SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 734.851
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
14 godina
SSD-škola

Kad se radi clean install na ssd jel koristite secure erase ili klasika quick format kao na hdd?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: SSD-škola
Valentin17 kaže...
GuitarMaster kaže...

SSD nema nikakve veze s Windowsima (7 ili 10).

Windows 10 ima manje koristi od SSDa, Windows 7 ima više.

tu se i ja slazem, jos od win8.1 sve je puno responzivnije od win7, brzi boot da ne govorim, koristim 5,400rpm hdd na laptopu i bez beda sve radim, nije mi potreban ssd(trenutno). 

16 godina
Tiby kaže...

Kad se radi clean install na ssd jel koristite secure erase ili klasika quick format kao na hdd?

Ja radim secure erase svaki puta kod clean instalacije. Možeš koristiti i klasiku ali iskusniji od mene preporučuju secure erase pa vrijedi slijediti takve savjete.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
11 godina
neaktivan
SSD-škola

Imam Kingstonov V300 120 GB i već mi je par mjeseci premali. Za prvu plaću uzimam nešto veće, pa me zanima što bi mi od ovoga (a može i nešto treće) preporučili.

Samsung 850 EVO, 250GB ili Kingston V300, 480GB?

Trenutni V300 mi je OK, ali nije to u rangu ovih kvalitetnijih. Htio bih nešto bolje, ali opet mi treba i prostora (imam i Caviar Black 1TB) pa ne znam što mi se više isplati? 480 GB lošijeg Kingstona ili duplo manje boljeg Samsunga? 

0 0 hvala 0
17 godina
Valentin17 kaže...
djigibao kaže...
Zasto? Kako? Odakle ta informacija?

Testiraj pa budeš vidio, ali u realnim uvijetima, ne preko VMa.

Svaki OS ima ogromne koristi od SSD-a, bez obzira koja verzija Windows, linuxa, AIX-a, HP-UX-a ili nečeg petog.

Tehnološka prednost je tehnološka prednost, optimizacija pojedinog OS-a za rad s diskom (DASD-om) je nešto potpuno drugo.

17 godina
blowfish_cro kaže...

Imam Kingstonov V300 120 GB i već mi je par mjeseci premali. Za prvu plaću uzimam nešto veće, pa me zanima što bi mi od ovoga (a može i nešto treće) preporučili.

Trenutni V300 mi je OK, ali nije to u rangu ovih kvalitetnijih. Htio bih nešto bolje, ali opet mi treba i prostora (imam i Caviar Black 1TB) pa ne znam što mi se više isplati? 480 GB lošijeg Kingstona ili duplo manje boljeg Samsunga? 

Pa Samsung 850 EVO je najbolji, ali možeš slobodno uzeti neki drugi jeftiniji..
Iako, koliko vidim, razlika u cijeni nije uopće velika. Ima za 700 kn. Ja bih njega uzeo.

Mislim da ti ne treba više prostora, vidim da imaš HDD od 1 TB.

11 godina
neaktivan
GuitarMaster kaže...
blowfish_cro kaže...

Pa Samsung 850 EVO je najbolji, ali možeš slobodno uzeti neki drugi jeftiniji..
Iako, koliko vidim, razlika u cijeni nije uopće velika. Ima za 700 kn. Ja bih njega uzeo.

Mislim da ti ne treba više prostora, vidim da imaš HDD od 1 TB.

Razlika u cijeni je 350 kn. Znači za tih 350 kn mogu dobiti duplo više prostora. Je li Kingston toliko lošiji da se ne isplati ili je OK omjer cijene i kvalitete?

14 godina
Old Iggy kaže...

optimizacija pojedinog OS-a za rad s diskom (DASD-om) je nešto potpuno drugo.

Na to sam mislio. Svaka čast.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
12 godina
blowfish_cro kaže...

Mozes imati i veliki kapacitet, primjer sandisk x400, 5 god. jamstvo to je ono najbitnije vs 3god. kod V300.

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=sandisk+x400+512gb

Sto se tice V300 modela Kingston je napravi pdf članak o tome Asink vs Sinkron NAND posto je bilo dosta napada na njih, pa evo kome se cita neka baci oko.

http://media.kingston.com/pdfs/SV300_Brief_US.pdf

10 godina
SSD-škola

Pitanje jedno iako priznajem da sam ovaj put bio lijen i nisam baš proučio temu. Instalirao sam Windowse na SSD i podesio par onih sitnica što se treba isključiti. Ono što me zanima je Windows Defragmenter, točnije opcija ''Optimizacija'' kod SSD-a. Na default postavkama je uključeno na tjednoj bazi (kod HDD je defragmentacija).

Treba li to isključiti ili ostaviti uključeno?

U pitanju je Win 8.1.

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Igzy20 kaže...

U pitanju je Win 8.1.

Na svakom PCu do sada (bilo ih je dosta) ja sam to ugasio.

10 godina
SSD-škola

Hvala! To me zanimalo. :) I usput, pošto imam SanDisk Z400S koji nema svoj software (ili ga ja nisam našao), u kojem programu bi mogao pratiti koliko je do sad podataka zapisano? Skinuo sam SSD Life Pro, ali javlja da disk nije podržan i ne prikazuje sve podatke, osim healtha.

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Igzy20 kaže...

Pitanje jedno iako priznajem da sam ovaj put bio lijen i nisam baš proučio temu. Instalirao sam Windowse na SSD i podesio par onih sitnica što se treba isključiti. Ono što me zanima je Windows Defragmenter, točnije opcija ''Optimizacija'' kod SSD-a. Na default postavkama je uključeno na tjednoj bazi (kod HDD je defragmentacija).

U pitanju je Win 8.1.

Kod mene je ukljuceno tj. ostavljam da OS odradi Trim (na SSD-u se ne radi defragmentacija).

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 18:22 (djigibao).
14 godina
djigibao kaže...
Kod mene je ukljuceno tj. ostavljam da OS odradi Trim (na SSD-u se ne radi defragmentacija).

To nema veze sa trimmom.

Jasno se vidi da je isključena optimizacija, a TRIM i dalje radi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 18:45 (Valentin17).
17 godina
Valentin17 kaže...
djigibao kaže...

To nema veze sa trimmom.

Jasno se vidi da je isključena optimizacija, a TRIM i dalje radi.

Ne razumijem?

Pise trimming...

Gdje se jasno vidi da je iskljucena optimizacija?

Ovo sam ja sad pokrenuo da se vidi sta se desava tj. htio sam pokazati da OS na SSD-u ne radi defragmentaciju nego Trim.

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
14 godina
djigibao kaže...

Možda je još nekakvi ručni trimm, podešen da se vrti u određeno vrijeme.

Evo drugoga računala, koristi samo SSD, nema HDD klasičnoga, SSD star 4 godine.

Jebga, želiš da popalim i ostatak strojeva??? Meni ti je to kod dobar dan, sutra idem po 850 Evo još jedan, 5 SSDova imam.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 18:58 (Valentin17).
17 godina
Prije nije bilo slika (cemu ono saranje?).

Ja sam stavio primjer kako je kod mene.
Cini mi se da smo se negdje pogubili tko o cemu pise/razmislja.

Odustajem od pojasnjenja i rasprave.
14 godina
djigibao kaže...
Prije nije bilo slika (cemu ono saranje?).
Cini mi se da smo se negdje pogubili tko o cemu pise/razmislja.

Od početka su slike. Šaranje, a tako, iz principa više.

Ne znam za tebe, ali ja se nisam pogubio, defragment ili optimizacija nema veze sa trimmom,

trimm radi sam OS i on je automatski uključen kad se OS instalira na SSD, AHCI mora biti postavaljen

u BIOSu.

Evo Intel SSD ti ima nešto slično u svom alatu, jebga, isto mogu namjestiti TRIMM, jebga, ako ga namjestim

tamo u optimize (disk defragment) i ovdje, taj SSD ne bude ništa radio nego to. LOL.

ps. i na slici možeš vidjeti da to nikad nije bilo pokrenuto.

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 19:10 (Valentin17).
17 godina
Znam da je trim ukljucen ali kako ga OS odradi ako je ugasena ta opcija?
Kad se ugasi opcija optimizacije Trim ostaje ukljucen ali je pitanje da li se izvrsava?
Ima negdje neki valjani test/dokument?
Ne tvrdim da sam u pravu (nisam 100% upoznat s tim) ali po nekoj logici tako bi trebalo bit.
14 godina
djigibao kaže...

Ne znam za nikakav test/dokument, ali vjerujem da ako je trimm uključen (HDD sentinel kaže "enabled"),

da se to odrađuje tako, npr. vidiš da ja mogu na drugom računalo i Intel SSD toolbox uključiti da to odrađuje,

nikad to nisam palio tako, uvijek je ugašena optimizacija (defragment disk), radi tako 4 godine, brdo Samsunga 840 Evo/pro,

Samsunga 850 Evo/pro, Sanddisk modela sa Ebaya (490 kn za 240 GB trenutno, zakon), Intel 520/330, OCZ Vertex 3/4,

Agility, Kingston Fury/V300 radi tako i nikad mi se nitko nije požalio, par ih je riknulo unutar par dana ili mjeseci,

većina uredno radi i dan danas, svi podešeni na isti način (rob sam navika), po meni da TRIMM ne radi, bilo bi rikavanja

ko u priči.

Da se slučajno ne bi oporavio. :D Da se slučajno ne bi oporavio. :D
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 19:28 (Valentin17).
10 godina
protjeran

Ja sam stavio ssd, instalirao samsung magician, ahci mode je vec bio ukljucen, sata 3 interface 6gb to je ok, ali os optimization nije postavljen dali da stavim na max performance, reliability ili capacity?

15 godina
Kresimir4 kaže...

Ja sam stavio ssd, instalirao samsung magician, ahci mode je vec bio ukljucen, sata 3 interface 6gb to je ok, ali os optimization nije postavljen dali da stavim na max performance, reliability ili capacity?

ako znaš kaj radiš, najbolje ti je za svaku stavku posebno

nemam za potpis
13 godina
SSD-škola

Pozdrav ekipa.

Zanimalo bi me na kakvom glasu je Kingston V300 te me zanima koliku Read/Write brzinu mogu očekivati s obzirom da mi je ploča SATA II ?

Pretpostavljam da ću i na SATA II osjetno osjetiti brzinu naspram HDD-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
big smoke kaže...

Pozdrav ekipa.

Zanimalo bi me na kakvom glasu je Kingston V300 te me zanima koliku Read/Write brzinu mogu očekivati s obzirom da mi je ploča SATA II ?

Pretpostavljam da ću i na SATA II osjetno osjetiti brzinu naspram HDD-a.

Ovdje na forumu i nisu na nekom glasu, a što se tiče brzine na SATA II pogledaj moje izmjerene brzine u temi  - KLIK

Bez obzira što se radi o SATA II osjetit ćeš veliko ubrzanje, responzivniji programi, značajnije ubrzanje podizanja sistema itd.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
13 godina
SSD-škola

Tnx na odgovoru, pitat ću u drugoj temi za odabir SSD-a.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.2.2016 18:20 (big smoke).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
SSD-škola

Pozdrav,

ne razumijem se previše u SSD pa molim pomoć.

Komp:  CPU: AMD FX 6300 3.50 GHz

GPU: AMD Radeon R9 280x

MOBO: ASRock 970 Extreme3 R2.0

RAM: DDR3 8 GB

Kakav SSD mi preporučate i da li na njega stavljam samo windowse ? 

Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
vopa2go kaže...

Pozdrav,

ne razumijem se previše u SSD pa molim pomoć.

Komp:  CPU: AMD FX 6300 3.50 GHz

GPU: AMD Radeon R9 280x

MOBO: ASRock 970 Extreme3 R2.0

RAM: DDR3 8 GB

Kakav SSD mi preporučate i da li na njega stavljam samo windowse ? 

Hvala

Bilo kakav. Ovisi i koliko želiš potrošiti. Ja bih ti preporučio 240/250 GB, 120 GB je možda malo na granici.

Staviš windowse, igre i programe. Sve što koristiš. Ako imaš i HDD onda na njega podatke, multimediju.

Najbolji SSD za normalne novce ti je Samsung 850 EVO 250 GB. Imaš ga za 700 kn.

15 godina
SSD-škola

Pozdrav! Kupio sam ssd (120 GB) i prije nego instaliram windows na njega htio sam se informirati o njegovim posebnostima i razlikama održavanja i mog ponašanja prema njemu u odnosu na mehanički disk. Naišao sam na razne savjete o tome što bi trebalo učiniti po tom pitanju. Nabrojao bih neke pa mi vi, molim vas, recite što je od toga potrebno i korisno. (win 7 ultimate 64bit)

1. isključiti windows readyboot, prefetch i superfetch

2. ograničiti veličinu pagefile na ssd na 400 MB (ili čak 0 negdje piše) i prebaciti pagefile na jednu particiju mehaničkog diska

vezano uz to je ova dvojba koliko na ssd i koliko treba na mehaničkom. imam 8 GB RAM

i još jedna stvar. ako formatiram tu određenu particiju što se događa sa pagefile? moram li to ponovno ručno postavljati?

3. isključiti defragmentaciju "on schedule" za ssd.

pitanje uz to: smije li se uopće ponekad ssd defragmentirati?

4. uključiti TRIM

5. prebaciti IDE na AHCI ako nije

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 12:27 (Liquid Silk).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Liquid Silk kaže...

Pozdrav! Kupio sam ssd (120 GB) i prije nego instaliram windows na njega htio sam se informirati o njegovim posebnostima i razlikama održavanja i mog ponašanja prema njemu u odnosu na mehanički disk. Naišao sam na razne savjete o tome što bi trebalo učiniti po tom pitanju. Nabrojao bih neke pa mi vi, molim vas, recite što je od toga potrebno i korisno. (win 7 ultimate 64bit)

2. ograničiti veličinu pagefile na ssd na 400 MB (ili čak 0 negdje piše) i prebaciti pagefile na jednu particiju mehaničkog diska

vezano uz to je ova dvojba koliko na ssd i koliko treba na mehaničkom. imam 8 GB RAM

i još jedna stvar. ako formatiram tu određenu particiju što se događa sa pagefile? moram li to ponovno ručno postavljati?

4. uključiti TRIM

1. mozes, ai ne moras

2. Page file ostavi na SSD, velicinu stavi oko 1GB-2GB (ovisi da li koristis programe koji iskoristavaju puno RAM-a)

3. Windows ti automatski prepozna da imas SSD i ne radi defragmentaciju na njemu vec radi TRIM

4. trim bi ti trebao bit automatski ukljucen (moze se provjerit komandom u CP)

5. PRIJE INSTALACIJE WINDOWSA OBAVEZNO STAVITI DISK U AHCI!

14 godina
suspendiran
Liquid Silk kaže...

4. uključiti TRIM

sa 8 gb rama slobodno isključi page file, ak neka igra zajebava zbog tog, lagano opet uključiš page file.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice