Gigabyte HD4800 fan speed problem

poruka: 17
|
čitano: 3.300
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Znaći imam tu grafičku koja je došla kupljena sa zahlman hladnjakom. I mogu reći da se dosta čuje. Probavam smanjiti brzinu okretaja ventilatora ali bez uspijeha. Jeli netko zna kako mogu smanjiti brzinu okretaja ventilatora, jer se stvarno dosta čuje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prvo navedi koje drivere imaš.Ako imaš stare sa cd-a kojeg si dobio uz grafu obavezno skini nove.Ako več imaš nove odi na opciju Overdrive(u Catalyst Control Centru)i klikni na ključ sa gornje ljeve strane(Kad se pokaže poruka klikni ok).Stavi kvačicu u kvadratič pored kojeg piše(Enable manual Fan Control).Ako to ne šljaka skini ATI Tray Tools sa http://www.tinyurl.com/667kmp.

MICROMAN
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2009 21:04 (microman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ma sve sam ja to napravio, ali kad maknem npr. na 30 % ne osjeti se da se smanji buka. Da li se možda nemože smanjiti brzina vrtnje ventilatora?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemozes smanjit jer VF900 ima samo 3 pina za napajanje, a i ja imam istu taku ali se nista ne cuje, to je mozda neki problem, probaj ga malo podmazat.

AMD Phenom 9950 2,6(OC3,0) /Zalman 8700LED/), DFI LanParty DK790FX M2RS, 2X 2GB OCZ, Reaper 1066MHz, CrossFire Club3D Radeon 4870+Toxic 4850, Hiper 730W.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Gigabyte HD4800 fan speed problem
Ivan36 kaže...

ma sve sam ja to napravio, ali kad maknem npr. na 30 % ne osjeti se da se smanji buka. Da li se možda nemože smanjiti brzina vrtnje ventilatora?

Može biti i da je brzina ventilatora fiksna! jesi stisnuo na apply?
Stavi na 0% i stisni apply pa javi jel se onda čuje?
Konfa: Phenom II x3 720BE@3,6GHz 1,45V/HD4870 512MB/ 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / Gigabyte MA 770-ds3 rev2.0/ logitech x-530, Samsung T220(s-panel) LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr
16 godina
neaktivan

Lijep pozdrav.. Evo reg sam se samo zato da ti pomognem, jer imam istu grafičku i Imao (prošlo svršeno vrijeme) sam isti problem. Radi se dakle o ovoj kartici http://www.gigabyte.com.tw/Products/VGA/Products_Overview.aspx?ProductID=2899 Ona ti ima hardwerski "blokiranu" vrtnju na 50%. Guglajući sam saznao da je to iz razloga jer nema adekvatko hlađenje memorije, no nebitno sada. Pokušavao sam softwerski sa FanSpeedom,preko Calatysta ali ništa.. Jedino riješenje ti je mali potenciometar koji sam kupio u Linksu u Rijeci (FanMAte2-Zelman) Dođe ti 25kn. Imaš i skupljih naravno,ali ako ti treba samo za grafulju,to je ok investivcija. Jednostavno ga spojiš i postaviš na recimo 25% (snizit će ti buku za kojih 10dbc). Naravno ako je klokaš, ne zaboravi povećat brzinu vrtnje. Svejedno u početku malo prati temp GPU-a jer će ti temp u loadu skočit u prosjeku za 10-15C.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Šapa kaže...

Lijep pozdrav.. Evo reg sam se samo zato da ti pomognem, jer imam istu grafičku i Imao (prošlo svršeno vrijeme) sam isti problem. Radi se dakle o ovoj kartici http://www.gigabyte.com.tw/Products/VGA/Products_Overview.aspx?ProductID=2899 Ona ti ima hardwerski "blokiranu" vrtnju na 50%. Guglajući sam saznao da je to iz razloga jer nema adekvatko hlađenje memorije, no nebitno sada. Pokušavao sam softwerski sa FanSpeedom,preko Calatysta ali ništa.. Jedino riješenje ti je mali potenciometar koji sam kupio u Linksu u Rijeci (FanMAte2-Zelman) Dođe ti 25kn. Imaš i skupljih naravno,ali ako ti treba samo za grafulju,to je ok investivcija. Jednostavno ga spojiš i postaviš na recimo 25% (snizit će ti buku za kojih 10dbc). Naravno ako je klokaš, ne zaboravi povećat brzinu vrtnje. Svejedno u početku malo prati temp GPU-a jer će ti temp u loadu skočit u prosjeku za 10-15C.

Ups ja sam mislio Toxic sa VF900, a tu je neki drugi.

AMD Phenom 9950 2,6(OC3,0) /Zalman 8700LED/), DFI LanParty DK790FX M2RS, 2X 2GB OCZ, Reaper 1066MHz, CrossFire Club3D Radeon 4870+Toxic 4850, Hiper 730W.
17 godina
neaktivan

Znaći smanji se buka sa tim čudom. Jeli se tebi čuo dosta ventilator na ovoj grafičkoj, ili to samo meni?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da Ivane, imao sam mini mlažnjak u kućištu prije ugradnje potenciometra.

Na idle se vrti na 50% i proizvodi oko 37dcb, što je zbilja previše. Ali  i ona Powercolor 4850 PCS ima potpuno isti problem. No nebitno sada. Mislim da je to stvar proizvođača, da su namjerno postavili min 50% radi hlađenja memorije. No kako bilo da bilo. Riješenje je opisano i nadam se da ćeć ga brzo riješiti.

I da, svi imaju taj problem.. evo ti samo jedan link a ima ih na stotine http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=189357

17 godina
neaktivan

A stvarno proizvodi preveliku buku, da sam zna nebi je uzimao uopće. Ne prelazi ona 55 stupnjeva ali je bučna ko vrag. Na koliko je najbolje staviti brzinu kad kupim taj potenciometar da se ne čuje ovako puno? I još kako ugraditi taj potenciometar?

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.2.2009 23:30 (Ivan36).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ja imam Sapphire kod koje je ventilator jako tih, osim naravno u loadu kad prelazi granice normale, al' dobro. Kod mene je buka jedino kad Fanspeed prelazi 40% brzine vrtnje, a to je kod gaminga kad ionako svi zvučnici kraj kompjutera "vrište" pa se i ne primijeti. Inače ga držim na 33-35% vrtnje i temp u idle je 51°C što je prihvatljivo za takvu grafu koja se po defaultu jako, jako grije pa i pregrijava.

Q6600 , EX38-DS4, OCZ DDR2 4GB 1000MHz, HD4870 1G
16 godina
neaktivan

Na mojoj XFX 4830 temperatura nije preko 510 u loadu, a brzine ventilatora 69% na automatskoj kontoli brzine. Dosta je tiha, prije sam imo pasivnu i nije velika razlika

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Eto kupio sam taj potenciometar zahlman fanmate 2. Znam da jedan kabel treba prikllučiti na matičnu i našao sam taj pin, a neznam gdje drugi treba priključiti, znam da treba na grafičku ali ne vidim pin. Ajde pomozite da riješim ovaj svoj problem do kraja!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jeli tko zna?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Šapa kaže...

A kako si ti stavio, kad se nemože priključiti taj fanmate na grafičku.
17 godina
neaktivan
Šapa kaže...

A kako si ti stavio, kad se nemože priključiti taj fanmate na grafičku.
16 godina
neaktivan

Instalaciju si dobio u uputstvu i traje 2 min. Ja ti se samo ispričavam jer sam tek sada vidio da ti nisam napisao da ti treba i maleni converterić (adapret) sa 3 na 2 pina (slika). To košta 10kn. Doduše negdje sam pročitao da se i ovako može nagurati, ali ne bi to radio. Ne znam di ga možeš naći, jer sam ja svog kupio u Austriji. On ti treba, jer taj Zalman je na grafičku spojen sa 2 pinskim konektorom (eto ti razlog nepodrške automatske regulacije). A ako si iz Rijeke, rado ću ti ga doć sam ugradit ili ti se javit telefonski pa ti pomoć. Javi mi se privatnom por za broj. pozz

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice