Software za video obradu - pitanja&odgovori izdvojena tema

poruka: 1.976
|
čitano: 671.955
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
odjavljen
Re: Software za video obradu - pitanja&odgovori
mbaksa kaže...

Možeš zaboraviti na znalce na forumu (barem što se tiče nekih područja) - nije im u interesu da si stvaraju konkurenciju. 

ma daj pa nece nitko nikog zaposlit na temelju piskaranja po forumu, a oni kaj svadbe snimaju ionak ne rade nist posebno :P

I won’t scatter your sorrow to the heartless sea. I will always be with you.
17 godina
moderator

Danas svatko tko ima SLR misli da se može profesionalno baviti fotografijom, svatko tko ima kameru misli da može raditi profesionalne videe, svatko tko je preko CPanela instalirao Joomlu i odabrao temu misli da je web-dizajner. I nekome će napraviti nešto i to naplatiti, ali naplatiti ispod svake tržišne, razumne cijene. Takvi ruše cijenu rada profesionalaca jer rade za kikiriki. Pa sad...

I još jedna stvar je tu u pitanju - profesionalci su do svog znanja došli dugogodišnjim radom i istraživanjem, razvili su svoj workflow, skužili što funkcionira, što ne funkcionira. I misliš sad da će to znanje i iskustvo samo tako dijeliti okolo? Neće. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.2.2015 1:23 (mbaksa).
17 godina
mbaksa kaže...

Danas svatko tko ima SLR misli da se može profesionalno baviti fotografijom, svatko tko ima kameru misli da može raditi profesionalne videe, svatko tko je preko CPanela instalirao Joomlu i odabrao temu misli da je web-dizajner. I nekome će napraviti nešto i to naplatiti, ali naplatiti ispod svake tržišne, razumne cijene. Takvi ruše cijenu rada profesionalaca jer rade za kikiriki. Pa sad...

I još jedna stvar je tu u pitanju - profesionalci su do svog znanja došli dugogodišnjim radom i istraživanjem, razvili su svoj workflow, skužili što funkcionira, što ne funkcionira. I misliš sad da će to znanje i iskustvo samo tako dijeliti okolo? Neće. 

Hm... ja živim od toga (tzv. concent creation) profesionalno otprilike 20 godina, ali prvo što sam skužio da ako se potrudim i dam nekih savjeta iz moje prakse,
da ne dobijem ni hvala i f*koff, jer je eto postavljalac pitanja 5 minuta kasnije dobio drugu zanimaciju, igru, film, temu i ne zanima
ga više ili misli da to nije ono što on ima u glavi.
Drugo obično dobijem za "nagradu" žicanje na privat da napravim "samo to i to", "sitnicu", "čas posla", za "školu, strinu, curu.. "
Treće, ovdje je rubrika puna egotrip znalaca pa mi se pri bilo kakvom komentaru neda još naknadno obračunavati
i vaditi linkane web argumente i protuargumente, ispričavati i prepravljati krive navode za strogi žiri.
Radije odem na nevezane teme uz posao i luftam mozak, nego da tu skupljam frustracije:)
Sori na .

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
13 godina
odjavljen
overhaul kaže...
mbaksa kaže...

Hm... ja živim od toga (tzv. concent creation) profesionalno otprilike 20 godina, ali prvo što sam skužio da ako se potrudim i dam nekih savjeta iz moje prakse,
da ne dobijem ni hvala i f*koff, jer je eto postavljalac pitanja 5 minuta kasnije dobio drugu zanimaciju, igru, film, temu i ne zanima
ga više ili misli da to nije ono što on ima u glavi.
Drugo obično dobijem za "nagradu" žicanje na privat da napravim "samo to i to", "sitnicu", "čas posla", za "školu, strinu, curu.. "
Treće, ovdje je rubrika puna egotrip znalaca pa mi se pri bilo kakvom komentaru neda još naknadno obračunavati
i vaditi linkane web argumente i protuargumente, ispričavati i prepravljati krive navode za strogi žiri.
Radije odem na nevezane teme uz posao i luftam mozak, nego da tu skupljam frustracije:)
Sori na .

Da to se slazem pogotovo za egotrip znalce :D 

Recimo ja cu prihvatit svaku kritiku i ispravit greske, al opet vidis da sam morao gotovo isprovocirat baksu da nesto izvucem od njega

kaj mi se bas ne sviđa jer je tipicno za ovaj forum

A sad kaj baksa veli da amateri rade ispod cijene. Za to nisu krivi tutoriali nego tehnologija. 
Da cpanel nije ukljucio samoinstalacijeske skripte 50% ljudi nebi niti isli gledat kak to rucno napravit , a od ostalih 50% kad bi vidjeli kak napravit odustalo bi 45%

Ovak skripta napravi sve umjesto tebe

17 godina
moderator
Arnold Layne kaže...
Recimo ja cu prihvatit svaku kritiku i ispravit greske, al opet vidis da sam morao gotovo isprovocirat baksu da nesto izvucem od njega

Posve pogrešno si i vrlo nekorektno opisao situaciju. Krivulju sam ti spomenuo već u prvom odgovoru, a konkretan odgovor na pitanje može li se nešto napraviti u modernom NLE-u nije ti bilo moguće dati prije nego li si objasnio što točno bi se trebalo napraviti (pogotovo što nisam shvaćaš na što misliš s "maskingom"). Štoviše, ja sam iz tebe morao izvlačiti što točno si radio sa slikom kako bih ti mogao odgovoriti.

Znači, ne samo da sam ti odgovorio na pitanje, nego sam još iz tebe morao izvlačiti informacije da bih ti mogao odgovorio na pitanje, i sad mene predstavljaš kao "bad guya", ko nekoga koga se treba isprovocirati da nekome pomogne. FU  Da, s takvim odnosom je baš čudno što se znalci nemaju volje javljati u ovakve teme. 

13 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Arnold Layne kaže...

Posve pogrešno si i vrlo nekorektno opisao situaciju. Krivulju sam ti spomenuo već u prvom odgovoru, a konkretan odgovor na pitanje može li se nešto napraviti u modernom NLE-u nije ti bilo moguće dati prije nego li si objasnio što točno bi se trebalo napraviti (pogotovo što nisam shvaćaš na što misliš s "maskingom"). Štoviše, ja sam iz tebe morao izvlačiti što točno si radio sa slikom kako bih ti mogao odgovoriti.

Znači, ne samo da sam ti odgovorio na pitanje, nego sam još iz tebe morao izvlačiti informacije da bih ti mogao odgovorio na pitanje, i sad mene predstavljaš kao "bad guya", ko nekoga koga se treba isprovocirati da nekome pomogne. FU  Da, s takvim odnosom je baš čudno što se znalci nemaju volje javljati u ovakve teme. 

Pa ja sam mislil da je jasno bilo kaj se događa sa slikom... al dobro mozda je to sam meni bilo ocito posto znam sto sam napravio
tak da sam ono shvatio ko prcanje, al ok kasno je i ovo je krenulo negdje gdje to nisam htio

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

LOL čovjeku popuješ o colorspaceovima, a onda napraviš takvu konverziju! Pa normalno da će ti to pojesti tamne tonove - konkretno, svi tonovi od 0-16 postaju čista crna! Radiš neku misteriju oko toga, a što si time zapravo napravio? Povećao kontrast i otjerao sliku u clipping i to s obje strane - s takvom konverzijom si izgubio i najtamnije i najsvijetlije tonove. Takve stvari se ne rade takvom konverzijom jer ti izvorni video nije imao krive razine, nego filtrima za svjetlinu/boju - povećaš kontrast, a ako želiš izbjeći zakucane crne i/ili odrezane bijele tonove onda napraviš S-krivulju.

Preporučio bih ti da uzmeš neki dobar NLE sa scopeovima (RGB waveform je najvažniji za boju, obični waveform za lumu) pa da možeš točno vidjeti što ti se događa s tonovima kad radiš takve stvari. Znam da i AviSynth ima neke vizualizacije (recimo filtar Histogram), koje jesu korisne, ali zapravo nisu dovoljne.

Posve pogrešno si i vrlo nekorektno opisao situaciju. Krivulju sam ti spomenuo već u prvom odgovoru, a konkretan odgovor na pitanje može li se nešto napraviti u modernom NLE-u nije ti bilo moguće dati prije nego li si objasnio što točno bi se trebalo napraviti (pogotovo što nisam shvaćaš na što misliš s "maskingom").

Hm, Arnold loše objašnjava, a ti na kraju nisi skontao što je masking. Radi se o 'masktools' filterima za avisynth, a ideja je vrlo jednostavna; želiš djelovati samo na određena 'područja' boje/osvjetljenosti/itd, te kreiraš masku ovisno o željama. Maska je ono što mjenjaš, dok područja koja nisu obuhvaćena maskom - ne mjenjaš. Dakle selektiraš područje na koje ćeš djelovati, tj mijenjati. U osnovi to radiš masktools-om.. Koliko mi je poznato (možda sam i u krivu, ali ne bih rekao), niti jedan nle nema tako nešto.

Zašto spominje colorspace, a ti si to preskočio i pričaš o scopeovima i rgb-u? Vrlo jednostavno; velika većina videa NIJE u 4:4:4 rgb-u, već ima različiti color space i subsampling. Što znači da ako u nekom nle programu djeluješ na rgb komponente, tada si imao konverziju iz originalnog (onog u kojem si dobio materijal) u rgb, pa prilikom kodiranja ponovo u neki YUV ili bolje rečeno YCbCr color space. Dok s avisynth filterima možeš raditi bez konverzije u YUY2, YV12, itd.

Ako već imaš RGB na koji djeluješ u nle - spominješ waveform, tada za osvjetljenje djeluješ na gamu ili luminance, a ne na lumu, jer video (sliku) možeš prikazati kao rgb gdje je osvjetljenje linearna informacija iz r g b komponenata, dok je kod prikaza videa crom-om i lum-om - luma već korigirana informacija game.

Da me se ne shvati krivo, nemam ništa protiv nle alata, dapače. Tko ima dovoljno para.. + što je za 'skriptanje' potrebno i neko znanje. Već si par puta spomenuo scope-ove, kolorne korekcije i kako se to ne radi 'na oko'. Možeš ti imati pomoć, ali na kraju ipak radiš na oko.. Ako se već 'ozbiljno' želiš pozabaviti kolornim korekcijama, preporučio bih Davinci resolve..

13 godina
odjavljen
Software za video obradu - pitanja&odgovori

Evo jos jedan primjer onog gore

http://someimage.com/N7kZ

Jedan set ima 3 slike 

Prva je source, druga je filtrirani source, a treca je encode iz filtriranog source-a

Pokusaj je ovdje bio maknut onu sivu "maglu" i da film dobije nesto crne... Posto je uopce nema

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mbaksa kaže...

Pokoji savjet tu i tamo ne košta ništa (dakle, savjet, ne čitavo predavanje) , a nekome može puno pomoći - na kraju krajeva, Internet je prepun mjesta gdje ljudi razmjenjuju praktična iskustva i to je jedan od najboljih načina učenja.

Ako nešto ne podnosim, to su likovi koji znaju, i svjesni su toga da znaju, i onda se drže kao napuhane šupchine pa se sprdaju s početnicima.

Imaju pokriće po pitanju znanja, jel, al ono - ne moraš biti đubre (jer isto kao što netko sad ne zna, nisi u početku znao ni ti).

Split your lungs with Blood and Thunder
17 godina
moderator
bed kaže...
Hm, Arnold loše objašnjava, a ti na kraju nisi skontao što je masking. Radi se o 'masktools' filterima za avisynth, a ideja je vrlo jednostavna; želiš djelovati samo na određena 'područja' boje/osvjetljenosti/itd, te kreiraš masku ovisno o željama. Maska je ono što mjenjaš, dok područja koja nisu obuhvaćena maskom - ne mjenjaš. Dakle selektiraš područje na koje ćeš djelovati, tj mijenjati. U osnovi to radiš masktools-om..

Da si pročitao koju poruku dalje, vidio bi da sam shvatio na što misli. Meni ne moraš objašnjavati kako rade maske. Nisam to povezao s ovim njegovim jer za takve stvari u NLE-ovima ne treba koristiti maske, jer imaš na raspolaganju krivulje i druge alate. Znači, u modernim NLE-ovima da bi sredio sliku na način na koju ju je on sredio uopće ne moraš ni u primisli imati maske.

S maskama se ideš baviti recimo za sekundarnu korekciju boja - recimo da želiš sliku pretvoriti u holivudsku narančasto-cijan kombinaciju, onda ćeš koristiti maskiranje da bi odvojeno radio s bojom kože i sa ostatkom scene. Ali za nelinearno povećanje kontrasta ići to raditi? Ni u ludilu. Imaš krivulje pa rasteži, skupljaj i vijaj tonalitet koliko ti drago.

bed kaže...
Koliko mi je poznato (možda sam i u krivu, ali ne bih rekao), niti jedan nle nema tako nešto. 

Pa već sam napisao u kojoj poruci dalje da se može. Pa to je ključna stvar za sekundarnu korekciju boja! Zbilja ne znam odakle ti ideja da se ne može.

Druga je sad stvar što, koliko sam vidio, s masktoolsom možeš raditi neke stvari koje ne možeš u NLE-ovima, no te stvari su od upitne koristi za većinu ljudi i to kolega nije radio na onoj slici.

bed kaže...
Zašto spominje colorspace, a ti si to preskočio i pričaš o scopeovima i rgb-u? 

Ne spominje ga zato. Pročitaj ponovno tu njegovu poruku, odnosno taj njegov komentar koji je zapravo irelevantan za ono što je napravio. 

Zašto ja spominjem scopeove? Zato jer su relevantni za ono što je radio, zato jer na scopeovima vidiš kad si prešao granicu. Štoviše, čak sam i predložio scopeove za AviSynth, koji rade u YUV-u (nije da i moderni NLE-ovi nemaju takve scopeove - stvar je samo u tome da su RGB scopeovi neusporedivo korisniji za veliku većinu primjena).

bed kaže...
Da me se ne shvati krivo, nemam ništa protiv nle alata, dapače. Tko ima dovoljno para.. + što je za 'skriptanje' potrebno i neko znanje. Već si par puta spomenuo scope-ove, kolorne korekcije i kako se to ne radi 'na oko'. Možeš ti imati pomoć, ali na kraju ipak radiš na oko.. Ako se već 'ozbiljno' želiš pozabaviti kolornim korekcijama, preporučio bih Davinci resolve..

Kad sam napisao da se ne radi na oko, to ne znači da slijepo vjeruješ scopeovima. To znači da ti scopeovi služe da vidiš što točno se događa sa slikom i koliko si od granica svjetline/boje i da vidiš gdje imaš pomak u boji. Preko scopeova jako lijepo vidiš je li ti WB krivi, imaš li odrezane bijele ili crne tonove, vidiš je li ti koji dio tonaliteta previše zdrobljen ili rastegnut, lako vidiš je li ti boja kože dobra itd.

Kad ne koristiš scopeove doista radiš na pamet (na oko), a varijable poput svjetline i game monitora, interpretacije monitorovih boja, osvjetljenja u prostoriji i sl. će ti daleko više utjecati na rad nego da se oslanjaš na scopeove.

Valja imati na umu i još nešto, a to je da su korekcija boja i grading (koloriranje?) dvije različite stvari. Sliku bi trebalo prvo korigirati, a onda joj davati štih (grading) - za ono prvo su scopeovi jako važni, ovo drugo je više kreativni proces, ali i tu ti scopeovi dobro dođu da znaš na čemu si (recimo da znaš koliko si se odmaknuo od realne boje kože).

Za sve to ti ne treba Davinci Resolve - već i Premiere, a mislim i najskuplja verzija Vegasa, imaju potrebne alate i scopeove za dobru korekciju boja i grading. Naravno, oni koji žele još jedan korak više, koristit će Resolve ili SpeedGrade.

###

Da se mene krivo ne shvati, obožavam AviSynth! Štoviše, do pred koju godinu upravo sam AviSynthom sklapao BugTV! Znači, svaki goli prilog na disku je bila izrenderirana AVI datoteka. Skriptama sam na individualne priloge lijepio logo u gornjem desnom kutu, natpise s imenima autora, natpise na uvodnim špicama za priloge a i same uvodne špice, natpise na uvodnoj i odjavnoj špici BugTV-a. Ne samo to, nego sam trajanje pojedinih priloga u uvodnoj špici BugTV-a izvukao iz duljine pojedinih priloga. Znači, ako sam išao mijenjati prilog (skraćivati/produljivati), nisam se morao brinuti o tome, jer je na uvodnoj špici BugTV-a uvijek pisala ispravna duljina jer ju je AviSynth sam izračunavao iz broja frameova izrenderiranog priloga. Jedno vrijeme sam i koristio neke denoise filtre.

Ne samo to, nego sam čak razmišljao da idem raditi NLE temeljen na AviSynthu! Čak sam ga i započeo raditi, ali nisam imao volje nastaviti jer bi mi oduzelo puno previše vremena.

Poanta je da za sve postoji "vrijeme i mjesto". Za neke stvari je AviSynth savršen, za neke je izrazito loše rješenje. Idealno bi bilo da si svatko za konkretnu zadaću odabere odgovarajući alat.

fler kaže...
Ako nešto ne podnosim, to su likovi koji znaju, i svjesni su toga da znaju, i onda se drže kao napuhane šupchine pa se sprdaju s početnicima.

Imaju pokriće po pitanju znanja, jel, al ono - ne moraš biti đubre (jer isto kao što netko sad ne zna, nisi u početku znao ni ti).

Nadam se da se ovaj komentar nije upućen meni, jer se nikad ne sprdam s početnicima (jedino sam ponekad zabezeknut neznanjem nekih, ali tad se iščuđavam, ali ne sprdam). Sprdam se s onima koji se kurče, a ne znaju. 

13 godina
odjavljen

Jel znas da sa tom maskom mozes recimo napravit denoise,deband,dodat grain... na odredeni dio slike. Nije vezan za boju

Recimo sa ovim zadnjim primjerom di sam boostao tamnije boje i to mi se mogao dogodit macroblocking... (Al nije) da mi se to dogodilo mogao bi samo dodat grain na to podrucje i problema nema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Arnold Layne kaže...

Jel znas da sa tom maskom mozes recimo napravit denoise,deband,dodat grain... na odredeni dio slike. Nije vezan za boju

A na što je maska vezana?

Inače, ovo mi izgleda kao da opet pokušavaš stvoriti neku famu oko AviSyntha i masktoolsa. Čim ti imaš masku, onda možeš bilo kakav efekt/filtar primijeniti selektivno, na dio slike, zar ne? A rekao sam da u ozbiljnijim NLE-ovima možeš raditi maske - možeš maskirati na temelju svjetline, boje i/ili zasićenja, možeš maskirati (keying) na temelju poligona kojeg ćeš nacrtati, možeš maskirati na temelju titlova koje ćeš izraditi, na temelju umetnute slike ili videa.

Arnold Layne kaže...

Recimo sa ovim zadnjim primjerom di sam boostao tamnije boje i to mi se mogao dogodit macroblocking... (Al nije) da mi se to dogodilo mogao bi samo dodat grain na to podrucje i problema nema.

Zašto misliš da to ne možeš napraviti u modernom NLE-u? Možeš raditi maske (i keyati) na različite načine i možeš aplicirati raznorazne efekte (Noise je standardni, graina kao takvog valjda nema, ali se mogu kupiti filtri za grain ili možeš uzeti snimku graina).

13 godina
odjavljen

jos sam ti prije rekao da ne znam dal moze ili ne jer ih ne koristim,a ne sjecam da je netko u ovoj temi ikad pricao o tome 

Inace za avisynth skripte koristim avspmod. Meni vise od toga ne treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mbaksa kaže...

Nadam se da se ovaj komentar nije upućen meni, jer se nikad ne sprdam s početnicima (jedino sam ponekad zabezeknut neznanjem nekih, ali tad se iščuđavam, ali ne sprdam). Sprdam se s onima koji se kurče, a ne znaju. 

Apsolutno ne ide tebi, govorim općenito

Bacim povremeno pogled na ovu i 3D modeliranje temu, i pojedincima bi trebalo lupiti par za uši .. ako ne znaš, nije problem - no onda šuti i slušaj one koji znaju.

Zanimljivo kako najveća muda za vrlo hrabre izjave uvijek imaju oni koji pojma nemaju

@ Layne

Generalno, maske kao takve funkcioniraju na principu multiplikacije (samo se to dešava "ispod haube") -  ručno (krivuljama, izolacijom određene bolje, itd.) kreiraš masku koja ima određenu alfa vrijednost (dakle, 0-1) i onda program efekt primjenjuje na područje gdje je vrijednost 1, ne primjenjuje tamo gdje je 0, a ostala područja variraju ovisno o vrijednosti (ako si npr. stavio soft/hard rub i slično).

Split your lungs with Blood and Thunder
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.2.2015 16:29 (fler).
13 godina
odjavljen

Fler kuzim ja nacin na koji to radi :)

Inace napravio sam jos jedan "popravak" na onom zadnjem setu slika 

Bas me zanima kolko vas imas ostro oko da primjeti :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen
Arnold Layne kaže...

Fler kuzim ja nacin na koji to radi :)

Inace napravio sam jos jedan "popravak" na onom zadnjem setu slika 

Bas me zanima kolko vas imas ostro oko da primjeti :)

vjerojatno nitko nije nit gledao, al dobro 

"popravljene" su dvije linije piksela sa lijeve i desne strane (http://someimage.com/N7kZ lagano se primjeti na prve dvije slike razlika)

Po meni je puno elegantnije rjesenje tako rekreirati te dvije linije sa svake strane nego raditi crop pa dobit nestandardnu rezoluciju ili pak raditi crop + resize ili pak ostavit crno kak je i bilo 

15 godina

Kako si to izveo?

13 godina
odjavljen
Grbi94 kaže...

Kako si to izveo?

FillMargins(1,0,1,0).BalanceBorders(0,0,2,2,thresh=30,blur=1)

Treba ti balanceborders.avsi i fillmarings plugin

16 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
Grbi94 kaže...

Kako si to izveo?

Nije li ti jednostavnije koristiti interne filtere i bez plugin-ova? Crop-aš, pa dodaš border. Doduše ograničen si na 2,4,.. px i brojeve djeljive s 2,4,... 2 px ili 1 - svejedno.

U tvojem slučaju to bi bilo;

Crop(2,0,-2,0)

AddBorders(2,0,2,0)

13 godina
odjavljen
bed kaže...
Arnold Layne kaže...
Grbi94 kaže...

Kako si to izveo?

Nije li ti jednostavnije koristiti interne filtere i bez plugin-ova? Crop-aš, pa dodaš border. Doduše ograničen si na 2,4,.. px i brojeve djeljive s 2,4,... 2 px ili 1 - svejedno.

U tvojem slučaju to bi bilo;

Crop(2,0,-2,0)

AddBorders(2,0,2,0)

kakva je razlika dal su interni ili ne ?
I koja je korist od tih crnih bordera ? Onda mogu ostavit kak je i bilo ,a to x264 ne voli nikako jer se koja linija pixela hoce zamutit oko te crne :)

Evo ti klasican primjer 

http://imgbox.com/achEc7tr

pogledaj gore desno skroz uz crni rub zamucenje

No to je i do losih postavki koje je koristio studio (Nisu maknuli postavke pa se mogu vidjet sa mediainfo i jasno se vidi da su koristili lose postavke za takav video.)

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.2.2015 11:30 (Arnold Layne).
16 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
..

Priznajem da sam brzopleto odgovorio, a ti svejedno objašnjavaš za k.. Mislio sam da si dodao border, a ti si zapravo napravio suprotno, a to sam skontao tek kad sam poročitao što plugin radi..

Enivej, simpatična caka, koliko vidim radi do 4 px.. Ne bi bilo loše kad već nešto napraviš, pokažeš i objasniš isto. Ovako te i ja teško pratim.. Npr; plugin taj i taj, radi to i to, primjer koda i sl. Onda i ima nekog smisla, dok je ovako to malo 'zbrčkano'.

15 godina

Ne znam gdje da pitam, pa ću pitati ovdje.

U kojem se programu/programima rade ona explainer videa? Ono, tipičan animirani filmić.

Ništa ne ostavljam nezavrš
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
dv14 kaže...

U kojem se programu/programima rade ona explainer videa? Ono, tipičan animirani filmić.

Lakše će ti forumaši odgovoriti ako daš primjer tog "tipičnog animiranog filmića". 

15 godina

Nešto tipa ovo

Adobe After Effects ili neki drugi program(i)?

Ništa ne ostavljam nezavrš
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
dv14 kaže...

Adobe After Effects ili neki drugi program(i)?

U After Effectsu to sigurno možeš napraviti. A sad postoje li još neki slični programi... Mislim da postoje neki programi za animaciju, ali nisam upućen.

17 godina
http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Dečki, jel se može bezbolno DVD prebaciti u MKV a da mi sve bude isto samo da se prepakira u MKV!? 

Hvala puno 

nema gaaa...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Comfort kaže...

Dečki, jel se može bezbolno DVD prebaciti u MKV a da mi sve bude isto samo da se prepakira u MKV!? 

Bezbolno prebacivanje pa onda potencijalno bolna reprodukcija? Imaj na umu da je video (MPEG2) na DVD-u u pravilu interlacean (dakle s proredom) i da pikseli nisu kvadratičasti nego pravokutni, što znači da bi program koji bi prepakiravao to morao ispravno označiti i onda si na milost i nemilost programa za reprodukciju hoće li obaviti deinterlacing i hoće li poštivati pravokutne piksele. Znači, na kraju bi dobio potencijalno problematične datoteke ogromne veličine, umjesto da si to prekodirao u H.264 uz deinterlacing i resizeanje tako da dobiješ kvadratičaste piksele pa ti je ispravna reprodukcija praktički zajamčena na svemu što može dekodirati H.264 kodek, uz višestruko manju datoteku. Ali ako ti hoćeš gurati MPEG2 visokog bitratea u MKV fajl...

16 godina

ja bih postavio jedno, malo, globalnije pitanje...kak ste vi naucili sve to oko montiranja? 

Ozbiljno pitam, htio bih uci u video vode pa me zanima od kud poceti....i s cim...

Hvala

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Comfort kaže...

Možeš, dvd demux-aš na elementarne stream-ove, te mkvtoolnix-om mux-aš u mkv. Ili još jednostavnije dodaš sve vob-ove koje čine film u mkvmerge..

mbaksa kaže...
..

Hm.. krivo.

Kao prvo; većina videa na dvd-u u regiji 2 (pal) nije interlacana. Cca 95%, ako ne i više, jer je sadržaj dvd-a većinom film, a film se snima u 24 fps. Iz takvog materijala prilikom prebacivanja u pal ne možeš dobiti (stvarni) interlacani stream. Ukoliko se radi o regiji 1 (ntsc), tada se video 3:2 pulldown-om pretvara u 29,97 fps i tada to je interlacani stream. Međutim, još uvijek se na našem kontinentu koristi pal, a ako ćeš i ići prekodiravati takav stream (npr u h264 kao što predlažeš), tada nećeš deinterlacati takav stream, već ćeš rekonstruirati originalni progresivni stream iz kojeg je napravljen ntsc. Dakle, to što predlažeš, u većini slučaja nije dobro rješenje..

Bez obzira što dvd stream ima flag interlaced, ne znači da se radi o interlacanom streamu, već je struktura framea - 'frame', a tip je interlaced, dok je kod 'stvarno' interlace-anog streama frame - 'field'. Što to znači? Radi se o progresivnom streamu koji ima samo 'flag' interlaced te se u play-u tako prikazuje.

Kod piksela nema nikakvog problema; muxer čita header elementarnog streama i informaciju o 'aspect ratio'-u, a čak i da se to ne desi, isti možeš ručno unjeti u muxeru. Koji to player danas ima problema s ispravnim prikazom aspect ratia video datoteke?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice