U stvarno jako lošem, ali imaš i ISO 6400 na raspolaganju (nije baš najpametnije, ali dok ne skupiš za blic: FL-14 ili pak FL-36 i to spasi glavu)
ako kupovao kupit cu zajedno...
Hvala vam momci (i cure :P)
na vremenu
U stvarno jako lošem, ali imaš i ISO 6400 na raspolaganju (nije baš najpametnije, ali dok ne skupiš za blic: FL-14 ili pak FL-36 i to spasi glavu)
ako kupovao kupit cu zajedno...
Hvala vam momci (i cure :P)
na vremenu
Nemoj ni za živu glavu kupovat aparat sa kontrasnim AF-om ako misliš slikavat akciju, to jednostavno nije dobro za to.
Moguće da je u E-P1 skroz novi senzor tj. da je različit od onoga u E-620/E-30.
Upravo tako, kao što sam rekao ovaj fotić baš i nije za radnje namjenjene poluprofesionalnim/profesionalnim SLR-ovima. Sa njime sa sasvim dobro može slikati krajolik recimo
Upravo tako, kao što sam rekao ovaj fotić baš i nije za radnje namjenjene poluprofesionalnim/profesionalnim SLR-ovima. Sa njime sa sasvim dobro može slikati krajolik recimo
Al i vi letate u pameti,sta cu onda uzet
HX1 nevalja,dobro ajde moguce je...
uzmi P1
Onda ni on nevalja
pa sta da uzmem najbolje onda da uzmem t500,to izgleda jedino valja :S
Gledaj koji su ti prioriteti za fotoaparat, to je prvo što bi trebao znati. Za slikati akcije potebno je imati pravu makinu, a to PEN-u baš i nije baš jača strana (prvo kontrastni AF, a ne AF sa promjenom fazi, drugo je dosta šaroliko, a to je da li je uredu imati PEN sa nekim telefoto objektivom kao pto je 50-200 ili sigma 70-200 ili 35-100). Ovaj fotoaparat je sposoban za dosta stvari vezanih uz sliknjei statiku, ali za slikanje dinamike je malo teži slučaj (nije niti moj E-3 baš bajan u tom području). On je dobar fotoaparat, ali zbog AF-a koji posjeduje nije najpametnije slikati slikati dinamiku (ja nisam sa SP-350 mogao slikati akciju iako sam imao telekonvertor koji je davao 200mm f4.9 blendu, a za slikanje bilo čega drugoga bio je super)
Uglavnom reci što bi želio slikati: krajolik, akciju, cure, macro, prirodu, ovisnost kružnog toka o vozaču........... tipičnu vikend fotografiju
Gledaj koji su ti prioriteti za fotoaparat, to je prvo što bi trebao znati. Za slikati akcije potebno je imati pravu makinu, a to PEN-u baš i nije baš jača strana (prvo kontrastni AF, a ne AF sa promjenom fazi, drugo je dosta šaroliko, a to je da li je uredu imati PEN sa nekim telefoto objektivom kao pto je 50-200 ili sigma 70-200 ili 35-100). Ovaj fotoaparat je sposoban za dosta stvari vezanih uz sliknjei statiku, ali za slikanje dinamike je malo teži slučaj (nije niti moj E-3 baš bajan u tom području). On je dobar fotoaparat, ali zbog AF-a koji posjeduje nije najpametnije slikati slikati dinamiku (ja nisam sa SP-350 mogao slikati akciju iako sam imao telekonvertor koji je davao 200mm f4.9 blendu, a za slikanje bilo čega drugoga bio je super)
Uglavnom reci što bi želio slikati: krajolik, akciju, cure, macro, prirodu, ovisnost kružnog toka o vozaču........... tipičnu vikend fotografiju
zelim sve to slikat
ja sam sve to slikao sa R-1
i da ne bude da je prazna prica
evo i dokaza
http://www.box.net/shared/0ou5r5pgmb
mislim meni nema smisla davat toliko novca za E-P1 ako nemoze makar ovo
radije cu si onda uzet onaj HX-1 ili neki komakt kao T500 nego davat $1000 za oly-a,mislim ovaj aparat mi je za sad i dobar,hx-1 mi je bio nako simpatican kao mozda nasljednik ovog ali ako nista ne bude od ovog oly-a zasto bi davao toliko novca za aparat koji nemoze ono sto moj jeftniji aprat moze
Pa eto hvala vam jos jednom na vremenu
Ako ovo nemogu ocekivat kupnja apsolutno nema smisla...
LOL pa ovo sve možeš i sa E-P1 snimiti. Sa onim sonyem bi bilo još gore, ali napravi kako želiš
LOL pa ovo sve možeš i sa E-P1 snimiti. Sa onim sonyem bi bilo još gore, ali napravi kako želiš
super onda :)
to sam snimio sa R1 i meni su slike dobre
eto onda je olly favorit
a sta je sa onim freestyle,hoce li to moc ?
One motoriste slikati trebao bi biti lagan zadatak za PEN-a (sa onakvim pristupm)
sve ono bi lako uslikao i sa SE K800i. ;)
sve ono bi lako uslikao i sa SE K800i. ;)
...
bolim te nemoj ti glupi komentara
...
imam K800, i jako dobro znam šta može on, a šta ja, i dalje stojim pri tvrdnji da mogu sve ono uslikati i s mobitelom. ;)
...
imam K800, i jako dobro znam šta može on, a šta ja, i dalje stojim pri tvrdnji da mogu sve ono uslikati i s mobitelom. ;)
imam ga i ja pametnjkovic,i sta sto mozes uslikat,kakva ce slika biti,suma 500%,boje neznas jel crno ili plavo...
imam ga i ja pametnjkovic,i sta sto mozes uslikat,kakva ce slika biti,suma 500%,boje neznas jel crno ili plavo...
onda ga pogrešno koristiš. 
mobitel ima spot metering, podešavanje white balancea, odabri načina rada fokusa, i xenonski blic. meni je to potpuno dovoljno za izvuć zadovoljavajuću digitalnu fotku. 
I meni Nokia N95 slika dobro (ima mogućnost raznih postavki; ISO, WB, AF, Scene....), ali ipak bolje slike radi FE-130 (ove sa Nokie znaju ispasti nekada pregrube)
I meni Nokia N95 slika dobro (ima mogućnost raznih postavki; ISO, WB, AF, Scene....), ali ipak bolje slike radi FE-130 (ove sa Nokie znaju ispasti nekada pregrube)
no shit, jedno je mobitel, drugo je fotić, ofkors da će fotić davati bolje rezultate, al ono, mobitel imam stalno sa sobom, a fotić (+ par objektiva) mi se ipak ne da stalno vući sa sobom. takiovak ne slikam snapshotove.
no shit, jedno je mobitel, drugo je fotić, ofkors da će fotić davati bolje rezultate, al ono, mobitel imam stalno sa sobom, a fotić (+ par objektiva) mi se ipak ne da stalno vući sa sobom. takiovak ne slikam snapshotove.
Joj al ti meni ides da ne kazem na sta,nije nitko rekao da nemozes uslikat sa mobitelom,ja sam rekao da slika nevalja i tako je !
joj nista mi mrze nema nego kad netko pođe vako pametit jao...
uhh
Joj al ti meni ides da ne kazem na sta,nije nitko rekao da nemozes uslikat sa mobitelom,ja sam rekao da slika nevalja i tako je !
joj nista mi mrze nema nego kad netko pođe vako pametit jao...
uhh
mislim da je problem u tome kaj se nisi izrazio dovoljno jasno da bi te ITKO shvatio kaj želiš reći. toplo preporučam pravopis hrvatskog/srpskog/bosanskog jezika, pa onda i malo razmišljanja kako uobličiti vlastite misli na način da ih drugi shvate. no hard feelings, ali teško mi je već i samo čitati kaj si napisao, kamoli shvatiti kaj si mislio reći, i odgovoriti ti smisleno.
ne znam kako si ti koristio K800, ali po mojim rezultatima u zadnje dvije godine, slike koje daje su apsolutno na nivou low-end fotića, iskoristive su kao snapshotovi. ofkors, u uvjetima s malo svjetla, kad počne dizati osjetljivost senzora u nebesa (a ide do ISO640), onda dobiješ lošu fotku. no, u takvim uvjetima će i kompaktni fotići napraviti isto (zbog minijaturnih senzora i sitne optike), tak da dođeš na više-manje isto.
poanta cijele priče je da ako želiš kvalitetnu fotku, ili ćeš platiti nemalu svotu za DSLR (ili EVIL fotić, npr. oly E-P1 ili panasonic GH1) i optički brze objektive, ili ćeš preć na analogiju. također, one fotke koje si stavio su slobodno mogle biti i uslikane s mobitelom, na tom nivou kvalitete su. opet, no hard feelings.
Daj jedan put "with hard feelings". :-)
neću, to čuvam za one koji ekšli neš i žele naučiti. 
neću, to čuvam za one koji ekšli neš i žele naučiti. 
znas sta,ovi dvojicu momaka sam slusao i rekao sam ok,hvala na vremenu
ali ti si mi prvom izjavom vrlo izasao na zivce,zato sto ti je stav vrlo glup
Ti se pravis velikim tako sto mene pravis malim,i mislis da cu ja sutit i trpit dok se ti napuhujes i pravis pametnijim nego sto jesi
Ostalim hvala vam na vremenu i pomoci,E-P1 it is...
a da,nadam se da si sad sve razumio
no, ako si ti tako shvatio, super, neka ti je.
da, E-P1 it is, nećeš pogriješiti, to smo ti svi rekli.
Vidim da se ekipa s hrpca skuplja ode ;)
Samo meni nije jasno kako Olyju_E3 aparat nije dovoljno dobar za akciju...
, sa SWD objektivima ima bržu reakciju od tebe ako znaš što radiš...
PEN nije dovoljno dobar za akciju. Može na sebi imati bilo koji SWD, ali kada je AF na bazi kontrasta onda ti otpada brzi AF motor u objektivu. Čak i ima neke nade za akciju, ali taj fotoaparat nije namjenjen tome.
Drugo je kada koristiš SWD na nekom AF sustavu sa promjenom fazi ili možda čak na Panasonicu GH1
PEN nije dovoljno dobar za akciju. Može na sebi imati bilo koji SWD, ali kada je AF na bazi kontrasta onda ti otpada brzi AF motor u objektivu. Čak i ima neke nade za akciju, ali taj fotoaparat nije namjenjen tome.
Drugo je kada koristiš SWD na nekom AF sustavu sa promjenom fazi ili možda čak na Panasonicu GH1
Mislio sam na tvoj komentar za E-3 , ne PEN.
Nisam rekao da je E-3 loš za akciju, nego da mu to nije glavna namjena. E-3 je poluprofi DSLR pa ima sposobnost snimati gotovo sve fotografske tehnike. Inače imam 50-200 SWD i 12-60 SWD pa znam dosta o njima iz prve ruke, a uočio sam i neke mane kod SWD fokusiranja (ponekad je prebrz, pa AF senzor sam sebe spetlja, ali to samo u ekstremnim situacijama). SWD objektiv uspije, da, u trenutku fokusirati i to mi je važno, a AF senzor E-3-ke je precizan
ovo si uzmi.
mislim da je uz ovaj pen, ovo jednako moćno. Ako ne možda i zericu moćnije u par aspekata
/ pen je otišao korak dalje u kvaliteti jpg zapisa, ali ovo malo đubre radi i RAW /
prva stvar koju kupujem jest taj mali aparat.
Ime mu je Ricoh Caplio GX200
posjeduje moćne perfomase. Vrlo moćne. A veličine dlana. Također može mijenjat objektive.
Ima električno tražilo, i iznimno dobar sustav predefiniranih postavki koje namještate po želji.
Pregledao sam cca stotinu digitalnih kompakta u želji da pronađem onaj koji ima manualne komande ( shutter, apreture ili iso priority - blenda, brzina, osjetljivost )
i nabasao na ovo. Bila je i spomenuta Sigma DP1, ali ovaj me oduševio.
I ne samo mene. U par reviuwea je spomenuto kako ovaj mali kompakt briljira.
Prvi primjerak je bio GX 100, ali on je sporo zapisivao RAW ( naravno jer je veličina Raw-a cca 20 MB )
Ovaj GX200 je puno brži. CCa 1-2 sekunde.
Ovaj olympus Pen, je fini kompakt, ali mislim da ga bez obzira na kvalitet slike ( sigurno je jači ) ovaj mali Caplio šije.
Osim toga, u RAW formatu, je sve moguće. Tako da..... 
Ovaj može konkurirati eventualno G11 i ostalim komaktima jer ima maleni senzor ( 7.6 x 5.7mm naspram 18 x 13mm i 20.7 x 13.8mm koji se nalaze u PEN-u/DP-1/DP-2). Može imati RAW format, ali kada ima mali DR tada sve pada u vodu. Inače taj fotoaparat je high-end klase defnintivno (najviše mi se sviđa 24mm žarišne duljine)
Ime mu je Ricoh Caplio GX200
Također može mijenjat objektive.
Ovaj olympus Pen, je fini kompakt, ali mislim da ga bez obzira na kvalitet slike ( sigurno je jači ) ovaj mali Caplio šije.
Ricoh GX200 ne može mijenjati objektive. to je kompakt s malim senzorom i fiksnim zoom objektivom. dobar je, ali je i dalje samo kompakt.
Oly E-P1 nije kompakt u klasičnom smislu, već punokrvni RF-like fotić - ima veliki senzor, i izmjenjive objektive, po specifikacijama (i kvaliteti slike) je ravan visokoj DSLRova.
no, kad se već spominju kompakti, kvalitetom dva modela odskaču žestoko - Sigma DP2 i Ricoh GR Digital III.
S time da sigma ima senzor APS-C formata, k tome i faveon. ;-)
Nije loše za kompakta. I sam sam u razmišljanju da li da uložim u nešto slično.
Kata s 5kg opreme i nije baš praktična za neprestano vucaranje uokolo.
Ako ima tko kakav pametan savjet, rado bih ga poslušao.