Komp mi se počeo još prije mjesec dana resetirat nakon pokretanja više operacija na računalu, ali to je bilo jednom u 2-3 tjedna pa me nije tak brinulo, te sam se odlučio očistit CPU od prašine, jer sam pretpostavio da se skupilo prašine na ventilator hladnjaka.
Pošto mi je originalni intelov ventilator počeo rikavat, uzeo sam drugi, neki malo slabiji ali bilo mi je rečeno da će u potpunosti zamijenit intelovog.
No to nije poboljšalo situaciju, te sam stoga snimio novi OS, windows 7 na kojem se sve nastavilo.
Situacija je sljedeća: pokrenem više operacija na kompu ( mozillu, thunderbir, winamp...) komp radi pol sata normalno, nakon tih pol sata se malo- malo sruši neki program, ili explorer sam od sebe, te 10 minuta nakon toga obično slijede BSOD i reset računala.
Kad se računalo opet upali, uz pokretanje istih programa radi 10 - 20 minuta te se ponovo upali BSOD i reset i tako u nedogled.
Prvo sam pomislio da se pregrijava CPU ( resetira mi se obično na 60-65 stupnjeva koliko sam pratio ) iako to nije pretjererana temp za njega.
Onda sam provjerio u BIOSU sve postavke, no bez ikakvog utjecaja.
Skenirao sam cijeli komp s Avirom da nije virus uzrok svega, ali nije pronasao ništa... neznam više šta ta pokušam, osim da odem i kupim novu matičnu, proc i rame.
Konfiguracija je: Intel Pentium 4, 3.0 Ghz
1gb rama
matična: ASUS P5AD2 - deluxe
graf: nVidia gForce 8800 GT
uspio sam uslikat BSOD, te se nadam nekom savjetu od vas :)
Prvo testiraj memoriju Memtestom, a nakon toga hard disk.
Ako to prođe, testiraj procesor i memoriju u Windowsima koristeći Prime 95 (blend test).
Onda javi kako je prošlo.
Malo sam googlao, jer IRQL je obično hardware problem, pa sam našao ovo:
Had this a few days ago when testing some memory at a CAS latency of 2.0, altering this to 2.5 seems to have resolved the problem.
It can appear as the result of defective, incompatible hardware, software, drivers or memory, or even from a CPU that is overheating.
It could also be due to your paging file being corrupted. Try this in order to attempt to resolve this:
1) Right click 'My Computer', click Properties
2) Click on 'advanced' tab
3) 'Settings' button
4) Click on the the 'advanced' tab
5) Click the 'change' button under 'virtual memory' section
6) Click on "no paging file" and click 'set' and 'yes'
7) 'Ok' out of it
8) Reboot
9) Follow steps 1 - 5 again
10) Click 'system managed size', click the 'set' button and 'yes'
11) 'Ok' out of it
12) Reboot
This erases and rewrites a new page file.
Probaj, besplatno je
Malo sam googlao, jer IRQL je obično hardware problem, pa sam našao ovo:
Had this a few days ago when testing some memory at a CAS latency of 2.0, altering this to 2.5 seems to have resolved the problem.
It can appear as the result of defective, incompatible hardware, software, drivers or memory, or even from a CPU that is overheating.
It could also be due to your paging file being corrupted. Try this in order to attempt to resolve this:
1) Right click 'My Computer', click Properties
2) Click on 'advanced' tab
3) 'Settings' button
4) Click on the the 'advanced' tab
5) Click the 'change' button under 'virtual memory' section
6) Click on "no paging file" and click 'set' and 'yes'
7) 'Ok' out of it
8) Reboot
9) Follow steps 1 - 5 again
10) Click 'system managed size', click the 'set' button and 'yes'
11) 'Ok' out of it
12) Reboot
This erases and rewrites a new page file.
Probaj, besplatno je
hvala ti ;)
probao sam, ali nažalost nije bilo promjene.
sad sam ugasio sve vizualne efekte u win7 te se više ne resetira kao prije, ali jos uvijek nije stabilno kao prije :/
hvala ti ;)
probao sam, ali nažalost nije bilo promjene.
sad sam ugasio sve vizualne efekte u win7 te se više ne resetira kao prije, ali jos uvijek nije stabilno kao prije :/
Jesam li dobro skuzio - jesi li prije imao neke druge Windowse, a sad si instalirao 7-icu (na cisti disk? ne upgrade?)? Ako je tako, onda si prakticki iskljucio mogucnost softverskog problema pa bi se trebao orijentirati na hardver - ili previsoka temperatura ili ti je neka komponenta otisla (maticna ploca? memorija?). Jesi testirao memoriju kako ti je Vince Masuka sugerirao - pomocu Memtesta? Ne ocekuj da ti mi pomazemo ako se ti ne mislis aktivirati. Mi nemamo sto vise nagadjati prije nego ti Memtestom testiras memoriju!
ja imam sličan problem!
svaki put kad upalim računalo, ono radi normalno nekih 15-tak minuta i onda BSOD crash dump i restart!
al onda još čudnije da nakon toga komp radi sasvim normalno bez ikakvih problema!
to je tak redovito svaki dan, upalim komp, nakon 15-20 minuta BSOD crash dump, i nakon toga radi OK!
inače komp je star 4 dana, fino sam instalirao Vistu, a na nju onda Windows 7!
ako imate kakav prijedlog da napravim, bio bih vam mnogo zahvalan!
ja imam sličan problem!
svaki put kad upalim računalo, ono radi normalno nekih 15-tak minuta i onda BSOD crash dump i restart!
al onda još čudnije da nakon toga komp radi sasvim normalno bez ikakvih problema!
to je tak redovito svaki dan, upalim komp, nakon 15-20 minuta BSOD crash dump, i nakon toga radi OK!
inače komp je star 4 dana, fino sam instalirao Vistu, a na nju onda Windows 7!
Radio ti je isti problem i s Vistom? Kupio si cijeli kompjuter ili si kupovao komponente pa si si ga sam sastavljao? Ako si kupio sastavljeni kompjuter, odnesi ga na servis. Ako nisi, onda ces se sam morati pomuciti s dijagnozom problema. Vjerojatno te maticna ploca zeza - ako je tako, za to nema lijeka - reklamiraj je.
E, da - takodjer bi mogao testirati memoriju Memtestom - tek toliko da se uvjeris da memorija radi ispravno. I HD Tuneom provjeri disk.
I ja također imam sličnih problema, pa da ne otvaram novu temu... Ja sumnjam na hdd ili matičnu. Meni je od samog početka, odnosno od kada sam kupio komp, tj. već godinu dana, nešto stalno smetalo. Neće se bootati, pa naposljetku i BSOD, itd. Ali mi je već dojadilo pa sam skinuo hd tune, pa evo slika. Da čujem savjete, molit ću vas lijepo.
I ja također imam sličnih problema, pa da ne otvaram novu temu... Ja sumnjam na hdd ili matičnu. Meni je od samog početka, odnosno od kada sam kupio komp, tj. već godinu dana, nešto stalno smetalo. Neće se bootati, pa naposljetku i BSOD, itd. Ali mi je već dojadilo pa sam skinuo hd tune, pa evo slika. Da čujem savjete, molit ću vas lijepo.
Pazi sto pise za parametar Raw read error rate:
This attribute value depends of read errors, disk surface condition and indicates the rate of hardware read errors that occurred when reading data from a disk surface. Lower values indicate that there is a problem with either disk surface or read/write heads.
Drugim rijecima - disk ti je spreman za reklamaciju. Jos ga provjeri preko Error Scana u HD Tuneu - ako tu imas crvene kvadratice, to je samo jos jedna potvrda da ti je disk u komi.
Ja sam imao problema sa BSOD već par dana.
Zanima me koliko puta treba testirati memoriju sa memtestom (koliko prolaza).
Prvi prolaz ne prikazuje niti jedan errorr. Jeli treba više puta?
Testirao sam i sa HD Tune Pro i nema bad sectora, ali imam warning (Ultra DMA CRC Error Count).
Dobio sam objašnjenje da je do sata kabla, pa sam promjenio slot.
Čitav dan radi uredno, i trenutno mi je glavni sumnjivac taj Sata kabal.
Ako netko ima slična iskustva, dali bi moglo biti do još čega?
Ako netko ima vremena zamoli bih da obrati pozornost na ovu TEMU.
Ja sam imao problema sa BSOD već par dana.
Zanima me koliko puta treba testirati memoriju sa memtestom (koliko prolaza).
Prvi prolaz ne prikazuje niti jedan errorr. Jeli treba više puta?
Ostavi ga da se vrti dva-tri sata.
Dobio sam objašnjenje da je do sata kabla, pa sam promjenio slot.
Čitav dan radi uredno, i trenutno mi je glavni sumnjivac taj Sata kabal.
A, ono, sto da ti covjek kaze... Zamijeni kabel - dobio si mozda s maticnom plocom jos jedan ili ga kupi - jeftini su. Kad se uvjeris da nije kabel u pitanju (i konektor na maticnoj ploci), onda su u pitanju kontroleri - ili onaj interni u disku, ili onaj na maticnoj ploci. Naravno, ovome na maticnoj ploci probleme moze raditi i softver, driveri.
Ma ja sam Vistu instalirao tek tolko da imam podlogu za stavit Win7, znači odmah po instaliranju Viste je išo Win7, tak da na to pitanje nemogu odg. jer neznam...
Da, kupio sam gotovu konfiguraciju, a reklamirat ću samo ako fakat nebude drugog rješenja! jer sam prethodan komp reklamirao pa mi ga nisu složili u zadanom roku, te nakon dugog (2mj. bez kompa) navlačenja i svađanja po određenoj poslovnici ipak nekako uspio dobit novu konfiguraciju... tak da mi je reklamacija posljednja opcija!
a čudno mi je zašto nakon tog crash dumpa komp radi normalno, to mi fakat nije jasno!!!
još jedno pitanje samo: primjetio sam kod slušanja glazbe da mi zvuk kao da prekida na momente, ili negdje ko da se gubi kontakt, to se može čuti čim malo jače pojačam zvuk, inače ne...
možda i to upućuje na nešto??
probat ću Memtestom, pa ću javit rezultate!
1. Memte0st -> prvo to. Ako puca, a imaš više modula, svaki posebno, vidi koji ne valja. Ako ne znaš kako pokrenuti memtest,
Ubuntu Linux ima na sebi memtest na live izborniku, pa ti je to najlakši način, skinuti i snimiti Ubuntu.
2. HDTune -> istestiraj disk.
3. Otvori PC i provjeri dali je prljav (prašina etc). Očisti ga kompresorom ili usisavačem, te četkicom za zube očisti slotove (DIMM i PCI/E/AGP).
4. Otkači sve podatkovne i energetske kablove, te ih ponovno spoji, moguće da su s vremenom olabavili (osobito SATA kablovi).
5. Prime95/Orthos, istestiraj CPU. Ako ne prolazi, to je to.
6. RTHRDL ili Furmark za GPU. Istestiraj.
7. Drugi driveri (ako imaš ATi kartice, često se dešava da driveri zezaju. meni BSOD-a sa 9.12 i 9.11 driverima za W7 x64).
Probaj 9.10 ili starije.
8. Ako nije hardwareski ni do drivera, napravi reinstal OS-a, pa vidi dali se šta promijenilo.
9. Makni periferiju i ostale vanjske komponente (zamijeni, posudi od nekog drugog). Ima sao slučaj da Bluetooth stick uzrokuje BSOD,
te čitač kartica (rijetko, ali dešava se).
10. Odi u najbliži servis i zamoli ih da ti istestiraju napajanje (traje 5 min, ako imaju nap. tester), da vidiš dali ti napajanje daje stabilne napone.
11. Update BIOS-a na ploči ne šteti. Dapače.
Ako među ovih 11 crtica ne nađeš geršku, onda ćemo viditi šta dalje učiniti.
Evo... što da radim, da nosim na reklamaciju ili...
Ili? Ili kupi novi disk. Nosi, naravno.
Da, kupio sam gotovu konfiguraciju, a reklamirat ću samo ako fakat nebude drugog rješenja! jer sam prethodan komp reklamirao pa mi ga nisu složili u zadanom roku, te nakon dugog (2mj. bez kompa) navlačenja i svađanja po određenoj poslovnici ipak nekako uspio dobit novu konfiguraciju... tak da mi je reklamacija posljednja opcija!
Nadam se da nisi kupio i ovo racunalo u istoj poslovnici. Kazes da ti je reklamacija posljednja opcija - bila bi ti posljednja opcija da si dobio ispravno racunalo - u ovom slucaju ti je jedna od prvih opcija.

A sto ti pise na plavom ekranu smrti? Ako ti se automatski restarta, onemoguci automatski restart.
još jedno pitanje samo: primjetio sam kod slušanja glazbe da mi zvuk kao da prekida na momente, ili negdje ko da se gubi kontakt, to se može čuti čim malo jače pojačam zvuk, inače ne...
Mozda ti problem radi zvucna kartica ili driver za zvucnu karticu? Istestiraj si racunalo s memtestom i HD Tuneom, ako je to OK, mislim da bi bilo najbolje da formatiras disk i instaliras Windowse ponovno - probaj ovaj put radije instalirati Windowse XP ili Vistu, da iskljucis mogucnost da mozda neki driver ili nesto drugo iz 7-ice radi probleme.
Nadam se da nisi kupio i ovo racunalo u istoj poslovnici. Kazes da ti je reklamacija posljednja opcija - bila bi ti posljednja opcija da si dobio ispravno racunalo - u ovom slucaju ti je jedna od prvih opcija.
nažalost da... u istoj poslovnici doplatio još 100 kn i uzeo novu konfu! o Konikomu je riječ...
probat ću s Vistom par dana pa ak ne bude stvarala probleme, pokušat ću i čistu instalaciju Win 7! (ovo sad imam Upgrade)
HDD testiran i nije prikazana nikakva greška, znači ispravan je!
još sam pokušao s jednim programčekom, DriverFinder, rezultat je ispao: 83 drivers up to date, 1 out of date, taj jedan je Realtek High Definition Audio, imam inst. verziju 11/12/08, a najnovija je 12/25/09
a ovo sam uspio uslikat kad mi se opet pojavio BSOD, pa ak se nešt da zaključit iz te slike...
Nista se ne da zakljuciti iz slike, to je genericka poruka koja nista pametno ne govori. Instaliraj zadnju verziju Realtekovog drivera, ako se i dalje to dogadja, formatiraj disk i instaliraj Vistu ili XP na prazni disk.
Nista se ne da zakljuciti iz slike, to je genericka poruka koja nista pametno ne govori. Instaliraj zadnju verziju Realtekovog drivera, ako se i dalje to dogadja, formatiraj disk i instaliraj Vistu ili XP na prazni disk.
a iz ovoga???
Ne. Eventualno bi moglo znaciti da postoji mogucnost da imas maliciozni softver, ali generalno gledano ne znaci nista previse.
Formatiraj disk, instaliraj Windowse na cisti disk, nemoj se spajati na Internet (da ne pokupis viruse tijekom testiranja) i vidi pojavljuje li ti se plavi ekran smrti i dalje.
evo instaliran noviji Realtek i sad više nema onih malih šumova tijekom slušanja glazbe!
sad idem još isprobat dal će se pojaviti BSOD nakon ponovnog paljenja kompa!
a sutra ću obaviti format C...
Imate i ovdje temu o BSOD-u (http://www.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/bsod-sto-zasto-kako/21360.aspx). Probajte si analizirat crash dump, možda si pomognete (ako je problem softverske naravi).
Ak treba analizirat dump, mogu pomoć (kad stignem)...
meni se isto ovo događalo nekoliko dana, da bi uskoro otislo korak dalje. naime, kad bi resetirao komp, na ekranu ispise ono kako da pokrene windowse( safe mode, with prop..., last known config itd...) i na bilo koje kliknem izbaci poruku da je system/ntsc file ostecen i da stisnem "r" za repair, kad stisnem r kaze da ubacim boot cd iako je vec u cd romu i tako stalno.
windows xp je, probao sam 5 cd-a i stalno isto
Kao sto savjetujemo svima koji su se javili na ovu temu - testiraj memoriju i tvrdi disk! Ja sam imao jednu situaciju gdje su se na jednom laptopu odjednom poceli javljati problemi, pokusao sam reinstalirati Windowse, zablokiralo prilikom instalacije (CRC error ili sto je vec bilo), pokusao provjeriti disk s chkdskom i provjera je uvijek negdje zapela - dakle, bilo bi logicno zakljuciti da disk nije bio ispravan. I onda za svaki slucaj testirao memoriju - i vid vraga, memorija se pokazala neispravnom - nakon zamjene pokvarenog memorijskog modula sve je radilo savrseno.
evo ja jučer napravio Format C i instalirao Win7 64-bit i opet isto sranje!!!
probat ću danas još s Vistom i XP-om, prije toga ću napravit memtest, a HDD je ok, provjerio sam HD Tune-om...
a kako da testiram kad opce ne dize windowse?
Imao sam isti problem čak mislim da su bili isti brojevi greški. Problem je SATA konektor tj. slab kontakt. Stvar je u tome što pri prenosu manje količine podataka sve fino radi ali kada krene veća količina podataka ne može da ih prenese i sruši se sistem. Ako ti prije crasha sistema duže svijetli lampica od diska sigurno je to u pitanju. Pokušaj ponovo priključiti SATA kabal na disk ili nađi drugi kabal. Najbolje ti je da nađeš ovakve kablove koji imaju konektor postavljen pod 90 stepeni.Oni su dosta stabilniji i neće lako izgubiti kontakt.
a kako da testiram kad opce ne dize windowse?
Memoriju mozes testirati - Memtest86+ se snimi na CD i podigne se kompjuter s tog CD-a.
Imao sam isti problem čak mislim da su bili isti brojevi greški. Problem je SATA konektor tj. slab kontakt. Stvar je u tome što pri prenosu manje količine podataka sve fino radi ali kada krene veća količina podataka ne može da ih prenese i sruši se sistem. Ako ti prije crasha sistema duže svijetli lampica od diska sigurno je to u pitanju. Pokušaj ponovo priključiti SATA kabal na disk ili nađi drugi kabal. Najbolje ti je da nađeš ovakve kablove koji imaju konektor postavljen pod 90 stepeni.Oni su dosta stabilniji i neće lako izgubiti kontakt.
Da, otkrio sam to i već par dana kompjuter normalno radi bez BSOD.
Nisam zamjenio za novi sata kabal nego sam samo zamjenio slotove i konektore i radi normalno.
testirao 3 puta memtestom i memorija je OK...
ma ne vjerujem da je slab kontakt, kompu danas ide 6.dan starosti... a i nesmijem ga otvarat radi garancije... a i BSOD mi se dogodi samo 15-ak minuta nakon paljenja kompa, nakon toga cijeli dan radi ko strela!!!
jel bi možda mogla biti kakva caka u BIOS-u??? probao sam isključit "SHADOW" al ništa...
Može li mi neko pomoći?Imam problem sa Blue Screen of Death kada igram Call of Duty:Modern Warfare 2 često mi se pojavljuje i kaže da je u pitanju fajl ati2dvag.dll.