Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 6.330
|
čitano: 1.164.393
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Cryogenic kaže...
forumaš kaže...
dery kaže...

Krio ajd prodaj mi tvoj gpu,svog zotaca zatukao, dam koliko god.

https://forum.bug.hr/forum/topic/prodaja-komponente/prodaja-asus-tuf-4060ti/306236.aspx

đaba kreči sa slikama, ne ide to baš lako sa 8 gb vrama, ne vjeruju ljudi više ni kožnatom di će nekom drugom 

ned 4.5.2025

Vjeruju bez brige, javio se lik za 370 ali sam odustao od prodaje jer kolko vidim 5060ti nije sad neki extra gain a trebao bi iskeširat cca 150 eura nadoplate, ne baš isplativo. Ovoj trenutnoj kao što se vidi, apsolutno ništa ne fali.

Da si ti zadovoljan nebi ju ni stavljao u oglas.

14 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Kolegu Forumaša danas neide nikako, odnosno od sinoć , sve mu vraćam šta prozove i nezna za šta bi se uhvatio više, 

1. source za steam survey nema, sve je na trust me bro, steam nikad nije izjavio koji je postotak takvih računala vs pojedini gpu. Pa onda traži na jutjubu i nadje hogwarts low details i brže bolje aha, vidi ps2 grafika.

2. I eto složim i slider za hogwarts, teza ps2 grafike pobijena, razlika u slici 0,1%, 100-121 fps na 4k.

3. Onda se pokušava zakačit sa moj oglas kako niko neće kupit karticu od 8gb, a ja našao kupca za 370.  Baš ga neide

4. I sad da ako sam zadovoljan šta sam je dao u oglas ahahaha, pa dozvoli da se ljudi malo nećkaju, ako je to protuzakonito, put me in jail. Zato sam i odustao od prodaje jer sam zadovoljan. Još nisam čuo da netko proda grafu radi jedne neoptimizirane igre Monster Hunter ili Last of us ctd, i iskešira 2 i pol puta više, i onda kad vidi kako igra 4060ti 8gb, naravno da peče. 

Stvarno strašno da jedna 4060ti 8gb može nekom ovako pokvarit dan 

Native/4k/no upscale/high vs  4k/dlss u.p./sve low/samo texture na high.

https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=07409114-4eb9-11f0-bb24-0936e1cb08fb

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2025 22:43 (Cryogenic).
Moj PC  
1 1 hvala 1
16 godina
Cryogenic kaže...

Kolegu Forumaša danas neide nikako, odnosno od sinoć , sve mu vraćam šta prozove i nezna za šta bi se uhvatio više, 

1. source za steam survey nema, sve je na trust me bro, steam nikad nije izjavio koji je postotak takvih računala vs pojedini gpu. Pa onda traži na jutjubu i nadje hogwarts low details i brže bolje aha, vidi ps2 grafika.

2. I eto složim i slider za hogwarts, teza ps2 grafike pobijena, razlika u slici 0,1%, 100-121 fps na 4k.

3. Onda se pokušava zakačit sa moj oglas kako niko neće kupit karticu od 8gb, a ja našao kupca za 370.  Baš ga neide

4. I sad da ako sam zadovoljan šta sam je dao u oglas ahahaha, pa dozvoli da se ljudi malo nećkaju, ako je to protuzakonito, put me in jail. Zato sam i odustao od prodaje jer sam zadovoljan. Legend! Bar nisam prodao grafu radi jedne neoptimizirane igre Monster Hunter ili Last of us, i iskeširao 2 i pol puta više, i onda kad vidiš kako igra 4060ti  8gb, naravno da peče.

https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=07409114-4eb9-11f0-bb24-0936e1cb08fb

LOL, dok se ja zajebavam ti radiš ko crnac u polju pamuka da dokažeš kak ta tvoja 8 gb vram kartica koju pokušavaš prodati vrijedi 350 eura.

Te instaliraš, mjeriš, igraš na silu ono kaj nebi nikad igrao da sam sebe uvjeriš kak je dobro kaj si odustao od tak velike odluke i ipak ne prodaš. Hebate ne prodaješ kuću 

14 godina
forumaš kaže...
Cryogenic kaže...

4. I sad da ako sam zadovoljan šta sam je dao u oglas ahahaha, pa dozvoli da se ljudi malo nećkaju, ako je to protuzakonito, put me in jail. Zato sam i odustao od prodaje jer sam zadovoljan. Legend! Bar nisam prodao grafu radi jedne neoptimizirane igre Monster Hunter ili Last of us, i iskeširao 2 i pol puta više, i onda kad vidiš kako igra 4060ti  8gb, naravno da peče.

LOL, dok se ja zajebavam ti radiš ko crnac u polju pamuka da dokažeš kak ta tvoja 8 gb vram kartica koju pokušavaš prodati vrijedi 350 eura.

Te instaliraš, mjeriš, igraš na silu ono kaj nebi nikad igrao da sam sebe uvjeriš kak je dobro kaj si odustao od tak velike odluke i ipak ne prodaš. Hebate ne prodaješ kuću 

Dude, what? Whatever.

Bar me ne prepadne jedan crash u Last of us.  Ono kad ti 1 ctd izbije 2 i pol puta više love iz novčanika.  Barem ne brineš dal će VRAM usage doći do 8gb . A terapija za ocd jeftinija. Ja sam daleko od takvih briga i to za 350 eura. Jbg. I nedaj da ti komad hardvera pokvari dan ili crash to desktop izbije lovu iz novčanika. Svakako sretno sa investicijom i happy gaming. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2025 23:04 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
forumaš kaže...
Cryogenic kaže...

Dude, what? Whatever.

Bar me ne prepadne jedan crash u Last of us.  Ono kad ti 1 ctd izbije 2 i pol puta više love iz novčanika. Terapija za ocd'a je jeftinija .Svakako sretno sa investicijom i happy gaming. 

Prodao komplet komp i kupio komplet novi uz 200 eura nadoplate. A da mi je bilo do zarade mogao sma prihvatiti kaj su mi nudili, bez da sam prodavao, troduple novce za vijeme mininga za grafu. Ali draže mi je igranje od novaca.

Platio sam tu grafu novu odmah po izlasku 3900 kn + polovni i7 1070F, 16 gb rama, 2 tb ssd-a, jeftino kućište, solidno napajanje i prodao za skoro 1000 eura te kupio trenutni komp za 1200 koji je još godinu dana pod garancijom.

Ovaj trenutni komp nema usko grlo, tak da se igram bez problema i igral bum se još tri godine bez problema.

Zadnjih 20 godina nisam kupio komp od nule, stalno je bila nadoplata.

Kaj se grafi tiče, ovak iz glave išlo ti je GTX 650 Ti boost koju sam kupio nakon prodaje radeona, pa sam ju prodao i kupio polovnu gtx 770 za 150 kn nadoplate, koju sam prodao i kupio Radeon RX 570 novu za 1350 kn.

Počela prva mining kriza i dođe mi doma majner i mijenja se za GTX 1060 6 gb koja je tada koštala 2100kn 1:1

Tu 1060 nakon par godina igranja prodao i za sitne novce nadoplatio za polovnu GTX 1070 koju sam nakon  godinu igranja prodao za iste novce, jer je počela druga minig kriza i sretno ulovio novu RTX 3060 Ti.

Nema šanse da bi ja bacao pare na igračku preko neke mjere...sobzirom da je nastupilo nebulozno deranje prabcujem se na buduću konzolu, sa kojom ću vjerujem biti miran 7-8 godina.

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2025 23:16 (forumaš).
13 godina
forumaš kaže...

imao ju tri + godina 2020-2023 i jako dobro znam kaj može i kaj ne u desetine igara, ne pokrpanih nakon par godina nego kako su izlazile igre.

8 gb vrama je postala frustracija pred kraj i zato je otišla. Da je imala 12 gb vrama vjerovatno bi ju imao i danas.

TLOU morao spustiti na 1080p, upaliti DLSS i smanjiti detalje da se igra prestane rušiti, izgledala je loše.

Rtx 3070.. odigra pocetkom prosle godine TLOU kad su dosta zakrpali igru na 4k sa dlss perf i jedna od rijetkih igara di sam moda fsr fremgen,high medium detalji sa stogod na ultra izmedu 80 i 110 freijmova ,tako da nije da se nemoze sa 8gb vrama igrati,istina sada ima sve vise igara koje imaju problem ne radi snage nego video memorije

16 godina

Da, ali ja sAM je igrao po izlasku i bila je neigriva na 8 gb vrama dok je na 12 i više bila skroz normalno igriva. Ima video analiza, mogu linkati.

Igra se rušila, teksture su kasnile...npr kosa od lika je bila neprepoznatljiva, zgrade zamuljane a kao što rekoh rušenja svakih deset minuta igranja.

I onda se pitam zašto bi ja ovisio o patchevima i optimizacijama zbog video memorije koja se lako riješi. Tak da sam riješio.

17 godina
TLOU part two nedavno zavrsio na 3070ti, sve ultra max. Na OLED G2 HDR 4K konstantno +60, dok na monitoru 2K +90. S tim da je neuporedivo bolja slika uz HDR i OLEDi 60 nego 144 bez HDR s IPS. Vecinu igara koje igram igram na dualsense i nije primjetna razlika 60+ i 120. Razliku primjetim tek u igrama koje igram s misom tipa COD, dok vecinom igram igre na dual sense. Trenutno nemam potrebe za nadogradnjom jer sam prezadovoljan i ne bi ni primjetio razliku. Rijetko u kojoj igri moram igrati mimo ultra postavki. Cak i novi indiana jones ide na 2K ultra preko 80. Glupost je da se ne moze naigrati na 8GB kartici. Neusporedivo je bolje igrati neku igru u HDR na 4K sa 3070ti u 60 nego na 5070ti u 144 na IPS uz non HDR. Tvrdim jer sam testirao. Tako da kao potencijalnu nadogradnju vidim 5070 super 16GB min, al tek 2026-2027, ako i uspijem odigrati sve igre koje me zanimaju a savrseno rade s s ovom 8GB PS2 grafickom.

2 0 hvala 0
16 godina

Da ali nebudeš kupio novu karticu sa 8gb vrama nego sa više. Poanta je da u prodaji i dalje ima novih kartica sa 8 gb vrama za koje traže 400 eura, odlična video analiza dolje....svakako pogledati. Tu je i spomenuti TLOU II i baš su prikazani frejm dropovi sa 8 gb vrama na različitim postavkama, direkt usporedba sa 16 gb vrama. Slika dolje.

Dojam ovisi da li igru igraš po izlasku ili naknadno pečiranu tj. kako je odrađen port. Svakako trebaš paziti sa postavkama i prilagoditi detalje za 8 gb (koristiti agresivniji upscaling). Igriv FPS nije jedina kategorija, čak i kada je igriv ako fali video memorije dolazi do dijelomično učitanih tekstura, slika dolje.

IMO svakako izbjegavati kupovinu nove kartice sa 8 gb vrama.

Kao što rekoh TLOU sam morao spustit na 1080p, upalti upscaling na balanced i spustiti teksture na midium da dođem na 7.5 gb vrama i da bi se igra prestala rušiti. Tko je imao 12 gb vrama mogao je igrat odmah po izlsku na normalnim postavkama.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 8:01 (forumaš).
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
forumaš kaže...

Da ali nebudeš kupio novu karticu sa 8gb vrama nego sa više. Poanta je da u prodaji i dalje ima novih kartica sa 8 gb vrama za koje traže 400 eura, odlična video analiza dolje....svakako pogledati. Tu je i spomenuti TLOU II i baš su prikazani frejm dropovi sa 8 gb vrama na različitim postavkama, direkt usporedba sa 16 gb vrama. Slika dolje.

Dojam ovisi da li igru igraš po izlasku ili naknadno pečiranu tj. kako je odrađen port. Svakako trebaš paziti sa postavkama i prilagoditi detalje za 8 gb (koristiti agresivniji upscaling). Igriv FPS nije jedina kategorija, čak i kada je igriv ako fali video memorije dolazi do dijelomično učitanih tekstura, slika dolje.

IMO svakako izbjegavati kupovinu nove kartice sa 8 gb vrama.

Kao što rekoh TLOU sam morao spustit na 1080p, upalti upscaling na balanced i spustiti teksture na midium da dođem na 7.5 gb vrama i da bi se igra prestala rušiti. Tko je imao 12 gb vrama mogao je igrat odmah po izlsku na normalnim postavkama.

Mislim da nitko ovdje na forumu nije rekao da treba uzet novu grafu sa 8gb, pogotovo za 400 eura, prije 6 mjeseci bile su cca 550, znači neisplative, onda je 4060ti za 350 eura rabljena itekako bila isplativa jer je u dućanu bila 570 eura, drugim riječima Best Buy do 350 eura, ne do 570. Vremena se mjenjaju i sad to nije više isplativo. Sad se nađe Gainward GeForce RTX 5060 Ti Python III, 16GB za 439/450 eura, no brainer.

Space marine 2

Native/4k/no upscaling/FG off -- vs -- 4K/dlss u.p/FG on/sve low/osim texture filtering ultra i texture high

https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapose/latest/embed/index.html?uid=21e5ae1a-4f44-11f0-bb24-0936e1cb08fb

Ja nemam navedenih problema neučitanih textura na tim postavkama i fps je od 95 do 105 na 4k/dlss u.p. fg on. Ali imam navedeni problem zamuljanih tekstura tek kad stavim texture na ultra, e sad, da li mene žulja da moram igrat na ultra kad se ionako mogu savršeno igrat i na high bez navedenih problema kako je na gore nalinku na usporedbi , na 105 fps'a. Kako je već rečeno i ja mislim da većina recenzenata grafičkih kartica na YouTubeu potiču "strah od propuštanja" jer testiraju sve na maksimalnim postavkama, umjesto da probaju izvuć maksimum iz kartice, neznam zašto baš tako prezentiraju grafe.

E tu sad dolazimo do konflikta, tebe žulja i ne vidiš da to igranje na ultra košta malo previše. 850-1250 eura više. Gledaš da dođeš do maksimalne kvalitete i samo ti je to bitno, a ne sagledavaš omjer uloženog i dobivenog, drugim riječima, ne interesira te put do cilja, nego samo cilj ako me razumiješ. Postoje ljudi koji su drugačiji i mi gledamo na omjer uloženog dobivenog.

Ta razlika u slici od 0.1% na tom linku meni ne opravdava razliku u cijeni od 2.5 x više do 10x više. cca 350 do 1250 i do 3600 eura. Dlss i fg svakako štede novce, netko ne voli naravno i žulja ga ta razlika od 0.1%, ali žuljanje košta kao što vidimo po kolegama koliko novaca daju za nove grafe, i kad skupina ljudi sa jeftinijim karticama kažu da ih to ne žulja, skupina ljudi koje to žulja kažu da smo trolovi i lažovi, da nemamo love itd.. Niđe pameti.

Al da ću prodati grafu , nadoplatiti radi jedne igre, mislim da ne. Spustim detalje i peglam ili čekam patch. Ne pada mi na pamet biti rob perfekcionizmu, ali ko voli nek izvoli.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 11:15 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
, onda je 4060ti za 350 eura rabljena itekako bila isplativa 

Ja svoju asus rx6800 tuf prodo za 300€ , to se zove isplativost za kupca i upotrebljivo jer ima 16gb plus jača od tvoje.To zahebi šta svoju reklamiraš ovde kao da je božje otkrivenje. Možeš samo neznalicama i onima koji misle da samo nevidija postoji i sinonim je za gpu uvalit za što sad prodaješ .

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 11:16 (dery).
14 godina
dery kaže...
Cryogenic kaže...
, onda je 4060ti za 350 eura rabljena itekako bila isplativa 

Ja svoju asus rx6800 tuf prodo za 300€ , to se zove isplativost za kupca i upotrebljivo jer ima 16gb plus jača od tvoje.To zahebi šta svoju reklamiraš ovde kao da je božje otkrivenje. Možeš samo neznalicama i onima koji misle da samo nevidija postoji i sinonim je za gpu uvalit za što sad prodaješ .

Kojeg datuma si je prodao? Vidim cijene po njušci 350-400 eura, i to je sada, prije 6 mjeseci su sigurno koštale više, ja neznam koji dio nije jasan, da nemožeš shvatiti o kojem vremenskom periodu ja pričam. Rx 6800, grafa koja je izašla 2020 vs 2023, ako si je nedavno prodao prodao si je bez garancije, opet dolazimo do onoga o čemu pričam, gledaš maksimalnu kvalitetu odnosno najveći moguči fps, bez gledanja ulozeno dobiveno, ne gledaš potrošnju kartice, jel bučna nije,  jel ima garanciju, ne razmišljaš o investiciji, parama. Tipično kako i pričam.

Liku koji ju je kupio ne znači da će mu prdnut odma, može za 6 mjeseci/godinu/dvije obzirom da je grafa iz 2020, kakav posao je napravio ako mu rikne, ajmo opet 300 eura u 6 mjeseci, godine dana i onda grafa ne košta 350 nego 700. Sori ali financijski si nepismen. Opet ću ti reći, rabljena 4060ti 8gb prije 6 mjeseci cijenom i isplativosti sa svim navedenim je pojela tvoju rx 6800 bez obzira šta je rx 6800 brža u rasteru. 

Ono najbitnije je garancija, i šansa da se dobije nova i grafu sa garancijom možeš prodati i za veću cijenu, ja neznam gdje si ti kakvu diplomu dobio da su ti oči usmjerene samo na veći fps i na "jaču" 16 gb rama.

Za mene i je božje otkrivenje sa svim navedenim, 4k/100+ fps'a, tiha, uvelike niža potrošnja i dvije godine garancije, dlss vs fsr, meni više nego dovoljno za 350 eura. Neznam zašto ti sve navedeno kvari dane.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 11:58 (Cryogenic).
16 godina

Znam ja bolje od tebe o čemu pričam prodao sam je prije god dana sa još 1god. garancije. Preplatio si tu svoju dobrano jer si pao na ime nevidija i onaj tko ti je uvali se smije dan danas.

14 godina
dery kaže...

Znam ja bolje od tebe o čemu pričam prodao sam je prije god dana sa još 1god. garancije. Preplatio si tu svoju dobrano jer si pao na ime nevidija i onaj tko ti je uvali se smije dan danas.

Znači godina dana vs 6 mjeseci,  čovjeku je istekla i ta garancija. Znaš ti svakako bolje kao i taj kupac.  Baš ste se našli. Savjet od financijski nepismenog i "pitali bi ko je ugasio svjetlo" na onim slajderima  i source: trust me bro. Ako je netko pretplatio svoju onda si to ti sa 4070 Super i sad peče kad vidiš 4060ti 8gb na djelu, znam, jbg. Vidim i dalje ti kvari dan.  Znaš kad bi kupio to smeće za 300 eura? Nikad. Ja sad dobijem cca 300 i izgubio 50 eura, a kolko si ti izgubio? Nemoraš ni odgovorit, znamo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 12:11 (Cryogenic).
9 godina

pa u kategoriji "rabljeno", nema sumnje, amd nudi vise za iste novce nego nvidia.

300-400 e ce ti tesko kod nvidie donijeti neku "bolju" karticu,a kako je zadnjih stranica prica primarno o vramu, nece ti donijeti nista vise od 8gb. Osim ako ne ides na 3060 12gb, ili 3080 10gb.

Da, nazivno jace kartice od ove kategorije "xx60" o kojoj debatiramo danima, ali, kolicina vrama je jednako nedovoljna i neprikladna, ako ste pristalica tog tabora. Cak u slucaju 3080, koja je daleko mocnija, ces doci do problema s vramom.

500-700e ce ti donijeti neku 4070, ti, ili slicno, gdje si opet na "siromasnih" 12gb vrama. dakako, bolje nego 8, slazem se, ali, tu sad vec pricamo i o znacajnoj razlici u cijeni.

700e ce donijeti i eventualno kakvu 3090 s 24gb, sto je ustvari sasvim odlicno. 

E sad, jedini problem svega ovog navedenog je sto su to najcesce kartice bez garancije. Stvar je osobne preference, ja stvarno ne zelim dati 700e za nesto sto nema garancije, svejedno mi je dali je to graficka, usisavac, kosilica..... 

Ovo je samo kratak "prelet" po njuskalu, ne ogledalo cijena ili vrijednosti, samo sto sam brzinskim pregledom nasao, neki prosjek.

E sad, ako vama ovo nisu cijene koje granice s ludilom, za par generacija i par godina stare kartice, onda mi ne zivimo u istom svemiru.

Osnovna poanta je da ukoliko ne mozes ili ne zelis dati neke ozbiljnije novce, ti si po defaultu "8gb vram kategorija"......

Nazivati "suludim" kupnju 8gb kartice u 2025 godini je apsolutno opravdano s tech hardver entuzijast strane, s strane zdravog razuma i pojedinacnih financijskih prilika je poprilicno "ispod pojasa", totalno nepotrebno, jer, svi kupujemo ono za sto imamo novaca.

Da ces biti ogranicen izborom rezolucija i nivoom detalja s "smece" karticom, svakako. Da se ugodnije igra na jacoj kartici svakako. No kad gledas koliko platis tu razliku, stvarno je individualno, nekome je taman, nekome puno, a nekome malo, za gust i uzivanje.

Tako da, ja barem, ne osporavam nikoga tko kaze - da, ali ja sam zelio xx karticu, ja si je mogu priustiti, meni je ljepsa slika, bla bla bla. Tvoj izbor, tvoje pravo. Ali osporavam svakoga tko s podsmjehom gleda na ljude koji imaju 8gb kartice, ili koji ih kupe, ili tvrde da se na tome ne moze igrati. Pa bila 2025 ili 3025 godina.

Jer, ma sto mi mislili, proizvodjac ocigledno ne vidi logiku u stavljanju vise vrama na kartice koje po snazi nisu sposobne iskoristiti nista vise od tih 8gb..... 

Ovo ne ide nikome konkretno, vise nedjeljna poslanica apostolima, pisem da ubijem vrijeme ;)

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 12:11 (Damir22).
Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
Damir22 kaže...

pa u kategoriji "rabljeno", nema sumnje, amd nudi vise za iste novce nego nvidia.

300-400 e ce ti tesko kod nvidie donijeti neku "bolju" karticu,a kako je zadnjih stranica prica primarno o vramu, nece ti donijeti nista vise od 8gb. Osim ako ne ides na 3060 12gb, ili 3080 10gb.

Da, nazivno jace kartice od ove kategorije "xx60" o kojoj debatiramo danima, ali, kolicina vrama je jednako nedovoljna i neprikladna, ako ste pristalica tog tabora. Cak u slucaju 3080, koja je daleko mocnija, ces doci do problema s vramom.

500-700e ce ti donijeti neku 4070, ti, ili slicno, gdje si opet na "siromasnih" 12gb vrama. dakako, bolje nego 8, slazem se, ali, tu sad vec pricamo i o znacajnoj razlici u cijeni.

700e ce donijeti i eventualno kakvu 3090 s 24gb, sto je ustvari sasvim odlicno. 

E sad, jedini problem svega ovog navedenog je sto su to najcesce kartice bez garancije. Stvar je osobne preference, ja stvarno ne zelim dati 700e za nesto sto nema garancije, svejedno mi je dali je to graficka, usisavac, kosilica..... 

Ovo je samo kratak "prelet" po njuskalu, ne ogledalo cijena ili vrijednosti, samo sto sam brzinskim pregledom nasao, neki prosjek.

E sad, ako vama ovo nisu cijene koje granice s ludilom, za par generacija i par godina stare kartice, onda mi ne zivimo u istom svemiru.

Osnovna poanta je da ukoliko ne mozes ili ne zelis dati neke ozbiljnije novce, ti si po defaultu "8gb vram kategorija"......

Nazivati "suludim" kupnju 8gb kartice u 2025 godini je apsolutno opravdano s tech hardver entuzijast strane, s strane zdravog razuma i pojedinacnih financijskih prilika je poprilicno "ispod pojasa", totalno nepotrebno, jer, svi kupujemo ono za sto imamo novaca.

Da ces biti ogranicen izborom rezolucija i nivoom detalja s "smece" karticom, svakako. Da se ugodnije igra na jacoj kartici svakako. No kad gledas koliko platis tu razliku, stvarno je individualno, nekome je taman, nekome puno, a nekome malo, za gust i uzivanje.

Tako da, ja barem, ne osporavam nikoga tko kaze - da, ali ja sam zelio xx karticu, ja si je mogu priustiti, meni je ljepsa slika, bla bla bla. Tvoj izbor, tvoje pravo. Ali osporavam svakoga tko s podsmjehom gleda na ljude koji imaju 8gb kartice, ili koji ih kupe, ili tvrde da se na tome ne moze igrati. Pa bila 2025 ili 3025 godina.

Ovo ne ide nikome konkretno, vise nedjeljna poslanica apostolima, pisem da ubijem vrijeme ;)

Džaba ti financijski nepismenima išta objašnjavaš. Samo raster i 16 gb, za sve drugo su cijepljeni od toga. Grafe se prodaju i kešira se extra lova radi jedne igre. Managers of the year. I još bi ispravio/nadodao na tvoju rečenicu "  jer, svi kupujemo ono za sto imamo novaca." - Imam ali nedam. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 13:01 (Cryogenic).
16 godina

Svoju nadoplatio još 300 uletila samo taj dan po toj cijeni i gotovo nema više otada ovog modela koji je nakon moje kupnje tada otišao na 800€ jedini dobavljivi. Ova moja je sad još uvijek jača od rtx5070 tako da nisam loše prošao.

14 godina
dery kaže...

Svoju nadoplatio još 300 uletila samo taj dan po toj cijeni i gotovo nema više otada ovog modela koji je nakon moje kupnje tada otišao na 800€ jedini dobavljivi. Ova moja je sad još uvijek jača od rtx5070 tako da nisam loše prošao.

Kolko te koštala rx 6800 tuf? I ti si prije godinu dana, možda manje, uzeo 4070 super za 600 eura? Novu? U ovom svemiru nisi sigurno. Lažeš za jedno cca 150-200 eura. Sad je najeftinija sa 3 venta 749 eura a ti uzeo za 600 prije godinu dana. Kak da ne. Naravno da nemaš ni račun ni ništa da potvrdiš svoju izjavu jelda. Mislim, čuda se dešavaju, možda u nekom svemiru i jesi dobio za 600 ali opet previše.

https://geizhals.de/pny-geforce-rtx-4070-super-xlr8-gaming-verto-epic-x-rgb-overclocked-triple-fan-vcg4070s12tfxxpb1-o-a3103141.html?hloc=at&hloc=de

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 13:03 (Cryogenic).
16 godina
Cryogenic kaže...
dery kaže...

Kolko te koštala rx 6800 tuf? I ti si prije godinu dana, možda manje, uzeo 4070 super za 600 eura? Novu? U ovom svemiru nisi sigurno. Lažeš za jedno cca 150-200 eura. Sad je najeftinija sa 3 venta 749 eura a ti uzeo za 600 prije godinu dana. Kak da ne. Naravno da nemaš ni račun ni ništa da potvrdiš svoju izjavu jelda. Mislim, čuda se dešavaju, možda u nekom svemiru i jesi dobio za 600 ali opet previše.

https://geizhals.de/pny-geforce-rtx-4070-super-xlr8-gaming-verto-epic-x-rgb-overclocked-triple-fan-vcg4070s12tfxxpb1-o-a3103141.html?hloc=at&hloc=de

Jesi ti prespavao koju god? Za tvoju info prije izlaska rtx5xxx cijene su skočile tako da ne laži opet da drugi lažu jer si samo ti taj koji to radi.

16 godina

Da mu je super nebi ju metnuo u oglas....samo kaj mu je to stresna odluka pa se premišlja kad netko vjeruje u ozbiljnost pa pošalje ponudu 

Moj PC  
2 2 hvala 0
17 godina
suspendiran

ajmo jednu anketu molim, hvala na glasanju, radi se o kupovini nove kartice ili jedne rabljene, igranje u 4k medium postavke dovoljne.

Koji bi bio Vaš izbor....Hvala lijepa još jednom! 

2 Zotac rtx 5070 solid 3fan 610e
3 RTX 5070ti Asus prime 879e
1 Rabljena rtx 3080 350e
22 RX 9070XT SL 744e
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
Wiz3m4n kaže...

ajmo jednu anketu molim, hvala na glasanju, radi se o kupovini nove kartice ili jedne rabljene, igranje u 4k medium postavke dovoljne.

Kakvo je to pitanje, pa 4060ti 8gb naj naj za 370eu.

Rx9070xt svakako, koji si to model mislio?

15 godina
moderator

Ajde malo ohladite, debelo ste pretjerali... 

Tema će biti otključana kad se malo napravi reda, a ako se preselite prepucavati u neku drugu temu idete na malo duže hlađenje!

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
Moj PC  
14 3 hvala 4
16 godina

AMD’s Next-Gen UDNA Architecture For Radeon GPUs, PlayStation-Next & Xbox-Next To Be 20% Faster In Raster, 2x In RayTracing & AI

ide nova arhitektura za nove konzole 

First up, we have the raster performance details, which are said to see a "20%-ish" uplift in perf per compute unit. This is a very good gain over the RDNA 4 architecture, which also delivers a solid gain over the older RDNA 3 architecture. It should be remembered that this is only a per/CU gain, and we do expect AMD to increase the number of CUs in its next-generation offerings. Currently, the PS5 Pro features 60 compute units while the Xbox Series X features 56 compute units. The PS5 Pro has a more modern architecture, which features faster raytracing and AI capabilities, which are said to be on par with RDNA 4.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 22:52 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
dery kaže...
Wiz3m4n kaže...

Kakvo je to pitanje, pa 4060ti 8gb naj naj za 370eu.

Rx9070xt svakako, koji si to model mislio?

Tak je, za 270-300 eura jede malo djecu iz priloženog, ti si platio svoju cca 700-800 i imaš gain od 10-30%, nije neki sad extra gain a razlika u cijeni boli glava, jbg, generalno je takva situacija, njesra.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 22:58 (Cryogenic).
3 godine

Ohhhhh, dragi Bože, opet je počeo 

Laka vam noć.

合気道 五段 Mir, mir, nitko nije kriv.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.6.2025 23:48 (Zaporožac).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
Zaporožac kaže...

Ohhhhh, dragi Bože, opet je počeo 

Laka vam noć.

Šta sam počeo? komentiram kakva je ogromna razlika u cijeni između grafičkih kartica, a stave najminimalniji mogući gain. Tipični kapitalizam naplate ti duplo, a daju jedva išta više. Bolje odi spavat. Raspravljam o grafičkim karticama na temi Rasprava o grafičkim karticama. A tebi ako se traže konflikti traži ih negdje drugdje, vidim da ih imaš. Kako je i moderator rekao, ohladi! 

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.6.2025 0:18 (Cryogenic).
13 godina

I opet i opet i opet usporedba 4060 Ti s FG i svim mogucim kompromisima sa skupljim karticama bez icega kako bi se opravdao narativ "gain 10-30%". Ako vec racunas fake frameove (i downgrade na ps2 grafiku, smanjenje rezolucije itd) u performanse 4060 Ti govneta, zasto onda uporno ignoriras da kartice za 800 EUR imaju MFG, odnosno gain onda tu bude prije 100-300% nego 10-30%. To cijelo vrijeme i govorim, konstatno lazes i misrepresentas i nikako da prestanes. Ako cemo vec tako gledati, na nacin koznatog prevaranta, onda cemo tako gledati i jedne i druge kartice a ne za svoju jedno a za drugu ignorirati. Ajmo odvrtit CP na istim postavkama, ti s FG a ja sa MFG, pa da vidimo 10-30% gaina 

Realna situacija je da je 5070 Ti duplo (100%) bolja u cistom rasteru na 2k (Izvor: HW Unboxed, 120 fps vs 66 fps - s tim da se radi o 16GB 4060 Ti, dakle tvoja je jos daleko gora). Dakle ako ti na to upalis FG i poduplas, imas 132 FPS. Ja upalim MFG i imam 480 fps. Dakle razlika preko 300%. Dakle doslovno si se opet ekstremno izlagao i to za citav red velicine (10x). 

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.6.2025 0:46 (Minneyar).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

only for krio eyes

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
dery kaže...

only for krio eyes