Počelo se događati prije dva mjeseca da kod paljenja kompa nema HDD-a. Nije ga bilo ni u BIOS-u. HDD je Baracuda 160 SATA 3.0. Nakon 10 - 15 pokušaja paljenja nekad se znao pokrenuti ali je sve radilo malo sporije. Neki dan više ga nisam mogao pokrenuti iako čujem kod uključivanja da počne raditi. Stavio sam jedan stari sa IDE kablom i sve radi savršeno. Trebao bih izvući neke važne podatke sa onoga. Probao sam spojiti i onaj ali mi ga uopće ne prikazuje čak ni u BIOS-u.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da se nadovezem, imam slican problem.
Imam komp kupljen prije godinu dana (Gigabyte maticna, Chieftec napajanje, Seagate Barracuda od 500 GB 7200.11)
Kako maticna nije imala FireWire utor, kupila sam FW PCI plocicu, ugradila ju i otad je trunula u kompu sve do sinoc kad
mi je zatrebala zbog instalacije eksterne zvucne kartice. Dakle, slijedivsi upute za instalaciju zvucne najprije instaliram
driver i kad je bilo gotovo setup me uputi na to da iskljucim komp i ustekam zvucnu kako bi se kompletirala instalacija.
Sto sam i ucinila. Medjutim, kad sam ponovno upalila komp nisu se digli Windowsi i ispisala se poruka da nema diska.
Takodjer, disk nije bio vidljiv ni u BIOS-u Iscupala eksternu zvucnu - nista, izvadila PCI plocicu, isto nista. Izvadila
hard i isprobala ga u drugom kompu sa identicnom konfiguracijom komponenti - opet nista i ispisala se ista poruka,
tj. da sistemski disk nije prisutan i da se nemaju s cega dici Windowsi. Probala ga prikljuciti kao sekundarni disk,
kompjutor ga nije prepoznao. Medjutim, disk kao takav nije "mrtav" vec se najnormalnije vrti. Imam 2 pitanja:
1. da li je moguce da je glupa tajvanska no-name FireWire plocica na neki nacin uzrokovala opisani problem?
2. da li je moguce ponovno osposobiti takav disk (na njemu nisu neki vazni podaci, tako da InfoLab otpada)?
Unaprijed hvala!
Napiši malo o kojoj seriji diska se radi možda ti ja mogu pomoć jer sam radio to na nekoliko diskova...Ukoliko je riječ o seriji .11 one imaju grešku na firmware-u.Ali ima način da se disk popravi.Uostalom i seagate ce ti besplatno popravit disk ali im ga moraš dostavit,dakle plačaš poštarinu ali ako imaš bitnih stvari na njemu možda ti je i najbolja solucija.
hahahha
ja sam imo od 500gb 7200.11
i dobio sam nakon 40dana HITACHI 500GB
a mozes zaboraviti ako je iz vemila jer oni vise nedobivaju robu