Zajdnicki djelitelj ti je 6x(4x-5)(4x+5)
Pa dobivas:
24x + 27(4x-5) = 21(4x+5)
24x + 108x -135= 84x + 105
48x = 240
x= 5
Zajdnicki djelitelj ti je 6x(4x-5)(4x+5)
Pa dobivas:
24x + 27(4x-5) = 21(4x+5)
24x + 108x -135= 84x + 105
48x = 240
x= 5
Ja sam poceo rjesavati, ali su mi bile zanimljivije one pice iznad slike :P
I BTW, potrudi se sam, ljepo ti je čovijek rekao koja je fora u zadatku. :)
hvala.
kako smo dibili u drugom razlomku 27? nije li 6x podijeljeno sa 2x da je 3x?
Ja sam poceo rjesavati, ali su mi bile zanimljivije one pice iznad slike :P
I BTW, potrudi se sam, ljepo ti je čovijek rekao koja je fora u zadatku. :)
Al koja slucajnost...sve stanuju blizu mene :P
@tinox, nisam pratio, neznam sto se treba dobit, al 6x/2x je 3, a ne 3x
Molim vas da mi pomognete rješiti zadatak iz vjerojatnosti. Kolika je vjerojatnost da ćemo iz kutije s 40 kuglica među kojima je 15 crvenih, izvući tri puta uzastopno kuglicu koja nije crvena, ako se izvučena kuglica ne vraća u kutiju?
Molim vas da mi pomognete rješiti zadatak iz vjerojatnosti. Kolika je vjerojatnost da ćemo iz kutije s 40 kuglica među kojima je 15 crvenih, izvući tri puta uzastopno kuglicu koja nije crvena, ako se izvučena kuglica ne vraća u kutiju?
Ako sam dobro shvatio zadatak, u prvom vađenju je 25/40 vjerojatnost, u drugom 24/39, u trećem 23/38. Želimo da se svo troje dogodi, dakle 5*8*23/(8*13*38) = 115/494
Ima možda ko kakvu ideju kako ovo riješiti?
Ovo sam ja dolje crtao,znam da je O=2a+2b , P=a*b
Sad prema ovoj slici po mojemu O=4a+3b ,a P=2a*b (ako negriješim)
Nezz kak dalje da skombiniram formule,a da dobijem rješenje
Da, dobro si postavio opseg i povrsinu. Mi trebamo dakle izracunati maksimum funkcije povrsine (jer trazimo stranice tako da povrsina bude maksimalna), dakle treba ti funkcija povrsine. Kako od ove dvije formule dobiti funkciju povrsine? Pa vrlo jednostavno, iz opsega izrazis stranicu a ili b i to uvrstis u povrsinu, evo recimo ja cu izraziti b => b = 300 - (4/3)a i to uvrstimo u P = 2ab
P = 2a(300 - (4/3)a)
P = 600a - (8/3)a2
Da bi nasli maksimum ove funkcije trebamo ju derivirati po a i zatim izjednaciti s 0
P' = 600 - (16/3)a = 0
(16/3)a = 600 => 16a = 1800 => a = 112.5, a iz toga slijedi b = 150
Dakle, nase stranice trebaju biti 112.5 m i 150 m dugacke.
Da, dobro si postavio opseg i povrsinu. Mi trebamo dakle izracunati maksimum funkcije povrsine (jer trazimo stranice tako da povrsina bude maksimalna), dakle treba ti funkcija povrsine. Kako od ove dvije formule dobiti funkciju povrsine? Pa vrlo jednostavno, iz opsega izrazis stranicu a ili b i to uvrstis u povrsinu, evo recimo ja cu izraziti b => b = 300 - (4/3)a i to uvrstimo u P = 2ab
P = 2a(300 - (4/3)a)
P = 600a - (8/3)a2
Da bi nasli maksimum ove funkcije trebamo ju derivirati po a i zatim izjednaciti s 0
P' = 600 - (16/3)a = 0
(16/3)a = 600 => 16a = 1800 => a = 112.5, a iz toga slijedi b = 150
Dakle, nase stranice trebaju biti 112.5 m i 150 m dugacke.
Ili skužimo da je funkcija za površinu zapravo kvadratna funkcija sa negativnim vodećim koeficijentom pa je maximum u tjemenu :D
Ili skužimo da je funkcija za površinu zapravo kvadratna funkcija sa negativnim vodećim koeficijentom pa je maximum u tjemenu :D
Ovak je vise fensi :P
Molim Vas jel može netko odgovoriti na ova pitanja sa slike?
Hvala!
3.)
Pocetna jednacina ti je 5/x > 3/4 (kao sto vidis, x je ispod razlomacke crte)
x ne smije biti negativan broj jer onda jednakost ne vazi (Negativni broj ne moze biti veci od 3/4). Zbog toga je rjesenje ne pocinje od -beskonacno vec od nule.
Je li može netko ovaj?
Hvala.
simetrale svih triju kutova sijeku se u istoj točki. Ta je točka središte tom trokutu upisane kružnice
u Pravokutnom trokutu hipotenuza je promjer opisane kružnice. A vidimo da S dijeli na pola hipotenuzu što znaći da je trokut pravokutan u gornjem vrhu i onda imaš jednostavno
90:2 -180 :)
Molim Vas jel može netko odgovoriti na ova pitanja sa slike?
Hvala!
Nemozes nejednadzbu mnozit sa 4x.
Sve prebaci lijevo, izracunaj dokle se moze, pa onda probaj "zakljucit" kakav ti x mora bit da ta nejednadzba bude manja( ili veca) od nule, tj. pozitivna ili negativna
btw ono drugo ti je maximum
moze pomoc? netreba rijesit samo me uputite sta da izracunam i kako
Koja je točka elipse x2/100 + y2/36 = 1 od njezinog desnog žarišta udaljena korijen iz 3
ja sam izracunao a, b, i e, i koordinate točke F2. Kako dalje?
EDIT: evo jos jedan ako se nekome da prosil bi lepo
Pravac 2x-3y+2=0 dira kružnicu u točki A(2,2). Ako je njezino središte na pravcu y=3x-13, koliki je polumjer kružnice?
znaci netreba nis rjesavat samo me uputite jer ja sam probao nes al uvijek krivo ispadne a svaki put sam bio siguran da se moze tako
moze pomoc? netreba rijesit samo me uputite sta da izracunam i kako
Koja je točka elipse x2/100 + y2/36 = 1 od njezinog desnog žarišta udaljena korijen iz 3
ja sam izracunao a, b, i e, i koordinate točke F2. Kako dalje?
EDIT: evo jos jedan ako se nekome da prosil bi lepo
Pravac 2x-3y+2=0 dira kružnicu u točki A(2,2). Ako je njezino središte na pravcu y=3x-13, koliki je polumjer kružnice?
znaci netreba nis rjesavat samo me uputite jer ja sam probao nes al uvijek krivo ispadne a svaki put sam bio siguran da se moze tako
Nisam siguran za ovaj prvi, ali kod ovog drugog trebaš izjednačit (p-2)^2 + (q-2)^2 =r^2 sa jednadžbom tangente na kružnicu (x1-p)(x-p) + (y1-p)(y-p) = r^2 preko r^2
(2-p)(x-p) + (2-p)(y-p) = r^2
zatim rješavanjem dobiješ p i q , što u koordinate središta i jednostavnim mjerenjem udaljenosti dviju točaka S(-2,-2) i t(2,2) dobijesš polumjer 4sqrt(3) ili R^2= 32
Je li može netko ovaj?
Hvala.
kut = 180 -(alfa + beta)/2 ( jer je srediste upisane kruznice sjeciste simetrala unutranjih kuteva)
alfa + beta = 90
kut = 135
Moze netko ovaj?
Odredite skup svih vrijednosti (sliku) funkcije f (x) = |x +1| − 3 .
[-3, +inf>
Moze netko ovaj?
Odredite skup svih vrijednosti (sliku) funkcije f (x) = |x +1| − 3 .
To ti je jednostavno, pita te da odredis interval u kojem ce se nalazit sva moguca rjesenja te funkcije. Posto apsolutna vrijednost djeluje na x+1, to unutar apsolutne vrijednosti nikad nece bit manje od 0, a najmanja vrijednost koja od tu moze izac je 0 (ako za X uvrstis -1).
Dakle najmanje rjesenje te funkcije je 0 - 3 = -3. Desna granica intervala je +inf jer da uvrstis za x da je +inf, apsolutna od toga je +inf, +inf - 3 = +inf
Hvala obojici!
moze pomoc?
znaci roba je pojeftinila za 40% i sad je 315kn kolko je prije bila?
moze korak po korak
moze pomoc?
moze korak po korak
Mislim da samo 315 podjeliš sa 40%
moze pomoc?
moze korak po korak
Mislim da samo 315 podjeliš sa 40%
Sa 60, ne 40. Ako je pojeftinila 40% onda znači da je trenutno 60% prijašnje cijene
315 = 0,6 * x => x = 525kn
Ajde neko ovaj prije mature :D
Rješenje jednadzbe 5x - 4a = 2ax +7 u ovisnosti o parametru a iznosi
5x-2ax = 4a+7 (prebacivanje)
x(5-2a) = 4a+7 (grupiranje)
x= (4a+7)/(5-2a)
Prvo prebacimo sve x-eve na jednu stranu:
5x-2ax=7+4a;
Sada izvučemo nepoznanice:
x(5-2a)=7+4a;
Sada to rješavamo po slučajevima:
1. slučaj:
5-2a != 0
a != 5/2
Dakle za a različito od 5/2 jednadžba ima jedinstveno rješenje u skupu R i ono je:
x=(7+4a)/(5-2a)
2. slučaj:
5-2a = 0;
a = 2/5
0 * x = 17;
U slučaju da je a=2/5 jednadžba nema ni jedno rješenje u skupu R.
5x-2ax = 4a+7 (prebacivanje)
x(5-2a) = 4a+7 (grupiranje)
x= (4a+7)/(5-2a)
Oprostite na duplome postu no moram na ovo upozoriti. Kada imate neke parametre u nekoj jednadžbi, obavezno radite diskusiju. Ne smijete to ni u kom slučaju zaboraviti jer možete izgubiti veliki broj bodova na zadatku, ako ne i sve.