Pozdrav svima.
Vidim da svi radite neke usporedbe i dajete odredenim objektivima pridjeve. Prije davanja takvih ocjena treba stati na loptu.
Stoga me zanima da li je netko od Vas usporedio te objektive o kojima toliko pricate.
Ja napr. ne mogu reci da je kit objektiv 18-55 odlican, ali definitivno nije toliko los da ga se naziva smecem. Imao sam ga prilike usporediti s kit objektivima drugih proizvodaca. I svaki od njih je imao neku stvar koja ga je cinila boljim ili losijim od drugih. Ali nikako ne mogu reci da je neki objektiv bio superiorniji od nekog drugog. I mene nitko nece moci uvjeriti da je to neupootrebljiv objektiv s kojim se ne isplati slikati., jer sam s njim snimio neke odlicne slike. Samo sam moral zatvoriti blendu na 8-11.
Sigma 1.4/30 koju ja imam na nekim testovima je prosla prilicno lose. Po mom misljenju, a i po misljenju drugih koji su vidjeli te slike, taj objektiv je odlican, slike s njim ispadaju ostre zivih boja, odlicnim bokehom. Sve u svemu odlican objektiv.
Sigurno je da svi mislimo da je nas aparat odlican. Ali isto tako ima i drugih aparata i objektiva koji su isto tako odlicni. Mislim da su medu njima nijanse male, neke i neprimjetne. Samo se nekome vise svidaju ovi odnosno oni aparati, da se su jedni jeftiniji a drugi skuplji.