Postavio sam sasvim normalno pitanje, o čemu ti?
Odgovorio sam ti ja. Skontao sam je li realna kupnja u smislu isplativa. Ali malo sam se prekontao pa skužio da želiš reći da li je realno očekivana cijena 3070-ke od 4000.4500 kuna.
Pa ako je u USA 500 USD + VAT prensesno u EU 500€ pomnožiš sa 7,5... generalno NIJE REALNO OČEKIVATI tu cijenu.. Iznad 5000 pa naviše. + Uzmi razred da je to sada neka sredina.. iako ne može biti sredina što se tiče naše platežne moći. Tek 3060 će biti neka low end sredina.... a to TSMC-ov 5nm i Hopper (mislim da se zove tako nasljednik Ampere) mogu proći bez problema 3-4 godine. A onda uzmi dva faktora:
1. TSMC je pre-pre pun kapacitetima.. ne šire se ni blizu kako tržište želi. A AMD mora prvo da ispoštuje Sony i MS, jer ako kod njih ispuši ispušit će kod svakoga.
2. Nije prozvodnja čipova sve što se vrti oko 7nm ili 10nm ili 14nm.. ne nije ni blizu procenata. Doslovce od veš mašine do čipova unutar klasičnih HDD-a imaš stare 26, 45nm čipove gdje je još uvijek potražnja velika.. itd itd. Najveći problem AMD je prodaja svojih FAB-ova.. doslovce sutra mogu biti poput Nvidije čije dionice su oko 500 USD (naspram Intelovih/AMD-ovih oko 80 ili koliko već) a prekosutra.. potopnuti.. ne uče na svojim greškama koštat će ih.
Jako zanimljiva vremena su pred nama.
PS: Jutros je Intel otvorio FAB 11x koji nije nadogradiv od 1995. godine. Tako da ili pitaj ili čitaj prijašnje postove. Stara ekipa polako se rasipa (ne zbog godina) nego zbog trotlanja trolova na forumu. Evo Friday je neaktivan, mnogih odavno nema.. ja sam odustao od tamo "savjet za kupnju monitora" jer što da se ja natežem za nekoga a da mi to ne plaća. Ono konstantno.. znaš sve od monitora a vjeruj imao sam terminal samo sa zelenim slovima. itd itd.. bla bla. ODgovoreno ti je na pitanje.
I dobrodošao na forum. Ako si novi prestavi se fino.. ako si jedan od čudaka (imamo par psihopata prave nove profile.. doslovce će uništiti ovaj forum) eh onda ćeš brzo biti razotrkiven.
Da ponovim: Nije očekivati cijenu od 4500 kune za 3070 kada ista bude prestavljena.
Hvala ti na odgovoru, nadam se da ću se ugodno iznenaditi kada dođu cijene no kako si i rekao, nekako si i ja mislim da je to ravno znanstvenoj fantastici.
I da novi sam, planiram ovu jesen/zimu novo računalo pa sam se registrirao da se informiram s domaćim ljudima, skontao sam da sam pitanje postavio usred vatre, ali me ozbiljno zanimalo.