PSU test

poruka: 7
|
čitano: 1.988
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
PSU test

Imam jedno FSP Blue Storm II 400W napajanje. Na psu testeru sve ok međutim, kad ga spojim na ploču, neće se pokrenuti. Ploča je ispravna. Što bi tu moglo biti..?

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: PSU test

Kak znaš da je ploča ispravna?

A i PSU tester ovisi kakav je.

Jel se upali napajanje kad kratkospojiš zelenu i crnu žicu na onom širokom konektoru?

 

Kruha i igala...
8 godina
offline
PSU test

Kako pališ ploču ???

 

Možda je prekidač neispravan ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: PSU test

Ploča radi na drugom napajanju u istom kučištu.

 

Kad ga spojim na tester, ventilator vrti, voltaža se očitava, PG je u dobrom intervalu. Spojim ga na ploču u istom kučištu neće upaliti. Ne znam..

15 godina
offline
Re: PSU test
To je poprilicno staro napajanje, jesi otvorio i provjerio stanje sa kondenzatirima?
Yippee ki-yay, motherfucker! :)
9 godina
offline
Re: PSU test

Nisam, baš ću sutra pogledati.

15 godina
offline
Re: PSU test
k_marijan_ kaže...

Imam jedno FSP Blue Storm II 400W napajanje. Na psu testeru sve ok međutim, kad ga spojim na ploču, neće se pokrenuti. Ploča je ispravna. Što bi tu moglo biti..?

 -ovisi kakav tester.. tj napajanje i očitavanja koja imaš dok nije upaljeno za istač nisu ista kao kad upališ tj kad to radi mbo + komponente kao gpu opterete.

 

-najveće opterećenje je inicijalno-paljenje (jer tad svi uređaji povuku struju), ako mbo nešto vidi drugačije, ne pali.. kao što kod nestanka struje može dolaziti do ispada trafostanice kod uklučivanja-preopterećenja..

-mbo ima VRM, koji pegla nepravilnosti do neke granice, pošto je ovo starije-polovno napajanje nominalne snage 400w, tad se može zaključiti da je sad ispod grance tolerancije, tj ne mora biti samo napajanje jednako i sama mbo.. tj taj par, dok recimo drugi par može raditi a to je tako kad si oko granice-tolerancije.

 

-npr koliko diskova je u računalu, koji cpu, koliko modula rama, koliko duge žice-kablovi, periferija na usb-u, .. i najveći pojedini potrošač dodatna vga-gpu koja traži više struje nego ostatak računala.

-paušalno, svaki uređaj traži cca 15w (stara mjera, realno danas ispod 10-5w..) cpu+gpu imaju specifikacije, pa kad to zbojiš dobiješ recimo potrebno-nužno recimo 300w..

-novo napajanje 400w daje nominalnih 400w.. što je cca standardno za pc klasu 10% tolerancije, recimo 360w.. starenjem sve gubi, efikasnost, + otpor, oksidacija-kontakti.. sama žica povišenjem temperature ima lošiju vodljivost (veći otpor) pa ako se računalo recimo pregrijava tad će porasti i potrošnja tj otpor a sva struja koja je višak dodatno stvara toplinu kao nuzproizvod.. sve stari, jedino ne postoji konkretna granica nego prosjek te klase-uređaja-kvalitete.. statistika. Možemo reći da će prosječno raditi recimo 10god.. neka će crknuti u par dana, godina, neka će raditi i duže od 20g.. prosjek ne znači ništa za pojedini uređaj nego je samo prosjek.

-ako je sad recimo stvarni napon ispod recimo 320w, 300.. tad ili između, tad recimo vrm više ne može dovoljno kompenzirati-pojačati.. tj da pokuša više crkla bi mbo-pojačalo-vrm.. a uzrok može biti samo napajanje, samo mbo i oboje-zadjedno.. tj do 10% će tolerancija to riješavati, ali ne 20%..

 

-test.. odspojiš sve s mbo, samo cpu(+cooler), napajanje.. ne treba ništa drugo, ni ram, ni vga.. tj smisao testa. .. ni frontpanel kablovi za paljenje i usb, audio.. jer svaka žica može biti problem, kratki spoj ili neki potrošač i pad napona, npr usb-kontroler..

-to se radi na stolu, samo mbo + ostalo po potrebi i postupno se dodaje ako radi.

-upališ jumperom.. tj vidš što se pali, bez rama mora beepkati alarm, dodaš ram.. tad mora bootati ako je ispravno itd.. ne dodaje se odmah sve npr ako imaš više modula.

.. tj kad je ispravno tad se računalo upali, ako nije, neovisno što od tih osnovnih komponenti, tad nema paljenja, neki alarm-beep koji možda pomogne i tako se s minimumom komponenti može preciznije utvrditi konkretni uzrok.. ali s napajanjem uvjek može biti i par tj napajanje+mbo jer oboje stare i mada glavni dio struje-napona daje napajanje, mbo stabilizira i jednako može biti uzrok problema tj zajedno-suma-rezultat.

-ponekad je odvoljno očistiti kontakte, jače učvrstiti, promijeniti kablove.. pa bolje hlađenje jer i toplina stvara otpor-gubitak.

 

-- a danas je 400w recimo minimum, uz recmo 80% certifikat to znači da će sigurno dati barem 320w.. tj ovisi koliko imaš potrošača + gubitak na mbo.

-većina računala ako treba recimo 300-400w ima nominalno 500w napajanje dok se u requiremenstima za vga kreće od 350w naviše, jača računala 700-1000 .. pa i više za sli-cf.

-bez jače dodatne vga-gpu, slabije računalo nešto klase uredskog, može s 200-300w..

-noviji uređaji, komponente, traže manje struje.. efikasniji u odnosu na performanse, pa ovisno o snazi, recimo neki stari pentač može trošiti više od novog kao i stari hdd u odnosu na novi ili ssd.. kad se to zbroji tad imaš stvarno opterećenje-potrošnju-potrebu.

 

-nije dovoljno ako svaka za sebe komponenta radi, tj ako moraju raditi zajedno tad je važan kumulativni rezultat.. tj to ne znači da je napajanje ili mbo (ne)ispravno ako radi u drugom paru.. tj nije pokvareno-crklo ali nije ni novo, ne daje 100% .. nego 90-80%.. a granica postoji i ovisi o svemu što imaš spojeno u računalu pa i duljini žica.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice