Miki77 nisam siguran ali ako ti se to dešava sa output videom,onda bi ja ostavio kako i jeste.

Miki77 nisam siguran ali ako ti se to dešava sa output videom,onda bi ja ostavio kako i jeste.
Izvorna je .mkv, a i nakon handbrake-a je isto spremljena kao .mkv
U biti jedino sam to "promijenio".
.mkv ostavim jer ako mi je u .mp4 onda se zna dogoditi da slika i zvuk na prijenosnom disku nisu sinkronizirani.
Zanima me sta je handbrake napravio izvornoj datoteci da se titl ne ponudi?
u teoriji nikaj, u praksi isto nis najvjerojatnije
player je tu problem najvjerojatnije
Što se titlova tiče, općenito stvari stoje ovako.
Izvor titla:
Dok nije jasno ovo gore, odnosno o kojoj se od tri situacije radi, uopće je bespredmetno išta dalje raspravljati, odnosno rješavati probleme.
Ako se videodatoteka rekodira, a titlovi su bili integrirani u samu videodatoteku, onda je ključno da program za rekodiranje zna učitati te titlove i da ih zna na isti način integrirati u rekodiranu videodatoteku.
Učitavanje titla:
Da, sve ovo sto si naveo je jasno.
Mene je zacudilo zasto nakon handbrakea ne moze naci titlove preko interneta a datoteka ima isti naziv kao i izvorna.
Ali kad rucno nađem titl i ubacim ga, sve je u redu, to nije ni bilo upitno.
Zanimalo me sto tocno handbrake napravi osim smanjenja jer ocito nesto napravi da se titl ne moze automatski povuci s interneta.
Da, sve ovo sto si naveo je jasno.
Mene je zacudilo zasto nakon handbrakea ne moze naci titlove preko interneta a datoteka ima isti naziv kao i izvorna.
Ali kad rucno nađem titl i ubacim ga, sve je u redu, to nije ni bilo upitno.
Zanimalo me sto tocno handbrake napravi osim smanjenja jer ocito nesto napravi da se titl ne moze automatski povuci s interneta.
nebi trebao nikaj osim kompresije videa i zvuka u mkv kontejneru, koji su zasebne datoteke same za sebe i povezane su u mkv datoteci
da mozda trazi po po nekim drugim stvarim tipa md5 il tak nekaj to bi razumio al ovak mi nije jasno
Da, palo mi to na pamet.
Nitko ne koristi avisynth i bavi se necim naprednijim od spajanja videa ?
nikad čuo za program... kaži nešto više o njemu :D
mkv (avi) je samo kontejner, zaviri u njega pa ćeš znati u čemu je razlika.
svaki ozbiljniji player npr clasic ili vlc ti da konkretnije podatke ili soft za editiranje.
ono što ćeš vidjeti je (spomenut .mp4) konkretan kompresor, može biti bilo što, npr divx, mpg2, avc.. kao i kombinacija s audiom. mkv j ezgodan kontejner jer nudi i titlove kao dvd, praktičan kao avi itd. ali to ne znači da svaki uređaj jednako podržava npr zbog dekodiranja snaga chipa ili kađnjenje audia, na PCju je teško uspoređivati npr BSplyaer jer previše automatike (player se brine npr o titlovima, download, folder..) dok neki drugi uređaj to vjerojanto ne podržava, uz to win OS je lako updateati tj codece, dok uređaj možeš samo ako postoji firmware itd..
-ćaćkaj malo po fileu pa ćeš otkriti pravila, otkrit ćeš što ti radi OK a tad vjerojatno i zašto.
nikad čuo za program... kaži nešto više o njemu :D
ha evo da bude potpuno copy/paste
AviSynth is a powerful tool for video post-production. It provides ways of editing and processing videos. AviSynth works as a frameserver, providing instant editing without the need for temporary files.
AviSynth itself does not provide a graphical user interface (GUI), but instead relies on a script system that allows advanced non-linear editing. While this may at first seem tedious and unintuitive, it is remarkably powerful and is a very good way to manage projects in a precise, consistent, and reproducible manner. Because text-based scripts are human readable, projects are inherently self-documenting. The scripting language is simple yet powerful, and complex filters can be created from basic operations to develop a sophisticated palette of useful and unique effects.
Evo ti primjer sto majstor moze napravit s njim :)
https://vimeo.com/11133342
Ja bi napravio opsiran tutorial kad bi imo jos nekog koji zna barem nesto da mi pomogne
Puno je brže i lakše kroz GUI, pa tko se danas uopče koristi skriptama u video editingu???
Od Holivuda do naših TV kuča, svi se koriste ili Vegasom ili Premierom ili Pinnacleom ili AfterEfectom ili Blenderom ili Final Cutom ili Lightroomom... a od skriptanja niti "s"!!!
Onakvo poboljšanje kvalitete u primjeru je zasigurno hvalevrijedno ali za to treba i znanje i vremana čega većina ljudi nema a slične efekte poboljšanja videa i slike več postoje u filterima i kombinacijama određenih filtera skoro u svakom boljem video editing programu!
Onakvo poboljšanje kvalitete u primjeru je zasigurno hvalevrijedno ali za to treba i znanje i vremana čega većina ljudi nema a slične efekte poboljšanja videa i slike več postoje u filterima i kombinacijama određenih filtera skoro u svakom boljem video editing programu!
Većina ljudi se nikad ni neće susresti s takvim snimkama, kad smo već dulje vrijeme na digitaliji.
Pitam se zapravo bi li se ovo i trebalo nazivati poboljšanjem - ako bih i koristio tako stare snimke u nečem, onda bih i želio da izgledaju kao stare snimke, da imaju starinski štih. Drugim riječima, "popravljanjem" ih se zapravo pokvari.
Pa naravno da treba znanja, ali se isplati i barem nesto naucis
Vidim da mrdas po tim programima od par tisuca dolara, a siguran sam da ne znas kaj je colorspace recimo ili nabrojat neke
no dobro za njih ti to ne treba, al dobro je znati :)
Ajd jel bi znao preko tih GUI programa napravit ovo ? (zbilja ne znam dal mozes jer ih ne koristim)
http://someimage.com/lyr17GL
http://someimage.com/7I70syU
Imo sam mali problem sa jednim filmom
boje su mu u originalu(prva slika) dosta isprane pa reko idemo dodat malo zivosti sa ColorYUV(levels="TV->PC"), ali kao sto mozes vidjet covjeka u crnom odjelu je to unistilo
kao sto i kod ostatka filma sve tamno smeđe,sive ... se pretvorile u crnu(druga slika) i to sluzbeno zovemo Crushed Blacks, no uz malo maskiranja uspjeli smo sve tamnije boje ostavit kakve jesu dok su svjetlije ozivnule (treca slika)
Većina ljudi se nikad ni neće susresti s takvim snimkama, kad smo već dulje vrijeme na digitaliji.
Pitam se zapravo bi li se ovo i trebalo nazivati poboljšanjem - ako bih i koristio tako stare snimke u nečem, onda bih i želio da izgledaju kao stare snimke, da imaju starinski štih. Drugim riječima, "popravljanjem" ih se zapravo pokvari.
A to kaj masovno stare filmove prebacuju na bluray u HD-u je isto losije nego kaj bi trebalo bit ?
Daj molim te baksa skockaj se malo
Pa naravno da treba znanja, ali se isplati i barem nesto naucis
Vidim da mrdas po tim programima od par tisuca dolara, a siguran sam da ne znas kaj je colorspace recimo ili nabrojat neke
no dobro za njih ti to ne treba, al dobro je znati :)
Ajd jel bi znao preko tih GUI programa napravit ovo ? (zbilja ne znam dal mozes jer ih ne koristim)
...
boje su mu u originalu(prva slika) dosta isprane pa reko idemo dodat malo zivosti sa ColorYUV(levels="TV->PC"), ali kao sto mozes vidjet covjeka u crnom odjelu je to unistilo
kao sto i kod ostatka filma sve tamno smeđe,sive ... se pretvorile u crnu(druga slika) i to sluzbeno zovemo Crushed Blacks, no uz malo maskiranja uspjeli smo sve tamnije boje ostavit kakve jesu dok su svjetlije ozivnule (treca slika)
LOL čovjeku popuješ o colorspaceovima, a onda napraviš takvu konverziju! Pa normalno da će ti to pojesti tamne tonove - konkretno, svi tonovi od 0-16 postaju čista crna! Radiš neku misteriju oko toga, a što si time zapravo napravio? Povećao kontrast i otjerao sliku u clipping i to s obje strane - s takvom konverzijom si izgubio i najtamnije i najsvijetlije tonove. Takve stvari se ne rade takvom konverzijom jer ti izvorni video nije imao krive razine, nego filtrima za svjetlinu/boju - povećaš kontrast, a ako želiš izbjeći zakucane crne i/ili odrezane bijele tonove onda napraviš S-krivulju.
Preporučio bih ti da uzmeš neki dobar NLE sa scopeovima (RGB waveform je najvažniji za boju, obični waveform za lumu) pa da možeš točno vidjeti što ti se događa s tonovima kad radiš takve stvari. Znam da i AviSynth ima neke vizualizacije (recimo filtar Histogram), koje jesu korisne, ali zapravo nisu dovoljne.
Ponovno pročitaj moju poruku i nemoj je vaditi iz konteksta. Jedna stvar je digitalizacija filmova, a druga stvar je korištenje starih snimki u svojim projektima.
http://someimage.com/lyr17GL
http://someimage.com/7I70syU
Moglo bi se,kako ne...mada se još nikada nisam igrao sa crtićima (kak veli mbaksa "svi su ionako u HD-u") koji su malo specifičniji negoli filmovi kada im treba osvježenje.
Sve zavisi od toga što želiš tj.što ti je bitno za naglasiti ili nenaglasiti...nekome bi se svidjela ona tvoja druga slika a netko bi pak rekao da su sve iste!!!
Uvijek se može sa slikom/videom nekaj iskemijat, pitanje je ukusa, što je tebi loše nekom je skroz dobro i "vice-versa".
LOL čovjeku popuješ o colorspaceovima, a onda napraviš takvu konverziju! Pa normalno da će ti to pojesti tamne tonove - konkretno, svi tonovi od 0-16 postaju čista crna! Radiš neku misteriju oko toga, a što si time zapravo napravio? Povećao kontrast i otjerao sliku u clipping i to s obje strane - s takvom konverzijom si izgubio i najtamnije i najsvijetlije tonove. Takve stvari se ne rade takvom konverzijom jer ti izvorni video nije imao krive razine, nego filtrima za svjetlinu/boju - povećaš kontrast, a ako želiš izbjeći zakucane crne i/ili odrezane bijele tonove onda napraviš S-krivulju.
Preporučio bih ti da uzmeš neki dobar NLE sa scopeovima (RGB waveform je najvažniji za boju, obični waveform za lumu) pa da možeš točno vidjeti što ti se događa s tonovima kad radiš takve stvari. Znam da i AviSynth ima neke vizualizacije (recimo filtar Histogram), koje jesu korisne, ali zapravo nisu dovoljne.
Ponovno pročitaj moju poruku i nemoj je vaditi iz konteksta. Jedna stvar je digitalizacija filmova, a druga stvar je korištenje starih snimki u svojim projektima.
ovo dizanje kontrasta je u svrhu primjera maskinga o tome pricam
naravno da svaki program dignut moze kontrast, ali dal moze zaobic određene tonove ? To je pitanje koje me iskreno zanima
Spominjem colorspace jer tu 99% ljudi ne zna nit ih zanima kaj se događa ispod haube i cudi me da bas nikoga ne zanima
Stare snimke ili stari filmovi koja je razlika ? To kaj ti bi htio da tvoje snimke koje je snimio tvoj stari sa starom 8mm kamerom ostanu kakve jesu je tvoja stvar, a sad zasto si ih nebi netko ocistio i prebacio u HD ?
Dali je ono napravio savrseno ? Nije, al to nije poanta tog videa
Inace kod tih starih snimaka sam definitivno protiv micanja filmskog zrna, ali zasto ih ne ocistit od zmazanoce i ogrebotina ?
HD nam je maknuo mnoge probleme, ali recimo kod TV-a jos ostaje interlace, a sa avisynthom mozes definitivno napravit najkvalitetniji deinterlace :)
Moglo bi se,kako ne...mada se još nikada nisam igrao sa crtićima (kak veli mbaksa "svi su ionako u HD-u") koji su malo specifičniji negoli filmovi kada im treba osvježenje.
Sve zavisi od toga što želiš tj.što ti je bitno za naglasiti ili nenaglasiti...nekome bi se svidjela ona tvoja druga slika a netko bi pak rekao da su sve iste!!!
Uvijek se može sa slikom/videom nekaj iskemijat, pitanje je ukusa, što je tebi loše nekom je skroz dobro i "vice-versa".
Nema tu mjesta ukusima kao sto veli baksa.
Zar ne vidis da je crna pojela covjeka na drugoj slici ? Na trecoj slici smo ga zaobisli.
A ne znam... što se tiće nekog "retro" ugođaja, ima smisla što kažeš ali večina ljudi pa tako i ja, bi željeli da je snimka što kvalitetnija,čišća i oštrija da možeš uživati u ljepoti i detaljima a ne da nakon 20 godina od snimke svog djeteta kako se igra u prirodi imam jednu tamniju mrlju na jednoj svijetlijoj zelenkastoj mrlji
Također vjerujem da mnoštvo ljudi ima svoje svadbe,krstitke, maturalce...na VHS-u koji je vjerojatno već skoro pa ne gledljiv i sigurno bi željeli te snimke transformirati u što kvalitetnijem izdanju.
naravno da svaki program dignut kontrast, ali dal moze zaobic određene tonove ? To je pitanje koje me iskreno zanima
Ajd objasni što točno misliš pod tim maskingom. Objasni što točno se dogotilo s tom slikom.
Stare snimke ili stari filmovi koja je razlika ? To kaj ti bi htio da tvoje snimke koje je snimio tvoj stari sa starom 8mm kamerom ostanu kakve jesu je tvoja stvar, a sad zasto si ih nebi netko ocistio i prebacio u HD ?
Vidim da me nisi shvatio. Niti ja niti većina drugih neće raditi film od starih snimki. Ali mogli bismo doći u situaciju gdje ćemo takve snimke koristiti u recimo to tako modernim projektima. U takvom slučaju ja se ne bih trudio nešto posebno ili išta "poboljšati" sliku, jer mi je u interesu da ta snimka izgleda starinski. Shvaćaš? Ne kažem ništa za to što si netko želi digitalizirati stare snimke i što želi da mu one izgledaju što bolje - tko to želi, samo naprijed. Ali to nema veze s malo prije opisanim slučajem.
HD nam je maknuo mnoge probleme, ali recimo kod TV-a jos ostaje interlace, a sa avisynthom mozes definitivno napravit najkvalitetniji deinterlace :)
Gdje? Jedino ako si dobio već ozbiljno zeznute videe. S deinterlaceom miniDV ili DVB snimki nećeš imati problema. Tu naglašavaš neke stvari koje su danas stvar prošlosti. Neki pojedinci će se još uvijek s njima susretati, recimo ako se netko tek sad baca na digitaliziranje VHS kazeta, ali većina ljudi se s tim stvarima uopće nećeć susretati. Tehnologija je napredovala, a prošlost je prošlost.
Vidim da me ni ti nisi shvatio, no odgovorio sam na to Arnoldu.
Što se tiče "poboljšanja", kod ekstremno zeznutih snimki neće pomoći ni AviSynth ni išta drugo. A osnovna korekcija se bez problema napravi u modernim NLE-ovima - stabilizacija, izoštravanje, korekcija kontrasta/svjetline/boje.
S obzirom na vrlo nisku rezoluciju VHS-a i općenito lošu kvalitetu, nema tu neke velike pomoći. Druga je stvar to što je ljude lako zadiviti intenzivnijim izoštravanjem i povećanjem kontrasta, jer povećanjem kontrasta (što je zapravo bolje napraviti S-krivuljom, jer možeš ostvariti veći konstrast bez crushinga/clippinga) sve izgleda jasnije (iako nisi u snimku uveo nikakvu novu vizualnu informaciju).
naravno da svaki program dignut kontrast, ali dal moze zaobic određene tonove ? To je pitanje koje me iskreno zanima
Ajd objasni što točno misliš pod tim maskingom. Objasni što točno se dogotilo s tom slikom.
Vidim da me nisi shvatio. Niti ja niti većina drugih neće raditi film od starih snimki. Ali mogli bismo doći u situaciju gdje ćemo takve snimke koristiti u recimo to tako modernim projektima. U takvom slučaju ja se ne bih trudio nešto posebno ili išta "poboljšati" sliku, jer mi je u interesu da ta snimka izgleda starinski. Shvaćaš? Ne kažem ništa za to što si netko želi digitalizirati stare snimke i što želi da mu one izgledaju što bolje - tko to želi, samo naprijed. Ali to nema veze s malo prije opisanim slučajem.
Gdje? Jedino ako si dobio već ozbiljno zeznute videe. S deinterlaceom miniDV ili DVB snimki nećeš imati problema. Tu naglašavaš neke stvari koje su danas stvar prošlosti. Neki pojedinci će se još uvijek s njima susretati, recimo ako se netko tek sad baca na digitaliziranje VHS kazeta, ali većina ljudi se s tim stvarima uopće nećeć susretati. Tehnologija je napredovala, a prošlost je prošlost.
1.
Zar ne vidis razliku između 2. i 3. slike ? Pogledaj covjeka u crnom ostao je isti kao i u 1.slici dok se okolini dignuo kontrast kao u 2. slici
tj. dignut kontrast bez Crushed Blacks
2.
Pa ok nebi ni ja napravio ono kaj je taj lik sa vimea napravio.
1. Maknuo je filmsko zrno
2. Zaoštrio je sliku
Kaj se zaoštravanja slike tice to nikad al bas nikad ne radim niti cu radit, samo sranja izađu na vidjelo :D
Kod filmske vrpce najbolji nacin da dobijes ostriju sliku je taj da je skeniras u vecoj rezoluciji.. drugo nista
3.
Pa zacudio bi se kak losih bluray-a ima, al iz doba kad je to pocelo masovnije tamo 2006-2008 kada prebacuju interlace-ani master kojeg su koristili na dvd-u (snimku imaju digitalno jel...) pa ga prebace na progresivan bluray sa zapecenim interlaceom
uzas zivi, a sad kod obicnih tv snimki ovisi kakva si picajzla... neki rade provjere pod 300% zoom
No, a što konkretno si napravio sa slikom da si to postigao? I zbog čega to nazivaš "maskingom"?
No, a što konkretno si napravio sa slikom da si to postigao? I zbog čega to nazivaš "maskingom"?
Kak mislis konkretno hoces skritpu ili da ti objasnim kaj se događa sa slikom ?
Inace između ostalog koristi se masktools-i (plugin jel..)
Skripta je inace bila za denosie da tamni djelovi slike ostanu netaknuti, ali lako se pretvori za nesto drugo kao ovo
Gdje je ostatak posta ?
Kak mislis konkretno hoces skritpu ili da ti objasnim kaj se događa sa slikom ?
Inace između ostalog koristi se masktools-i (plugin jel..)
Pa da! Mislim, pitaš da li se "to" može u nekom NLE-u, a da nije jasno što točno. Što konkretno si napravio s tom slikom?
Pa da! Mislim, pitaš da li se "to" može u nekom NLE-u, a da nije jasno što točno. Što konkretno si napravio s tom slikom?
Jel se moze dici kontrast samo svjetlijim bojama u nekom NLE-u ili obrnutno samo tamnim bojama dok svijetle ostaju netaknute ?
Dobrodošao u svijet krivulja (Curves)! Imaš luma krivulju, ali imaš i RGB krivulje pa radiš s lumom ili s bojama što hoćeš, na kojem god rasponu tonova hoćeš. Ili pak uzmeš Three Way Color Corrector pa napraviš sekundarnu korekciju boja (to bi valjda ti nazivao "maskingom") nad onim pikselima koji zadovoljavaju tražene uvjete - to može biti raspon svjetline, ali i raspon boje.
Uglavnom, ovo oko čega radiš tako veliku famu napraviš s luma krivuljom uz par klikova mišem. Učitaj si originalnu sliku recimo u Gimp i malo se poigraj s filtrom Curves. Moderni NLE-ovi ti omogućavju da isto to radiš na videu.
Dobrodošao u svijet krivulja (Curves)! Imaš luma krivulju, ali imaš i RGB krivulje pa radiš s lumom ili s bojama što hoćeš, na kojem god rasponu tonova hoćeš. Ili pak uzmeš Three Way Color Corrector pa napraviš sekundarnu korekciju boja (to bi valjda ti nazivao "maskingom") nad onim pikselima koji zadovoljavaju tražene uvjete - to može biti raspon svjetline, ali i raspon boje.
Uglavnom, ovo oko čega radiš tako veliku famu napraviš s luma krivuljom uz par klikova mišem. Učitaj si originalnu sliku recimo u Gimp i malo se poigraj s filtrom Curves. Moderni NLE-ovi ti omogućavju da isto to radiš na videu.
Al ti uzivas u vozanju... da si profesor ucenici bi te mrzili :D
Uglavnom da sad se i ja sjecam da ima toga. Kad vec imas znanja zasto ne objasnis tu ljudima malo ?
Tipa zasto je umjetno zaostravanje slike lose i zasto dizanje kontrasta nije stvar ukusa i da postoje bolje i losije stvari.. ima tu hrpa stvari o kojima bi se dalo raspravit i netko bi nesto i naucio.
Nitko pak nije niti x264 spomenuo i o njegovim postavkama. Zadnjih godina se izuzetno razvio, cak su se neki studiji kompletno prebacili na njega tipa vec gore linkan Eureka Masters of Cinema za svoje bluray filmove ispred komercionalnih rjesenja
Forumašima pomažem koliko god mogu, i to na raznoraznim područjima, a ne samo vezano uz video. A sad, ako od mene očekuješ da na forumu radim tečajeve... Ono... Ima milijardu stvari koje imam za obaviti ili želim raditi ili istraživati, tako da... Nemam beskonačno mnogo vremena.
Forumašima pomažem koliko god mogu, i to na raznoraznim područjima, a ne samo vezano uz video. A sad, ako od mene očekuješ da na forumu radim tečajeve... Ono... Ima milijardu stvari koje imam za obaviti ili želim raditi ili istraživati, tako da... Nemam beskonačno mnogo vremena.
Al vidis sad si nasao vremena. Znas potrosit i vise vremena na beskorisne rasprave (tipa ona o megaupload), al dobro radis sa svojim vremenom sto hoces
No mogo bi privuc znalce na forum kad bi vidli da ih ima, a ne da se prikradaju u sjeni. Kad vide da je tu najveci problem kak spojit 2 videa mislim da im i nije bas privlacno :)
Možeš zaboraviti na znalce na forumu (barem što se tiče nekih područja) - nije im u interesu da si stvaraju konkurenciju.