Instalacija windows-a 98

poruka: 59
|
čitano: 14.743
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Instalacija windows-a 98
rustweaver kaže...

Da nemas mozda IRQ konflikte? Koja je poruka s greskom kod tih uredaja?

Kakvi su to IRQ konflikti? Kod ovih gore piše da nema drivera, A CD rom uopće nema u My Computer, probao sam drugi kanal ali opet neće...

Uh, što volim ovaj režim - drugi rade a ja ležim
15 godina
neaktivan

A sa tog si CD uredaja instalirao Win98?

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
17 godina
Instalacija windows-a 98

DA, zato mi sad ništa nije jasno?? Imam drivere i taj cab. file ali ih ne mogu instalirat na komp; usb ne očitava, cd-rom ne vidi, floppy nema...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Instalacija windows-a 98
Samobor je lepa varoš :))
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Instalacija windows-a 98

Zbog ovakvih situacija ja imam jedan stari USB stick (256 MB) sa driverima za 98-cu.

Dali ti je cd pogon identificiran prilikom POST-a?

Ne vidi CD pogon zbog ovih uskličnika kod prim. i sekundarnog IDE kanala u dev.manageru.

Vjerovatno je IRQ konflikt  (dve ili više komponente koriste isti "komunikacijski" kanal prema procesoru). Idi u dev.manager i probaj ručno podesiti resurse (kako se točno već zove nesjećam se) za IDE kanale.Mada mi to ne zvuči obećavajuće...

Ovdje imaš o ručnom podešavanju IRQ-u kanala (doduše za XP).

Ugalvnom, nekad se nije sve svodilo na next, next i finish.  Sa ovim ulaziš u world of hurt!

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

DA, zato mi sad ništa nije jasno?? Imam drivere i taj cab. file ali ih ne mogu instalirat na komp;

U biti i ja sam glup. Rekao si da imas usklicnike pored primary IDE channel i secondary IDE channel, a da je razlog tim usklicnicima driver koji nedostaje, e pa sve je jasno.

Mozes probati instalirati real mode (DOS) driver za CD uredaj, pa kopirati datoteke iz DOS-a, a nisam siguran hoce li taj driver uciniti CD uredaj dostupan i u Windowsima (vjerojatno ne)

Ako si zainteresiran ucini slijedece:

U config.sys datoteku dodaj slijedece:

device=c:\windows\command\ebd\oakcdrom.sys /D:mscd001
device=c:\windows\command\ebd\btdosm.sys
device=c:\windows\command\ebd\flashpt.sys
device=c:\windows\command\ebd\btcdrom.sys /D:mscd001
device=c:\windows\command\ebd\aspi2dos.sys
device=c:\windows\command\ebd\aspi8dos.sys
device=c:\windows\command\ebd\aspi4dos.sys
device=c:\windows\command\ebd\aspi8u2.sys
device=c:\windows\command\ebd\aspicd.sys /D:mscd001

A u autoexec.bat datoteku slijedece:

c:\windows\command\MSCDEX.EXE /D:mscd001 /L:D

Obje datoteke se nalaze u root direktoriju C diska, s time da  je config.sys skriven. Radi se o tekst datotekama koje editiras pomocu notepada recimo.

Gornji postupak ce ti uciniti CD uredaj dostupnim u DOS-u, Nadam se da se snalazis u DOS-u :D

btw. takoder podrazumjeva da su windowsi instalirani u c:\windows\ ako nisu, izmjeni putanje po potrebi...

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.4.2012 20:55 (rustweaver).
17 godina
neaktivan
Instalacija windows-a 98

Ili u DOS-u upišeš:

edit config.sys

edit autoexec.bat

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Instalacija windows-a 98

SATA???? nebude išlo.... WIN 98 i SATA to još nisam čuo....

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
17 godina
Instalacija windows-a 98

CD rom je vidljiv u dosu i bios ga uredno očitava, preko njega sam i instalirao Windowse. Obzirom da je disk SATA, spojio sam ga na svoj

kućni komp na kojemu je 7-ca i kopirao na njega folder sa driverima za 98-mu, ali kad disk ponovno spojim u drugo računalo i uđem u my documents

toga foldera tamo nema. Cilj mi je nekako kopirati proklete drivere na disk a da ih 98-ma vidi, mislim da će nakon njihove instalacije sve raditi kako treba.

CD rom je očito na istom kanalu kao i disk koji ima prednost a IDE kanali nemaju drivere.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

Obzirom da je disk SATA, spojio sam ga na svoj kućni komp na kojemu je 7-ca i kopirao na njega folder sa driverima za 98-mu, ali kad disk ponovno spojim u drugo računalo i uđem u my documents toga foldera tamo nema.

Ucitaj DOS drivere za CD uredaj, otidi lijepo u DOS i odatle iskopiraj drivere sa CD-a, jako jednostavno. Sto se kopiranja iz Win7 tice, jesi li probao ne kreirati nikakve foldere nego samo sirove datoteke pobacati u C root?

Adoon kaže...
CD rom je očito na istom kanalu kao i disk

Kako mogu biti na istom kanalu kada ti je disk Serial ATA? Razmisli.

Adoon kaže...
a IDE kanali nemaju drivere.

Imaju, tj. ima IDE kontroler, imas vjerojatno primary i secondary IDE controller koji ima instalirane i pripadajuce drivere.

16 godina
odjavljen
Instalacija windows-a 98

Live linux u taj komp (sa CDa, poželjno neki sa LXDE sučeljem), doznaj koji je čipset (ovi uskličnici što ih imaš su tu jer nemaš drivera za chipset) i skini drivere ili ih prebaci sa USBa na taj komp (ne kreiraj foldere po disku, stavi sve u C:\)

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 3:26 (Sum_of_all_fears).
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Live linux u taj komp (sa CDa, poželjno neki sa LXDE sučeljem), doznaj koji je čipset (ovi uskličnici što ih imaš su tu jer nemaš drivera za chipset) i skini drivere ili ih prebaci sa USBa na taj komp (ne kreiraj foldere po disku, stavi sve u C:\)

Upravo sam to napravio sinoć! Bootao sam Linux sa USB-a i onda unutar njega sa drugog USB-a kopirao drivere na disk. Uspio sam instalirati driver za grafiku i usb 2.0, za chipset i zvuk javlja neku grešku ali sad barem imam načina kako kopirati druge drivere.

Što se tiče one poruke ''vnetbios.vxd not found'', kopirao sam taj file u system i u system 32 ali se greška i dalje javlja.

Još se jedan novi problem javio nakon instalacije ovih drivera; Windows se sad neće ugasiti do kraja, tj. dođe do poruke ''Windows is shutting down'' i tu se smrzne.

Rustweaver

Loše sam se izrazio vezano za IDE kanale, nemam instalirane drivere za chipset pa kanali ne rade. U pravu si što se diska tiče, on je neovisan o CD-romu.

15 godina
neaktivan
Adoon kaže...
Što se tiče one poruke ''vnetbios.vxd not found'', kopirao sam taj file u system i u system 32 ali se greška i dalje javlja.

vnetbios.vxd ide samo u system folder, system32 sluzi za WDM drivere, dok VxD driveri idu u system.

Mozda ti nedostaje i zapis u registryju, konkretnije unos "vnetbios.vxd" u "HKLM\System\CurrentControlSet\Control\InstalledFiles"

Ako ti se eksperimentira probaj slijedece:

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\InstalledFiles]
"vnetbios.vxd"=hex:97,26,c0,b2,52,9a,00,00

Kopiraj to u tekst datoteku vnetbios.reg (bitno je da postoji prazna linija na kraju datoteke, tocno kao gore). Sacuvaj datoteku i pa onda desni klik na nju i odaberi "merge". To ce dodati gornji zapis u registry. To je direktan C/P sa mog win98 sustava i ne znam hoce li odgovarati (je li vrijednost vezana uz racunalo ili je univerzalna), ali ako zelis pokusati... Naravno, ne moram govoriti da radis na vlastitu odgovornost :P

Prije svega toga provjeri jos jednom jesi li stavio datoteku vnetbios.vxd tamo gdje treba, pokreni i file search ako treba. Pogreske se dogadaju svima...

Adoon kaže...
Još se jedan novi problem javio nakon instalacije ovih drivera; Windows se sad neće ugasiti do kraja, tj. dođe do poruke ''Windows is shutting down'' i tu se smrzne.

To je vjerojatno do drivera koje si instalirao...

Mozes pogledati ovdje, mozda nades nesto pametno:

http://www.aumha.org/win4/a/shtdwnse.php

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.4.2012 16:05 (rustweaver).
17 godina
Instalacija windows-a 98

Evo problem sa vnetbios.vxd se riješio, stavio sam novi BIOS, gašenje kompa još uvijek ne funkcionira. Isprobao sam nekoliko stvari sa onog linka, vidjet ću dalje.

Također nisam uspio instalirati drivere za chipset, javlja da nedostaje shell32.dll i traži da ubacim CD od windowsa, a CD-ROM još uvijek nije vidljiv u My Computeru.

Pokušat ću potražiti još neke drivere ili reinstalirati windowse pa ćemo vidjeti. U svakom slučaju hvala svima na pomoći, napisat ću još koju poruku ako uspijem riješiti

da radi kako treba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

Također nisam uspio instalirati drivere za chipset, javlja da nedostaje shell32.dll i traži da ubacim CD od windowsa, a CD-ROM još uvijek nije vidljiv u My Computeru.

Cijeli Win98 folder sa instalacijskog CD-a Windowsa 98 kopiraj na hard, i iduci puta kada te trazi CD uputi ga na folder koji si kopirao.

Inace, kako sad nemas ni shell32.dll? Pa ne bi ti se explorer ni pokrenuo da ga nemas. Koja je tocna poruka s greskom koja se napise i kada se tocno ona pojavi?

17 godina

Poruka se pojavi kad pokrenem instalaciju drivera za chipset; piše ''installation process is pointing to shell32.dll file which in no longer available...'' nešo ovako piše, pogledat ću točno danas popodne.

Inače, kod primarnog i sekundarnog IDE kontrolera stoji žuti uskličnik i u zagradama piše (single fifo). Kad pokušam reinstalaciju drivera piše da je najbolji driver već instaliran ali i dalje stoji uskličnik.

ispod ova dva kontrolera stoje dva Combined PCI/IDE kontrolera koji funkcioniraju bez problema. Pokušat ću to sa kopiranjem cijele instalacije na disk.

15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

Poruka se pojavi kad pokrenem instalaciju drivera za chipset; piše ''installation process is pointing to shell32.dll file which in no longer available...'' nešo ovako piše, pogledat ću točno danas popodne.

Malo glupo pitanje, ali jesu li ti driveri koje pokusavas instalirati uopce namjenjeni za Win98? Drugo, o kojim je uopce driverima rijec, imas li link negdje na netu? Ili mozda tocan naziv drivera ili hardvera (maticne ploce) za koji su namjenjeni? Da ja to doma pogledam.

Adoon kaže...

Inače, kod primarnog i sekundarnog IDE kontrolera stoji žuti uskličnik i u zagradama piše (single fifo). Kad pokušam reinstalaciju drivera piše da je najbolji driver već instaliran ali i dalje stoji uskličnik.

A za primarni i sekundarni kontroler kaze da im nedostaje driver? Inace, to "najbolji driver" uzmi sa zrnom soli. Windowsi tako naime oznace hardware za koji su nasli najbolji odgovarajuci driver u svojoj .inf bazi, sto uopce ne znaci da to i jest najbolji driver za taj uredaj.

17 godina

A to su jedini driveri koje sam uspio naći za tu ploču na internetu, piše za 98SE. Ploča je Intel D865GLC.

http://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&ProductFamily=Desktop+Boards&ProductLine=Intel%C2%AE+865+Chipset+Family+Boards&ProductProduct=Intel%C2%AE+Desktop+Board+D865GLC

tu ti je link za drivere, ima ih 6 i jedan update za BIOS.

15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

A to su jedini driveri koje sam uspio naći za tu ploču na internetu, piše za 98SE. Ploča je Intel D865GLC.

Pod chipset driver mislis na file:

INF_AllOS_8.3.1.1009_PV_Intel.exe

jel?

E pa morati cu te razocarati. Taj driver kao prvo uopce nije Win98 driver, iako na Intelovim stranicama pise da jest (sto dovodi u pitanje i ostatak "podrske" te maticne ploce za Win98). Veoma nezgodan propust sa Intelove strane.

Pretpostavljam da dobijes ovu poruku kada pokusas pokrenuti instalaciju:

ups... ups...
Ako pogledas malo bolje, ne pise ti da ti shell32.dll datoteka nedostaje, nego da je executable koji pokusavas pokrenuti linkan sa funkcijom SHCreateDirectoryExA, koja bi se trebala nalaziti u biblioteci shell32.dll, ali se ne nalazi (a ne nalazi se zato sto imas pogresan operacijski sustav).

Ali nije to problem, jednostavno otpakiras datoteku 7zip-om i pokusas pokrenuti setup.exe iz foldera u koji si otpakirao, tada te zaskoci slijedeca poruka "The PSAPI.DLL file is linked to missing export NTDLL.DLL:NtAllocateVirtualMemory." Sto je, pretpostavljas, funkcija dostupna samo na NT operacijskim sustavima (WinNT, Win2000, WinXP, WinVista, Win7). Ali cak i ako to zanemaris i pokusas instalirati driver rucno putem .inf datoteka (nalaze se u \All podfolderu), otkrit ces da imaju signature specifican za WinNT a ne 9x:

Signature="$WINDOWS NT$"

Eventualno da uzmes prepravljati sve .inf datoteke sa NT specificnih keywordova na 9x, i to jos nije garancija da ce raditi.

Ostale drivere (audio, lan i grafiku) nisam provjeravao.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 13:59 (rustweaver).
17 godina
Instalacija windows-a 98

Da, to je jedini driver za chipset koji sam uspio pronaći, a mislim i da je to ta poruka. Onda znači da se mogu pozdraviti sa win98 na ovoj ploči?

Od ostalih drivera radi samo grafika, ostalo sve zapne na instalaciji ili se instalira ali ne radi...

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 14:31 (Adoon).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mozda i nije, uspio sam pronaci stariju verziju drivera koja cini se podrzava Win98

http://driverscollection.com/?file_cid=39156232236fad899d6e9b8232e

A evo i link za preostale drivere s te stranice:

http://driverscollection.com/?H=D865GLC&By=INTEL&SS=Windows%2098%20SE

Dok sam bauljao googleom trazeci driver, naletio sam i na ovo, nisi jedini s tim problemom.

Da te jos samo pitam, onaj vnetbios.vxd problem si rijesio putem registryja kako sam ti rekao? Zanima me da si znam za ubuduce...

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 15:02 (rustweaver).
17 godina

Nisam dirao registry, poruka je nestala kad sam napravio update biosa. Pokusat cu sa tim driverima, valjda ce radit...

Evo da javim rezultate sa ovim driverom za chipset;

driver se instalirao bez problema i riješio je uskličnike na USB-u i PCI System Management Bus, ali IDE controleri, audio i ethernet i dalje nisu funkcionirali kao ni CD-ROM pa sam reinstalirao windowse.

Instalacija je nekoliko puta došla do 40-50% i tu se zamrzla uz obavezno izbacivanje raznoraznih poruka i upozorenja da bi se napokon dovukla do kraja. Za divno čudo svi uskličnici u device manageru su

nestali, a CD-ROM funkcionira bez problema! Jedino se obnovio problem sa vnetbios.vxd, a windowsi se i dalje ne gase kako treba ali izgleda da je problem u driverima za mrežnu karticu,

barem sam tako pročitao na internetu i postoji 10-ak mogućnosti kako to riješiti pa ću ih isprobati. Još me samo jedna stvar zanima, kako formatirati disk bez floppyja? Sjećam se postupka preko diskete ali

kod instalacije sa CD-a nisam našao opciju za format tako da se uvijek nova instalacija ''prekuca'' preko stare.

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2012 9:18 (Adoon).
16 godina
Adoon kaže...

..kod instalacije sa CD-a nisam našao opciju za format tako da se uvijek nova instalacija ''prekuca'' preko stare.

-? obriši particiju, kreiraj (dovoljno je cca 8-16GB, nije preporučlivo preko 32GB na FAT32). Pošto imaš disk od 250GB-SATA, vjerojatno je potrebno kreirati particije na novijem OSu, jer fdisk (stari) ima ograničenja, npr 32-64GB.. bio je i trik, unos velićine kao postotak koji je prolazio.

-rezlog instalacije 98mice? Sve što želiš, lakše i kvalitetnije može XP ili barem ME (zbog drivera).

-za 98, obavezno SE, mislim da je posljednja ver. 2.1 (i 2.5) za podrđku USBa, naravno i ostali patchevi. To je zapravo prvi korak, nabaviti sve potrebno, pripremiti floppy ili boot-CD s potrebnim alatima (štedi živce), dok ovako to postaje muka (Pasija..), kao i neki LiveCD (već si nabavio linux, ponekad je zgodno imati nešto takvo od windoza-miniPE, Hirens..). Disk obavezno foramatirati starim alatima (jer noviji nisu unazad kompatibilni). Pazi, kod traženja drivera, ponekad su posebno označeni win-9x, ponekad 98-SE, 98-ME.. postoje razlike (ali ako nemaš izbor, forsiraš bilo koji driver, pa i od XPa ili DOSa).

- dok si u trenutnoj 98mici, napravi floppy, pod format, make MS-DOS... (može i iz XPa, ista je disketa), ako nemaš floppya, imaš image, npr obavezan alat iz DOSovskih vremena je NC, normalno radi-čita .IMG, taj floppy-IMG se koristi za izradu DOS-boot-CDa (npr s Nerom), ili WinImage...

- pravi install CD ima uključen i npr smartdrv, osjetno ubrzava instalaciju. Ako radiš tipkajući iz DOSa (s floppyja-boot-CDa) obavezno pokreni, samo mora ostati cca 600KB DOSovoske memorije slobodno, kaoi razni switchevi kojima se to može isključiti (za scan diska, detektiranje RAMa, overidanje količine DOS RAMa itd..), jer to su sve mogući problemi u installaciji.

- SATA kontroler obavezno u BIOSu postaviti na IDE-compatability mod (ne Native, ne SATA, ne AHCI..).

- disebliraj sve ostale uređaje u BIOSu (Audio, LAN..) dok ne instaliraš OS, nakon tog rješavaj jedan po jedan... lakše se snaći jer je moguće forsiranjem instalirati driver za pogrešan hardware. Neki driveri nisu certificirani ili samo oznaka 'pogrešne' verzije OSa, pa ih moraš forsirati-ručno...

-Za USB, je potreban VGA share-IRQ u BIOSu (možda nema te opcije..)

-za problem s shutdownom, potraži patch. (tko bi se sad sjetio... odoka, 98shutdown987..KB. nešto tako ali pošto MSodavno nema support nije lako izguglati, jednak problem s intelovim chipsetovima itd. nema supporta, pa se driveri moraju malo dublje tražiti na njihovim str., brže je prekopati stare medije i pronaći konkretan driver)

-ukratko, previše petljanja ako je samo iz hobija, uz razne virtualce.. ili XP.

(btw, @ rustw.., nisu korumpirani, nego korumptirani...)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2012 11:07 (ihush).
17 godina
Instalacija windows-a 98

Čudi me kako već netko nije pitao razlog instaliranja 98-ice, meni bi to prva palo na pamet. Jedini razlog je igra Uprising koju sam nekoć igrao i koja mi je jedna od najdržih igara uopće, a koju nisam uspio upogoniti ni na XP-u ni na virtual machine-u. Točnije, na XP sa uspio instalirati i pokrenuti igru ali je miš ubrzan do bola tako da ni uz maksimalno usporavanje u control panelu nije upotrebljiv u igri.

Trenutno mi 98-ma radi bez problema (osim tog gašenja) pa je neću dirati ali pripremit ću taj disk za formatiranje i drivere ako zatreba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

Čudi me kako već netko nije pitao razlog instaliranja 98-ice, meni bi to prva palo na pamet.

Ja i sâm imam jednu Win98 "pilu" upravo iz tih razloga tako da to meni nije nista nepoznato. A i bezveze mi je, ako pitas kako nesto napraviti, da te ja odvracam protupitanjem "a sto ce ti to?".

Znaci sada sve manje-vise radi? Mozes se igrati?

17 godina

Radi sve kako treba, jedino moram rješiti to gašenje windowsa. Jedino nisam isprobavao mrežnu karticu ali je ionako neću koristiti. Igra također radi besprijekorno, preporučam ti da je isprobaš ako je dosad nisi igrao.

15 godina
neaktivan
Adoon kaže...

preporučam ti da je isprobaš ako je dosad nisi igrao.

Na slikama podsjeca malo na Battlezone, budem probao fala na preporuci.

16 godina
Adoon kaže...

..Jedini razlog je igra Uprising koju sam nekoć ..

- dovoljno dobar razlog.

Iz sličnih razloga držim na životu neke prastare kante, npr ISA-SoundBlaster na 486tici, naravno DOS, joy na gameport, Privateer ili 95-ME za NSF-5 (Porche). Kao i nostalgične Voodoo 1-2-3 na nekim pentačima koje (za razliku od većine današnjih VGA) rade i nakon desetak godina. Dobro je imati pri ruci i neku PCI-VGA (npr Trio32/64).. Mada je današnji mobitel dovoljan za Doom ili Wolfenstein3D u flashu, 'bolji su originalni', Lemmings.. pa sve do BoulderDasha na C64 koji ne radi na emulatorima kao na pravom digitalnom joysticku.

Ali većina se bez potrebe muči na starijem OSu npr za knjigovodstveni soft i sl. Zato sam postavio pitanje..

- Obavezno nabavi floppy ili barem na nekom računalu koje ga ima napravi 'DOSovski' boot CD s potrebnim alatima (NC, CD boot driveri, LAN ili NwLan, command folder iz win direktorija i copyrane himem.sys, emm386, smartdrv, xcopy.., razne instalacije windowsa i driveri, patchevi, neki VESA driver kao UniVBE...  i igre.). Sve to stane na jedan CD nakon čega se više baviš hobijem nego mučenjem da sve proradi.

-hint za 'prebrze' igre, isključi CPU-cache u BIOSu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice