Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.375.584
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Matematika - pomoć
captain_soap_McTawish kaže...
autobus kaže...

5x-2ax = 4a+7 (prebacivanje)

x(5-2a) = 4a+7 (grupiranje)

x= (4a+7)/(5-2a)

Oprostite na duplome postu no moram na ovo upozoriti. Kada imate neke parametre u nekoj jednadžbi, obavezno radite diskusiju. Ne smijete to ni u kom slučaju zaboraviti jer možete izgubiti veliki broj bodova na zadatku, ako ne i sve. 

Ma kakva diskusija, samo staviš uvjet kod dijeljenja (kada dijeliš s 5-2a postaviš uvjet 5-2a=/=0). Bez kompliciranja. Diskusije se rade u prvom/drugom razredu srednje škole da bi djeca razumjela zašto uvjet, ja sam pretpostavio da čovjek sa završena 4 razreda srednje zna da treba postaviti uvjet. Uostalom, na maturi su zadaci višestrukog izbora tako da je taj uvjet vjerojatno nebitan za kontekst zadatka.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.5.2012 21:38 (autobus).
15 godina
autobus kaže...

Ma kakva diskusija, samo staviš uvjet kod dijeljenja (kada dijeliš s 5-2a postaviš uvjet 5-2a=/=0). Bez kompliciranja. Diskusije se rade u prvom/drugom razredu srednje škole da bi djeca razumjela zašto uvjet, ja sam pretpostavio da čovjek sa završena 4 razreda srednje zna da treba postaviti uvjet. Uostalom, na maturi su zadaci višestrukog izbora tako da je taj uvjet vjerojatno nebitan za kontekst zadatka.

Pa ti si taj uvjet zaboravio i zaboravio si reći što ćeš dobiti kada taj uvjet nije zadovoljen. Upravo je ti uvjeti tj. diskusija ono najbitnije kod ovoga zadatka. Na maturi nisu svi zadaci višestrukog izbora, ima i onih koje moraš rješavati i dati rezultati. I u zadatku jasno stoji da se jednadžba riješi u ovisnosti o parametru a.

Inače ti uvjeti rješenja vrlo važni kada budeš u drugom razredu radio kvadratne jednadžbe i nejednadžbe, a posebno kada rješavaš logaritamske jednadžbe i nejednadžbe. Tada tvoje rješenje uvelike ovisi o uvjetima koje si postavio i zato je vrlo bitno naučiti se na vrijeme pisati uvjete rješenja.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
13 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Pa ti si taj uvjet zaboravio i zaboravio si reći što ćeš dobiti kada taj uvjet nije zadovoljen. Upravo je ti uvjeti tj. diskusija ono najbitnije kod ovoga zadatka. Na maturi nisu svi zadaci višestrukog izbora, ima i onih koje moraš rješavati i dati rezultati. I u zadatku jasno stoji da se jednadžba riješi u ovisnosti o parametru a.

Inače ti uvjeti rješenja vrlo važni kada budeš u drugom razredu radio kvadratne jednadžbe i nejednadžbe, a posebno kada rješavaš logaritamske jednadžbe i nejednadžbe. Tada tvoje rješenje uvelike ovisi o uvjetima koje si postavio i zato je vrlo bitno naučiti se na vrijeme pisati uvjete rješenja.

Pročitaj moju poruku ponovo, molim te. Opet ponavljam, nema potrebe za nikakvom diskusijom. To ćeš vidjeti samo u drugom razredu srednje škole. I nikad više. Zato što diskusija i služi da djeca nauče zašto se uopće postavljaju uvjeti. Ti ćeš uskoro naučiti (prema poruci pretpostavljam da si drugi razred) da nikakve diskusije nisu potrebne. Naravno da su uvjeti važni, bez njih zadatak nije u potpunosti točan, ali, kao što sam već napisao, smatram da osoba koja je završila srednju školu zna da treba postaviti uvjet. I naravno da je važan, presudan dio zadatka i rješenja. No, to ne znači da se trebaju postavljati ikakve diskusije i slično. Ne budi uskogrudan, ako ste zadatke rješavali pomoću diskusija na satu ne znači da je to jedini ispravan način. Diskusije se u školi rade sa svrhom, ali to ne znači da su kasnije potrebne. Sumnjam da ćeš ti za 2 godine na ovako banalnom zadatku "otvarati" diskusiju. {#}

Offtopic:

Preporučam ti da smanjiš razinu arogancije, nisi sveznajući. Slažem se da je moje rješenje iz tvoje perspektive drugog razreda srednje škole izgledalo nepotpuno (to i jest), no ne moraš zato pretpostavljati da sam mlađi (i gluplji) od tebe.

16 godina

U ovom kontextu (zadatak za državnu maturu) diskusija nije nešto što je ključno budući da ćete imati ponuđene odgovore i ne traži vas se postupak. A inače se na te stvari nikako ne smije zaboravljati, pogotovo ako se radi o kompliciranijim jednadžbama/nejednadžbama, određivanju domene funkcije itd. I ne slažem se da je to važno samo u 2.razredu, tek kasnije postaje sve važnije, a ponekad i ključno.

Btw sretno svima sutra :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
14 godina
neaktivan
Luuka kaže...

U ovom kontextu (zadatak za državnu maturu) diskusija nije nešto što je ključno budući da ćete imati ponuđene odgovore i ne traži vas se postupak. A inače se na te stvari nikako ne smije zaboravljati, pogotovo ako se radi o kompliciranijim jednadžbama/nejednadžbama, određivanju domene funkcije itd. I ne slažem se da je to važno samo u 2.razredu, tek kasnije postaje sve važnije, a ponekad i ključno.

Btw sretno svima sutra :D

Ne trebaju postupak prikazat?! Uuu jbt, pa ja sam na prijemnom isto imao zaokruživanje, ali da sam i slučajno pogodio rješenje a ne prikazao točan postupak dobio bi -6 bodova ili tako nešto, a za točan sa prikazanim postupkom 15 (+).

+ Još sam imao odjednom fiziku i matematiku na prijemnom.

Who fucking cares
17 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Ne trebaju postupak prikazat?! Uuu jbt, pa ja sam na prijemnom isto imao zaokruživanje, ali da sam i slučajno pogodio rješenje a ne prikazao točan postupak dobio bi -6 bodova ili tako nešto, a za točan sa prikazanim postupkom 15 (+).

+ Još sam imao odjednom fiziku i matematiku na prijemnom.

Same here.

Ali zgodna je fora, tak sam sestrinog pol testa rjesil dok sam joj u meduvremenu pokazivao tu matisu, samo pouvrstavas rjesenja, na velikoj vecini zadataka da se tak rijesiti. {#}

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina
Matematika - pomoć

Bi li itko znao kako riješiti ovaj zadatak 34 sa slike iz lekcije "Pravac"?

Koristite blage riječi i jake argumente BF3 nick: Dorjan_CRO
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć
moze ideja kako ovo?

trebao bih do 9h ako je moguce

samo ideja znaci

Pod kojim se kutom iz tocke T(6,3) vidi kruznica x2+y2+6x=0
- izracunao sam srediste i r sta dalje?
Dirt 3 -> Dino Bzik
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Izračunaš tangente iz te točke na kružnicu.

Kut te dvije tangente it is :)

16 godina
neaktivan
Dodinho kaže...

Izračunaš simetralu i njeno sjecište s koordinatnim osima. Površina trokuta uz 3 poznate točke :)

17 godina
neaktivan
Dodinho kaže...

Da, nades jednadzbu pravca simetrale te duzine AB, prebacis u segmentni oblik i imas sve ;)

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina
Matematika - pomoć
Pa daa, tako je, segmentni oblik, sve sam napravio i nisam prebacio u segmentni oblik. Puno hvala :)
15 godina
neaktivan
Dodinho kaže...

Evo mene u ovoj temi nakon dugo vremena {#}

Prvo ćemo napisati jednadžbu simatrale:

1. Izračunaš koeficijent smijera pravca koji prilazi točkama A i B   k=(y2-y1)/(x2-x1)

2. Pošto znamo da je simetrala okomita na taj pravac izračunamo k simetrale: ksim.= -1/k

3. Simetrala prolazi polovištem zadane dužine pa nađeš kordinate polovišta  P{ (x1+x2)/2, (y1+y2)/2 }

4. Sad imaš točku polovišta i koeficijent smijera te napišeš jednadžbu  y-y1=k(x-x1)   

Ako si dobro radio jednadžba bi trebala biti y=3x/2+5/2

Sad kad imaš jednadžbu simetrale lako izračunaš kordinate vrhova tog trokuta.

Jedan vrh ima kordinate (0,0), a ostala dva dobiješ presjekom simetrale i x te y osi.

Recimo jednadžba za y  os je x=0 i imaš jednadžbu y=3x/2+5/2, koad riješiš sustav (kojeg btw nemaš šta riješavati) dobiješ kordinate drugog vrha trokuta (0,5/2)

Tako i za zadnji vrh...

Kad imaš sve vrhove onda uvrstiš u ovu formulu za površinu  P=1/2{x1(y2-y3)+x2(y3-y1)+x3(y1-y2) }

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
17 godina
Matematika - pomoć
Skužio sam, puno hvala :)
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano {#}

Naravno sa segmentnim oblikom jednadžbe simetrale zadatak ćeš puno brže riješiti

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

a moze ovo? xD

Kruznica prolazi tockom T(5,1) i dira pravce x-2y+6=0 i x-2y-4=0. Kako glasi njezina jednadzba?

netreba, rijesio!

Dirt 3 -> Dino Bzik
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2012 20:19 (dmanz).
13 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Kako rjesit ovaj zadatak.

Duljina osnovnih bridova uspravne trostrane prime u omjeru su 9:10:17.Duljina bocnog brida je 16cm,a povrsina pobočja 1152 cm2. Koliki je obujam prizme?

If there's one thing I can't tolerate, it's cheap imitations of my work - Red John
16 godina
Volvox kaže...

Duljina osnovnih bridova uspravne trostrane prime u omjeru su 9:10:17.Duljina bocnog brida je 16cm,a povrsina pobočja 1152 cm2. Koliki je obujam prizme?

http://dl.dropbox.com/u/54453553/IMG_0549.JPG

13 godina
neaktivan
passat kaže...
Volvox kaže...

http://dl.dropbox.com/u/54453553/IMG_0549.JPG

Puno ti hvala!!

If there's one thing I can't tolerate, it's cheap imitations of my work - Red John
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

ipak ako moze ovaj onda:

Udaljenost točke(-4,1) od elipse b2x2 + a2y2 = a2b2 udaljena je korijen iz 2 od njezinog lijevog žarišta. Koja je jednadzba?

ja sam nes ovako: 

-uvrstio x i y u jednadzbu elipse i dobio 16b2 + a2 = a2b2

-izracunao koordinate točke F1 (-e, 0) znaci dobio sam ovaj e makar ima 2 rjesenja? koje treba?

-i sad iz onoga a2=b2+e2 izrazim a ili b i uvrstim u prvu

ja mislim da je dobar postupak ali uvijek mi neki cudni brojevi ispadaju

Dirt 3 -> Dino Bzik
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.5.2012 20:26 (dmanz).
15 godina
Matematika - pomoć

Ako nije problem jel mi može netko pokazat kako se ovo riješava, imam sutra kontr iz kružnice,imam rjesenja zadataka samo mi treba postupak ili koncept/koje formule koristim.

1. U sjecištma pravca y=2x+1 i keužnice x2 +y2 = 7 povučene su tangente mOdredi površinu trokuta što ga čine te tangente s osi X. Rješenje: P= 221/6

2. Nađi kut pod kojim se sijeku kružnice x+y2 - 4x - 2y = 20 i (x+2)2 + y2 =  4                                      Rješenje: Alpha = 53.7 stupnja.

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.5.2012 15:12 (athlon64).
13 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Ima li tko ideju kako bih mogao izracunati najmanji moguci zbroj kvadrata dvaju brojeva ciji je zbroj 36. (pomocu derivacije ako moze ) 

17 godina
neaktivan
CovjekToplomjer kaže...

Ima li tko ideju kako bih mogao izracunati najmanji moguci zbroj kvadrata dvaju brojeva ciji je zbroj 36. (pomocu derivacije ako moze ) 

Znaci imas funkciju:

f(x, y) = x2 + y2 te trebas naci minimum te funkcije, uz uvjet x + y = 36. Definiramo funkciju fi(x, y) = x + y - 36 uz fi(x, y) = 0.

Sad gradimo Lagrangeovu funkciju koja glasi: L(x, y, lambda) = x2 + y2 + lambda*(x + y - 36).

Racunamo prve derivacije:

L'x = 2x + lambda

L'y = 2y + lambda

L'lambda = x + y - 36

Sad imamo sustav jednadzbi koje izjednacimo s 0:

2x + lambda = 0 -> x = -lambda/2

2y + lambda = 0 -> y = -lambda/2

x + y - 36 = 0

x i y uvrstimo u trecu jednadzbu:

-lambda/2 - lambda/2 - 36 = 0 -> lambda = -36

iz cega slijedi kad vratimo lambdu gore: x = 18, y = 18, tj. imamo potencijalnu tocku lokalnog ekstrema T(18, 18). Sad trebamo vidjeti da li je to lokalni minimum ili lokalni maksimum funkcije.

Racunamo druge derivacije:

L'xx = 2

L'yy = 2

L'xy = 0

Drugi diferencijal glasi: d2L = 2(dx)2 + 0*dx*dy + 2(dy)2 -> d2L = 2[(dx)2 + 2(dy)2] sto je vece od nule: d2L > 0 sto znaci da je nasa tocka lokalni minimum funkcije. Dakle ta dva broja su 18 i 18.

Ako nisam negdje fulao.

14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Molim vas za pomoć, ovisi mi godina. Ako mi može tko riješit ove zadatke:

1. Kvadar: d=12

D=13

Odredi v

2.Pravilna 6-strana prizma: a=3cm

v=4cm

Izračunaj 0,V,d

Bigy
13 godina
neaktivan
Bigy9 kaže...

Molim vas za pomoć, ovisi mi godina. Ako mi može tko riješit ove zadatke:

1. Kvadar: d=12

D=13

Odredi v

2.Pravilna 6-strana prizma: a=3cm

v=4cm

Izračunaj 0,V,d

Ako ovo ne znaš riješiti možda je i bolje da padneš.

14 godina
neaktivan

Ja sam fino zamolila ako može tko pomoći, a to što ti ne želiš pomoć i iznosiš nepotrebna mišljanja tvoj problem!

Bigy
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Za dva, otvori formule.

Hvala bok.

13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Drugi diferencijal glasi: d2L = 2(dx)2 + 0*dx*dy + 2(dy)2 -> d2L = 2[(dx)2 + 2(dy)2] sto je vece od nule: d2L > 0 sto znaci da je nasa tocka lokalni minimum funkcije. Dakle ta dva broja su 18 i 18.

Ako nisam negdje fulao.

Puno hvala na pomoci !

btw samo ovaj gornji dio mi nije bas bistar jer te diferencijale nismo nigdje spominjali jos.

Postoji li neki alternativni nacin da pomocu druge derivacije odredimo lokalni min i max?

EDIT : 

Ipak ne treba,nadjoh jednostavnije (zdravoseljacko objasnjenje)

ako je druga derivacija veca od nule onda je to lokalni minimum {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.6.2012 18:01 (CovjekToplomjer).
17 godina
neaktivan
CovjekToplomjer kaže...

Puno hvala na pomoci !

btw samo ovaj gornji dio mi nije bas bistar jer te diferencijale nismo nigdje spominjali jos.

Postoji li neki alternativni nacin da pomocu druge derivacije odredimo lokalni min i max?

Ne, kod vezanih ekstrema imamo samo metodu drugog diferencijala Lagrangeove funkcije.

Znaci imamo drugi diferencijal Lagrangeove f-je L u nekoj tocki T. Ako je:

d2L(T) = L''xx(T)(dx)2 + 2L''xy(T)*dx*dy + L''yy(T)(dy)2 > 0

za sve (dx, dy) != (0, 0), tada f-ja u tocki T ima strogi lokalni minimum ("!=" znaci razlicito).

Ako je

d2L(T) = L''xx(T)(dx)2 + 2L''xy(T)*dx*dy + L''yy(T)(dy)2 < 0

za sve (dx, dy) != (0, 0), tada f-ja u tocki T ima strogi lokalni maksimum.

Primjer. Moze se recimo dogoditi da ti ispadne:

d2L = lambda*[(dx)2 + (dy)2]. U tom slucaju uvrstis lambdu i vidis da li je manje ili vece od nule.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

dijagojalom AC osnovke kocke i polovištem brida BB1 položena je ravnina.koji kut zatvara s ravninom ABB1A1? na koji se tu točno kut misli? CPB mi jedino ima smisla ali se rješenje razlikuje za 2 stupnja od u rješenjima

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice