazu, fsr je tesko zblurano mutnilo samo krenimo od toga!

3 godine
protjeran
Boris grozni kaže...

9070 je neznatno brza u nekim isceniranim testovima, danas nema nove igre koja ne podrzava svaki "fičr" od nvidje odma u startu. Amd je tu totalno zakazao sto graficki tako i u samom prikazu, fsr je tesko zblurano mutnilo samo krenimo od toga!

korisnici traktora di god imaju prilike u igrama, imat ce ljepse iskustvo s intelovim Xess neg amd-ovim fsr

14 godina
ibme74 kaže...
Bazinga kaže...

Koju grafu preporucujete za oko 600 eura?

Pošto si se vjerojatno pogubio u svemu ovome zbog ovih trollova evo ti sve do 600€što možeš kupiti pa sam odvagni što ti je najbolje za tvoje potrebe:

RTX5060Ti 8GB 425€

Kao što sam ti rekao i u prošlom postu kartica koju nije vrijedno puno spominjati, pogledaj video pa ćeš vidjeti i zašto

Ovdje možeš vidjeti razliku u teksturama nekih igara zbog nedostatka VRAM-a, test je na istim karticama uz iste postavke razlika je jedino u 8GB vs 16GB VRAM-a

1 2 3 4

Uglavnom, u ovom cijenovnom rangu izbjegavaj 8GB kartice iz bilo kojeg tabora

RTX5060Ti 16GB 515€

Kod nje je već stvar drugačija, imaš i više nego dovoljno VRAM-a, DLSS je svakako plus ali da ćeš se nešto naigrati sa RT-om i PT-om možeš zaboraviti osim ako ne krešeš postavke

Alan Wake 2 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

CP2077 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

Wukong 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

Dying Light 2 1440p RT ON, DLSS Q upscaling

Indiana Jones 1440p RT ON DLSS Q Upscaling

Bila bi okej kupnja da je cijenom tamo gdje je verzija od 8GB, 500+€ sigurno ne vrijedi s obzirom šta nudi

RX7800XT 16GB 530€

RX7900GRE 16GB 600€

Obe spomenute su očajne u RT-u slika ali su u RAW performansama brže od RTX5060Ti 16GB, točnije RX7800XT je 15% brža dok je RX7900GRE 20% brža kartica slika

RX9060XT 16GB 420€

Ona ti je u rangu RTX5060Ti 16GB, dakle u RAW performansama je sporija od RX7800XT i RX7900GRE slika ali je malo bolja u RT performansama i ima podršku za FSR4 slika
Ipak ti ju nebi preporučio s obzirom da ti je budžet oko 600€ i možeš ubosti bolje grafe.

RTX5070 12GB635€

Kartica koja je brža isamim time bolje kupnja od RTX5060Ti ALI zbog "samo" 12GB VRAM-a nije dobra investicija gledana na dugoročno, nove igre žderu puno VRAM-a na višim psotavkama u 1440p a paljenje featurea poput RT-a, PT-a, FG-a dodatno povećavaju VRAM usage i onda dolaziš do problema poput ovog u Indiana Jones gdje paljenjem Path Tracina igra radi na 7-8FPS-a slika, a ni DLSS Q upscaling ne pomaze puno klik

Imaš ovdje full video sa testiranjem te kartice u toj igri, čovjek objašnjava da ibez RT-a, PT-a i ostaloga VRAM usage već udara preko 11GB i da nakon nekog vremena kreće stutter jer kartica dolazi do limita a to je pogotovo osjetno u djelovima igre gdje si u gradu.

A nije Indiana Jones jedina igra gdje RT performance nisu bajne, npr Alan Wake 2Wukong na 1440p uz RT+DLSS Q Upscaling se ne vrte na nekom zavidnom FPS-u

Ako si spreman da na 600+€ kartici krešeš postavke da bi koristio Nvidine feature a i općenito bez njih zbog, za današnje standarde, već limiirane količine VRAM-a možeš ju uzeti u obzir

Također da se na Njemačkom Amazonu upcati za malo ispod 600€ kada se uračuna HR porez i dostava ako ti je naručivanje od tamo opcija

RX9070 16GB 680€

U RAW performansama oko 5% brža od RTX5070 ali s dovoljno VRAM-a da se ne moraš brinuti oko kresanja postavki zbog te limitacije, FSR4, bolje RT performanse od RX7000 serije, oko 15% sporija od RTX5070.

Na Amazon.de je možeš naći za nekih 650€

EDIT: još bi dodao RX7900XT 20GB, u RT performansama je u rangu RTX4060Ti 16GB a u RAW performansama brža cca 10% od RTX5070, kod nas je i dalje preskupa i kreće od 728€  ali na Amazonu je možeš ubosti za 630€

Hvala ti na opseznoj analizi. Graficku kupujem za necaka kojem slazem PC. Mislim da cu na kraju uzet 7900 GRE jer se cini najbolje ulozeno dobiveno. PT pa cak i bilo kakav RT da vrijedi icemu je IMHO ionako nesto sto nije za ovaj rang tako da je irelevantno. DLSS mi ni netreba ako mi je sama graficka vec dovoljno jaka da gura igru u visoj rezoluciji bez ikakvih pizdarija.

14 godina
suspendiran

Ono kad kartica od 350 eura sa 8gb pojede karticu od 600 (540 rabljena) eura sa 16gb u svim aspektima u Cyberpunku na 4K.  Više nego odlični savjeti od nekoga ko demonizira spuštanje postavki i upscaling gdje je razlika u slici 0.1% a razlika u parama poveća. Ako nije sve na ultra bez upscale'inga dolazi do unutrašnjeg nemira. Za extra izbijanje para iz novčanika tu je kolega Ibme74. Svaka čas. 

127 fps vs 45 fps

151W vs 252W 

63C vs 71C

8107 vram vs 15018 vram

dlss vs fsr 

Pametnom dosta.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 9:26 (Cryogenic).
Moj PC  
0 4 hvala 0
14 godina
Cryogenic kaže...

Ono kad kartica od 350 eura sa 8gb pojede karticu od 600 (540 rabljena) eura sa 16gb u svim aspektima u Cyberpunku na 4K.  Više nego odlični savjeti od nekoga ko demonizira spuštanje postavki i upscaling gdje je razlika u slici 0.1% a razlika u parama poveća. Ako nije sve na ultra bez upscale'inga dolazi do unutrašnjeg nemira. Za extra izbijanje para iz novčanika tu je kolega Ibme74. Svaka čas. 

127 fps vs 45 fps

151W vs 252W 

63C vs 71C

8107 vram vs 15018 vram

dlss vs fsr 

Pametnom dosta.

A jesi ti brate dosadan, ono baš si dosadan.  

itomic009
16 godina

Nema razloga da ne koristi upscaling na GRE kartici sko je kupi. Tam di treba, ovisno koju rezoluciju koristiš normalno da buš ga koristio. Neke igre su nativno katastrofa bez FSRa , npr Stalker 2 koji sa FSRom izgleda duplo bolje nego nativno jer je sve užasno nazubljeno unatoč AA. Neke igre se pale sa upscalingom po difoltu itd.

Nvidija ima bolji upscaling, ali fsr 3 sigurno nije loš...u biti je vrlo dobar. Ne postoji igra koju igram nativno, osim straih naslova koji nemaju upscaling.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 9:46 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
forumaš kaže...

Nema razloga da ne koristi upscaling na GRE kartici sko je kupi. Tam di treba, ovisno koju rezoluciju koristiš normalno da buš ga koristio. Neke igre su nativno katastrofa bez FSRa , npr Stalker 2 koji sa FSRom izgleda duplo bolje nego nativno jer je sve užasno nazubljeno unatoč AA. Neke igre se pale sa upscalingom po difoltu itd.

Nvidija ima bolji upscaling, ali fsr 3 sigurno nije loš...u biti je vrlo dobar. Ne postoji igra koju igram nativno, osim straih naslova koji nemaju upscaling.

Par pojedinaca izdemoniziralo upscaling bez razloga i drže se rasterizacije ko pijan plota, ono hebe te razlika od 0.1%, strašno. Nema igre u kojoj prvo u postavkama ne potražim upscaling.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 10:02 (Cryogenic).
14 godina

Ja evo osobno imam RTX 4090 i trenutno igram KCD2, prvo sta sam ugasio je DLSS jer meni osobno izgleda losije, a razlika mi je bila 100 vs 120 fpsa sa DLSSom na ultra sto mi nije gotovo nikakva razlika za tu igru.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
Cryogenic kaže...

Nema igre u kojoj prvo u postavkama ne potražim upscaling.

Normalno kad s 4060 Ti 8 GB nemas ni izbora ak zelis dobit iznad 5 fps na 4k 

Bazinga kaže...

Ja evo osobno imam RTX 4090 i trenutno igram KCD2, prvo sta sam ugasio je DLSS jer meni osobno izgleda losije, a razlika mi je bila 100 vs 120 fpsa sa DLSSom na ultra sto mi nije gotovo nikakva razlika za tu igru.

Zanimljivo, bas primjer igre koja je meni totalno neigriva bez DLSS/ FSR4, sve zubato i shimmering ludi posvuda. I na 9070 XT i na 5070 Ti bez upscalinga.

I moram se ipak neslozit s kolegom forumas, FSR3 je znacajno znacajno ispod DLSS4/ FSR4, ne mogu uopce u istu kategoriju. Moze mozda posluzit ponekad u odredenim situacijama ak nisi osjetljiv na kvalitetu slike, al definitivno nije isto, pa cak ni slicno...

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
16 godina

Meni fsr 3 na performace 4K TV izgleda odlično, ne vidim neku razliku u odnosu na qualty, texture su uvijek na max i uključen sharpness 30%

Ako stavim 1080p na 4k TV jasno se vidi niža rezolucija, daleko je oštrije uz upscaling.

Ne kažem da je ni približno dobro kao dlss, samo govorim da je meni odlično. Makar koristio sam DLSS tri godine i ne vidim ja tu neke velike razlike.

Svakao bez FSRa morao bi mijenjati karticu, ovako na 4K tvu igram se uz hrpu fpsa u svim igrama, nikad bolje 

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 11:04 (forumaš).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Cryogenic kaže...

127 fps vs 45 fps

151W vs 252W 

63C vs 71C

8107 vram vs 15018 vram

dlss vs fsr 

Pametnom dosta.

Daj ne maži ljudima oči s tim upsalingom sa 720p bazni fps 45 uz FG generirani na ~100 te odzaiv od 50ms po fejmu, to nije igrivo ni za standarde iz 2005. godine, lagavi stutterfest.
Rekao sam ti već na HUD-u pali: frametime, 0.1% i 1% low,  Steam In-game Overlay Performance Monitor i uđi u psotavke igre prije snimanja da vidimo što je sve upaljeno tj pogašeno i smanjeno pa da vidimo koliko je to tvoje zapravo igrivo.

Do tada si obični širitelj dezinformacija i lijepo je vidjeti koliko god vas trojica tu pokušavati ljude navući da kupuju odron produkte na krju zaključe svojom glavom šta im je bolje kupiti i ne nasjedaju na vaša sr*nja 

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 11:09 (ibme74).
14 godina
suspendiran
ibme74 kaže...
Cryogenic kaže...

127 fps vs 45 fps

151W vs 252W 

63C vs 71C

8107 vram vs 15018 vram

dlss vs fsr 

Pametnom dosta.

Daj ne maži ljudima oči s tim upsalingom sa 720p bazni fps 45 uz FG generirani na ~100 te odzaiv od 50ms po fejmu, to nije igrivo ni za standarde iz 2005. godine, lagavi stutterfest.
Rekao sam ti već na HUD-u pali: frametime, 0.1% i 1% low,  Steam In-game Overlay Performance Monitor i uđi u psotavke igre prije snimanja da vidimo što je sve upaljeno tj pogašeno i smanjeno pa da vidimo koliko je to tvoje zapravo igrivo.

Do tada si obični širitelj dezinformacija i lijepo je vidjeti koliko god vas trojica tu pokušavati ljude navući da kupuju odron produkte na krju zaključe svojom glavom šta im je bolje kupiti i ne nasjedaju na vaša sr*nja 

127 fps vs 45 fps 

151W vs 252W 

63C vs 71C

8107 vram vs 15018 vram 

dlss vs fsr  

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 11:19 (Cryogenic).
12 godina
Cryogenic kaže...  

Ne može se učitati kao ni texture na tvojoj 8GB kartici 

EDIT:

23:19

RTX4060TI 8GB 4K + DLSS Q + FG ON = 35-38fps 25+ms frametime, kao što rekoh neigrivi stutterfest na DOA kartici, to tako igrati je jednako tome da si sirće u oči sipaš 

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 11:24 (ibme74).
12 godina
Bazinga kaže...

A koji DLSS si koristio u toj igri? Quality? Balanced? Performance? Koja rezolucija?

11 godina

Eh,ugasio upscaling na 4090.Probaj na kartici ispod 1000€,makar kak se već spominjalo dlss na quality je neprimjetna pa i bolja slika u nekim  naslovima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Igra ima veće postavke od Ultra,šteta ne igrat na maksimalnim grafičkim postavkama sa RTX4090....

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.7.2025 12:01 (lmutak).
14 godina
ibme74 kaže...
Bazinga kaže...

A koji DLSS si koristio u toj igri? Quality? Balanced? Performance? Koja rezolucija?

E neznam, sta god mi je glupi app od Nvidie postavio kao defaultno. Budem se bas danas popodne poigrao pa cu vidjet. Izgleda da zivim u neznanju i da ako izrokam sve na experimental i upalim DLSS da bi trebalo bit bolje. Reza je 3440x1440 bas nedavno iskesirao za novi monitor.

14 godina
suspendiran
ibme74 kaže...
Cryogenic kaže...

127 fps vs 45 fps

151W vs 252W 

63C vs 71C

8107 vram vs 15018 vram

dlss vs fsr 

Pametnom dosta.

MSI Afterburner ne laže i to na 5 videa, a sve ostalo su tvoje dijagnoze i nebo je crno. Jedini odron su crveni bakarači i tvoja logika da sve mora biti na Ultra i na native/DLSS Quality. Slijepo vjerovanje apostolima s YouTubea koji sve drmaju na Ultra i ne spuštaju ispod DLSS Quality je pranje mozga u namjeri da ti usmjere pažnju na skuplje kartice, i uspjeli su. Proglašavati 100+ fps-a stutterfestom na 5 videa nije za ništa drugo nego za Zoloft od 50 mg. Jel ti sebe slušaš/čitaš? Kakve ti zahtjeve imaš? Da mene muče ovakvi detalji koji se vide iz aviona da su nebitni i da ne vidim da se problem rješava u 2 klika i uštedi 500+ eura, ja bih se iskreno zapitao jel sa mnom sve u redu. Takve 'zahtjeve' može imati samo najveća picajzla kojoj smetaju gluposti. Imaš ozbiljan problem ultra niskog praga tolerancije, drugim riječima ništa drugo nego vizualni snobizam.

S psihološke strane, znaš kako se to zove? "Moždani bug" ondosno perfekcionizam pomiješan s FOMO sindromom (fear of missing out). Ukratko, bojiš se da propuštaš pravo iskustvo ako ti tekstura u kutu ekrana nije kristalna. To je kompulzivno ponašanje, mozak te nagrađuje dopaminom svaki put kad klikneš Ultra, iako realno ne vidiš razliku u 98% slučajeva. Zato i patiš od pikselne paranoje gdje tražiš greške jer si uvjeren da moraju postojati. Na kraju ne bi ja tebe nazvao gejmerom nego samom sebi QA tester za stutter/piksele. Čisti vizualni snobizam prerušeni u 'brigu za kvalitetu'. Kad ti detalji koje nitko normalan (Steam survey) ne primjećuje počnu kvariti uživanje u igri to se već graniči s blagim OCD obrascima. Ništa klinički, gaming prestaje biti zabava i postaje opsesija stutter/piksel paranojom.  I onda još prolijevaš žuć i ložiš se nepotrebno na postove ljudi koji ne pate od navedenog kojima je gaming zabava a ne pikselna paranoja da potvrdiš i poguraš svoj vizualni snobizam uz izbijanje para iz tuđih novčanika. Ono što je žalosno nisi jedini. Forum je pun vizualnih snobova i sličnih perfekcionista, ne samo na ovoj grupi, ima ih par i u grupi "koji mobitel uzeti" i "koji televizor kupiti", velika većina ljudi nisu robovi perfekcionizma. 

Svaka pohvala na slaganju konfiguracija ljudima, izuzetno time consuming ali mislim da imaš veliki problem. Case closed.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 10:44 (Cryogenic).
14 godina

No dobro, skužili smo, imaš najbolju grafu na planeti... Na stranu što su ti clipovi žešći bullshit.

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
6 0 hvala 0
14 godina
suspendiran
vrinho kaže...

No dobro, skužili smo, imaš najbolju grafu na planeti... Na stranu što su ti clipovi žešći bullshit.

Ko o čemu nego izrazito mjerodavan vlasnik crvenog bakarača od 800 eura. Cyberpunk 330W.  Naravno da boli 4k@100+ fps za 350 eura na 150W.  

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:38 (Cryogenic).
14 godina

Brao Cryogenic, brao. Sve si nam objasnio, sve znaš, sve si riješio. Svaka čast. Hoćeš sad malo prestat spamat temu ili?

itomic009
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:08 (itomic009).
14 godina
Cryogenic kaže...
vrinho kaže...

Ko o čemu nego izrazito mjerodavan vlasnik crvenog bakarača od 800 eura. Cyberpunk 330W.  Naravno da boli 4k@100+ fps za 350 eura na 150W.  

Nemaš pojma koliko boli  Vrlo argumentiran i koristan odgovor, nisam ni očekivao drukčije od tumorovog šegrta. 

14 godina
suspendiran
vrinho kaže...
Cryogenic kaže...
vrinho kaže...

Nemaš pojma koliko boli  Vrlo argumentiran i koristan odgovor, nisam ni očekivao drukčije od tumorovog šegrta. 

Au a tvoj post prije izuzetno konstruktivan.  4060ti dodje do 127 fps'a na 150W, a 7900xt 140 fps'a fsr3 al na 330W u Cyberpunku. 350 eura vs 800+ eura, nice.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:09 (Cryogenic).
14 godina

Neću voditi rasprave s tobom, uglavnom napravi kako ti je ibme napisao, do onda tih tvojih 100 fps je kako sam rekao bullshit, vidiš da ljudi ne puše ovo a dodatnim trolanjem se još samo više potkopavaš.

Ma zapravo ne trebaš ništa, da govoriš kako je ne bi ovdje trebao nešto braniti već 2 tjedna ili koliko već. Uglavnom, smiješan si.

Over and out 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:10 (vrinho).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Crio je najuporniji vodič ikad viđen za odabir grafe.Šta bi mi brez njeg.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:14 (dery).
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina
Cryogenic kaže...
ibme74 kaže...
Cryogenic kaže...

127 fps vs 45 fps

151W vs 252W 

63C vs 71C

8107 vram vs 15018 vram

dlss vs fsr 

Pametnom dosta.

MSI Afterburner ne laže i to na 5 videa, a sve ostalo su tvoje dijagnoze i nebo je crno. Jedini odron su crveni bakarači i tvoja logika da sve mora biti na Ultra i na native/DLSS Quality. Slijepo vjerovanje apostolima s YouTubea koji sve drmaju na Ultra i ne spuštaju ispod DLSS Quality je pranje mozga u namjeri da ti usmjere pažnju na skuplje kartice, i uspjeli su. Proglašavati 100+ fps-a stutterfestom na 5 videa nije za ništa drugo nego za Zoloft od 50 mg. Jel ti sebe slušaš/čitaš? Kakve ti zahtjeve imaš? Da mene muče ovakvi detalji koji se vide iz aviona da su nebitni i da ne vidim da se problem rješava u 2 klika i uštedi 500+ eura, ja bih se iskreno zapitao jel sa mnom sve u redu. Takve 'zahtjeve' može imati samo najveća picajzla kojoj smetaju gluposti. Imaš ozbiljan problem ultra niskog praga tolerancije, drugim riječima ništa drugo nego vizualni snobizam.

S psihološke strane, znaš kako se to zove? "Moždani bug" ondosno perfekcionizam pomiješan s FOMO sindromom (fear of missing out). Ukratko, bojiš se da propuštaš pravo iskustvo ako ti tekstura u kutu ekrana nije kristalna. To je kompulzivno ponašanje, mozak te nagrađuje dopaminom svaki put kad klikneš Ultra, iako realno ne vidiš razliku u 98% slučajeva. Zato i patiš od pikselne paranoje gdje tražiš greške jer si uvjeren da moraju postojati. Na kraju ne bi ja tebe nazvao gejmerom nego samom sebi QA tester za stutter/piksele. Čisti vizualni snobizam prerušeni u 'brigu za kvalitetu'. Kad ti detalji koje nitko normalan (Steam survey) ne primjećuje počnu kvariti uživanje u igri to se već graniči s blagim OCD obrascima. Ništa klinički, gaming prestaje biti zabava i postaje opsesija stutter/piksel paranojom.  I onda još prolijevaš žuć i ložiš se nepotrebno na postove ljudi koji ne pate od navedenog kojima je gaming zabava a ne pikselna paranoja da potvrdiš i poguraš svoj vizualni snobizam uz izbijanje para iz tuđih novčanika. Ono što je žalosno nisi jedini. Forum je pun vizualnih snobova i sličnih perfekcionista, ne samo na ovoj grupi, ima ih par i u grupi "koji mobitel uzeti" i "koji televizor kupiti", velika većina ljudi nisu robovi perfekcionizma. 

Svaka pohvala na slaganju konfiguracija ljudima, izuzetno time consuming ali mislim da imaš veliki problem. Case closed.

Opet se ti ponavljaš kao papagaj 

Ne izvlači riječi iz konteksta, rekao sam da MSI Afterburner vidi samo maksimalne generirane frejmove što nije pokazatelj koliko je igra fluidna pošto su ti pravi frejmsi puno niži od te brojke i na njih se generiraju FG frejmovi, također ne pokazuješ jako bitne stavke (u ovoj situaciji pogotovo bitne) poput 0.1% i 1% low i frejmtajma.

Sve o tome ti je lijepo objašnjeno u videu što sam ti već linkao

Ali evo ti i sažetak:

FG always doubling, tripling or quadrupling your frame rate reducing your real performance, latency and responsivness and in place
putting in generated frames.

This is the new build-in Steam overlay

FPS means frames per second, and is a common gaming performance metric. It represents how many times the game can run, update it's world simulation, process input, generate a new back buffer image, and present it to the monitor.

Most gamers are used to thinking of FPS as a single number and have some rule in their head like 60 FPS feels smooth, anything 30-60 might be passable but is less good, and anything below 30 is really bad.

Competitive gamers might up their target to 120 or higher for ultra low latency and smooth response times.

However, on today's modern systems framerate has been complicated by the introduction of frame generation technology like DLSS and FSR.

If a user has a capable GPU and has frame generation turned on then most software will see the FPS number as including the generated frames.

This is correct if you think about just the smoothness of the video and how frequently the monitor is updated. However, this is incorrect if you care about actual game frames, which do other work like process input, handle network updates, perform collision detection for models and projectiles, etc. Frame generation can't help with things like input latency that matter to competitive gamers, but it can make things look visually smoother on todays high refresh rate monitors.

The Steam Performance monitor will detect frame generation technology and break down both the DLSS/FSR Frame Gen including FPS and the actual game FPS over 1 second intervals. Further, the overlay will show the minimum and maximum single game frame performance within those one second intervals. If you see a single FPS XX number plus the ↓Max↑Min, then your game is not actively using frame generation. If you see a DLSS/FSR/FG number followed by FPS XX ↓Min↑Max, then your game is using frame generation actively and you get both that display frame rate including generated frames and the actual game frame rate.

The Steam build this new overlay that shows you the after frame generation perfromance but also the input frame rate that it's getting before that which can affect the way that game feels even if it looks pretty smooth.So this overlay is EXTREMELY important and reveals tons of informations and the problems about FG.

Not to mention issues i've also discovered with things like the latency, how they try to hide stuff from us.

isti video od 16:00 do 19:55 test na RTX5060 8GB koja je = RTX4060Ti 8Gb s time da 5060-tka ima duplo bolji AI od 4060Ti:

So, as you go down and down on product stack, the FG become maybe a tougher and tougher sell.
Despite it being probably the main marketing point of this cards.

That brings me to RTX5060.

DLSS + FG X2 1440P

We look at X2 mode on the RTX5060, and LoU Part 2 only loses 28% which dose actually knock the base frame rate down under 60FPS which you could argue if it is responsive enough for you because we're getting up in almost 40ms territory.

Hop on over to Marvel Rivals and you are losing 30%, remember this is only x2 mode and Marvel Rivals is not even VRAM intensive game.

This is the type of GPU price range where you might be tempted to use FG in this game particulary to get higher FPS, but that's not really the case.

In Stellar Blade you losing 28% of your base FPS knocking you to 60FPS so you could argue that this would be decent, althrought i did notice that Frame Time spikes are little bit more aggressive when you using FG because it's pushing the VRAM (i ovo je na 1440P).

It's only gets, and this is bad, about 28% more FPS when it's supposed to get,you know, 2 times more frames.

It's bearly getting anything, you losing 31% of your BASE FPS trading that for these GENERATED FPS that bearly even higher then your base FPS.

This is also 50 series cards and that means it also have FGx4 mode, and i bet this will be much better right?

DLSS + FG X4 1440P

4x looks lot more like 2x mode on the 5060 because it's getting twice the FPS. You're losing 39% of base FPS. This drop off, this fall off for the RTX5060 is legendary. And partly why this numbers are really really bad on the RX5060 is the VRAM capacity, especially in games like DOOM The Dark Ages. And for the life of me, whenever i try to get this run in this game with FG on 8GB GPU's it just seems to absolutly break and you actually get less FPS by FG.

Using FG X4 in Marvel Rivals actually cut's your base FPS to half. Your latency is so much worse, it's look smoother but it dose not feel smoother or more responsive to play.

This same type of thing happens in Stellar Blade. You almost get half of your FPS cut out just by turing ON FG X4, it doesn't really make sense to use it at all. And this is the combine thing of the limited VRAM of RTX5060 and also the limited AI performance on the card despite 50 SERIES HAVING A LOT LARGER AI INCREASE ON THIS GEN, IT'S TWICE AS MUCH THEN 40 SERIES.

And that leads me to across the board, 50 series from Nvidia struggles quite a bit whit a lot if this games, FG X2 is not X2, is more like 2/3 if you have enough VRAM.

And x4 is more like x3.

da ti ponovim opet:

1.) Povećaj taj sitni HUD u ćošku da ne škiljimo

2.) Upali frametime na afterburner hud-u da vidimo lag spajkove i koliko to sve fluidno radi pošto to u svakom videu kriješ kao zmija noge također uključi 0.1% i 1%low 

3.) Upali Steam In-game Overlay Performance Monitor da bi vidjeli koliko je to tvoje zapravo igrivo trebamo vidjeti input FPS, FG generirani FPS i latencije.
Ovako će to izgledati klik

4.) Na početku uđeš u settings pa nam pokažeš sve postavke prije nego kreneš s igrom.

5.) Pokreni igru tipa Cyberpunk 2077, sjedni u auto i sa svime gore popaljenim se vozi jedno 5 minuta pa da vidimo kako to zapravo radi.

Ali već znam da to nećeš uraditi jer i sam si svjestan što će brojke pokazati a dodatno to potkrepljuješ sa epitetima poput "dijagnoze" "s psihološke strane" "bug u mozgu" i sl. u nedostatku argumenata gdje se priklanjaš nekim dječim uvredama s kojim planiraš izazvati neku reakciju ili štogod već.

Dokle god to ne uradiš za mene si obični dezinformator koji samo šteti ovom forumu sa ovakvim stvarima, nije me bilo briga dok ste trovali sa tim glupostima u temama za rasprave gdje sudjeluju samo forumaši sa stažom i nekim znanjem oko tematike ali sada kada ste svoje izljeve fanbojskog proljeva krenuli razljevati u temama za preporuke komponenti s čime samo zbunjujete ljude koji traže pomoć ću vas prozivati svaki puta.

P.S. 14 (slovima:Četrnaest) godina si na forumu nauči se da ovakve stvari pišeš u temi kreiranoj za to, za ovo konkretno Rasprava o grafičkim karticama a ne da zatrpavaš Vodič za odabir kartice sa ovim spamom 

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:17 (ibme74).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice