a ima takvih i ATijevih bisera
DX 10 promašaj ili ne?
- poruka: 67
- |
- čitano: 8.758
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
a ima takvih i ATijevih bisera
a sad za htpc... pa nema nii onaj grohoti smijeh kao na forum.hr al geforce i serija 8600xxx 8500xxx rules lol
po meni jedini wannbe dx10 su radeon 2400 i geforce 8400(ima i onaj 8300 koji isporučuju samo u low end laptopima)...ali stvar je u tome da te igre u dx10 ipak pobijede geforce 7950x2...
DX10 nikako nije promašaj. Njegovo doba će doći tek u narednim mjesecima pa nadalje. To je normalan korak u računalnoj evoluciji. Nije mi jasno šta se svi žale na DX10 i Crysis. Ko da je Far Cry radio glatko kad je izašao. LOL!
Ova tema je popularna
a nema ''materijala'' na kojem bi je u potpunosti iskoristio dx 10 i vecina grafi (pogotovo geforce) jedva podnose dx 9 a imaju dx 10 kao 8600xxx serija i mnoge druge...
a nema ''materijala'' na kojem bi je u potpunosti iskoristio dx 10 i vecina grafi (pogotovo geforce) jedva podnose dx 9 a imaju dx 10 kao 8600xxx serija i mnoge druge...
budimo realni: ja mislim da će dić ruke od dx 10 i odmah priječi na dx 11.isti slučaj je i sa ddr3
mislim da nitko još nije iskoristio prave blagodati DX10,a pogotovo crysis koji nije iskoristio ništa pa sad ljudi nađu njega koristiti za usporedbe dx9 i 10
Ljudi jeste vidjeli nove screenshotse LOTR-a(u DX10)?
Ljudi jeste vidjeli nove screenshotse LOTR-a(u DX10)?
DX10 sam po sebi nije promašaj, ali njegovo postojanje samo na Visti je.
http://www.steampowered.com/status/survey.html
Po Steamu nekih 14% ljudi ima Vistu a to baš nije neka brojka nakon godinu dana prodaje. Znači da 86% ljudi ne može koristiti DX10 sve i da imaju kartice koje ga podržavaju.
Da je DX10 izašao i na XPima mislim da bi bilo puno bolje prihvaćen a onda i iskorišten.
Oni su to u microsoftu pokušali,ali novi driver model nije htio radit...
Prijelazak na Vistu ima veze s negativnom anti-kampanjom nekih pojedinaca i pojedinih grupa, a DX10 se nije mogao ni staviti na XP.
Ja mislim da ovakva implementacija kakvu sada imamo na Visti, te na grafičkim karticama, svakako jest promašaj. S jedne strane je Microsoft htio dokinuti raznolikost hardvera i potrebu za ispitivanjem svake grafičke kartice o tome što može, a što ne može uraditi, kako je to bio slučaj s DirectX-om sve do devetke. Kartice su tako nominalno bile certificirane kao DX9, a među njima je bilo ogromnih razlika ne samo u performansama (koliko im treba da urade istu stvar) već i u tome što koja može.
Sada DX 10 kartice imaju različite performanse, ali ne može biti razlike u mogućnostima - teoretski svaka mora biti u stanju izvesti čitav skup funkcija da bi bila certificirana kao DX10. Dakle, teoretski, svaka igra na svakoj DX 10 kartici izgleda isto.
U stvarnosti - šipak. Iako sve kartice mogu sve, one sporije to rade sporo, pa si opet na istome - ne koristiš one funkcije koje usporavaju igranje. Dakle, opet razlika u prikazu, jedino što je developerima olakšan razvoj.
Što se kvalitete prikaza DX10 igara tiče u odnosu na DX9, najbolje se razlika vidi u Crysisu, u kojem ručno moraš editirati conf datoteku da bi dobio najvišu kvalitetu prikaza u DX9 (za DX 10 biraš iz izbornika). Na koncu, kada DX9 namjetiš na istu razinu, kvaliteta je ista kao i DX10, a performanse su bolje u DX9. Zašto koristiti Dx10?
One famozne screenshote iz tobožnje Dx10 verzije Flight Simulatora 10 smo svi vidjeli, ali očekivane zakrpe koja se "priprema" više od godine još nema. Tko tu koga vuče za nos?
Očito je da je problem s dvije strane.
S jedne strane developeri još ne znaju kako bi iskoristili teoretske mogućnosti DX10 hardvera jer su one i dalje strašno različite među različitim karticama, pa se opet vraćamo na problem iz DX-a 9, koji sada nije "koju mogućnost ima koja kartica", već je "koju mogućnost ima koja kartica, a da je može izvesti u realnom vremenu".
S druge strane, proizvođači hardvera su nominalno ubacili sav set mogućnosti koje zahtijeva DX10 specifikacija, ali tek sada predstoji njihova optimizacija da bi se one stvarno mogle i koristiti.
Očekujem da ćemo prave blagodati DX 10, ako stvarno postoje, vidjeti tek u generaciji Dx10 hardvera koja još nije ni izašla.

2 GB RAM 667MHZ
ASUS 7300 GT @ 475/920
Ma ja se slazem samo u jedno da je dx 10 promasaj samo zbog njegovog izostanka sa Xp-a...Sta se tice pada preformansi u dx 10 u odnosu na dx 9 je ocekivana jer tad sav posao pada na graficku karticu pa je ocekivano usporenje no vjerujem da ce se to ipravit sa novijim grafickim karticama koje ce se moci bolje nositi sa tim zadacama
DX 10 nije nikakav promašaj.Kada ste culi da je neka naprednija tehnologija promašaj? Pogotovo u IT sektoru.To je a i još uvjek je jedan veliki markentiški lopovuk.Samim pocetkom od puštanja u prodaju grafičkih kartica koje podrzavaju DX10 i samoga DX 10 i viste.U početku te grafičke kartice koje su podrzavale DX 10 kod nas cijena se rastezala od ~4000 pa do vrtoglavih ~6000 tisuca kuna.A igre su tek bile na vidiku....
A ljudi ko ljudi navali...Ekipa koja je kupila prvobitne kartice sada jedva vrti DX10 naslove na rezoluciji 1680-1050,High...da ni ne spominjem ukljucivanje svakakvih dodatnih điđa miđa AA,AF...shadows i sl. Promašaj su samo pojedine kartice koje imaju podršku za DX10 a ne sluze ama baš nicemu osim ako imate namjeru igrati DX 10 naslove na low i 800-600 rezoluciji da bi dobili neku normalnu brojku FPS za ugodno igranje bez trzanja i lagova...No dobro te kartice su prica za sebe.
Sada dolazimo do Viste koja tu grabi svoj dio kolaca i igra vaznu ulogu.Microsoft nebi bio Microsost da se nije sjetio eh ajmo sad napravit i novi software koji "podrzava" DX10 i reci ljudima da WinXP to ne mogu.Pa puste u prodaju novi operativni sustav a ljudi ko ljudi pohlepni moraju imati sve odmah pa opet kupuj Vistu.A Microfost grabi sve više i više $$$$$$ i čelni ljudi zadovoljno trljaju ruke.Tu je naravno i veliki dio kolača uzeo i GF koji to moze zahvaliti ATIJU koji je iz nekoga razloga odlucio malo duze spavati ili bolje receno prespavati.
Sada se moze kupit ajmo reci povoljno GF 8800GT kartica koja je dobar omjer ulozenog/dobivenog uzevši u obzir svakako i ATI HD3870 ako vas ne smeta buka na razini aviona xD.
Tako da DX10 nije nikakav promašaj samo je pitanje vremena kada cemo svi preci na DX10 i nedaj boze vistu(nadam se da ce biti alternativnih riješenja) kada ce to biti nuzno potrebno.
Evo ti usporedbe CRT-- >LCD..jedno jezgreni-->dvojezgreni i više jezgreni itd...poanta je nova naprednija tehnologija ce izgurati maknuti staru kad tad samo je to pitanje vremena i financija a mi krajnji korisni stalno kupuj novo :D
DirectX 10 nije toliko DirectX u nacinu na koji ga mnogi shvacaju! DX10 je API koji ide dublje, i dalje od cistog multipliciranja tehnologija vezanih samo za prikaz i da nam sve odma bude oku predstavljeno. Ovaj novi API ce pomoci zbliziti jednakosti instrukcija GPU-a i CPU-a, sto je stvarno bitno, a ne da mi se ulaziti u detalje, kasno je :D
Osim toga, sto se tice brzine izvodjenja DX10 sadrzaja... to je cisto iz marketinga. Superskalarna arhitektura, koja je pogodnija za cisti DX10 sadrzaj (jedino novi Radeoni HD imaju takav tip arhitekture), se izbjegava poradi DX9 sadrzaja, jer je skalarna arhitektura fleksibilnija - tj. pogodnija za sve tipove instrukcija, ali nije toliko ucinkovita u pravilno napisanom DX10 sadrzaju. A i malo kad se developeri uhodaju, ici ce to sve na bolje...
instalirao vistu i probao :
crysis
bioshock
hellgate london
crysis ko crysis, najbolja je scena na pocetku kad se dodje do obale u trenutku izlaska sunca. vrtio na najjacim postavkama posto imam dual core i 8800 i 2 gige rama i grafika je poput crtanog filma od prije par godinana prosto nevjerovatna kolicina detalja. trza dosta i nije igrivo, ne moze se nista naciljat. inace ako se smanje postavke onda je to directx 9 igrica pa vista ili ne nema razlike.
bioshock je fantastican. najbolja dx10 igrica koju sam do sada vidio ( a i igrao). totalna razlika sa volumetric fog i lightning i slicno, neusporedivo bolje od dx9 verzije. sa full detaljima jes jes a ne trza. a ja imam 20.1" monitor lcd pa picim na 1400x1050 =D i ide do jaja.
hellgate. smece. nevjerovatno kako pojede resurse za nista isprane teksture lightning bezveze sve kao konzola. sto je najgore igra tek sa dx10 izgleda prihvatljivo, dx9 izgleda loseeeeeee......
osobno mi je bitniji sadrzaj od eye candy izgleda, ali ispada da ponekad niti jedno niti drugo ne bude kako treba. recimo wow ima dosta zastarjelu grafiku pa opet izgleda super jer imaju to " prefarbavanje" koje stvara atmosferu a i dosta je detalja. fakat je sramota kad igrica izadje sa kao najnovijom tehnologijom a izgleda poput hellgatea, nit sadrzaj nit izgled nema.
dx10 ce tek ove godine postati mainstream a kad potisne dx9 niko nece nit pravit usporedbe, nece imat s cim.
mislim da je direct x ok, pogotovu nove igre jako dobro djeluju na njemu. morat cemo ga prihvatiti htjeli ili ne....
Mislim da je Vista promašaj. DX 10 je isključivo na Visti od koje zazirem. XP sa SP3 leti još i brže nego prije, a SP1 Vistu usporava. Ovakav trend mi nije baš optimističan. Ja neću tako skoro na Vistu, pa čak ni radi DX 10 igrica. Jedino kad eventualno izađe Empires: Total War...
Tu ću već dvaput promisliti ;D
Na ovo pitanje pravi odgovor mogu dati samo developeri koji koriste i koji znaju sto sve nudi DX9 i DX10, a ne ekipa koja sjedne za comp, instalira igru i sad se on nasao komentirati DX10 :)
Što onda znači PCI-E 2.0 X16 utor na matičnim pločama AM2+? Da li ATI Radeon serija 3000 grafički kartica može se priključiti na matičnu s PCI-E X16 utorom?
DX10 sucks big time, barem za sada. Devetka leti ko zmaj na svim grafičkama, a jos se može i prilagoditi da slika bude kao na desetki. Uz to graficka se nece pregrijavati kao sa desetkom i ne treba ti vista da se koristi. Iz mojih saznanja, sve igre puno lakse rade sa devetkom a razlika nije velika
DX 10 kao što sam rekao polako dolazi u "modu".
DX 9 će se koristiti još neko vrijeme,ali onda nastupa DX 10...
Ja mislim da treba dati vremena DX 10tki da uhvati korijena u Hrvatskoj. U nas nisu svi okorjeli gameri ili kompjuterski geekovi. Malo je takvih, a puno početnika, običnih kućnih i poslovnih korisnika.
DX 10,definitivno ima bolju i jasniju sliku od starijeg API-a.
Ne slažem se baš sa Legionarem , jer ovdje govorimo o globalnom korištenju DX 10,a ne u HR,u HR ljudi nisu svi geeekovi,ali oni koji jesu i ja sigurno moramo imat DX 10.
Dakle geekovi(ja) sigurno moraju "prijeći"na DX 10(dakle novi GPU,OS).