Pomoć oko kupnje novog digitalca

poruka: 26
|
čitano: 4.460
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Našao sam nekoliko, ali se ne mogu odlučiti koji da uzmem. Molio bih vas za pomoć. Cijena do 3000.

Služio bi mi za slikanje prirode, obiteljskih događanja i sl.

BOG I HRVATI

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Pomoć oko kupnje novog digitalca

od predložena tri modela ja bih glasao za olympusa, nekako mi se čini kao najbolji izbor kada gledam koje opcije nudi. iako sam ne radim s kompaktima, posjedujem canonovog slr-a, pa je moje mišljenje da bi za 3000 kuna mogao nabaviti i neki polovni slr..

16 godina

Ne bih baš kupovao polovni... Kakve sam sreće, kupio bih neki koji bi se za nekoliko dana pokvario. Smijeh

BOG I HRVATI
17 godina

Možda vidi ovaj. Ima CMOS senzor! 2999kn.

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
16 godina
neaktivan
LupusInFabula kaže...

Možda vidi ovaj. Ima CMOS senzor! 2999kn.

da, ovaj je dobar stroj, svakako je bolji cmos senzor nego ccd, to mu je velika prednost.

16 godina

Da, taj je dobar... Ako ne bude drugih prijedloga, krajem lipnja ili početkom srpnja je moj. Smijeh

BOG I HRVATI
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.4.2010 23:02 (ivan123).
17 godina
ivan123 kaže...

Da, taj je dobar... Ako ne bude drugih prijedloga, krajem lipnja ili početkom srpnja je moj. Smijeh

Evo ti i Review, ako ga već nisi sam iskopao. Moram priznati da se i meni sviđa. Predložio sam ga, a nisam na prvu ni pročitao kakav je. Sasvim pristojna kupnja. Iako bi za parsto kunića više mogao (i zapravo trebao!) kupiti entrylevel SLR.

Reći ću ti moje iskustvo kupovanja: jedno mjesec dana sam se lomio koji kompaktić kupiti. Zabrijao sam na Canon SX1 (mislim da se tako zvao) i njemu slične. Za kompakta skup do yaya, ali sam isto kao vjerojatno ti ali i većina nas "raje", pao na brojke. Te X megapiksela, te Ystruki zoom. Samo daj što više i jednog i drugog, jel? Dosta sam čitao po dpreview.com da bih na temelju pročitanoga potpuno odustao od svih kompaktića i na kraju kupio SLR, Olympus E-520 Double Zoom kit (tada 4200kn). I nisam pogriješio, a to mi je prvi digitalni fotoaparat uopće.

Ukratko - ključna stvar kod svih fotića nisu megapixeli niti domet zooma, već veličina i kvaliteta optičkog senzora koji zapravo hvata sliku. A svaki pa i najtupaviji SLR ima veći odnosno bolji senzor od bilo kojeg kompaktića. No marketing kompaktnih fotića odrađuje svoje. Najprije su svi forsirali količinu piksela (odnosno megapiksela) koje uguraju na taj senzorčić. Forsirali su veće brojeve, jer "glupa raja" voli velike brojeve, veći broj znači bolje (baš i ne!). Pa tako se krenulo sa 1, 3 pa 6 megapiksela, 8 megapiksela, 10, 12 megapiksela. I tu sad već zapinju jer je senzorčić premali odnosno gustoća piksela postaje prevelika. Pa su se prebacili na novo područje gdje opet forsiraju sve veće brojeve. Dakako radi se o optičkom zoomu: 3x,6x, 10x, 12x, 20x, 24x, 26x pa čak i 30x. Opet brojevi, što veći to bolji, jel? ;) 

Tu bi se sad moglo razglabati i o kvaliteti takve optike, ali nisam stručnjak pa ne bih trošio ni riječi ni vrijeme (na većem zoomu bitno sporije fokusiraju itd).  Činjenica je da ti za obiteljske fotografije ne treba zoom veći od 3x. Nešto više od toga je uvijek dobrodošlo. Ali više od 12x zoom U PRAKSI ćeš jako rijetko trebati. U mom slučaju uz fotić su došla i 2 kit objektiva: 14-42 i 40-150 mm. Prevedeno, njih dva pokrivaju raspon 14-150mm, može se reći 10x zoom. Od toga kad radim fotografije rođendana i ostalih druženja, GOTOVO UVIJEK koristim onaj prvi objektiv tj. na rapolaganju imam trostruki zoom i ništa mi ne fali. Što će reći da ti zoom raspon uopće ne treba biti nikakav kriterij. Te tzv ultrazoomove možeš iskoristiti samo da se pred prijateljima pohvališ - vid' kolki zoom ima - i ništa više.

No vratimo se na Nikon Coolpix P100 što ti ga predložih. Ima 10 megapikselni senzor, dok njegov prethodnik P90 ima 12 megapiksela. Sada bi trebao pomisliti WTF? Kvaka je u tome da je u P100 CMOS senzor (kakve običavaju imati SLR fotići) dok p90 ima CCD kakav imaju skoro svi kompaktići. CMOS senzor ima i onaj kompaktić Canon SX1 kojeg sam ja razmišljao kupiti. No svejedno ostaje priča o veličini senzora. I taj CMOS senzor kao i CCD senzor je mali. Optički senzori u kompaktnih fotoaparata su jednostavno premali pa imaju veliku gustoću piksela što posljedično doprinosi većem šumu na fotografijama, jako lošim fotografijama u uvjetima slabog osvjetljenja (gužva je pa se pikseli guraju ;).

Poanta priče: pokušaj naplakati još parsto kunića i razmisli o SLRićima. Vidi sliku u poruci o čemu bi mogao razmišljati. A ako ne ide s lovom, onda brate kupi ovog P100 ili štogod ti se već svidi. Kupi, slikaj i naravno ovdje na forumu postavi koju fotku da se divimo.

Adio.

Entry level SLR fotići Entry level SLR fotići
It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2010 11:08 (LupusInFabula).
16 godina
neaktivan

slažem se s tobom. nema kompakta koji se može uspoređivati i s naj naj jeftinijim slr-om. ti enormni pixeli i zoomovi su teška marketinška glupost, da se navuče "raja". ali 12 mpx u nekom minijaturnom ccd senzoru može samo još više pokvariti fotku, nego obrtnuto. ja kao semi-profi fotograf, prilikom fotografiranja vjenčanja nikada ne "koristim" veće fotke od 8 do 10 mpx.

nusporediva ja neka pejzažna fotka napravljena s tvojim 14-42 pri 14 mm (gdje do izražaja dolazi oštrina i širina fotke) ili nešto uhvaćeno s telcem na 150 mm, gdje dolazi do izražaja dubinska oštrina subjekta, od bilo kojeg kompakta.

e sad, koji je bolji slr, o tome s vođene stotine i stotine rasprava...

17 godina

Najbolji su oni od cca 50k kuna Smijeh

16 godina
neaktivan
16 godina
LupusInFabula kaže...

Evo ti i Review, ako ga već nisi sam iskopao. Moram priznati da se i meni sviđa. Predložio sam ga, a nisam na prvu ni pročitao kakav je. Sasvim pristojna kupnja. Iako bi za parsto kunića više mogao (i zapravo trebao!) kupiti entrylevel SLR. ...

imaš pravo... Namigiva

ali sve ovisi o tome koji posao nađem za preko praznika. ako bude veća plaća, mogao bih uzet SLR, s tim da mi ostane nešto za knjige i te gluposti za početak šk godine...

BOG I HRVATI
17 godina
neaktivan
robisierra92 kaže...

slažem se s tobom. nema kompakta koji se može uspoređivati i s naj naj jeftinijim slr-om. ti enormni pixeli i zoomovi su teška marketinška glupost, da se navuče "raja". ali 12 mpx u nekom minijaturnom ccd senzoru može samo još više pokvariti fotku, nego obrtnuto. ja kao semi-profi fotograf, prilikom fotografiranja vjenčanja nikada ne "koristim" veće fotke od 8 do 10 mpx.

nusporediva ja neka pejzažna fotka napravljena s tvojim 14-42 pri 14 mm (gdje do izražaja dolazi oštrina i širina fotke) ili nešto uhvaćeno s telcem na 150 mm, gdje dolazi do izražaja dubinska oštrina subjekta, od bilo kojeg kompakta.

e sad, koji je bolji slr, o tome s vođene stotine i stotine rasprava...

Ajd sta ti znas ;)

Bolje da kupis mob sa 12 MPx nego lupas pare u te SLR-ove i ostale gluposti ;)

Evo jedan ce da radi ginekoloske preglede sa mobom i njegovom kamerom od 12 MPx ;)

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/nokia-n8-jesen/53505.aspx?page=3&jumpto=923386&sort=asc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2010 13:49 (logic).
16 godina
neaktivan

ahaha baš mi je drago da si mi dao link na tu temu, tako sam se slatko nasmijao whahah. vidiš, to je budućnost snimanja svadbi, kupim su takvu nokiju, možda čak i dvije tri - stavim po jednu u svaki ugao sale..stavim još jedan u džep i vadim ga po potrebi..

umjesto što budala vučem na grbači svu tu opremu, i lomim si kičmu. ali što ti ja znam Namigiva

17 godina
neaktivan

Nista onda. SA 8 ne mozes raditi ginekoloske preglede. MOzda grlo al ginekologija 0 bodova ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

šteta... baš sam mislio "bacit" jedan pregled... Smijeh

BOG I HRVATI
17 godina
LupusInFabula kaže...
ivan123 kaže...

No vratimo se na Nikon Coolpix P100 što ti ga predložih. Ima 10 megapikselni senzor, dok njegov prethodnik P90 ima 12 megapiksela. Sada bi trebao pomisliti WTF? Kvaka je u tome da je u P100 CMOS senzor (kakve običavaju imati SLR fotići) dok p90 ima CCD kakav imaju skoro svi kompaktići. CMOS senzor ima i onaj kompaktić Canon SX1 kojeg sam ja razmišljao kupiti. No svejedno ostaje priča o veličini senzora. I taj CMOS senzor kao i CCD senzor je mali. Optički senzori u kompaktnih fotoaparata su jednostavno premali pa imaju veliku gustoću piksela što posljedično doprinosi većem šumu na fotografijama, jako lošim fotografijama u uvjetima slabog osvjetljenja (gužva je pa se pikseli guraju ;).

Poanta priče: pokušaj naplakati još parsto kunića i razmisli o SLRićima. Vidi sliku u poruci o čemu bi mogao razmišljati. A ako ne ide s lovom, onda brate kupi ovog P100 ili štogod ti se već svidi. Kupi, slikaj i naravno ovdje na forumu postavi koju fotku da se divimo.

Prvo da pohvalim čitav post, jer fino opisuje problem, ali ima jedna sitna začkoljica... Olympus E-520 ima CCD senzor :)

I CMOS i CCD imaj usvoje prednosti i mane, ali jedna stvar stoji - SLR je tehnički sposobniji dati kvalitetniju sliku. Ipak, manje je prenosiv (zato kompakti i drže udio koji drže) i kako god okreneš, u konačnici je skuplji. Objektivi koji dođu s njim su upravo to - nešto za prvu ruku u sama činjenica da ih možeš mijenjati će te natjerati da kupiš još koji ako se imalo ufuraš u sve skupa (ali, to je zapravo dobra stvar).

Svejedno, imaš kvalitetnih tema na forumu o tome, npr. Šta da kupim (SLR aparati)? ili SLR do 4.000 kn. Ako želiš istražiti ovu mogućnost (kupnje SLR-a), svakako preporučam čitanje, ali imaj na umu da, jednom kada uđeš u to na taj način, zahtjevi će postajati sve viši i moraš odvagnuti što zapravo želiš od fotića. A ako baš želiš nešto između, postoji i ta opcija (Olympus PEN, nedavno je izašla i dvojka), samo što je cca. 50% skuplja od sličnog SLR-a. :)

Gledam te!
16 godina
neaktivan

da budem iskren, ne znam koliko je nekom početniku pametno čitanje tih tema, jer su to rasprave između par likova od kojih svaki vuče na svoju stranu, odnosno svatko svoga konja hvali bez ikakvih konkretnih argumenata (čast iznimkama). više puta sam pročitao te rasprave i mogu ti reći da sam se samo naživcirao na spomen nekih gluposti.

ali može se pročitati, čisto da se čovjek informira, da vidi da nije sve crno i bijelo.

17 godina
robisierra92 kaže...

da budem iskren, ne znam koliko je nekom početniku pametno čitanje tih tema, jer su to rasprave između par likova od kojih svaki vuče na svoju stranu, odnosno svatko svoga konja hvali bez ikakvih konkretnih argumenata (čast iznimkama). više puta sam pročitao te rasprave i mogu ti reći da sam se samo naživcirao na spomen nekih gluposti.

ali može se pročitati, čisto da se čovjek informira, da vidi da nije sve crno i bijelo.

Ma to je samo u smislu ako ga zainteresira kupnja SLR-a. Iz toga čovjek sam treba izvući bitne informacije od nebitnih (dakle, izbaciti šum :). Ne mogu naći link na jedan dobar Maštrukov post (ili je on samo sudjelovao u temi, a netko drugi bio autor, ne sjećam se više točno) gdje spominje zašto je nekada bolje odabrati kompakt nego SLR - jednostavno zato što s SLR-om treba znati i imati volje raditi (da mogu, linkao bi, ali eto...). U svakom slučaju, svaki korisnik ima svoje specifične zahtjeve i tu se čovjek treba sam pronaći.

Osobno, sve što sam naučio o fotografiji naučio sam uz Olympus C-5050WZ, kompakt s mogućnosti manualnog i poluautomatskog podešavanja postavki. Odličan aparat, koji bi mijenjao samo i jedino za drugi kompakt, eventualno PEN (ali iskreno, muči me Olympus, radije bi neki drugi EVIL), ali obavezno s mogućnosti poluautomatskog rada. No, to sam samo ja - ne planiram biti fotograf, ne planiram naučiti sve što treba o fotografiji. Zapravo, čekam neki solidan kompaktni fotić do cca. 7 MP, što šireg kuta snimanja, sa solidnim otvorom blende na tom najširem kutu, do max 5x zumom i mogućnostima mobiteliranja. Kada to naprave, ja sretan :)

EDIT: Ne znam koje su mu specifikacije, znam da mi Samsung nije baš nešto drag u smislu mobitela, ali kako ne pasti na nešto ovako praktično: Samsung W880 (Hvala Paolo). Očito je senzor jako sitan, otvor blende također nije nešto, ali za nositi stalno u džepu je savršen (ako ti ne treba nabrijani mobitel niti najkvalitetniji fotić). Wikipedia kaže 96 grama, tako da...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2010 17:46 (Veliki Brat).
17 godina
moderator

Zašto uopće biti opterećen opremom? Bolje posvetite pažnju estetici, potrošite vrijeme na čitanje takvih tekstova, pustite aparate.

Fotoaparat je samo alat, kao što je i lopata alat. Ako znaš iskopati rupu (ufotkati), to ćeš uraditi bolje i sa lošijom lopatom (fotićem) od onog koji ima zlatnu lopatu a nikad je u zemlju zabio nije.

(D)SLR vas neće ograničavati u situacijama kad vam je oprema ograničenje, ali i dalje će fotke biti smeće ako fotkate bez razmišljanja.

Kome je suđeno da bude j@ban, njemu gaće same spadaju.

1 0 hvala 0
17 godina

Prije par dana, dok sam kupil PS3, skoro sam uzel i taj Nikon.

Ne vidim po čemu to nije dobar fotoaparat....

Meni izgleda sasvim ok.

Tako funkcionira Formula 1 - rekao je kolumbijski vozač
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sve se nema...
When i get sad i stop being sad, and be awesome instead... TRUE STORY!
17 godina
Veliki Brat kaže...
LupusInFabula kaže...

Prvo da pohvalim čitav post, jer fino opisuje problem, ali ima jedna sitna začkoljica... Olympus E-520 ima CCD senzor :)

I CMOS i CCD imaj usvoje prednosti i mane, ali jedna stvar stoji - SLR je tehnički sposobniji dati kvalitetniju sliku. Ipak, manje je prenosiv (zato kompakti i drže udio koji drže) i kako god okreneš, u konačnici je skuplji. Objektivi koji dođu s njim su upravo to - nešto za prvu ruku u sama činjenica da ih možeš mijenjati će te natjerati da kupiš još koji ako se imalo ufuraš u sve skupa (ali, to je zapravo dobra stvar).

Svejedno, imaš kvalitetnih tema na forumu o tome, npr. Šta da kupim (SLR aparati)? ili SLR do 4.000 kn. Ako želiš istražiti ovu mogućnost (kupnje SLR-a), svakako preporučam čitanje, ali imaj na umu da, jednom kada uđeš u to na taj način, zahtjevi će postajati sve viši i moraš odvagnuti što zapravo želiš od fotića. A ako baš želiš nešto između, postoji i ta opcija (Olympus PEN, nedavno je izašla i dvojka), samo što je cca. 50% skuplja od sličnog SLR-a. :)

Hvala. Ovih dana se rijetko može doživjeti da netko pohvali tuđi post.

Vezano za dimenzije, valja imati na umu da su u postu s početka u pitanju ultrazoom kompakti, za koje vole govoriti da su SLR-like, tako da su SLRići E-410, E-420, E-450  gotovo sigurno manje gabaritni od takvih "kompakata" :)

BTW. E-520 ima NMOS senzor :)

17 godina
LupusInFabula kaže...
Veliki Brat kaže...
LupusInFabula kaže...

Prvo da pohvalim čitav post, jer fino opisuje problem, ali ima jedna sitna začkoljica...

Hvala. Ovih dana se rijetko može doživjeti da netko pohvali tuđi post.

Vezano za dimenzije, valja imati na umu da su u postu s početka u pitanju ultrazoom kompakti, za koje vole govoriti da su SLR-like, tako da su SLRići E-410, E-420, E-450  gotovo sigurno manje gabaritni od takvih "kompakata" :)

BTW. E-520 ima NMOS senzor :)

Istina, čini se da sam obavio loš search na guglu :)

Doduše, ovo zadnje što sam vidio na Olympusovoj stranici (i nemam pojma zašto odmah nisam otišao tamo, valjda me smantalo sunce vani, dok sjedim u uredu) kaže da se radi o LiveMOS (?!) senzoru. E sad... Ako bi bio srce i rekao o čemu se radi (NMOS-LiveMOS, dakle, neka osnovna razlika u odnosu na CMOS) bio bi zahvalan. Također, istina je i ovo za prvi post (prilično veliki 'kompakti' su u igri) - zato i treba vidjeti o čemu se tu radi, pa neka čovjek sam važe pluseve i minuse.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.4.2010 17:26 (Veliki Brat).
16 godina

ako je vjerovati wikipediji, to bi bilo nešto slično kao CCD...

BOG I HRVATI
17 godina
Veliki Brat kaže...

Istina, čini se da sam obavio loš search na guglu :)

Doduše, ovo zadnje što sam vidio na Olympusovoj stranici (i nemam pojma zašto odmah nisam otišao tamo, valjda me smantalo sunce vani, dok sjedim u uredu) kaže da se radi o LiveMOS (?!) senzoru. E sad... Ako bi bio srce i rekao o čemu se radi (NMOS-LiveMOS, dakle, neka osnovna razlika u odnosu na CMOS) bio bi zahvalan. Također, istina je i ovo za prvi post (prilično veliki 'kompakti' su u igri) - zato i treba vidjeti o čemu se tu radi, pa neka čovjek sam važe pluseve i minuse.

"A CMOS sibling, NMOS (n-channel metal oxide semiconductor) is becoming part of the digital camera lexicon as well. They are a sort of hybrid CCD/CMOS sensor, in that they generate an electrical signal that is passed off to a processor, but they are said to excel at getting excellent quality from each pixel site.

No to je sasvim nebitno za čovjeka koji je pokrenuo ovu temu. Za njega rezime: kad skupiš maksimalnu količinu love pogledaj što najbolje od fotića možeš ugurati i tu sumu i to kupi. To je jasna stvar. Ono gdje smo mi uskočili vezano je za činjenice da su kompakti koje gleda dosta veliki i dosta skupi (za kompakta) pa je imalo smisla predložiti mu da kupi neki entrylevel SLR. A što će čovjek uraditi, to on najbolje zna, jel.

Štogod kupio očekujem da se pohvali ovdje! :)

16 godina
LupusInFabula kaže...

Štogod kupio očekujem da se pohvali ovdje! :)

Kao što si rekao, pohvalit ću se... Belji se

Dobio sam na poklon Nikon d5000...

Dolazi drugi tjedan...   Smijeh

BOG I HRVATI /// Ljubi svoju zemlju, na njoj ti sagradi dom i brani je krvlju svojom povezan si s njom!!!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice