(sry, post je dugačak, ali ako netko ima volje za pomoći, biti će mu jasnija problematika bez suvišnih pitanja)
Rijetko kad tražim pomoć od vas forumaša, jer si ili sam sredim ili proguglam, ali ovaj problem me već tolko izluđuje da mi fali samo mrvicu da bacim komp kroz prozor...
Znači, konfa je iz potpisa, trenutno vrtim WinXP SP3, grafički driveri i ostalo (DirectX, windows updates, audio driveri, ...) sve je up-to-date.
Problem se javlja samo kad gledam film, neovisno o playeru, neovisno o kodiranju (avi/mpg/wmv), čak se dešava i u gom playeru koji ima svoje codece.
Znači kad se igram, i kolko god da je igra grafički/procesorski/memorijski zahtjevna, kad surfam, slušam winamp, bilo šta drugo, problem se nikad ne pojavljuje.
Problem se manifestira na način da se slika smrzne, zadnje 2-3 sekunde zvuka se ponavljaju, miš je smrznut, tipke ne reagiraju, download/upload s neta isto stane.
Total fubar. Ne preostaje ništa drugo nego power/reset gumbić i krenuti sve ispočetka. A imam uvijek dosta toga pokrenutog, pa na svemu tome potrošim i 20 minuta.
Maknuo sam sve video playere (osim Windows Media Player) i sve codec packove i ostale codece (osim onih koji dolaze sa windowsima) i instalirao samo najnoviji gom player koji koristi svoje interne codece.
Također sam s dva programa skenirao i registry i popravio nekoliko grešaka vezanih uz codece (konflikti i nepostojeći dll i ax fileovi).
Komp je bio overklokan (cpu/grafa/ram), ali sve sam spustio na default, čak i underclockao, ali problem je još uvijek prisutan. Do sad je overclock bio rock-stable, ako je uopće do njega.
Cpu/grafu/ram sam testirao sa stress-test programima i sve je u najboljem redu. Bez grešaka/rušenja, a temperature komponenti i kućišta su ok.
Išao sam i tolko daleko da sam sa jednim programom (ne sjećam mu se sad imena) saznao koji DirectShow filter se koristi (quartz.dll) i koji codeci se koriste za film koji se smrznuo, te iste kopirao iz čiste instalacije windowsa.
Opet sve isto. Nedavno sam instalirao i program koji mi vrti video wallpaper umjesto statične desktop slike, i sad je problem još učestaliji. U njemu se koriste samo wmv9 i wmv11 video klipovi.
Također simultano kopiram ovaj text u notepad i snimam povremeno, jer nikad ne znaš, može se i sad smrznut :)
Ako isključim video wallpaper i ne gledam filmove, mogu se gejmat dan i noć i raditi sve ostalo (surfanje/muzika/video editiranje/višesatno kompresiranje/...), i nikad se komp neće smrznuti.
Ali video wallpaper je tolko dobar (a i bez filmova ne mogu), pa oboje koristim/gledam, i samo je pitanje vremena kad će se desiti. Nekad nakon pola sata, nekad nakon 2 dana.
Sad sam složio virtualku samo za gledanje filmova, pa ću vidjeti da li će se i tamo problem pojavljivati. Zasad nije, ali i na "živom" kompu mogu pogledat i 3-4 filma, a da se problem ne pojavi.
Zanimljivo je da kasnije (nakon restarta) mogu film koji se smrznuo otvoriti i 100 puta zaredom i postaviti na dio gdje se zadnji put smrznuo i premotavati naprijed-nazad do besvjesti, i sve će biti u redu.
Pa vi sad recite tko je tu lud? Sve što mi je palo na pamet sam probao, osim formatiranja windowsa i generalke cijelog kompa (sve izvadit van, dobro propuhat, i vratiti unutra, uz 2 očenaša i 3 zdravo Marije).
Problem mi je više softverske prirode, pa je zato u ovom podforumu, ali ne isključujem da je nešto i sa hardverom, iako mi ni približno ne pada na pamet što bi to bilo (hard, mbo?)
Idem sad pogledat film. Ako se ne javljam, onda sam vjerojatno opet smrznut.
Hvala svima...