Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 984.668
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
Glavas kaže...

E sa ovime si potaknuo jednu moju staru tezu/misao koje se drzim vezano za procesore i njihovo klokanje vezano za igre, a to je da se klokanjem procesora u odnosu na njegovu stock frekvenciju nedobiva zamjetan boost u igrama i da je ono slovo K (otkljucan mnozitelj) na kraju naziva intela precejenjeno obzirom na potrebu kupnje skuplje maticne i coolera za proc ako namjeravamo to  K   iskoristit - tako da ajd ako ti nije problem testiraj na ovaj nacin kao sto si ovdje svoj proc na stock i na najvisoj frekvenciji na kojoj ti radi overklokan 24/7 - da vidimo kolika je razlika klokanog u odnosu na stock u igrama i dali je isplativo ? tnx

DarthMarkus

{#}

pa u bf3 sp se ne dobiva nikakav skok(naravno jer je grafa vec na 100%) ali i zato jer je bf3 sp totalno gpu bound(sto sam i dokazao jer jedna 7950 radi na 100% s samo 1.8ghz a imas i milijon rezenzija di je zapravo bitno samo da je quad u pitanju a posto najslabiji postojeci quad radi na 2.4ghz odgovor je jasan) no multiplayer je totalno druga prica gdje se poprilicno oslanja na cpu i svih 8 jezgri koliko je u stanju iskoristiti bf3! a ova tvoja teza da K procesori nemaju zapravo nekog znacaja je 100% tocna ali samo do single gpu sistema... no kao sto je rekao i kolega magistar 191x7 mijesati sp(gpu bound) s mp(cpu bound) nema nikakvog smisla ! {#}LP

||| Intel Core™ i7 inside |||
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2013 12:04 (Stjepanj).
14 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Meni je na 1080p i u sp i5 bio usko grlo, gpu bio opadao ispod 90%, ali sada na 1440p je lock na 100% i to sa vecim clockovima na grafama sada, i nevezano za temu, ali bf3 sp izgleda bolje nego mp, ali to je i normalno, sve igre ljepse izgledaju u sp.

multi-gpu 4 live
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2013 12:07 (Leopard_st).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Stjepanj kaže...
K procesori nemaju zapravo nekog znacaja je 100% tocna ali samo do single gpu sistema... no kao sto je rekao i kolega magistar 191x7 mijesati sp(gpu bound) s mp(cpu bound) nema nikakvog smisla ! {#}LP

Ako nemaju sada, imat će kasnije. U šačici igara primjerice GTA4, BF3 MP, čak i BC2 imaju značaja. Samo uđeš u BIOS (tj ja osobno ne moram ni tako zbog Asrock Extreme Utility) i odabereš množitelj, BIOS sam sve sredi, jedino ako nemaš adekvatno hlađenje moraš spustit napon ručno da se ne pregrije (ovo što BIOS odabere je nekad malo previše). Eto moj radi na pristojnih 4GHz undervoltan i osjeti se razlika (pogotovo nakon što sam izbacio onaj mem čip) u BF3 i BC2, GTA nažalost više nemam na kompu al bi vjerojatno i tamo bilo poboljšanja.

BF3 MP @ 64p Strike at Karkand @ 99% GPU says hi! {#}

Blago budalama.
17 godina
Sideswipe kaže...
nixass kaže...
Sideswipe kaže...

Clockani i7 3770K na 4.5Ghz stabilnih prolazi za Crossfire HD7970 3GB?? {#}

ako ti slučajno, ali stvarno slučajno grafika padne ispod 99% iskorištenosti na recimo 98% onda je vrijeme za paniku.

u tom skučaju nabaviti matičnu sa 2x Xeon i moli boga da nema bottlenecka jer sa grafikom na 98% je nemoguće išta igrat.

Moze li covjek pitat sta informativno ovdje?Pitao sam jer mi nije svejedno dat pare za jos dva monitora,napajanje i grafu.{#}

svakako.

nemoj me ovdje uzet za ozbiljno jer se više sprdam sa ovima koji su razvili cijelu znanost oko bottlenecka nego što zaista i mislim to što pišem..

{#}

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
13 godina
neaktivan

pozdrav ev rezultati sa procesorom Q9550 na frenkvenciji 3.57GHz i grafickom GTx 470 amp edition na ultra sa 64 igraca FPS je 45 minimalni

lisnjic
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina

Vidiš da ti je taman CPU full iskorišten. Sada da staviš neku jaču grafu tipa HD 7950 ili GTX 760 ne bi imao skoro nikakav pomak jel ti je CPU na limitu.

17 godina
neaktivan

Lisnjic bi li mogao napravit jedan ss da se vidi MSI Afterburner nakon par minuti igranja, da vidimo kakav je GPU usage tokom igranja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Vidiš da ti je taman CPU full iskorišten. Sada da staviš neku jaču grafu tipa HD 7950 ili GTX 760 ne bi imao skoro nikakav pomak jel ti je CPU na limitu.

da upravu si sa ovim procesorom i na ovoj frnekvenciji nebi i ovu grafiku jdva iskoristava

lisnjic
13 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Lisnjic bi li mogao napravit jedan ss da se vidi MSI Afterburner nakon par minuti igranja, da vidimo kakav je GPU usage tokom igranja?

e evo drug znaci mapa je ona bandar desert 64 igraca igro sam jedno 15 minuta evo stavio sma sve jezgre 4 i gpu usage

lisnjic
13 godina
protjeran

vidim puno ih se ovdje opametilo! a i konkretni su se dokazi poceli postati s pravim argumentima i ss-ovima...{#} samo nastavite...Zivio Bootleneck!{#}LP

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

znaci moj SLI ipak nije BN BF3 u MP-u jer on CPU based zato mi je bilo cudno od kud toliki FPS drop s obzriom da mi u singlu ide skoro 100 posto , hvala svima na objasnjenjima {#}

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina

Dali FX-4100 može zezati MSI GTX-660 TF III

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
lisnjic kaže...
Penryn kaže...

e evo drug znaci mapa je ona bandar desert 64 igraca igro sam jedno 15 minuta evo stavio sma sve jezgre 4 i gpu usage

Q9550 zvijer..

Keep Calm and Carry On
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2013 17:22 (toxic).
17 godina

Evo dvije slike bf3 maks postavke 64/64 gulf of oman

prva slika je procesor na 3.5ghz, grafe default igrano par minuta, druga slika proc 4.2ghz grafe default igrano par minuta

vidite i sami koliko ovih 700mhz puno znaci kada morate voziti dvije hd 7950

Keep Calm and Carry On
Moj PC  
3 2 hvala 1
17 godina

evo digo na 4.5 @ fixed 1.4v , CPU PLL 1.9

odvrtio grid 2 bech i dobio bolju rezu nego prije 116 naspram 105 i onaj green bar mi sad skorom ispunjen ! odigrao bf3 isto tako ocito ove grafe ipak treba nafilat ak ocemo vise od 90% iskoristenosti SLI-a 

samo mi nije mi jasan firestrike bech dobio skorom 1000 bodova @4.5 manje od reze sa kad je bio na 4.4 wtf tj PhysX je manji score  :D 

isprobao 4.6 al se rushi ... 

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.8.2013 22:49 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

S obzirom koliko su 2x680 i 2x7950 OC jake, taj usage je još i dobar. Bitno da ništa ne vuče fps ispod 60 i ko dojčica.

Evo moj graf s popravljenim kompom, jest da se radi o mizernoj HD7850 al bez AA ima dosta sličica u sekundi da bi se mogao mjerit botlnek čak i na njoj :)

Nije bilo B2K servera pa sam odabrao Op Firestorm sa 64 igrača i dosta makljaže.

Blago budalama.
13 godina
protjeran
buljo781 kaže...

S obzirom koliko su 2x680 i 2x7950 OC jake, taj usage je još i dobar. Bitno da ništa ne vuče fps ispod 60 i ko dojčica.

Evo moj graf s popravljenim kompom, jest da se radi o mizernoj HD7850 al bez AA ima dosta sličica u sekundi da bi se mogao mjerit botlnek čak i na njoj :)

Nije bilo B2K servera pa sam odabrao Op Firestorm sa 64 igrača i dosta makljaže.

znaci ostalo ti je maxx 15-20 posto lufta dok ti taj i5 nebi bio zakucan na 100% cpu usage! bas ce me zanimati kak ce gurati jednu gtx780...u bf3 ili nedaj boze bf4 kad izade za 2mjeseca...hm...zanimljivo zar ne???jedva cekam odgovor{#} LP

14 godina
Stjepanj kaže...

znaci ostalo ti je maxx 15-20 posto lufta dok ti taj i5 nebi bio zakucan na 100% cpu usage! bas ce me zanimati kak ce gurati jednu gtx780...u bf3 ili nedaj boze bf4 kad izade za 2mjeseca...hm...zanimljivo zar ne???jedva cekam odgovor{#} LP

Kupi mi GTX 780 pa ću ti reć {#}

Trenutno ju gura i ostavlja još lufta malo {#}

Blago budalama.
12 godina
protjeran
rapture686 kaže...

Dosta sarkazma Dikus, ljudi će te počet ozbiljno shvaćat...

A kako da se zezam ? Pa pročitaj koliko je nebuloza natoljano u ovom threadu...

Po nekima ispada da je samo I7 (i to novije generacije) , dostojan novih kartica....

I još nešto bi ljudi trebali uzet u obzir (prije nego krenu klat procesore :-) -

a to je da je ovdje riječ o BF multiplayeru , dakle cpu boundanoj igri koja je vrlo igriva i sa minimalnim BN...

Dakle peace braćo i sestre, nemojte bit tolko opterećeni BN - nećete stić uživat u igri.....

5 1 hvala 0
13 godina
protjeran
buljo781 kaže...
Stjepanj kaže...

Kupi mi GTX 780 pa ću ti reć {#}

Trenutno ju gura i ostavlja još lufta malo {#}

he he kad dobijem na lutriji dobijes dvije{#} ! druga slika nis ne pokazuje samo average fps, u prvom grafu cak jedna "starudija" gtx 580 prestize 7950 {#} hm da se zapitas..! i u prvom grafu je i7 3970x na 4.9ghz{#}  cekamo nekog na bug-u nema druge!LP{#}

edit. kaj ste navalili s td? pa iz grafa se nemre viditi dali su grafe u bootlenecku!LOL{#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2013 21:55 (Stjepanj).
16 godina
lisnjic kaže...
itomic009 kaže...

da upravu si sa ovim procesorom i na ovoj frnekvenciji nebi i ovu grafiku jdva iskoristava

tako je,  gtx660 ide do 70% uz q9550 na 3.5ghz

kradem mine iz minskog polja
13 godina
neaktivan
dery kaže...
lisnjic kaže...
itomic009 kaže...

tako je,  gtx660 ide do 70% uz q9550 na 3.5ghz

e sad koja je moj procesor ovaj overklovan u rangu sa novijim sad procesorom mislim sad kad bi imo najaci i7  i ovu grafiku nebi osjetio razliku jer ovaj procesor gura ovu grafiku na 99 %usage tako ja mislim

lisnjic
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.8.2013 23:14 (lisnjic).
17 godina
lisnjic kaže...

e sad koja je moj procesor ovaj overklovan u rangu sa novijim sad procesorom mislim sad kad bi imo najaci i7  i ovu grafiku nebi osjetio razliku jer ovaj procesor gura ovu grafiku na 99 %usage tako ja mislim

Itekako bi osjetio razliku. Sada nemaš bottleneck i imaš određeni framerate, s novim i7 imao bi pa barem 30% veći framerate i puno manje framedropove.

Twitter: @191x7
14 godina

Ma taj Q8300 gura HD5770 na 99%.

Q8400 na 3.3GHz je gurao moju GTX 460 768MB na 99%, ali samo dok je bila na stocku. Kad sam OCao grafu u nekim igrama sam itekako imao dropove. Da ne kažem da su Back to Karkand mape u BF3 bile neigrive jer taj midrange C2Q čip jedva 30fps probije na tim mapama {#}

Uglavnom, ne mora ništa dirat. Ako već nadograđuje onda nek uzme sve novo.

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 0:34 (buljo781).
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...
lisnjic kaže...

Itekako bi osjetio razliku. Sada nemaš bottleneck i imaš određeni framerate, s novim i7 imao bi pa barem 30% veći framerate i puno manje framedropove.

dobro ali ako sad imam sa ovim procesorom 40FPS i usage mi grafike na 99% mislim sta mi tu moze pomoci i7 procesor kad je grafika vec dala sve od sebe na 99 usage nema dalje fps

lisnjic
14 godina
neaktivan

BN je tek kada sve cpu jezgre zakucano rade na 100%, a gpu usage opada.

Kada gpu usage opada a cpu jezgre nisu na 100%, onda je bn interno negdje, ram-cpu-nb-pci-e, to sam primjetio da puno ljudi brka, tako narode tek kada jezgre rade na 100% ,a gpu usage opada, to je pravi cpu bn-

multi-gpu 4 live
Moj PC  
4 1 hvala 0
14 godina
Leopard_st kaže...

Kada gpu usage opada a cpu jezgre nisu na 100%, onda je bn interno negdje, ram-cpu-nb-pci-e, to sam primjetio da puno ljudi brka, tako narode tek kada jezgre rade na 100% ,a gpu usage opada, to je pravi cpu bn-

Gdje je onda bottleneck na B2K mapama, pošto meni nije CPU na 100% a svejedno GPU usage na Gulf of Oman leluja?

Ja vjerujem da ne moraju jezgre bit na 100% da bi bilo bottlenecka. Jebajga, čak ni sa Q8400 nisam imao 100% CPU usage, a bottleneckao je GTX 460.

Jednostavno je do kodiranja igre jednako koliko i do hardvera. Ne znači uvijek da je CPU bottleneck isključivo ako je na CPU na 100%.

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 21:41 (buljo781).
14 godina
neaktivan

Ko ce ga znati, to su teska pitanja, B2K mape su cudne, primjetio sam na forumima cak i sa hexa core cpu-ovima gpu usage bio opet opadao, ja uvijek govorim, jeli fps ok, ako jest i ako ne trza igra i nema dropova prevelikih ne zamarat se tim, to je zacarani krug, i nikada se ne moze znati jeli hardwer ili softwer.

Meni je gpu usage opadao sa jednom clockanom hd 7950 na bf3 grand bazzar mapi i to u sobi jednoj, cpu je bio na 4.5, znaci teoretski ne moze biti usko grlo nikako, a gpu usage je opet opadao, znaci nesto je drugo po srijedi.

multi-gpu 4 live
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina

Zato i kažem, koliko ovisi o samom hardveru, toliko ovisi i o igri.

Battlefield 3 je tobože dobro optimizirana igra pošto koristi više od 4 threada. Uopće nije takav slučaj. Nov je engine, štošta je neoptimizirano što se i očituje u tim fps i usage dropovima i Frostbite 2 očito nije bio dizajniran za mape poput Gulf of Oman s tolikom razinom destrukcije i zgrada na jednom mjestu.

Bad Company 2, Grand Theft Auto IV (EFLC pogotovo, još više su zaje**** engine), Assassins Creed 1, Revelations, trojka (ruku na srce dvojke se ne sjećam al Brotherhood je radio dobro).. Sve su to loši portovi s konzola ili je engine stradao zbog konzola, pa je jedini način da se dobije dobar fps " brute forcing it " sa procesorom. AC: Revelations nisam mogao igrat sa znantno više od 30fps u nekim situacijama ni sa E8400 @ 4GHz ni sa Q8400 @ 3.3GHz. Prešao sam igru tek kad sam i5 nabavio i onda je radila okej.

Meni je i dalje daleko najdraži engine Unreal Engine 3. Što zbog atmosfere koju pruža, što zbog optimizacije.

Iskreno, jedini studio koji nikad nije razočarao s PC portovima je Nixxes koji je portao Hitman Absolution, Tomb Raidera, Sleeping Dogs i u svakoj od navedenih igara savršeno odradio svoj posao jer se igre vrte fenomenalno na prastarom hardveru (cura je igrala Tomb Raider s HD4670 i E1400 sasvim pristojno).

Hajd moram pohvalit i Rockstar zbog Max Payne 3. Očekivao još jedan GTA4, dobio nešto bolje od većine igara u 2012.

EDIT: TD bezveze dobio, ne znam stvarno zbog čega.

Blago budalama.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.8.2013 22:19 (buljo781).
13 godina
neaktivan
buljo781 kaže...
Leopard_st kaže...

Gdje je onda bottleneck na B2K mapama, pošto meni nije CPU na 100% a svejedno GPU usage na Gulf of Oman leluja?

Ja vjerujem da ne moraju jezgre bit na 100% da bi bilo bottlenecka. Jebajga, čak ni sa Q8400 nisam imao 100% CPU usage, a bottleneckao je GTX 460.

Jednostavno je do kodiranja igre jednako koliko i do hardvera. Ne znači uvijek da je CPU bottleneck isključivo ako je na CPU na 100%.

da do kodiranja igre jer je bettlefeild 3 lose iskodirana igra

lisnjic
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice