Zahvaljujem svima.
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
- poruka: 5.886
- |
- čitano: 978.587
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Uzmi ti grafu koju možeš i onda prvom prilikom mjenjaj CPU. Za full hd gaming ćeš imati botlnecka, ali neće ti igre trzati !!. Botlneck ne znači nužno da će igre trzati, nego recimo umjesto 75 fps koliko bi imao sa i5, imati ćeš recimo 60 fps. Bitno je samo da min fps ne pada ispod 40 fps do min 30 fps.
Hvala na odgovorima!
Kad bi overklokao procesor, koje hlađenje bi preporučili?
Tekući dušik! S tim ne možeš nikako pogriješiti!
N2 je u tekucem stanju na ugodnih -196 'C.
Ako ga nemozes nabavit evo nacin:
NaNO2 + NH4Cl - NH4NO2 + NaCl
No salu na stranu, mozda bi ti bilo bolje da prodas taj proc i uzmes neki jaci - tako sa ja napravio - to je athlon i on nije bas vrh ljestvice za klokanje - i neces previse sa time dobit - a pare ces ulozit u hlađenje - radije ustedi i prodaj taj i uzmi neki phenom x6 ili fx 6 - ako zelis jos vise onda intel i5 novije serije
Uzmi ti grafu koju možeš i onda prvom prilikom mjenjaj CPU. Za full hd gaming ćeš imati botlnecka, ali neće ti igre trzati !!. Botlneck ne znači nužno da će igre trzati, nego recimo umjesto 75 fps koliko bi imao sa i5, imati ćeš recimo 60 fps. Bitno je samo da min fps ne pada ispod 40 fps do min 30 fps.
E to, samo mi je bitno da igre ne trzaju ili slično. A sad dal je grafička iskorištena 100 ili 90% mi je manje bitno. Igram na rezoluciji 1080p.
Zato sam i mislio uzet za početak samo 7870 pa s vremenom procesor. E sad, i to moram razmislit jer s vremenom ću morat i matičnu mjenjat..i sve ostalo, kak to već ide
A tako ti je to u informatici, svaka 3 mjeseca možeš nešto mjenjati . Ja stalno nešto mjejam iako nema objektivno potrebe za time.
A tako ti je to u informatici, svaka 3 mjeseca možeš nešto mjenjati . Ja stalno nešto mjejam iako nema objektivno potrebe za time.
Istina! Ok je to dok još možeš nešto prodati po pristojnoj cijeni, da bude što manja doplata za novo.
Zanima me za procesor amd a10 5800K koju grafičku karticu bi trebao uzeti ? Imam monitor Samsung syncmaster 755DFX max rez. 1600 x 1200 / 68 Hz.
Uzmeš si HD 7850 i taman ti je. Idealno bi bilo još da clockneš CPU na što više.
Istina! Ok je to dok još možeš nešto prodati po pristojnoj cijeni, da bude što manja doplata za novo.
A je, ali to je sport u kojem stalno gubim pare .
Bok ljudi zanima me jel bi AMD athlon II x4 740 bottleneck-o msi hd 7850 2gb gddr5 .
Trebao bi ga clocknuti na 4.0+Ghz da imaš što boji framerate. Svejedno nebi iskorištavao svugdje full grafu ali nije to loša kombinacija. Ljepo ćeš se igrati s time.
A možeš li mi još reč pošto ništa neznam od OC, jel OC smanju vjek trajanja procesora ???
A možeš li mi još reč pošto ništa neznam od OC, jel OC smanju vjek trajanja procesora ???
Tocno ti veli jack, bilo bi dobro kloknti proc, dobit ces vise od grafe od njega - tj koliko ide - no ako nisi u tome kako spada nemoj se sa time zezati, jer ipak nemozes dobit ni 5 fpsa od klokanja tog procesora jer predpostavljam da imas stock cooler - moras sinkronizirati napon, klokove, tenperature, stabilnost, a stock cooleri od amd-a su katastrofa za klokanje - a kupnja novog coolera ti je na taj proc neisplativa - inace sve ti ide preko biosa - sa cpu-z programom vidis sve podatke o procu a sa primeom 95 ga testiras - ovo o smanjivanju vjeka trajanja su dubioze - eto mislim da neces bas neznam sto izvuci iz njega - bez podizanja napona pogotovo - ugl ako se nerazumijes uopce nemoj to ni radit ili jako dobro prouci literaturu tu na forumu i na netu vezano za to
Ma susjed mi je informatičar i time se bavi pa bi ti on ot odradio . A mislioo sam uzet neki cooler do 150 kn . Pa ako mi mozes neki predlozit . Hvala
Cooler od 150 kn je dovoljan za 750K a vijek se clockajem smanjuje jel CPU radi na nešto većem naponu, no međutim ako imaš aftermarket cooler onda se u biti uopće negrije više nego što se grije sa tvorničkim hladnjakom na normalnom taktu. Realno ti onda ako nepretjeruješ sa naponom vijek trajanja nepada bitno! CPU može raditi 10, 15 pa i 20 godina. Činjenica je da većinom se mjenja nakon par godina tako da ti clockanje u biti ništa nemjenja kad ga nećeš vrlo vjerojatno imati recimo 10 godina, nego par godina.
Ma imat cu najviše 5 godina :)
Ma imat cu najviše 5 godina :)
Ako imas nekoga da ti to obavi onda nađi na njuski ili ovdje na bugu neki dobar cooler - do 200 kn se moze naci odlicnih stvari i nek ti taj sto si rekao da se razumije povuce napon da komp bude stabilan i da proc ima dovoljno struje da ide iznad 4ghz i sljakt ce ti ko metak sve
Imam slijedeću konfiguraciju:
CPU intel pentium 4 na 3,06 GHZ socket 775
matična Asus P5GD1
2 GB Ram
Molio bih vas za savjet koja bi grafička kartica bila najbolja, po mogučnosti DirectX 11. Trenutno je unutra preslaba X800 GT.
matična Asus P5GD1
2 GB Ram
Molio bih vas za savjet koja bi grafička kartica bila najbolja, po mogučnosti DirectX 11. Trenutno je unutra preslaba X800 GT.
ako planiras igrati igre proc ce ti biti bootlneck za gotovo sve - mozd ada si uzmes hd 6450 ili tako nesto
matična Asus P5GD1
2 GB Ram
ako planiras igrati igre proc ce ti biti bootlneck za gotovo sve - mozd ada si uzmes hd 6450 ili tako nesto
slažem se- 5450 ili 6450. čak je i mrvicu bolji athlon 3500+ bottleneck za 6450 u nekim igrama , tako da ti se ne isplati uzimat ništa jače od tog
E6300 i hd 4850 je ok?
Nije, grafa neće biti iskorištena.
E6300 i hd 4850 je ok?
Klokni taj proc, ide sigurno do nekih 3GHz, i neces imati nikakvih problema ni bottleneck-a.
phenom ii x4 965 be s bfg gtx 260??
phenom ii x4 965 be s bfg gtx 260??
OK - moze on i jace od gtx 260
E6300 i hd 4850 je ok?
Klokni taj proc, ide sigurno do nekih 3GHz, i neces imati nikakvih problema ni bottleneck-a.
Zašto lažeš čovjeka ?? Imam e5300 clockan na 3.33 Ghz ( koji je isti kao ovaj jel sam stavio ručno FSB na 300 pa je u biti i brži od ovog clock to clock ) i HD 4850 pa znam o čem pričam !!
Clock na 4.0Ghz i dobar si .
Intel i5 i5 3570K na 4.5 GHz def nije dovoljan za 7950 cfx setup u bf3, gpu usage ide ispod 60% sa puno igraca.
Bez problema, imam 955 i 7870 i nema problema.