Da li bi mi neko mogao reci rjesenje ili savjet u vezi mog problema. Naime, pre nekoliko dana sam otvorio kuciste i cistio ga od prasine. Ciscenjem sam namjerno izvadio lear cmos Jumper, i nakon nekog vremena ga vratio. Onda sam upalio kuciste i svi kuleri su poceli da vrte ogromnom brzinom proizvodivsi glasno zujanje. Nekada mi se to desavalo kad sam mjenjao RAM memoriju, ali kada zamjenim mjesta bude u redu. Nakon ovog problema vadio sam i bateriju. Monitor nista ne pokazuje. Maticna ploca je IBM Thinkcentre Rev 2.7. Unapred Hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
- Probaj i sada izvadit RAM memoriju, usisavačem prođi po slotovima, da pokupiš prašinu.
- Izvadi i grafu van, usiši i utor za grafičku.
- Pazi da si clear CMOS jumper vratio na isto mjesto gdje je bio.
- Provjeri da nije neki kabel ispao ili se olabavio.
- Vrati sve natrag i probaj upalit.
Uradio sam to, ali isto se desava, pri paljenju kuleri preterano rade i nema slike na monitoru.
Ištekaj računar iz struje pa izvadi bateriju iz matične ploče na 10 sekundi. Ponovo prespoji jumper i pazi da ga vratiš na predviđeno mjesto. Vrati bateriju u ležište, uključi računar i javi rezultat....
Uradio sam sve kako si mi rekao, ali opet isti problem. Da li je problem ako sam jednom upalio racunar dok je jumper bio na clear cmos? Jer mislim ali nisam siguran da sam ga jednom tako upalio.
Ako si resetirao CMOS to ti je uzrok problema, nađi u BIOS-u postavke koje imaju veze sa brzinom ventilatora. Nije ti se u biti ništa "pokvarilo" samo si resetirao postavke, pa sada uživaš na defaultnim tvorničkim postavkama...
Jel ti citas sta sam ja napisao? Ne mogu uopste da udjem u bios, Maticna radi, ali nema slike i kuleri ovako ne treba da rade po default-u.
Pa vjerojatno si sje*o bios ako si palio komp u clear cmos položaju.
Koristis integriranu graficku? Ako ne probaj spojit monitor na nju..
Ima li mu kakve pomoci onda, ako sam s*ebo bios? Pokusao sam sa integrisanom grafickom ali i dalje isto.
Ima, trebaš promijeniti bios čip na matičnoj, ima ih za naručiti na ebayu.
Dobro, hvala na pomoci :)
Dobro, hvala na pomoci :)
- Ne odustaj još.
- Preostaje ti isprobavanje komponentu po komponentu.
- Odeš do franda i posudiš napajanje, grafu i RAM za početak (kasnije matičnu, ako ne možeš posudit matičnu za svoj socket, posudi i procesor), mijenjaš dio po dio i isprobavaš, kad proradi, znaš šta ne valja.
- Ovako na prvu, moje mišljenje je da je matična "kaput", ali ne mora biti.
EDIT: Još nešto, to sam te zaboravio pitati u prvom postu, di li se čuje onaj jedan beep koji proizvede matična kod paljenja računala?
Maticna radi, ali nema slike i kuleri ovako ne treba da rade po default-u.
Jesi apsolutno siguran kakve su tvorničke postavke za coolere? Failsafe default coolere vrti maksimalnom brzinom, zato se i zove failsafe. Jel ti se boota OS?
Vazi, sad cu bas provjeriti komponente pa javljam rezultate :) Ne cuje se beep, samo zujanje kulera.
Ma ne, Uopste nemam pristup biosu niti bilo kakvim opcijama.
Ma ne, Uopste nemam pristup biosu niti bilo kakvim opcijama.
Vrijeme je da izvučeš manual od matične ploče i provjeriš kakav je postupak za resetiranje CMOS-a. Ako potupak uključuje paljenje računala sa postavljenim jumperom u clear poziciji onda je matična možda i ispravna i problem je u nekoj drugoj komponenti (cpu?).
Sad vise ni ja nisam siguran da li je sve ispravno, jer poslednji put je sve bilo ispravno dok ja nisam napravio ovu glupost, sad tstiram komponente pa javljam rezultate. Svi dijelovi su bili mjenjani osim napajanja, ali je sve radilo.
Imaš li originalan CD/DVD matične ploče? Ako imaš stavi ga u drive i resetiraj računar. Trebao bi da pokrene postupak flešanja BIOS-a na tvorničku verziju.
Ovih dana sam trazio dijelove za racunar, izmijenjao sam ih ali nije dalo rezultat. Primjetio sam da na maticnoj ploci pored socket-a za procesor postoje dva, rekao bih neispravna kondezatora. Da li bi bilo svrhe da ih zamijenim?