Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 978.623
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

dali bi ja mogao sa svojom trenutnom konfom ići na grafu tipa 7850 ili tako nešto šta mi preporučite (vdi pod moj PC)

pred mjesec dana napravio sam upgrade sa mat.ramima i procom a za grafu se skupljaju pare 

dnl
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
roki kaže...

dali bi ja mogao sa svojom trenutnom konfom ići na grafu tipa 7850 ili tako nešto šta mi preporučite (vdi pod moj PC)

Možeš; HD 7770, HD 7850, HD 7870 max. Jačima bi proc bio dobar bottleneck tako da neke veće performanse ne bi imao. Od nVidie to je GTX 650Ti, GTX 660 pa do GTX 660 Ti.

Provjerite Boss Game @ http://boss-game.com/forum2/index.php
15 godina

na šta bi bilo bolje ići na 7850 ili 650

dnl
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 0:08 (roki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Gtx 650 je slabija od hd 7770, naravno da je bolje uzeti 7850.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Onda se ne moram bojati da će moj proc biti bottleneck za 7870 Hawk? OC sam ga na 3.8GHz ali po potrebi mogu i više, imam prostora jer ga cooler drži na max 40 stupnjeva u prime95 20min.

Pitao sam jednom ovdje al nisam dobio 100% dobar odgovor...

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa bio bi bottleneck, ali ne vidim zasto se toga bojati. Iduci pric nece biti. No ako neces mijenjati proc do promjene cijelog kompa nema smisla uzimati jace od 7850 uz taj proc.

Moj PC  
0 2 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nadam se da neće bit velik. Jel bi Phenom II x6 riješio bottleneck problem?

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Eto ja imam, ajmo reć tu kombinaciju, i mislim da je bottleneck, ali je GPU iskorištena u potpunosti jedino ako je MSAA uključen. Vjerujem da bi sa npr. i5 3570K savršeno radilo i bilo iskorišteno. A kod moje konfe se javlja, kao neki framedrop, jer razlike npr u Far Cry 3 su velike i to bez MSAA, ostalo je sve off od onih drugih opcija i stavljen SSAO, a ove druge postavke za video su sve na Ultra i FPS mi je 30-70 FPS-a, ali cca je 40-45 avg fps. A sad ne znam, ako netko ovdje ima 7870 i i5 pa nam kaže koliki je njemu avg fps jer me stvarno zanima, a koliko sam skužio, rekao bi da je oko 50-55 fps avg.

► Play ▌▌ Pause ■ Stop
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 1:50 (DiRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kad uzmem Hawk napravit ću testove sa PlayClaw pa ću napisati ovdje.

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo jedan zanimljiv TEST

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Znači bottleneck je za većinu igara u TRI-SLI dok se ne clocka na 4.2ghz. Praktički cijeli jedan GPU use dobije klokanjem..

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
191x7 kaže...
roki kaže...

Možeš; HD 7770, HD 7850, HD 7870 max. Jačima bi proc bio dobar bottleneck tako da neke veće performanse ne bi imao. Od nVidie to je GTX 650Ti, GTX 660 pa do GTX 660 Ti.

A daj molim te nemoj dezimformirati ljude, u kojima to igrama????

Mogu se izbrojati na prste jedne ruke i to ako.

U mojoj konfi nema bottlenecka a stara mrcina pogoni 7950 (na stocku a nešto nisam baš primjetio razliku na 4.0GHz), znaš i ne igraju svi BF3 MP...

Ali realno gledano ova grafa je vrh vrhova za staru mrcinu.

@Roki ako imaš financiske mogučnosti slobodno HD 7950.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2013 9:22 (Tiby).
14 godina

Ahahahahaha, Promatrač se nezahebava on je stvarno takav nažalost {#}.

13 godina
protjeran

@ roki

na hd 7850 natravno - mnogo je jaca, tvoj proc nece biti bootlneck u pravom smislu rijeci, radit ce ti sve kak treba

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.1.2013 6:18 (PR0MATRAC).
16 godina

FC3 tu užasno loše radi, treba debelo smanjit detalje.

13 godina
neaktivan

Phenom II x4 955 na 3,8GHz i XFX R7870 Black Edition, nema bottlenecka uopće. Grafa na 99% bez problema. Nisam probao na stock frekvenciji procesora.

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Da nema, ali u kojim igrama si probao ?

16 godina
191x7 kaže...
Matozan kaže...
Matozan kaže...
Matozan kaže...

Koja najjača grafa za rezoluciju 1680x1050 ide na C2D E6300 1,86 GHz (bez OC i ne namjeravam) - ostale specifikacije PC-a možete vidjeti pod Moj PC Pod stolom I?

Preferiram ATI, ali ponudite i Nvidia-u.

Znam da sam upao usred rasprave, ali bi molio da mi netko odgovori i na moje pitanje. Hvala!

HD 5670, HD 6650, HD 6670.

GF GT 440, GTS 450.

Grafička mi je na izdisaju, pa samo da još jednom provjerim prije kupnje da li je HD 6670 najjača koja ide na moj CPU ili može neka jača, koja?

Što ako se ipak odlučim (malo, ne ekstremno) OC-ati procesor, koja je onda najjača grafa koja bi išla?

EDIT: Može odmah i preporuka neke tihe grafičke Protis, ADM, Links,...?

Sapphire HD 6670 Ultimate je koliko vidim bez ventilatora, neće li se previše grijati

tj. da li hlađenje samo heat pipe-om može kvalitetno hladiti grafičku?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 8:35 (Matozan).
13 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Da nema, ali u kojim igrama si probao ?

Far Cry 2 i 3, Call of Duty Black ops i Black Ops 2, Battlefield 3 se skida, to ću večeras

Toni
12 godina

Jel x4 740 može vrtiti hd 7850

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Može, ali će u nekim situacijama biti usko grlo.

13 godina
protjeran
rapture686 kaže...

Phenom II x4 955 na 3,8GHz i XFX R7870 Black Edition, nema bottlenecka uopće. Grafa na 99% bez problema. Nisam probao na stock frekvenciji procesora.

kratko: to sto je grafa na 99% neznaci da nema bootlnecka

edit: mozete lupati TD koliko hocete ali tako je

PR0MATRAC
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 15:56 (PR0MATRAC).
17 godina
PR0MATRAC kaže...
rapture686 kaže...

kratko: to sto je grafa na 99% neznaci da nema bootlnecka

edit: mozete lupati TD koliko hocete ali tako je

"It's all in your head"...

Ali parcijalno se i slažem s tobom. Ako mu u jednoj aplikaciji grafa ide na 100% s tim procesorom ne znači da će i u drugoj.

No teorijski, jedan četverojezgreni procesor relativno moderne arhitekture na dovoljno velikom radnom taktu ima snage gurati HD 7870 grafičku karticu (i slične) skoro koliko god ona može.

14 godina

Nisu svi procesori isti samo zato što imau 4 jezgre. Uzmeš par Intelovih 4 jezgrenih procersora kroz nekoliko generacija i staviš ih na isti takt od q8xxx, preko q6600, q9xxx pa do i5 ivy procesora sa jednom GTX 680 ili HD 7970, pa ćeš vidjeti ogromne razlike. Sa HD 7870 je slika ista, samo proporcionalno tome koliko je slabija od HD 7970 manja što se tiče razlika, ali su one i dalje drastične u nekim igrama.

13 godina
protjeran

slazem se sa ovime za glavu, nigdje drugdje nemoze ni biti...

a sto se tice bootlnecka nije poanta u aplikacijama ili igrama na kojima se testira nego u relativnim odnosima snaga i jos bitnije  na koji naacin definiras bootlneck - ovdje bih mogao postavit dokaz iz osobnog iskustva (prelaz sa phenoma x 4 840 @3.7 na i5 3450 na istoj hd7850 i porast frameova za oko 15 a o teoriji necu ni pocimati, necu da izbija rasprava jer si ti autor teme itd ali pogotovo za hd 7870 phenom 955 je bootlneck U ODNOSU NA RECIMO I5 3470 ako iskljucimo usporedbu onda nema klasicnog bootlnecka i taj proc moze izvuci dosta ali ne sve iz te grafe

PR0MATRAC
Moj PC  
0 3 hvala 0
17 godina

Nešto kao "bottleneck u odnosu na" ne postoji. Tvrdnje ti padaju u vodu.

Za bottleneck može postojati samo jedna jedina definicija, nema tu "ovisi kako ga definiraš".

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 17:15 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
191x7 kaže...

Za bottleneck može postojati samo jedna jedina definicija, nema tu "ovisi kako ga definiraš".

po meni ima, jer stvar nije tako bas jednostavna, objasnit cu kasnije svoje viđenje, no ok, definiraj izraz bootlneck kako ga ti vidiš ?

PR0MATRAC
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 17:26 (PR0MATRAC).
17 godina
PR0MATRAC kaže...
191x7 kaže...

po meni ima, jer stvar nije tako bas jednostavna, objasnit cu kasnije svoje viđenje, no ok, definiraj izraz bootlneck kako ga ti vidiš ?

Prvo da citiram sam sebe iz prvog posta u ovoj temi:

"Pa da prvo ukratko kažem što jest bottleneck, za one kojima pojam nije poznat.
Bottleneck se koristi kao izraz za pojavu da jedna komponenta (ili više komponenti) ograničava performanse ostalih komponenti odnosno cijelog sustava.
Kao nekakvo suženje, npr na cijevi kroz koju teće voda, na cesti s više traka koja ima dijelove s po jednom trakom u svakom smjeru (npr autoput sa tunelima), od tud i naziv - usko grlo, grlić boce.
Procesorski bottleneck grafičke očituje se tako što procesor nema dovoljno procesorske snage da radi i svoje zadaće (npr proračun fizike u igri, upravljanje umjetnom inteligencijom u igri) i zadaje zadatke grafičkoj (što da ona radi i kako) jer procesor je zadužen za svoje vlastite zadatke i upravljanje ostalim komponentama). U biti dolazi do toga da, laički rečeno, procesor ne može dovoljno brzo puniti (fillati) grafičku (što da ona radi cijelo vrijeme) i ona se ne iskorištava u potpunosti."
Usko grlo može se definirati i kao "Mjesto zagušenja u sustavu koje se javlja kad opterečenja/poslovi/zadatci stižu na lokaciju (obrade) brže nego što ih ta lokacija može obraditi (ili propustiti). Neučinkovitosti izazvane uskim grlom mogu imati raznorazne ishode, kao npr stvaranje reda čekanja ili čak gubitak informacija.".
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 17:34 (191x7).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
protjeran

hah sta da ti velim na ovaj tvoj odg, nista, poz

edit: nije mi problem promjenit stav ako sam u krivu, kad dodjem doma pogkedati cu papire da vidim kad sam sto upgradeao pa cu ti postavit jedno pitanje vezano za bootlneck - tj razlog zasto ja mislim da nije bootlneck ako je grafa na 100% ali sad nisam doma pa necu slati upit da postavim sasvim tocno

PR0MATRAC
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 18:50 (PR0MATRAC).
Moj PC  
2 4 hvala 0
17 godina

@Matozan:

Na taj komp s C2D E6300 ti ne vrijedi stavljati išta jače od HD 6670.

No taj odgovor si već i ranije dobio, ne vidim čemu strka i potreba za kontaktiranje putem privatnih poruka.

PR0MATRAC kaže...

hah sta da ti velim na ovaj tvoj odg, nista, poz

edit: nije mi problem promjenit stav ako sam u krivu, kad dodjem doma pogkedati cu papire da vidim kad sam sto upgradeao pa cu ti postavit jedno pitanje vezano za bootlneck - tj razlog zasto ja mislim da nije bootlneck ako je grafa na 100% ali sad nisam doma pa necu slati upit da postavim sasvim tocno

Vjerujem da znam na što ciljaš. U renderiranju frejmova ne sudjeluje samo grafička već i sam CPU koji priprema grafičkoj što će ona obraditi. Tu leži ono "s oba procesora grafička radi na 100% ali s jačim imam X frejmova više". Jednostavno je jači procesor sam odradio više posla nego slabiji i ništa više, grafička je svoj posao obradila u oba slučaja jednako.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.1.2013 19:07 (191x7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice