bok, zanima me kak postavit da mi npr. gumbi za navigaciju kroz web stranicu uvijek bude fleksibilna s obzirom na dodavnaje sadrzaja na stranicu(dakle kad bih dodao neki novi sadrzaj on bi mi prekrio te navigacijske gumbe), te također kak podesit fleksibilnost stranice da se lijepo(tocno) prikazuje pri promjeni rezolucije. također me zanima implementacije javascripta za promjenu velicine fonta na stranici, te dodavnje gumba za printanje stranice. inace radim u frontapage. hvala
Podesavanje linkova(next -back) i fleksibilnost
- poruka: 7
- |
- čitano: 1.510
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
1. bok, zanima me kak postavit da mi npr. gumbi za navigaciju kroz web stranicu uvijek bude fleksibilna s obzirom na dodavnaje sadrzaja na stranicu(dakle kad bih dodao neki novi sadrzaj on bi mi prekrio te navigacijske gumbe),
2. te također kak podesit fleksibilnost stranice da se lijepo(tocno) prikazuje pri promjeni rezolucije.
3. također me zanima implementacije javascripta za promjenu velicine fonta na stranici,
4. te dodavnje gumba za printanje stranice. inace radim u frontapage. hvala
1. ne kuzim sto hoces reci
2. tu se koriste visestruki css-ovi... koje ovisno o rezoluciji ucitavas. Preporuka: odustani od toga. To je pain in the ass
3. takodjer javascript... takodjer: odustani od toga :)))))))
4. <a href="JavaScript:window.print();">Isprintaj me</a>
Salu nastranu, ove promjene fontova i stilova pomocu javascripta ti je stvarno pain in the but. Dovoljno je sto ces morat prilagodit sajt da izgleda isto na svim browserima, zamisli jos to za par rezolucija radit. Nemoj to radit. Takodjer sto se tice fontova. To bi se dalo lakse napravit da programiras (npr skinning u .Netu) a posto radis u frontpageu onda stvarno mislim da to nebi trebao radit.
@tnakir
nemoj tako ostro.. ;-)
uglavnom, ako to sve zelis onda se "okani" frontpage-a i uzmi neki CMS, jer svi CMS sustavi u svojim predlošcima imaju te stvari više manje riješene.
oko izmjene weba prema rezoluciji, odustani u potpunosti! to nema smisla raditi.
a sada koji CMS? hm.. joomla, drupal, ezPublish, wordpress,...
Pa nije ostro... cisto covjeku govorim s obzirom na nivo znanja (Frontpage) da se uhvati neceg lakseg...
Pa nije ostro... cisto covjeku govorim s obzirom na nivo znanja (Frontpage) da se uhvati neceg lakseg...
A ti govoris da je za izmjenu weba prema rezoluciji je potreban javascript? o.O Jeste vi ljudi culi za postotak u css-u? Npr.:
#okvir
{
width: 90%;
margin-left: 5%;
margin-right: 5%;
}
I jos nesto:
<a href="javascript: document.style.fontSize+=1;">Povecaj font</a>
<a href="javascript: document.style.fontSize-=1;">Smanji font</a>
Tako nesto bi trebalo raditi. Nisam isprobao.
Čovjek radi u FrontPage-u... Dakle, mogućnosti su dosta ograničene za bilo što pametno.
Moji prijedlozi:
1. Navigaciju riješi s frame-ovima (npr. 1 frame za navigaciju, 1 za sadržaj, 1 za nešto drugo itd.).
2. Za prilagođavanje sadržaja rezoluciji, koristi relativne širine u postocima, ne u pixelima.
3. Za promjenu veličine fontova (a u biti i za bilo što drugo što se stilova tiče) koristi CSS. Najelegantnije rješenje za ono što ti treba.
4. Za printanje... Huh, tu ćeš morati implementirati neki sustav / funkciju za parsanje stranica da ti izbaci višak HTML tagova i ostavi prikazano eventualno tekst i logo (ili što već). Input bi bio URL stranice koju korisnik želi isprintati, i onda taj link dodaješ na stranice za koje želiš imati gumb print.
Ali s obzirom da su ovo u biti dosta loša rješenja (ako imaš iole kompleksnije stranice), savjetujem ti da se prebaciš na neki CMS sustav (većina ih ovo sve nudi out-of-box) i ne razbijaš glavu i trošiš vrijeme bespotrebno.
A ti govoris da je za izmjenu weba prema rezoluciji je potreban javascript? o.O Jeste vi ljudi culi za postotak u css-u? Npr.:
Polomit ce se dok nastima sve da radi kako treba.
Čovjek radi u FrontPage-u... Dakle, mogućnosti su dosta ograničene za bilo što pametno.
Moji prijedlozi:
1. Navigaciju riješi s frame-ovima (npr. 1 frame za navigaciju, 1 za sadržaj, 1 za nešto drugo itd.).
2. Za prilagođavanje sadržaja rezoluciji, koristi relativne širine u postocima, ne u pixelima.
3. Za promjenu veličine fontova (a u biti i za bilo što drugo što se stilova tiče) koristi CSS. Najelegantnije rješenje za ono što ti treba.
4. Za printanje... Huh, tu ćeš morati implementirati neki sustav / funkciju za parsanje stranica da ti izbaci višak HTML tagova i ostavi prikazano eventualno tekst i logo (ili što već). Input bi bio URL stranice koju korisnik želi isprintati, i onda taj link dodaješ na stranice za koje želiš imati gumb print.
Ali s obzirom da su ovo u biti dosta loša rješenja (ako imaš iole kompleksnije stranice), savjetujem ti da se prebaciš na neki CMS sustav (većina ih ovo sve nudi out-of-box) i ne razbijaš glavu i trošiš vrijeme bespotrebno.
1. iframeovi fuj fuj bljak bljak to se ne koristi od 90tih :)
2. kao sto sam reko gore, to je za polomit se dok usteli sve da radi
3. ...
4. Takodjer postoje print CSSovi :) Dakle postoji screen i print css.