Windows Server 2008

poruka: 188
|
čitano: 98.382
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Windows Server 2008
cekpi kaže...
vlad0 kaže...

Nemaš dobro posložen forward-DNS-resolution-request. Ili onako laički: tvoji DNS serveri nisu posloženi da upite o FQDN / IP adresama koje nemaju u cacheu prosljeđuju na nadređene DNS servere.

al to je kako bi se reklo prosto ko pasulj, tj ako nije ništa dirao to bi trebalo samo po sebi radit

(naravno šok i nevjerica kad facebook generacija krene po domenam i porukcijama stavljat googlove dns servere)

@Zvjerkan - imaš temu sa podizanjem virtualnog laba, dosta toga možeš primjenit kod sebe (nema dhcp al to budem drugi tjedan ubacio) pa prođi kroz to i vidi da li ti znači net radi 

A googleov DNS sam stavio jer mi je prvi pao na pamet kad sam isprobavo... nije valjda neka greška.. [facebook ja ne volim i rijetko sam kad tamo .. samo ako nešto trebam] 

Poslao sam ti PP al evo i tu, baš sam onako kako si tamo opisao i meni ne radi 

evo detaljno

dolje slika...

DNS je 192.168.200.62 to se je automatski podesilo... e sad dali to možda radi probleme, jer meni sve ovo ostalo super radi, korisnici se prijavljusju bez problema... na tom serveru je 560 accova i sve je ok osim tog interneta koji em mi nije jasan em ne radi... 

[volim Google Android] - Budući Microsoftov Bill Gates...ili Applov Steve Jobs!
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 11:04 (Zvjerkan).
15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

A googleov DNS sam stavio jer mi je prvi pao na pamet kad sam isprobavo... nije valjda neka greška.. [facebook ja ne volim i rijetko sam kad tamo .. samo ako nešto trebam] 

evo detaljno

dolje slika...

DNS je 192.168.200.62 to se je automatski podesilo... e sad dali to možda radi probleme, jer meni sve ovo ostalo super radi, korisnici se prijavljusju bez problema... na tom serveru je 560 accova i sve je ok osim tog interneta koji em mi nije jasan em ne radi... 

Ptianje 1: Jesi ti uopće iskonfigurirao DNS server na 127.0.0.1?

Pitanje 2: Windowsi na hrvatskom? Stvarno? :]

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
15 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
Zvjerkan kaže...

evo detaljno

dolje slika...

hehe ovo je s mog laptopa... server je na engleskom.. nije mi se dalo pisat onako u tekstu pa sam na laptopu to ispiso, ... pa klijenti se spajaju na server odnosno ulaze u domenu i sve 5 osim što net ne ide na te klijente.. DNS je jednak ip adresi server... i taj sam unosio na klijentima kad sam ih u domenu stavio.. ili da i na mrežnoj stavim dns 192.168.200.62?

al ovo mene izluđuje samo NAT ne radi, DNS radi, Activ directory radi, DHCP radi jedino ne radi taj net s WAN mreže na LAN

15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

napravi sa jednog od klijenata tracert prema IP adresi routera i prema IP adresi t-com dns servera i to onda postaj

kod mene normalno radi.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
cekpi kaže...

napravi sa jednog od klijenata tracert prema IP adresi routera i prema IP adresi t-com dns servera i to onda postaj

e dobro, a što onda..? jer ja sad nemogu radit s serverom, imamo problema s strujom u šk slabe su instalacije pa su danas sve isključili i mjenaju vodove osigurače i šta ja znam šta sve.. 

znači što treba učiniti da to proradi ? 

Server ima net al klijenti samo trokut na mrežnoj nema izlaza

na kljijentu je na mrežnoj kartici samo upisan DNS 192.168.200.62 kad sam ih stavljo u domenu...

15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

hehe ovo je s mog laptopa... server je na engleskom.. nije mi se dalo pisat onako u tekstu pa sam na laptopu to ispiso, ... pa klijenti se spajaju na server odnosno ulaze u domenu i sve 5 osim što net ne ide na te klijente.. DNS je jednak ip adresi server... i taj sam unosio na klijentima kad sam ih u domenu stavio.. ili da i na mrežnoj stavim dns 192.168.200.62?

al ovo mene izluđuje samo NAT ne radi, DNS radi, Activ directory radi, DHCP radi jedino ne radi taj net s WAN mreže na LAN

Oprosti, ali jako te teško pratim... Možda je zato što još nisam popio kavu danas, a možda je i zbog toga što si ti preuzbuđen oko konfiguracije servera pa se to prenosi i na stil pisanja. :]

Ajmo redom... 127.0.0.1 je vlastita interna adresa računala. Stavio ti 192.168.200.62 ili 127.0.0.1 - posve je svejedno. OK, zapravo i nije ako ćemo biti točni, ali je svejedno u kontekstu ovog što ti pokušavaš napraviti. Ostavi 127.0.0.1 i sve 5.

Dalje, daj objasni što tebe na kraju muči pogobu - DNS ili NAT? I kakav je to net s WAN mreže na LAN?? Što bi to trebalo biti? Misliš valjda na izlaz prometa iz LAN-a prema WAN-u?

15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...
na kljijentu je na mrežnoj kartici samo upisan DNS 192.168.200.62 kad sam ih stavljo u domenu...

Ček, ček, ček... Što? :] Ručno si klijentima upisao DNS-ove? Zašto pobogu? Jesi ti uopće složio DHCP server?

EDIT:

Postaj SS-ove Address Pool i Scope Options iz DHCP-a da bacim oko.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 11:31 (vlad0).
15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

Mene ne muči dns on radi bar mislim kad sam ih uspio stavit u domenu.

Da aš to mene muči kako presljediti pomoću NAT internet s mrežne na kojoj je internet [wan] na lokalnu mrežu među klijentima i serverom [LAN] ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...
cekpi kaže...

e dobro, a što onda..? jer ja sad nemogu radit s serverom, imamo problema s strujom u šk slabe su instalacije pa su danas sve isključili i mjenaju vodove osigurače i šta ja znam šta sve.. 

znači što treba učiniti da to proradi ? 

Server ima net al klijenti samo trokut na mrežnoj nema izlaza

iskreno ni vlad0 ni ja ti ne možemo reć što trebaš učiniti da proradi, al ti možemo pomoć da nađemo grešku a nakon toga je lako.

to kaj klijeniti imaju trokut može svašta značit (si siguran da dobe dobru adresu, možda su odobili 169.x.x.x) zato velim da probaš napravit određene radnje kako bi izolirali problem

laički tracert ti je sličan ko ping samo ti pokazuje kuda su paketi išli tj di su stali i pomoću njega možemo vidjet u čemu je problem

isto tako 127.0.0.0 adresa ti se automatikom stavila i to neka te ne buni, to je localhost adresa i server to zna i zna s njom radit.

kaj se tično dhcpa, zašto ti on ne dodijeljuje adrese klijentima?

još mi uvijek nisi napisao kako ti kod klijenta glase mrežne postavke (lako moguće da ti ne pašu zbog subnetiranja)

15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

ne ne ne, ovako, klijenti dobiju s DHCP-a na serveru ip adresu u rasponu od 192.168.200.5 do 192.168.200.55 i dobiju masku 255.255.255.192.

a kad upišem u cmd ipconfig dobije se 

da je ip adresa 1. klijenta 192.168.200.5 

subnet mask 255.255.255.0 

DG: nema ništ

dns 192.168.200.62

otvoriš IE i probam otič na goole a-a, na bilo što a-a, a kad sam pingo 8.8.8.8 nije prolazilo...

ispričavam se ako nešto ne pišem ok, al ja to sve još učim, dosta sam učio preko tutoriala s youtuba i skinu ot treinsignala i radio redom... ali nat nisam uspio... 

Meni je sve to jako zanimljivo i smatram korisnim! I želim to naučiti... 

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 11:37 (Zvjerkan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

ne ne ne, ovako, klijenti dobiju s DHCP-a na serveru ip adresu u rasponu od 192.168.200.5 do 192.168.200.55 i dobiju masku 255.255.255.192.

a kad upišem u cmd ipconfig dobije se 

da je ip adresa 1. klijenta 192.168.200.5 

subnet mask 255.255.255.0 

DG: nema ništ

dns 192.168.200.62

otvoriš IE i probam otič na goole a-a, na bilo što a-a, a kad sam pingo 8.8.8.8 nije prolazilo...

ispričavam se ako nešto ne pišem ok, al ja to sve još učim, dosta sam učio preko tutoriala s youtuba i skinu ot treinsignala i radio redom... ali nat nisam uspio... 

Ako je ovo što si napisao točno, zasad imaš dva problema - subnet masku 255.255.255.0 (a trebala bi biti 255.255.255.192?) i nemaš DG (kuda će mrežni promet od klijenta ići?).

15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

wooohooo imamo grešku!!!!

{#}

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

ups zabunio sam se 255.255.255.192 je... oprosti, al kako se mei čini ip i maska i dns su ok, a sad kako DG da dobijem na kljintu automatski da ga ručno ne unosim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...

ups zabunio sam se 255.255.255.192 je... oprosti, al kako se mei čini ip i maska i dns su ok, a sad kako DG da dobijem na kljintu automatski da ga ručno ne unosim?

treba ljepo do kraja konfigurirati dhcp opcije, budem u pon nabacio par slikica

15 godina
neaktivan
cekpi kaže...
Zvjerkan kaže...

ček ček onda sam u dhcp scope trebo dodati i DG koji sam ostavio prazan, odnsono trebo sam stavit 192.168.1.1? el mogu ja sad to naknadno dodati da ne brišem scope ??

15 godina
neaktivan
Zvjerkan kaže...
cekpi kaže...
Zvjerkan kaže...

ček ček onda sam u dhcp scope trebo dodati i DG koji sam ostavio prazan, odnsono trebo sam stavit 192.168.1.1? el mogu ja sad to naknadno dodati da ne brišem scope ??

default gateway su prva vrata ili prva točka kroz koju klijenti izlaze van, ako se ne varam ti želiš da ti klijenti idu preko servera van i onda u tom slučaju moraš stavit adresu od servera

i sve opcije se mogu naknadno dodavati i podešavati

15 godina
neaktivan
cekpi kaže...
Zvjerkan kaže...
cekpi kaže...
Zvjerkan kaže...

default gateway su prva vrata ili prva točka kroz koju klijenti izlaze van, ako se ne varam ti želiš da ti klijenti idu preko servera van i onda u tom slučaju moraš stavit adresu od servera

i sve opcije se mogu naknadno dodavati i podešavati

Da ja želim da preko server izađu van na t-com ili optimin ruter ... znači trebam samo u dhcp na serveru dodati DG da je 192.168.1.1?

15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

onda ti u tom slučaju ne treba nat na serveru

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
cekpi kaže...

onda ti u tom slučaju ne treba nat na serveru

o pa onda ljepo, a što s NAT-om .. čemu on onda služi ako stvim DG u dhcp scope unutar role.. 

15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

ajmo ovako da li ti želiš ovo:

i u tom slučaju svi ti idu na internet preko servera i kada im želiš zabranit internet zabraniš im preko servera

ili pak želiš ovo:

pa onda svatko može na internet neovisno o serveru

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ja želim ovo 1.

15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

onda trebaš:

nat na serveru

i klijenti moraju imat kao default gateway ip adresu od servera

i poželjno je da se router nalazi na drugoj mreži (subnetu)

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Znaci u dhcp scope dg trebam stavit ip adresu servera...jer nebi trebo rucno to konfigurirat? A maske su razlicite server je na 255.255.255.192 a ruter na 255.255.255.0 .... el to onda znaci da ne moram dns rucno stavljat na lžklijentima da sve moze biti na automatski..
15 godina
neaktivan
Pisem na mobu.. mislim da ne moram rucno na klijentima to upisivati...
15 godina
neaktivan

Evoga isprobo sam u svom "labu" 1 laptop i moj komp server, konfiguriro dhcp samo sam dodo da je DG ip adresa rutera i internet na laptopu odma proradio ... 

e sad hoče li to u šk radit... neznam.. al nadam se da hoče

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 14:37 (Zvjerkan).
13 godina
neaktivan
Windows Server 2008
cekpi kaže...

ništa od Virtual Servera jer njegov host može bit samo Windows Server 2003 a to mi se sad definitivno neda snimat tako da se prebacujemo na Virtual PC 2007

edit:

dodano :)

http://www.bug.hr/forum/topic/administriranje-it-sustava/tut-ws2008r2-hyper-v-izrada-vlastitog-laba/125547.aspx?page=0&jumpto=2442994&sort=asc&view=flat

Hvala!!! Ovo je extra detaljno. Malo ću prostudirati....

Uspio sam instalirati na OS Windows Server 2008 R2 aplikaciju WMware Player preko koga sam uspio podiči dvije virtualne mašine, dvije Win7 32-bitne (instaliraču još ako uspije ova konfiguracija)....

Kako da podesim da se vide, da ih OS Win sERV 2008 R2 vidi? Vidio sam u Windows Serveru 2008 R2 da postoje dva mrežna adaptera koja imaju veze sa VMware jer u nazivu imaju tu riječ :) .... Otvarao sam i vidio da je u IPV4 protokolu podešena neka IP adresa i subnet maska, DNS je prazan ....

U mojim virtualkama sam kroz CMD IPCONFIG vidio koje su im IP adrese....

OS Windows Server 2008 R2 je prazan, nije instalirana ni jedna ROLA ni FEATURES .... Šta trebam poduzeti da server vidi ove mašine ....

Nek mi to bude prva vježba .....

16 godina
dachoxl kaže...
..

Šta trebam poduzeti da server vidi ove mašine ....

Nek mi to bude prva vježba .....

- prvo prestani klikati 'next' prije nego pročitaš (i razumiješ) ponuđene opcije. Mreža je jedna od njih. U samom wmv je sve dovoljno dobro objašnjeno, možeš kreirati više/različitih NICova, tvoje pitanje je upravo ta razlika...

- tj. dali guest vidi host, druge guestove, samo internet ili ništa.

- za interni share je dovoljan addons (svaki VM ima add).

Na hostu nemaš ništa, upravo jedna od neophodnih rola je file and print sharing... - wild guessing?

- Pošto (za sad) ne možeš podići R2 u VMu vjerojatno ćeš na hostu podesiti npr DHCP, DNS, AD, ... podesi pa onda spajaj hostove jer su neke stvari povezane redosljedom a mijenjaju se mrežne postavke (nepovratno).

(.. i zato bi bilo zgodno imati R2 u VMu)

S druge strane, linux je mrežni car, svaka distra može obavljati npr share. Podigni neku distru za to u VMu (preporuka SUSE).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Windows Server 2008

sa administratorske strane, za potrebe učenja rola i mogućnosti obična 2008 i r2 mu nemaju neku razliku tako da neka digne gore jedan pošteni ad, sa dns i dhcp, neka doda kojeg klijenta, podesi gpo, digne file share i slično

(osobno ne bi preporučio miješanje linuxa u sve to jer vidim da većinu još neki osnovni pojmovi muče pa nema smisla da se stvari dodatno kompliciraju......iako ako se nekom da igrat može u onaj moj tut dodat i neki linux)

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
cekpi kaže...

..(osobno ne bi preporučio miješanje linuxa u sve to jer vidim da većinu još neki osnovni pojmovi muče ..

- točno. S druge strane, digao je 2xSeven.. korisnije je dignuti različite OSeve (98-2k-XP-Vista-Seven-2003-2008.. linux pa i OSX) i vidjeti kako se ponaša mreža, nazivi za iste-različite stvari, ograničenja itd.

Na kraju sve ispadne isto (kao vožnja automobila).

Mreža je mreža, sporedan je OS, razlika je u potrebama i (za admine) količini posla ili automatike. Nikakve bitne razlike u konfiguraciji 2008 ili hw-Firewalla koji ima LAN-WAN-DMZ.. (nazovimo ga router) što se tiče mreže. U takvim kutijicama je obično linux. Sve to na kraju su nule i jedinice. Nije važno kako ih nazivamo, nego za što ih koristimo i znamo li ih koristiti. IPTV, DVBt, SetTopBox, NAS.. razlika? Svi rade na istoj mreži.

Pošto uči, slažem se da treba ići korak po korak, ... istovremeno tko zna što će trebati sutra (na poslu), treba sve to barem površno znati.

Često je problem 'preplašenosti' jer večina usera s windowsa ima strah od drugih OSeva.

Admin se nesmije bojati raznih mreža ili OSeva...

Sam smisao VMova je testiranje različitih stvari u ''simulatoru'' bez posljedica. Na poslu za to neće imati priliku, odnosno posljedice su teže.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

Admin se nesmije bojati raznih mreža ili OSeva...

Sam smisao VMova je testiranje različitih stvari u ''simulatoru'' bez posljedica. Na poslu za to neće imati priliku, odnosno posljedice su teže.

(naravno da treba stavi svega i svačega u lab(osobno sam čak imao osX u labu uparen u domenu) ali pošto večina još uvijek ima problema s osnovama čemu onda (u ovom koraku) dodavati cis, samba, eth, sudo i slične divote cli-a)

ps-admini se ne boje ničega

ps-dao si mi ideju sa ovim linux-om pa ako ima tko vremena i volje da napravi dodatak za onaj moj lab gdje bi umjesto windows NAT-a (Edge) bilo linux rješenje (idealno bi bilo da je gore nešto poput untanglea, znači web filter/proxy pa da to onda bude u i nekoj produkciji primjenjivo)

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.11.2011 7:23 (cekpi).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice