Raspored diskova - problemi s bootanjem

poruka: 6
|
čitano: 2.041
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Mijenjao sam SATA kablove na diskovima (u računalu imam 5 diskova - jedan spojen s IDE kablom, 4 spojenih sa SATA te jedan SSD.)

Znači, zamijenio sam kablove i opet spojio na matičnu, ali drugačijim redoslijedom (odnosno, nisam zapamtio raspored kako su bili prvotno spojeni).

Nakon ponovnog paljenja kompa, naravno, 'NTDLR is missing' - pogledao sam malo po forumu, pa skužio da to ima veze s bootanjem, odnosno, kriv je raspored diskova - pogrešan boot-order.

Pa sam zamijenio mjesta kablovima, i opet neuspješan boot - 'Bootmanager is missing'.

(Inače, u DOS-u i u BIOSU, svi su diskovi bili prepoznati i na broju.)

Sad sam spojio samo disk na kojem je OS, i, naravno, ušao sam u Windowse.

Samo da napomenem da mi tri diska mi nemaju one jumpere, dok jedan (ovaj na kojem je OS) ima jumper, a za jedan nisam siguran. Pretpostavljam da i na to moram paziti kod spajanja na matičnu?

Sad je raspored ovaj: disk s OS je na SATA 2_1, pržilica na SATA 2_3, jedan je na IDE - a ostali diskovi su otpojeni, tj. SATA 2_0, 2_4, 2_2, 2_5 su slobodni.

Jel mi netko može pomoći s rasporedom da se ne mučim i dalje i ne pogađam 'dobitnu kombinaciju' bez veze?

Također, planiram staviti nove Windowse na SSD, s tim da bih još neko vrijeme ostavio ove stare (Vistu) na sadašnjem disku. Pa ako može savjet i u svezi glede toga. Zahvaljujem!

(Matična je GA-MA78G-DS3H.)

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.6.2014 22:56 (real01).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Raspored diskova - problemi s bootanjem

Kod SATA uređaja kratkospojnici ne igraju ulogu u odnosu na kanale!, dakle nebitni u ovoj priči, kako imaš samo jedan ATA uređaj kratkospojnik je opet nebitan!

Bitno je da SATA uređaje spajaš ovim redom: SSD uključi u 2_0 konektor (iako MB nema podršku za SATA 6Gb/s sučelje), HDD na kojem je instaliran OS uključi u 2_1 konektor, optiku uključi u 2_5 konektor, u ovom koraku IZ BIOS-a *upiši naziv diska sa konektora 2_1 na kojem je instaliran OS). Ostale diskove radi slovnih oznaka diskova "kao ranije" nazalost metodom eliminacije uključuj u 2-2 konektor, vidi raspored particija i nakon toga preostala 3 SATA HDD-a spoji redom koji si ustanovio u konektore 2_2 do 2_4. Kada si diskove uključio "ranijim redosljedom" u BIOS-u postavi da se OS boota sa diska na konektoru 2_1 (*kojem si u koraku ranije upisao naziv).  Ne ZABORAVI da HDD ove spajaš SAMO pri potpuno isključenom računalu (i iz naponske mreže!), jer nisu "uključi i radi" uređaji tako da nebi došlo do neželjenih posljedica uništenja hardvera odnosno nepovratnog gubitka podataka! Svaka škola košta!, idući puta ili nekako obilježi redosljed, uslikaj ili što već, Sretno!

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2014 1:41 (Hardwhelper!!!).
17 godina
neaktivan

^

Zahvaljujem na pomoći. Isprintao sam tvoj post, ugasio komp, spojio prema tim uputstvima i sve lijepo proradilo!{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
real01 kaže...

...

Sad sam spojio samo disk na kojem je OS, i, naravno, ušao sam u Windowse.

..

real01 kaže...

^

Zahvaljujem na pomoći. Isprintao sam tvoj post, ugasio komp, spojio prema tim uputstvima i sve lijepo proradilo!{#}

kasno, ali kao quick... za buduće potrebe.

-kad si pronašao (sam) disk koji boota, tad ostale možeš spojiti (bilo kojim redosljedom) samo taj boot disk mora ostati boot-prvi u BIOSovom bootorderu.

Nakon (gašenja) prikapčanja diskova, samo ući u BIOS i to podesiti..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 28.6.2014 23:55 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
r
 kasno, ali kao quick... za buduće potrebe.

-kad si pronašao (sam) disk koji boota, tad ostale možeš spojiti (bilo kojim redosljedom) samo taj boot disk mora ostati boot-prvi u BIOSovom bootorderu.

Nakon (gašenja) prikapčanja diskova, samo ući u BIOS i to podesiti..

Ok, thanx!

Samo još jedno pitanje. Kad budem stavljao Windowse na SSD - jel moram što mijenjati u pogledu diskova? Particija na kojem su sad Widnowsi je označena kao: primary, active.

SSD je označena kao primary. Jel SSD moram označiti kao 'active' prije nego što budem stavljao Winse ili ne? Ili da ostavim kako je sad?

Kao što sam rekao, htio bih da stari Windowsi ostanu dok se ne uvjerim da novi dobro rade. A možda se ohrabrim i instaliram Ubuntu.

16 godina
real01 kaže...
.. A možda se ohrabrim ..

- hrabrost ne pomaže (samo u filmovima, ne u RL). Jedino znanje ili jako puno sreće...

- morao bi znati kako BIOS (nije svejedno UEFI-legacy) vidi i koristi diskove, kao i kao diskove vide i označavaju OSevi.

- morao bi također zanti (sve) o particijama, active, boot, MBR/GPT, FS (fat-ntfs-ext...), do bootmanagera/loadera. Nije svejedno koji OS i koji redosljed.

- sve se može ali postoji jako velika šansa za pogrešnim izborom diska-particije i tad odu npr podaci ili OS.. pa čak i obična slučajnost-greška koja se teoretski može desiti baš tad.. ili nerazumijevanje pitanja-opcije za vrijeme instalacije i time pogrešan odabir koji dovodi do formatiranja pogrešne particije..

- uvjek je backup bitnih stvari obavezan. (u suprotnom nisu bitne stvari).

zato, najjednostavniji, najsigurniji način koji eliminira pogrešan izbor je spajanje novog (praznog) diska, odspajanje ostalih (zapamtiti redosljed, fizički konektor i bootorder u BIOSu) i sve to isprobati bez rizika, ovisno koliko se ima vremena-volje za učenje takvih stvari. Nakon 3-5 instalacija multiboota vjerojatno bi ti sve bilo dovoljno jasno, ali teško iz prve imati 'savršen' raspored, jer zapravo sad nemaš informacije kako bi znao što odabrati, ali grešku možeš uvjek napraviti.

-bitna stvar, livemedij. Bootaš i vidiš većinu potrebnih stvari, upoznaš se npr s gepartedom i kako on vidi diskove..

-windows diskovima (particijama) dodjeljuje 'slova', a i b su rezervirani za floppy, prvo hdd slovo je c: nadalje diskovi dobiju slova po malo čudnoj formuli, pogotovo kad imaš više fizičkih diskova.. UPRAVO TO JE PROBLEM ZA POČETNIKA. ..jer, win dodjeljuje slova po biososvom orderu hdda ali prvo idu primarne particije, zatim extended s logičkim particijama, prvi disk primarna 1-2.. do 4, pa drugi disk, 1-2.. pa treći disk itd .. i tad extended s prvog diska pa s drugog.. tako da u tvojoj kombinaciji po sovima nebi baš ništa mogao zaključiti.

- moraš vidjeti diskove u disk manageru, jer tamo vidiš fiizički (ili logički volume npr RAID) disk sa svim particijama-slovima. Problem je što to sad vidiš iz aktivnog OSa, ali clean install ne mora dati taj isti raspored, jer su obično diskovi bili dodavani nakon instalacije OSa kao storage, tad su dobili prvo slobodno slovo.. koje si možda i promijenio. Tako da trenutna slova koja vidiš ne znače baš ništa za novu instalaciju (sporedno koji OS).

drugo, razlike win-linux, linux umjesto slova (koja zapravo ne postoje) korsiti apsolutnu stazu, oznaka SDA znači SATA-Disk-A, sda1 je prva primarna particija particija na prvom fizičkom disku. sdb1 je prva fizička particija na drugom fizičkom disku, sda2-3-4 su druga do četvrta particija ali to sve su primarne. OD broja 5 nadalje su extended (ili logičke) particije, npr sda5-6.. sdb8..

ni predpostaviti ne možemo kojim ćeš redosljedom vidjeti nešto iz već postojećeg OSa ili novog jer ovisi o bezbroj sitnica, koje dodatno npr GRUB može ispretumbati tj može remapirati bilo koji disk, slično kao što to radi bios za bootorder diskova...

standardi, za stari BIOS-MBR boot, samo primarna aktivna particija može biti boot. Jedan disk kojeg se odabere u BIOSu je boot, njegova primarna aktivna particija koja je zapisana u MBRu.

loaderi mogu biti bilogdje, tj nakon MBRa se učitava loader, npr /boot ...

ako je UEFI, može biti GPT.. tad imaš problem, npr Ubuntu može (jer Canonical plaća MSu licencu) .. recimo da je to samo za win8, server i sl. povezano sa sec.bootom i sto sitnica koje su zapravo sporedne ako ne trebaš particiju veću od 2TB za boot.

-pošto win napravi jednu boot-skrivenu particiju i jednu koju vidiš kao c: to znači da na boot disku imaš barem 2 primarne particije..

-ako želiš imati bootmeni-multiboot.. tad dodatni OS mora biti u istom bootu, ... to se uobičajeno doda tijekom instalacije, ali linux ne mora vidjeti taj disk kao primarni boot, jer tko zna kakvo je stanje od originalne instalacije win i naknadnih dodavanja diskova i poslejdnjeg SSDa..

-bootaš i vidiš s gepartedom, ali particije razlikuj po labelama i veličini, po nekoj svojoj 'logici' .. ne samo po slovima jer ćeš sigurno pogriješiti.

zato je preporučljivo to probati par puta i računati da dodavanje diskova može sve promijeniti. Počevši od tog da bi boot morao biti jedan-zajednički... u suprotnom bi morao mijenjati boot disk kroz bios što je nepraktično.

(komplicirano? da.. zato tu nema hrabrosti.. kasnije kad naučiš možeš, sad vjerojatno ne.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2014 11:04 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice