Dobio sam po prilično povoljnim okolnostima Asus Rog Strix Z390-H Gaming sa i5-9600KF u socketu i i9-9900K sa strane. Na i5 je Cooler Master ML240, pa sam izvadio taj CPU i zamijenio ga sa i9-9900K. Na mobo je bilo 16 GB DDR4 3600 G.skill, ali nisam mogao u QVL listi pronaći ovjerenu konfiguraciju za 4 takva RAM modula, pa sam ih dao dalje, a umetnuo 32 GB DDR4 Trident-Z na 3200. Napajanje je Gigabyte 850W: Najprije sam u BIOS-u probao klasični potez sa Load Optimized Defaults, snimio postavke i nakon ulaska u Win11 pokrenuo Handbrake da upakujem neki video clip - AIO je zazujao a temp je dostigla u par sekundi 90 stupnjeva sa 42!
Onda sam još nekoliko puta boravio u BIOS-u da podesim CPU na neki blag overclock, nešto do 4.6 GHz ali je svako pokretanje Handbrake, Cinebench 2024... dovodio CPU do blokiranja PC ili restarta! Najzad sam ušao u BIOS i ograničio PL1 na 120, PL2 na 145, i max temperaturu na 82, sve jezgre na 4.6 ... i zaista - CPU ne prelazi 82 ali i dalje brzinom munje stiže do te temperature, performanse su smanjene, pa nekako steknem utisak da ML240 nema šanse da ga zauzda kad se zahukta k'o lokomotiva, a o pravom overclocking na 5.0 ne smijem ni da pomislim. Da se razumijemo, nemam namjeru da iz ovog CPU čupam i zadnji atom takta, ali bih bio jako sretan da CPU u idle radi na minimumu, a kad zatreba snaga, da radi iznad onog stock od 3.6 GHz ali da se ne regrijava tako ludo jer sam taj CPU nabavio baš da bih radio 3D, rendering, ilustracije i slične stvari, a koje su vremenski intezivne, a ne kratke kao pakovanje sa Handbrake. Tražio sam po Netu neku listu kako je neko nešto podesio u tom smjeru ali ništa konkretno i potpuno, sve se vrti oko par parametara i tu staje priča.
S obzirom da je računalo bilo smješteno u stari Antec N500 (mislim) naručio sam Lian Li Lancool III i Lian Li Galahad Ga II Trinity Perfomance 360 kao hlađenje (stiže u ovo koji dan), sve potpomognuto novim napajanjem Corsair Rmx 1000x. Vjerujem osobno da je to dovoljno da hladi i9 i kad tuče 5GHz, ali ja nikako da riješim enigmu ni sa 4.6
Da li neko ima negdje postavke ili se nalaze negdje na Netu, a da ih ja nisam otkrio? Hvala.