Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.374.102
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Matematika - pomoć
luka7 kaže...

dijagojalom AC osnovke kocke i polovištem brida BB1 položena je ravnina.koji kut zatvara s ravninom ABB1A1? na koji se tu točno kut misli? CPB mi jedino ima smisla ali se rješenje razlikuje za 2 stupnja od u rješenjima

Ja sam radio po principu P' = cos alfa * P

P = a * sqrt(2) * a *sqrt(2) /4 = a2/2

P' = a* a/2 /2 = a2/4.

cos alfa = P' / P = 1/2

alfa = 60°

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

ja sam prema tg = a/1/a/2 = 2= 63 stupnja a u rješšenjima je 65. vjerojatno nekva greška kod njih

14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

nekad te male razlike u rezultatu znaju nastati čisto zbog zaokruživanja decimalnih brojeva prilikom postupka računanja....

14 godina
neaktivan
Galiante kaže...

nekad te male razlike u rezultatu znaju nastati čisto zbog zaokruživanja decimalnih brojeva prilikom postupka računanja....

63 stupnja i 65 stupnja nije mala razlika i ne može nastati zbog zaokruživanja.

17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Imam jedan zadatak u knjizi kao primjer ali ga ne razumijem, pa ako bi mogla pomoć bilo bi odlicno.

Uspravnu čašu u obliku valjka promjera 6cm i visine 1.5dm napunimo vodom. Zatim je nagnemo pod kutem od 45o prema osi. Koja količina vode pritom iscuri.

E sad oni računaju volumen gornje polovice čaše (jer bi polovica tog volumena trebala biti količina vode koja se prolila). 

V=r2* PI * v = 9*PI*6 = 54PI

E sad, ovaj r2 mi je jasan, ali mi nije jasno od kud njma ovaj v, ako računaju gornju polovicu čaše koja je 15 cm visoka, onda je ta visina 7,5cm, osim ako to nije promjer čaše.

Ajd nek neko pojasni molim vas.

15 godina
LordShgi kaže...

Imam jedan zadatak u knjizi kao primjer ali ga ne razumijem, pa ako bi mogla pomoć bilo bi odlicno.

Uspravnu čašu u obliku valjka promjera 6cm i visine 1.5dm napunimo vodom. Zatim je nagnemo pod kutem od 45o prema osi. Koja količina vode pritom iscuri.

E sad oni računaju volumen gornje polovice čaše (jer bi polovica tog volumena trebala biti količina vode koja se prolila). 

V=r2* PI * v = 9*PI*6 = 54PI

E sad, ovaj r2 mi je jasan, ali mi nije jasno od kud njma ovaj v, ako računaju gornju polovicu čaše koja je 15 cm visoka, onda je ta visina 7,5cm, osim ako to nije promjer čaše.

Ajd nek neko pojasni molim vas.

Sve si u redu shvatio, no samo si pogresno zakljucio, da je visina valjka pomocu kojega trazimo izliveni dio, jednaka polovici visine te case. Iako to na slici izgleda tako, to u stvarnosti nije tako. Da bismo pronasli visinu tog dijela valjka, potrebno je pogledati pravokutni trokut koji ta visina cini sa promjerom. I pomocu triginometrije trokuta: v/p = tg 45 tj v = p = 6cm. I sada samo nademo obujamo toga dijela valjka = r2 PI * v = 54PI. I izliveni dio je V/2 = 27PI. Dakle visina case ovdje nema nikakav utjecaj, ona je tu potpuno nebitan podatak.

17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Sve si u redu shvatio, no samo si pogresno zakljucio, da je visina valjka pomocu kojega trazimo izliveni dio, jednaka polovici visine te case. Iako to na slici izgleda tako, to u stvarnosti nije tako. Da bismo pronasli visinu tog dijela valjka, potrebno je pogledati pravokutni trokut koji ta visina cini sa promjerom. I pomocu triginometrije trokuta: v/p = tg 45 tj v = p = 6cm. I sada samo nademo obujamo toga dijela valjka = r2 PI * v = 54PI. I izliveni dio je V/2 = 27PI. Dakle visina case ovdje nema nikakav utjecaj, ona je tu potpuno nebitan podatak.

Aha, sad mi je sve jasno, puno ti hvala. Ovdje u primjeru izgleda kao da je taj podatak samo doletio s neba, nigdje ne piše kako su ga dobili.

16 godina
Matematika - pomoć

Dakle, taj izliveni dio ce uvijek bit 1/2 od volumena tog "gornjeg" valjka, bez obzira na kut pri kojem je taj valjak naget?

LOL pa naravno da hoce..zato sto kad vucemo tu kruznicu paralelno po valjku, dijagonala izmedju te 2 kruznice ce uvijek taj prostor dijeliti 1:1 (dokaz- pravokutnik, ista stvar)

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.6.2012 20:08 (passat).
15 godina
passat kaže...

Dakle, taj izliveni dio ce uvijek bit 1/2 od volumena tog "gornjeg" valjka, bez obzira na kut pri kojem je taj valjak naget?

Tocno. Ali visina toga "gornjeg" valjka ce se mijenjati ovisno o kutu.

16 godina
captain_soap_McTawish kaže...
passat kaže...

Tocno. Ali visina toga "gornjeg" valjka ce se mijenjati ovisno o kutu.

da, skuzio sam princip : ))

15 godina
Matematika - pomoć

Odredi jednadzbu kruznice kojoj je srediste tocka S(3,-1) i koja na osi y odsijeca tetivu duljine 12

jednadzba kruznice glasi

(x-p)2+(y-q)2=r2

sad umjesto p i q sam uvrstio srediste, treba mi r,

kako njega dobit.

★★★★★ ako sam ti pomogo stisni HVALA!!!★★★★★
14 godina
Matematika - pomoć

Može pomoć u rješavanju?Trebaju mi hitno rješenja.

Hvala.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Moze pomoc, moze uvijek pomoc. Samo ti meni reci gdje si zapeo i ja te spašavam. Drugacije necemo :)

14 godina
wrathchild kaže...

Moze pomoc, moze uvijek pomoc. Samo ti meni reci gdje si zapeo i ja te spašavam. Drugacije necemo :)

Samo trebam rješenja za pozitivnu ocjenu.Imamo takvog učitelja da ništ ne kužim, a u osnovnoj nije bilo nikakvih problema.

15 godina
Matematika - pomoć

1.     1/9-x2 - 1/3-x  

1/(3-x)(3+x)  -   1/3-x   pomnozis cijelu jednadzbu s 3-x

1/3+x  -  1   zajednicki nazivnik

1-3-x/3+x

-2-x/3+x

nadam se da je dobro, ja sam to davno rijesavo, ako je nesto krivo nek me kolege isprave

edit:ispravili su me

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.6.2012 11:06 (win4crazzy).
14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Mislim da ide ovako ako se ne varam:

1.     1/9-x2 - 1/3-x  

1/(3-x)(3+x)  -  1/3-x   pomnozis cijelu jednadzbu s zajedničkim nazivnikom (3-x)(3+x)

1-(3+x)/(3-x)(3+x)

1-3-x/(3-x)(3+x)

-2-x/(3-x)(3+x)  ili  -2-x/9-x2

15 godina
Galiante kaže...

Mislim da ide ovako ako se ne varam:

1.     1/9-x2 - 1/3-x  

1/(3-x)(3+x)  -  1/3-x   pomnozis cijelu jednadzbu s zajedničkim nazivnikom (3-x)(3+x)

1-(3+x)/(3-x)(3+x)

1-3-x/(3-x)(3+x)

-2-x/(3-x)(3+x)  ili  -2-x/9-x2

da upravu si, trebam zajednicki nazivnik izvadit jer je minus izmedju, vidis sje*o sam se tu.

13 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

idem u 7.r trenutno nastavnica zaključuje ocjene,i trebala bi me pitati za pet.....jedan od zadataka koji pita je "ja mislim vezan uz proporcinonalnost-1. gradivo 1.polugodišta,,

x+3   = 1

3y+7 =  4     

oderdi jednadžbu pravca

y-5 = 1 

x+5 =2 

nadaam se da će te skužit molim vas brzo treba mi !!!       

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.6.2012 9:06 (linek).
15 godina
linek kaže...

idem u 7.r trenutno nastavnica zaključuje ocjene,i trebala bi me pitati za pet.....jedan od zadataka koji pita je "ja mislim vezan uz proporcinonalnost-1. gradivo 1.polugodišta,,

x+3   = 1

3y+7 =  4     

oderdi jednadžbu pravca

y-5 = 1 

x+5 =2 

nadaam se da će te skužit molim vas brzo treba mi !!!       

mnozis, mi smo to tako zvali u kris kras(u kriz)

4(x+3)=3y+7

4x+12-3y-7=0

-3y=-4x-5/ podijelis s -3

y=4x+5

3

drugi probaj sam po ovom principu

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Imam neke zadatke koje moram a neznam riješit, a bitno mi je.

1. Bridovi baze kvadra odnose se kao 1 : 2, a kvadar je visok 4 dm. Koliko su dugi bridovi baze ako je prostorna dijagonala kvadra duga 4√6.

2. Bridovi kvadra odnose se kao 3 : 4 : 5, a prostorna dijagonala mu je duga 15√2. Koliko su dugi bridovi kvadra?

3. Dijagonalni presjek koji sadrži dijagonalu baze pravilne četverostrane prizme kvadrat je površine 32 dm2. Izračunaj oplošje prizme.

4. Osnovni brid pravilne četverostrane prizme jest 10 cm. Kolike su duljine bonog brida i visine piramide ako pobočka piramide s bazom zatvara kut od a) 45° b) 60° i c) 30°?

Molim vas pomagajte :/

15 godina
Matematika - pomoć

ako vam nebi bilo problem trebalo bi mi jedan lagani zadatak rijesit da vidim postupak:  

Pod kojim se kutom sijeku kružnica x2 + y2 = 2  i parabola y2 = x  

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
15 godina
neaktivan
Sejki32 kaže...

Imam neke zadatke koje moram a neznam riješit, a bitno mi je.

1. Bridovi baze kvadra odnose se kao 1 : 2, a kvadar je visok 4 dm. Koliko su dugi bridovi baze ako je prostorna dijagonala kvadra duga 4√6.

2. Bridovi kvadra odnose se kao 3 : 4 : 5, a prostorna dijagonala mu je duga 15√2. Koliko su dugi bridovi kvadra?

3. Dijagonalni presjek koji sadrži dijagonalu baze pravilne četverostrane prizme kvadrat je površine 32 dm2. Izračunaj oplošje prizme.

4. Osnovni brid pravilne četverostrane prizme jest 10 cm. Kolike su duljine bonog brida i visine piramide ako pobočka piramide s bazom zatvara kut od a) 45° b) 60° i c) 30°?

Molim vas pomagajte :/

1. a:b=1:2, a=k, b= 2k, c= 4 dm, d=4√6

d2=a2+b2+c2

16*6=k2+4k2+16

5k2=80 /:5

k2=16, k=4, pa je a=k=4 dm, a b=2k=8 dm

2. Opet ista stvar: a:b:c = 3:4:5, d=15√2

Uvrstiš u ovu formulu d2=a2+b2+c2 da bi dobio k, pa se vratiš i izračunaš bridove. Probaj sam.

3. Ovo bi bilo zgodno skicirati. Znači "sječeš" tu prizmu na pola po  dijagonali baze. Pošto je površina tog dijagonalnog presjeka kvadrat onda ćemo lako dobiti visinu prizme i duljinu dijagonale baze. Radi se o kvadratu P=a2, pa je onda visina prizme i duljina dijagonale baze √32 cm. Sad se lako dobije stranica kvadrata baze kad imaš dijagonalu. Pošto je dijagonala d=a√2, onda je a=d/√2=√32/√2=√16= 4 cm. I sad oplošje nije problem izračunati: O=2B+P=2*42+4*4*√32=32+16*√32= 122,5 dm2

4.

Ovo si opet skiciraj, bit će ti puno lakše. Znači imamo pravokutan trokut kome su katete 10cm i visina piramide, a hipotenuza bočni brid. Imaš kut između hipotenuze i osnovnog brida od 10 cm. I sad najosnovnijim trigonometrijskim formulama izračunaš ostale veličine tog pravokutnog trokuta  npr. a)  cos45=10/hipotenuza, pa je hipotenuza=10/cos45, a to je bočni brid. Za visinu možeš koristiti formulu: npr. tg45=v/10, pa je visina= tg45*10  i tako za ove ostale...

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
16 godina
neaktivan

Općenito:

-nađeš sjeciste dvi krivulje

-povuces tangente na obe kroz tu točku

-kut te dvije tangente it is

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Molim pomoć za još jedan zadatak.

Površina baze pravilne četverostrane prizme je 36 cm2

Koliko je prizma visoka ako joj je prostorna dijagonala duga 12 cm.

Točno rješenje je "6 korjena iz 2" a meni rješenje ispada "2 korjena iz 33".

Evo slika kako sam ja riješio i mi može netko objasnit gdje sam pogriješio:

tinyurl. com/bn7ugg7

14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Evo ovako: dobro si rješava sve do ovoga dijela gdje trebaš d kvadrirati:

(6√2)2 =36x2 - kvadriraš i 6 i √2

144-72 - normalno oduzmeš

72 - rezultat ali je to na kvadrat

√72 - znači korjenijemo

√36x2 - rastavljaje na faktore da nam je lakše izvadit korijen(profesori bi rekli da lijepše izgleda)

6√2 - konačni rezultat

....malo skraćeno, ali mislim da ćeš razumiti....

15 godina
neaktivan
Galiante kaže...

Evo ovako: dobro si rješava sve do ovoga dijela gdje trebaš d kvadrirati:

(6√2)2 =36x2 - kvadriraš i 6 i √2

144-72 - normalno oduzmeš

72 - rezultat ali je to na kvadrat

√72 - znači korjenijemo

√36x2 - rastavljaje na faktore da nam je lakše izvadit korijen(profesori bi rekli da lijepše izgleda)

6√2 - konačni rezultat

....malo skraćeno, ali mislim da ćeš razumiti....

Jasno mi je. Hvala :)

I onaj četvrti zadatak od prije sam krivo prepisao pa izgleda glupo. Još ga ne razumijem pa molim pomoć za rješenje:

Osnovni brid pravilne četverostrane piramide jest 10 cm. Kolike su duljine boćnog brida i visine piramide ako pobočka piramide s bazom zatvara kut od a) 45° b) 60° i c) 30°?

15 godina
neaktivan
Sejki32 kaže...

Molim pomoć za još jedan zadatak.

Površina baze pravilne četverostrane prizme je 36 cm2

Koliko je prizma visoka ako joj je prostorna dijagonala duga 12 cm.

Točno rješenje je "6 korjena iz 2" a meni rješenje ispada "2 korjena iz 33".

Evo slika kako sam ja riješio i mi može netko objasnit gdje sam pogriješio:

tinyurl. com/bn7ugg7

Zeznuo si tamo gdje ti piše h2=122-6√22

to je: h2=122-(6√2)2 __> h2=144-36*2  -- h2=144-72

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje; Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti; Ljudska je zadaća odreći se nasilja. Nikola Tesla
15 godina
athlon64 kaže...

ako vam nebi bilo problem trebalo bi mi jedan lagani zadatak rijesit da vidim postupak:  

somebody? :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.6.2012 16:50 (athlon64).
17 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
athlon64 kaže...

Vec ti je odgovoreno.

wrathchild kaže...

Općenito:

I u principu, to je to.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.6.2012 16:54 (1domagoj1).
15 godina
1domagoj1 kaže...
athlon64 kaže...
athlon64 kaže...

Vec ti je odgovoreno.

wrathchild kaže...

Općenito:

I u principu, to je to.

ima sam puno posla pa nisam pratia zadnju cjelinu jer nam nece bit kontrolni iz nje,samo imamo referate xd pa da znam nac sjecište 2 krivulje vjerojatno nebi pita xd :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice