Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.839
|
čitano: 6.920.562
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Crofarmer kaže...

A jel bi napajanje bilo dovoljno dobro za neku jacu graficku kao npr r7 260x ili r9?

ako je to ovo napajanje http://www.lc-power.com/en/product/netzteile/green-power/lc6650gp3-v23/ onda bi mogo slobodno r7 260x, čak bi se mogo protegnut i do r9 280 bez straha

13 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
Nebus pogrijesio, sve nabrojane su isti drek;)!

Stjepanj kaže...
Nebus pogrijesio, sve nabrojane su isti drek;) napajanje i vise nego dovoljno!lp

Tnx !

A dali se vise mozda isplati dati jos 100kn pa uzeti R9 285?

Koliko ja znam je u principu tu negdje, nekoliko Fps-a jaca ali manje trosi?

Ne kuzim se bas u to?

13 godina
protjeran
Sejo_Kasma kaže...

Tnx !

A dali se vise mozda isplati dati jos 100kn pa uzeti R9 285?

Koliko ja znam je u principu tu negdje, nekoliko Fps-a jaca ali manje trosi?

Ne kuzim se bas u to?

pa koliko sam vidio cijene su im iste pa onda trenutno bolji izbor ispada r9 285!(ps. uzmi gigabajtovu:)

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
16 godina
Crofarmer kaže...

imam HD5770 jel mi se sa budzetom od 600 kn isplati kupovat novu i koju bi bilo najbolje kupiti?

Za novac koji si spomenuo ulazi ti bez problema 6870 pa čak nađeš i 6950. Imao sam 5770 s koje sam prešao na 6870 i razlika se itekako osjetila. Jedino uzmi grafu s 2 venta jer je moja Xfx s 1 ventilatorom bila prebučna. Napajanje mi je tad bilo LC Power 550W (za kategoriju lošiji model od tvojega) i držalo mi setup bez problema.

Naravno, uvijek je bolje uzeti noviju seriju grafi (npr. serija 7xxx) ukoliko ti to financije dozvoljavaju.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
11 godina
neaktivan
Vodič za odabir grafičke kartice

Pošto sam prodao svoju HD 7770, a ženi kupio sve moguće kućanske aparate, vrijeme je da uzmem nešto mrvicu bolje, ne toliko zbog igranja koliko zbog kučišta s prozorom koje dolazi, da ne gledam istu karticu (mada je meni uvjek jedna stranica kučišta skinuta).

Dakle puno sam mozgao (inače specifikacije kompa su za uredan rad, ništa ekstra jer ništa ekstra ni ne radim, intel i3 4330, kingston 2 x 4gb ddr3, hdd wd green 1tb, napajanje aqprox 500w) i sada kad izađe na tržište dolazi kućište antec p50 (nema nešto hladnjaka puno), pa me zanima hoće li to moje "no name" napajanje izdržat, tj. to i novu grafičku i ssd disk koji planiram uzet. Moja kalkulacija kaže da hoće jer nije procesor žedan, niti će grafička biti nešto ekstremna. Dakle da se vratim na temu:

Mozgao sam između GTX 750 ti, R7 265 i R9 270?

R7 265 sam eliminirao zbog cijene, a GTX 750 ti zbog lošijih performansi od R9 (mada manje troši, manje se grije i ima odlične OC mogućnosti).

Čak sam mislio i o R9 270X, ali u BUG-u sam vidio da je bacanje para za ništa, ista stvar ka R9 270.

I moje pitanje je koju karticu uzet da je PCIe, oko 150 EUR (+-5 EUR) i da je ima na computeruniverse? Da li se isplati za 100-200 kn manje uzet nešto polovno na njuškalu, ali sa garancijom?

VTX3D Radeon R9 270 Dual X-Edition 2.0 GB 149 EUR

PowerColor Radeon R9 270 Turbo Duo 2.0 GB  147 EUR

ASUS Radeon R9 270 DC2OC-2GD5 2.0 GB OC 155 EUR

Slobodno se izjasnite ako imate kakav četvrti prijedlog, a što se ovih gore tiče najviše mi se sviđa PowerColor samo sam na par stranica čitao da je izrada malo traljava, a i na newegg ima dosta korisnika kojima je riknila. VTX3D mi je isto ok, nisam našao nekih negativnosti, dok ASUS su ljudi razočarani sa overclocking potencijalom (mada nikad nisam OC karticu, pogotovo ne prije kada sam uzimao top modele jer nije bilo potrebe).

Malo sam se raspisao, ali tako je kad kupujem nešto, uvik su velike trileme. Hvala.

P.S. Ili da se protegnem na 164 EUR Sapphire Radeon R9 270 2.0 GB OC  ili Gigabyte Radeon R9 270 OC 2.0 GB OC  167 EUR?

Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 1:43 (mrki_tua).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nema puno mudrovanja kod OC r9 270 koja dodje sa jedim sestopinskim kablom, sve zakucas ba max i to je to (slucaj kod asus r9 270, imam je pa znam) i tako dobijes 270X karticu.

Powercolor nije traljava, fine su to kartice, da se naci 270X za tu cijenu ali i ja sam mozgao tu i uzeo asus r9 270 prvenstveno zbog duze garancije i nesto "boljeg" hladjenja.

A i lakse je kasnije prodati asus nego bilo koju drugu, zar ne :)

Polovno s urednom garancijom je kul, ali sve iznad za taj i3 ce naici na bottleneck (usudjujem se reci i sama 270ka negdje...)

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 6:44 (chaselol).
Moj PC  
1 1 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ne bojim se uskog grla, i uopće mi se gadi šta su grafičke kartice prekrstili u GPU pa toliko ovise o CPU. I3 je mali, ali pali, može on i dosta jače kartice.

By the way koliko je bitno to šta GPU podržava npr. DirectX 11 ili 11.2, ili čak 12?

Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

da ti skratim trilemu, ako neces mjenjat ovaj svoj krš od napajanja onda kupuj gtx 750 Ti, r9 270 dolazi ti u obzir samo ako kupiš novo napajanje

-što se tiče i3 procesora, nečeš imat nikakav bottleneck, bez problema možeš njega kombinirat i sa jačim grafičkama poput r9 280 ili gtx 960

13 godina
protjeran
mrki_tua kaže...

Ne bojim se uskog grla, i uopće mi se gadi šta su grafičke kartice prekrstili u GPU pa toliko ovise o CPU. I3 je mali, ali pali, može on i dosta jače kartice.

By the way koliko je bitno to šta GPU podržava npr. DirectX 11 ili 11.2, ili čak 12?

ma kakvo usko grlo imas haswellov i3 s 2+2HT na visokih 3,5ghz, na to ide bez problema i jace graficke, za 150€ se kod nas nadu super polovne kartice s garancijom, pa potrazi nesto tipa gtx660ti,hd7870,r9 270/x, kaj se tice dx-a ne vodi brigu vise manje sve podrzavaju isti, problem je u igrama koje nece doci jos tako skoro tako da ti je svejedno! najbolji ti je izbor mozda Gtx 750Ti (cisto radi napajanja)!

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 9:06 (Stjepanj).
11 godina
neaktivan

Mislim da bi ovo španjolsko smeće od napajanja to moglo izdržat jer nit ga čujem niti se opterećuje, ali neću riskirat, ić ću na MSI GeForce N750Ti TF 2GD5/OC 2.0 GB OC i onda ću je malo pojačat ako ne budem zadovoljan sa WoT. Hvala na komentarima.

P.S. ne da mi se uzimat napajanje pa da bude korak bolje, to kad buden uzima ispod 1 kW neću uzet i gotovo?

P.S. 2, molim Stjepanj, Pinhead i ostale da prokomentiraju slijedeće:

http://www.tweaktown.com/reviews/6148/msi-geforce-gtx-750-ti-2gb-twin-frozr-gaming-oc-video-card-review/index23.html

ovdje po testu mi se pari da su slične potrošnje, kod 750 TI i R9 270, čak štoviše recimo R9 270 X Sapphire ima overload 290 W, a idle 96, dok ova gore 750 šta mislim uzet ima 317 W, idle 148 W? i tako ima još primjera. Ipak da provam R9?

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 12:56 (mrki_tua).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
mrki_tua kaže...

Mislim da bi ovo španjolsko smeće od napajanja to moglo izdržat jer nit ga čujem niti se opterećuje, ali neću riskirat, ić ću na MSI GeForce N750Ti TF 2GD5/OC 2.0 GB OC i onda ću je malo pojačat ako ne budem zadovoljan sa WoT. Hvala na komentarima.

P.S. ne da mi se uzimat napajanje pa da bude korak bolje, to kad buden uzima ispod 1 kW neću uzet i gotovo?

P.S. 2, molim Stjepanj, Pinhead i ostale da prokomentiraju slijedeće:

http://www.tweaktown.com/reviews/6148/msi-geforce-gtx-750-ti-2gb-twin-frozr-gaming-oc-video-card-review/index23.html

ovdje po testu mi se pari da su slične potrošnje, kod 750 TI i R9 270, čak štoviše recimo R9 270 X Sapphire ima overload 290 W, a idle 96, dok ova gore 750 šta mislim uzet ima 317 W, idle 148 W? i tako ima još primjera. Ipak da provam R9?

ma to je nesto krivo izmjereno ili napisano, 750ti nema extra 6pinski konektor(barem ta msi nema) pa prema tome niti nemre fizicki povuci vise od 75w dok r9 270/7870 ima svaka, dakle 270/7870 teoretski maximalno moze potegnuti 150w, dakle razlike ima i mora biti, 270-tka ce ti sigurno daleko vise opterecivati napajanje od 750ti (istina i perfomnse su joj nesto vece),

evo pa pogledaj potrosnju same graficke,

http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-750-ti-review,3750-21.html

LP

11 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

msi gaming je bolja, za napajanje uzmi od fortrona raider s 550W ili hyper 600W ili xfx 550W

13 godina
protjeran

druga kartica je X model koji je u recimo Bf4 cak 10fps-a average brza sto je iznimno puno naspram obicne r9 280!

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 15:08 (Stjepanj).
Moj PC  
0 1 hvala 1
10 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

druga kartica je X model koji je u recimo Bf4 cak 10fps-a average brza sto je iznimno puno naspram obicne r9 280!

samo šta je twinfrozr puno bolji hladnjak nego dual-x od sapphire-a, i da se sigurno bolje msi kloknut nego sapphire i automatski se dobije više performansi, plus što msi ima 3 godine jamstva naspram sapphire-ovih 2 godine

+evo izvoliš, msi je bolja bez dodatnog overclocka, jer je tvornički kloknuta http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=2250&gid2=2133&compare=radeon-r9-280-sapphire-dual-x-oc-3gb-edition-vs-radeon-r9-280-msi-gaming-3gb-edition

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 15:16 (Pinhead).
13 godina
protjeran

kaj da ti velim) bit cu izravan jednostavno, pricas bezveze! linkas  stranice koje nitko ozbiljan nebi trebao koristiti! 280x od sapphira je cisto solidna kartica, apsolutno nista bolja ni gora od svih ostaih 2x hladenja istog cipa(imas moj review ovdje na bugu:)! Novi "twin frozr" (losiji naspram starog sistema)! brzina core speed-a nema "nikakve" veze s karticom iz viseg segmenta koja je HW jaca pa prema tome taj podatak je skoro pa nebitan! 280-tka se malo bolje kloka jer su joj taktovi po defaultu nesto nizi, 280x je vec nabrijana pa ni s njom nebu daleko! u svakom slucaju  solidne izvedbe 280 i X modela od sapphira i msi-a no u ovom slucaju X model pobjeduje jer je perfomansama mocnija!lp

Moj PC  
0 1 hvala 1
10 godina
neaktivan

nije 280x nego je 280, x ti se odnosi na dual x hladnjak kod sapphire-a

vidim da dajete dislike-ove, al kad ste tako pametni objasnite mi po čemu je navedena sapphire-ova grafička bolja od msi grafičke....potkrijepite nekim dokazom, linkajte neku stranicu koja dokazuje da je bilo šta kod sapphireov-e grafičke bolje

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 15:49 (Pinhead).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

ma to je nesto krivo izmjereno ili napisano, 750ti nema extra 6pinski konektor(barem ta msi nema) pa prema tome niti nemre fizicki povuci vise od 75w dok r9 270/7870 ima svaka, dakle 270/7870 teoretski maximalno moze potegnuti 150w, dakle razlike ima i mora biti, 270-tka ce ti sigurno daleko vise opterecivati napajanje od 750ti (istina i perfomnse su joj nesto vece)

http://www.anandtech.com/bench/product/1080?vs=1130

270 koja se ne clocka (ludost je ne clockati tu grafu do maksimuma jer ima adekvatno hladjenje sve i jedna i bez problema izgura), grafa je minimalno 20% jaca a u nekim situacijama i preko 50%!

750ti nema sta da trazi pored r9 270, jednostavno nema. Ona je u rangu 260/X kartica i tu joj je mjesto.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
12 godina
Stjepanj kaže...

oba dvije su r9 280 modeli, nema X nigdje osim sto se radi o dual X hladnjaku :) 

ja bi definitivno gledao gtx960 https://www.alzashop.com/gigabyte-n960wf2oc-2gd-d2303032.htm

13 godina
protjeran
Pinhead kaže...

nije 280x nego je 280, x ti se odnosi na dual x hladnjak kod sapphire-a

vidim da dajete dislike-ove, al kad ste tako pametni objasnite mi po čemu je navedena sapphire-ova grafička bolja od msi grafičke....potkrijepite nekim dokazom, linkajte neku stranicu koja dokazuje da je bilo šta kod sapphireov-e grafičke bolje

moje isprike, nije prvi put da smo zamjenili 280x za 280-x dual( iako treba pisati dual-x:)! velim bez obzira na proizvodaca svi 280/x modeli su vise manje isti 100% plastika(osim asusa naravno), svaki ima neku manu i prednosti, jedino trix,wf3 imaju 3x hladenje pa kao takve su bolji izbor!LP

11 godina
neaktivan

Gospodo, ipak ostajem na R9 270 MSI Gaming OC TZ XC PM IF GH... mogli su još marketinških trikova nabacit, pa ako ovaj šrot od napajanja ne izdrži uzimam jače. Inače koji je scenarij koji mogu očekivat? Ako ne digne sistem nema snage? Neće valjda pregorit?

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran

ma nebu nis pregorilo, ugasit ce se, crni ekran itd!

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

Sad bi se da kladit hahaha. Problem je šta živimo u banana državi i netko kupi vrhunsko napajanje od jedne dnevnice, a ja moran za to crnčit 5 dana. A ža mi sad uzimat napajanje malo bolje, kad bi uzima nešto tija bi bit miran pa i 10 godina. Ništa javim rezultat kad dođe sve krajem miseca. Inače skeptičan sam sa no name napajanjima, ovo je u mene već mislim 4-5 godina i nikad problema, niti se čuje, niti išta. Imam čak uređaj pa bi moga izmjerit vatažu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 21:23 (mrki_tua).
12 godina
za kvalitetno napajanje ti nikad ne treba biti zao dati lovu, ne samo da imaju bolje zastite pa si sigurniji da nece povuci pola drugih komponenti kad vrisne, nego i u radu daje "bolju" struju koja zasigurno pomaze dugotrajnosti svega sto napaja
a i nije to bas tolika razlik i ako vec dajes 300 kuna za neki sroteks od napajanja, onda mozes dodat jos 100-200 za kvalitetu
11 godina
neaktivan
picajzla0707 kaže...
za kvalitetno napajanje ti nikad ne treba biti zao dati lovu, ne samo da imaju bolje zastite pa si sigurniji da nece povuci pola drugih komponenti kad vrisne, nego i u radu daje "bolju" struju koja zasigurno pomaze dugotrajnosti svega sto napaja
a i nije to bas tolika razlik i ako vec dajes 300 kuna za neki sroteks od napajanja, onda mozes dodat jos 100-200 za kvalitetu

Ma nije problem dat kad imaš :-) davao sam nekad, samo za hladno održavanje motora 1000 eur godišnje, na tv, pc da ne govorim, ali kad se oženiš kola krenu niz brdo hehe. Ulupaš u kuhinju priko 30k kn, a fali još toga, frustracije teške. Evo sad sam izmjerio u pola sata rada bez GPU koju sam prodao najviše je 108 W trošija PC, s tim da sam mjerija na izlazu na koji je spojen monitor i zvučnici sa wooferom. U radu pojačam gangnam style, 89 W. Mislim da ovo jadno napajanje može podnit još R9 270.

12 godina
ma jasno, ja planiram novu grafu vec godinu dana i lako moguce da cu cekat jos godinu
s dvoje klinaca tesko je odvojiti nesto za sebe
11 godina
neaktivan

Naručio sam od MSI-a R9 280 valda se necu razocarati :D

Moj PC  
5 0 hvala 0
12 godina
tireN1337 kaže...

Naručio sam od MSI-a R9 280 valda se necu razocarati :D

Moćna je to kartica i veliki bost u odnosu na tvoju dosadašnju i nevidim zašto bi se razočara.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
11 godina
neaktivan
mrki_tua kaže...
Stjepanj kaže...

Sad bi se da kladit hahaha. Problem je šta živimo u banana državi i netko kupi vrhunsko napajanje od jedne dnevnice, a ja moran za to crnčit 5 dana. A ža mi sad uzimat napajanje malo bolje, kad bi uzima nešto tija bi bit miran pa i 10 godina. Ništa javim rezultat kad dođe sve krajem miseca. Inače skeptičan sam sa no name napajanjima, ovo je u mene već mislim 4-5 godina i nikad problema, niti se čuje, niti išta. Imam čak uređaj pa bi moga izmjerit vatažu.

Uzmi kao moje onda, FSP Raider 650w 80+ silver jeftino, kvalitetno, dovoljno jako da vrti sve nove kartice a i usto 5 godina garancije :)

Battlelog: D3lBoy-00
11 godina
neaktivan
D3lBoy kaže...
mrki_tua kaže...
Stjepanj kaže...

Uzmi kao moje onda, FSP Raider 650w 80+ silver jeftino, kvalitetno, dovoljno jako da vrti sve nove kartice a i usto 5 godina garancije :)

Morat ću ić na to, našao sam na njuškalu dobro napajanje, Thermaltake 520W 80+ za 150 kn, korišteno nešto sitno, al opet mi je granična vrijednost napajanja jer ne želim minjat napajanje svako malo, trebam ić na minimum 650 W.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.5.2015 21:44 (mrki_tua).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice