Mijenjao sam SATA kablove na diskovima (u računalu imam 5 diskova - jedan spojen s IDE kablom, 4 spojenih sa SATA te jedan SSD.)
Znači, zamijenio sam kablove i opet spojio na matičnu, ali drugačijim redoslijedom (odnosno, nisam zapamtio raspored kako su bili prvotno spojeni).
Nakon ponovnog paljenja kompa, naravno, 'NTDLR is missing' - pogledao sam malo po forumu, pa skužio da to ima veze s bootanjem, odnosno, kriv je raspored diskova - pogrešan boot-order.
Pa sam zamijenio mjesta kablovima, i opet neuspješan boot - 'Bootmanager is missing'.
(Inače, u DOS-u i u BIOSU, svi su diskovi bili prepoznati i na broju.)
Sad sam spojio samo disk na kojem je OS, i, naravno, ušao sam u Windowse.
Samo da napomenem da mi tri diska mi nemaju one jumpere, dok jedan (ovaj na kojem je OS) ima jumper, a za jedan nisam siguran. Pretpostavljam da i na to moram paziti kod spajanja na matičnu?
Sad je raspored ovaj: disk s OS je na SATA 2_1, pržilica na SATA 2_3, jedan je na IDE - a ostali diskovi su otpojeni, tj. SATA 2_0, 2_4, 2_2, 2_5 su slobodni.
Jel mi netko može pomoći s rasporedom da se ne mučim i dalje i ne pogađam 'dobitnu kombinaciju' bez veze?
Također, planiram staviti nove Windowse na SSD, s tim da bih još neko vrijeme ostavio ove stare (Vistu) na sadašnjem disku. Pa ako može savjet i u svezi glede toga. Zahvaljujem!
(Matična je GA-MA78G-DS3H.)