HTML tipovi

poruka: 16
|
čitano: 4.680
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
HTML tipovi

ne ide mi baš u glavu... ovo s tipovima html-a

ja obično koristim xhtml 1 transitional.... neke moje kolege ubaciju strict....

što mislite koji format najbolje koristiti i ima li razlike... za određenu namjenu određeni format??

možda odabrati klasičan html 4 stict ili transitional...  ili  xhtml strict ili transitional....

stvarno sam u nedoumici.. kako odrediti što odabrati?

najveći hrvatski portal za kulturu i umjetnost --- http://www.svijetkulture.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.4.2008 12:09 (hondo).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
HTML tipovi

Strict ako želiš da ti bude svaka linija po standardu. Ali se treba potruditi onda za to.

- Hrvatski linux portal - www.linuxzasve.com | Blog - ivanwp.wordpress.com

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: HTML tipovi

misliš po w3c???   a što ako ne prođe taj test.. ako izbaci error??

17 godina
neaktivan
HTML tipovi

Ma to je više stvar izbora, stranice će se ako su ispravno napisane (po standardu) jednako prikazivati bilo html ili xhtml: strict ili transitional.

Zato  koristiš  programe  za  provjeru  validnosti  koda,  ja  osobno  koristim  Dreamweaver  8,  a  tip  dokumenta  je HTML Transitional, jer je jednostavniji i sasvim dovoljan za moj osobni  web  site  i  još  neke  stranice  koje  održavam.

There is no place like 127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

da ja sam isto na osmici i nisam nikad primjetio razliku pa sam išao baš pitati dali postoji razlika.. očito ne.

usput... al su zbrljali Dreamweaver cs3... jesus.. izbacili su najbolji dio  Layout tablice... bljak.. ja se mučim već 2 dana dok upatikam raditi u onom standard okruženju

17 godina
protjeran
HTML tipovi

josh uvijek IE6 zauzimas preko 30% trzishta,negdje oko 36% i po tome je i dalje najzastupljeniji browser,a u njemu strict mode ne radi

najbolje je ne postaviti nikakav mode i pustiti browser da odluci, uglavnom, ako ne i uvijek, ce dobro odluciti (u novim verzijama browsera)

cinjenica je da ko koristi FireFox jako cesto ga updatea i voli imati zadnju verziju, bilo beta bilo zadnju stabilnu

mislim da je slicno i sa Operom kao i sa Safarijem

to su ionako osnovni enginei

zelim,hocu,mogu
al neam koga

0 0 hvala 0
17 godina
HTML tipovi

Tablice?? Tablice su ti "demode" Belji se danas, sve ti se radi preko CSS + Layeri (divovi).

Sto se tice DW-a nova verzija je vrhunska, iako ako se imalo vise kuzis u web development i notepad ce ti biti dostatan.

Najveca prednost (po meni) DW-a je zavrsavanje tagova i onaj panel sa strane za visestruke projekte. Osobno mi nista vise ne treba od HTML editora. Sta znaci da bi mi isto tako pasao i koji drugi i jednostavniji (jeftiniji) editor. Al sta ces, moramo imat sve novo i moderno :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Tablice su ti "demode" Belji se danas, sve ti se radi preko CSS + Layeri (divovi).

ma ne znači da je dobro sve što je in... s divovima mi je uvjek problem što mi se dosta rasipa sadržaj i nije uvjek na
mjestu onako kako ja želim.... tako da mi nekako više odgovara layout...

ne mogu reći da div nije standard ali sigurno nije alfa i omega svega.. kao što nije ni table za bacanje...

nekako mi se čini da je sama optimizacija, pogotovo u IE,  više na strani tablea....

no sve je to više stran marketinga i same preferencije programera... a manje se radi o stvarnim razlikama u konačnom proizvodu i njegovoj kvaliteti

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.5.2008 20:30 (hondo).
17 godina

Nije bas tako... Divovi jesu "problematicni" ako se sa njima nezna raditi. Dosta ljudi ima problema sa postizanjem istog prikaza u sva tri pretrazivaca (IE, FF i Opera), ali ako se radi "po zanatu" odnosno po standardu onda je u sva tri isti vrag.

Mana je sta se treba malo vise gnjaviti dok se ne nauci.

Prednost, html kod (znaci ne sadrzaj) zna biti manji do 70% nego kod tablica (znaci brze ucitavanje). Apsolutno pozicioniranje objekata (stranica se ne ucitava kako se prikazuje nego po redu gdje je sta pozicionirano u kodu) sta omogucava da npr najprije ucitas glavni sadrzaj stranice (npr clanak), zatim ucitas navigaciju i nakon toga teske flasheve i/ili videa kojima treba dosta vise za ucitavanje, a ne ostavljas korisnika da ceka na kompletno ucitavanje str.

Treca stvar jednostavnost pri dizajnu, lakse je napraviti layout preko divova (puno brze i jednostavnije pozicioniranje elemenata) cime se ustedjuje vrijeme pogotovo kod onih ljudi koji tipkaju kod manualno, a ne koriste npr "Insert -> table...).

Svakako da se u tabelama moze napraviti (skoro) sve sto i preko CSS + divova ali puno teze, nezgrapnije i sporije.

Tabela sluzi za ono sto joj i ime kaze... tabelarno prikazivanje podataka te nije ni bila zamisljena za pozicijoniranje elemenata na stranici...

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

akle nekoliko ospravaka glede zabluda koje postoje vezano za layout dizajn.

html layoutom krajnji rezultat mozes dobiti samo siromasniji kod .. nikako cisci

s tablicom kao layoutom mozes dobiti neusporedivo vise nego s bilo kojim drugim nacinom rada....

pogledajmo onda dizajn s divovima.. vecina ljudi kodira standardne 3 column layote sa float: left i right pa na kraju stave div sa clear:both.. float left i right su zapravo namijenjeni da bi stavio sliku ili nesto slicno unutar teksta i da tekst flowa oko slike.. po cemu je to abusanje floata i clear:botha bolje od "abusanja" tablica za istu stvar? da ne govorim o negativnim marginama, spacer divovima koji popunjavaju prostor ispod apsolutno pozicioniranih headera i slicno.. to je sve totalno abusanje.. eh da, na jednom siteu sam procitao da je nedostatak tablica to sto moras stavljati spacer gifove da ti drze sirinu.. nisam stavio spacer gif godinama nigdje u tablicu.. no vidim da s div layoutom su spacer divovi ili clear: both divovi normalna stvar..

da je jedan div prije drugoga u htmlu ne znaci da je on pozicioniran na stranici prije ovog drugog.. ne vidim prednosti ni u tome.. zapravo je to vrlo neuredno..mozda zato to nazivaju css dizajnom jer uopce ne znas kojim rasporedom ce se ispisati divovi dok ne pogledas css i ne zbrojis sve one negativne margine i floatove i statijaznam..

da bi uopce dobio ikakav standardni layout s divovima moras koristiti negativne margine, floatove, clear:both divove, relativnih ili apsolutnih pozicioniranja, spacer divove, hrpa glupih trikova koji su u dizajnu s tablicama necuveni..

mislim da je div layout samo jedna velika marketing prevara i zabluda koju su proširili nekolicina ljudi koji upravljaju W3C standardima a slijepi w3c čistunci

su odmah to uzeli kao svjetlost svijeta.

upotrebom tablica mozesh josh i dobiti na smanjenju velicine koda,ali samo pravilnom i pametnom upotrebom
sa DIVovima,ako zelish neshto iole smislenije dobit,to jednostavno ne mozes

ne kazem da div layout nema prednosti i kvalitetu.. ali nikako ne drzi vodu potpuno zanemarivanje table... jer table je u mnogim stvarima nezamjenjiv.

kada bi w3c našli stvarnu alternativu tablicama... onda bi se stvarno moglo razgovarati o ukidanju tablica... ovako....

stovise.. svojim box modelom je jos vise ugusio korisnost divova...

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.5.2008 21:41 (hondo).
17 godina
HTML tipovi

Moram priznati da se ne slazem sa tobom:

"html layoutom krajnji rezultat mozes dobiti samo siromasniji kod .. nikako cisci"

Tesko jer za tablicu ti treba tag table id="..." ili class="..", pa onda tr pa td da bi u nju ista upisao... + zatvarajuci tagovi, za div ti treba samo div id="..."

"s tablicom kao layoutom mozes dobiti neusporedivo vise nego s bilo kojim drugim nacinom rada...."

tesko jer se i sa jednim i sa drugim moze dobiti sta god zelis, samo po meni sa divovima to ide puno lakse i sa manje koda... (osim naravno tabelarnog prikaza podataka zbog cega TABLICA i postoji)

"pogledajmo onda dizajn s divovima.. vecina ljudi kodira standardne 3 column layote sa float: left i right pa na kraju stave div sa clear:both.. float left i right su zapravo namijenjeni da bi stavio sliku ili nesto slicno unutar teksta i da tekst flowa oko slike.. po cemu je to abusanje floata i clear:botha bolje od "abusanja" tablica za istu stvar? da ne govorim o negativnim marginama, spacer divovima koji popunjavaju prostor ispod apsolutno pozicioniranih headera i slicno.. to je sve totalno abusanje.. eh da, na jednom siteu sam procitao da je nedostatak tablica to sto moras stavljati spacer gifove da ti drze sirinu.. nisam stavio spacer gif godinama nigdje u tablicu.. no vidim da s div layoutom su spacer divovi ili clear: both divovi normalna stvar.."

Odakle ti to da je floatanje divova abusanje? Istina negativne margine jesu abuse, ali ih se NE MORA koristiti... Isto tako spacer divovi... cemu spacer divovi kad mozes stavit margin-bottom:20px; npr. Nema tu nikakvih spacer divova, naravno ako znas sto radis... Spacer gifovi... to koriste pocetnici koji ne poznaju kod... I kod tabela i kod divova...

"da je jedan div prije drugoga u htmlu ne znaci da je on pozicioniran na stranici prije ovog drugog.. ne vidim prednosti ni u tome.. zapravo je to vrlo neuredno..mozda zato to nazivaju css dizajnom jer uopce ne znas kojim rasporedom ce se ispisati divovi dok ne pogledas css i ne zbrojis sve one negativne margine i floatove i statijaznam.."

Znaci da je pozicioniran na stranici prije drugoga... Ako mi je u kodu npr. div2 prije div1 onda ce browser prvo cupati podatke za div2 (sto se stavi npr tekst stranice) a nakon sto je njega prikazao povuce div1 koji moze biti neki tezi flash ili slika ili nesto. Prednost, dok se ucita flash covjek vec ima tekst koji mu je u biti i interesantan!!! Opet ti o negativnim marginama, NISU NUZNE AKO ZNAS STO RADIS...

"da bi uopce dobio ikakav standardni layout s divovima moras koristiti negativne margine, floatove, clear:both divove, relativnih ili apsolutnih pozicioniranja, spacer divove, hrpa glupih trikova koji su u dizajnu s tablicama necuveni.."

Neistina... nikakvi trikovi tu nisu potrebni, nikakve NEGATIVNE MARGINE koje ti toliko cupas... meni niti jedan sajt nema negativne margine! Ako radis po zanatu brze i lakse ide nego sa tabelama.

"mislim da je div layout samo jedna velika marketing prevara i zabluda koju su proširili nekolicina ljudi koji upravljaju W3C standardima a slijepi w3c čistunci

su odmah to uzeli kao svjetlost svijeta."

Dobro si rekao... W3C STANDARD!

Ma cuj, istina, sta mozes napraviti sa divovima mozes i sa tablicama... SVE. Ali jednom kad probas radit sa divovima iznenadit ces se kako to sve skupa brze, jednostavnije, preglednije i cisce ide...

Pokusaj, ako ti treba pomoc imas moj mail... vjeruj mi da ces se predomislit...

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa evo moram priznati da si me sad zaintrigirao.... ako ničim onda ovom rečenicom:

Ma cuj, istina, sta mozes napraviti sa divovima mozes i sa tablicama... SVE. Ali jednom kad probas radit sa divovima iznenadit ces se kako to sve skupa brze, jednostavnije, preglednije i cisce ide...

iako moram priznati da sam malo skeptičan no... bio bi budala kad bi radio webove a ne bi prihvaćao nove standarde.

a... očito sam ja onda u zabludi kako se radi s divovima.....

eto.. ko prizna pola mu se prašta Nevinašce

daj mi reci imaš neki dobar tutorial za učenje???  neku literaturu, nešto da se može napraviti kvalitetan temelj
(što se tiče znanja)  i ali ono stvarno od samog starta...???

17 godina
HTML tipovi

Ja sam u biti programer, dizajn sam (nekakve osnove) ucio od kolege dizajnera iz bivse firme, ostalo sam sam naucio, gledao source postojecih stranica i tako...

Proguglaj malo, imas milijarde tutorijala (probaj na torrent nac neku knjigu u pdfu o tome). U pocetku ce te neke stvari malo bunit, ali vjeruj mi, kad pocmes radit s divovima ostat ces na njima.

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

strict ne podržava neke narebe pa ti na w3c javi error ako ih koristiš...u principu nebitno...ja koristim strict dok nešto radim...recimo transitional podržava neke tagove koje strict ne podržava..strict u principu koristi samo CSS kao obrazac za definiranje stila...

i slažem se - DIV-ovi su zakon...:-)

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2008 22:26 (soldier).
16 godina
neaktivan
HTML tipovi

odnedavno se meže navesti samo

<!DOCTYPE html>

</html>

ne treba se sve navoditi, HTML5 je zakon!!!

k1.c0
Moj PC  
5 0 hvala 4
17 godina
k1c0 kaže...

odnedavno se meže navesti samo

<!DOCTYPE html>

</html>

ne treba se sve navoditi, HTML5 je zakon!!!

Nisam znao za ovo.

Herbalife
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice