Pomoć! Gori kompjuter! (pregrijavanje)

poruka: 13
|
čitano: 4.942
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Pomoć! Gori kompjuter!

Ljudi pomozite,

imam problem. Danas sam stavio da mi se prži film i usred konvertiranja se komp sam od sebe zgasio. Nisam znao šta je to, pa sam otišao u Event Viewer. Tamo sam našao stavku Critical - Kernel-Power Event ID 41 Task Category (63). To sam skužio da dolazi očito zbog pregrijavanja, piše:

The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

I onda sam otišao u Everest, i na Alati, Test stabilnosti sustava. Čekao sam pet minuta i uočio sljedeće. Pogledajte sliku pa zaključite. Molim vas za savjet :( Što je to, zašto se to događa, usljed ćega. Što sada raditi? Help!!!

Test Stabilnosti Test Stabilnosti
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pomoć! Gori kompjuter!

Rastavi komp, skini cooler, očisti pastu i stavi novu, ispuši kompresorom ili nečim od prašine, sve lijepo posloži, možda neki dodatni vent i to je to Namigiva

Za početak.

Slavonija u ♥
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2010 22:20 (nidjo123).
Moj PC  
9 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Pomoć! Gori kompjuter!

wow velike temperature

jel imas ovo doma

ak gori ovo ce ti pomoc

xDDD
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 2:36 (danfa123).

1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Pomoć! Gori kompjuter!

A što? Jel možda crkava proc ili je poludio? Ili je jednostavno prevruće? Ili se zapekla pasta?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pomoć! Gori kompjuter!

Sličan problem sam i ja imao, zapravo još uvijek postoji jer je nerješiv (zamijenio sam ventilator sa Scythe Katana 3 tako da sigurno nema pregrijavanja). Problem ti je taj što ti procesor pripada u "bugovitu" reviziju Brisbane jezgri, tj. reviziju koja je koristila loš algoritam nezavisnog proizvođača za iščitavanje temperature procesora (Nije nikako AMD-ova krivica). Kada je meni SpeedFan iščitao temperaturu od preko 80C (btw, a procesor je znao dosegnuti i >100C), prstom sam dodirnuo hladnjak (box hladnjak, tada još nije bio zamijenjen Scythe-om), i bio je jedva mlak (unatoč tome što se jako često osjeti da se i procesor i ostatak računala itekako griju, pogotovo po ovim vrućinama i sa Scythe-ovim hladnjakom). Pogledaj malo i temperature koje ti Everest javlja: na svakoj od njih bi ti se procesor rastalio da su istinite (Brisbane, a i kasnije jezgre, imaju maksimalnu "radnu" temperaturu od 69-73C; AMD-ovi procesori su, za razliku od Intelovih, daleko osjetljiviji na najmanje odstupanje od gornje dopuštene temperaturne vrijednosti). Neko zaobilazno rješenje je da isključiš automatsko gašenje računala (u BIOS-u) u slučaju pregrijavanja, kao što sam i ja napravio (iako, još uvijek se sam ugasi kada dosegne neku "kritičnu" temperaturu - moguće da takvo ponašanje ovisi o proizvođaču ploče).

Naravno, prijedlozi da očistiš hladnjak i zamijeniš pastu su itekako poželjni, jer možda je kod tebe samo situacija da je pasta od starosti izgubila termovodljiva svojstva pa ti se zato procesor počeo pregrijavati (pod uvjetom da ti BIOS ima neki dodatni algoritam koji kompenzira bugovitost ovog na procesoru; iako, prema riječima prodavača iz ADM-a (koji se i podosta razumije u IT), takav algoritam je neizvediv jer ovaj bugoviti valjda svaki put javlja čudne vrijednosti, koje nemaju neku zajedničku konstantu pa da je se anulira novim algoritmom u BIOS-u).

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.7.2010 22:41 (TripperNX).
16 godina
Dompa kaže..

lol, kad sam vidio temu mislio sam da ti je računalo u požaru Cool

i ja :D. ocekivao sam sad tu neke slike kako je pola sobe pougljenjeno od kompa, kad ono, nista. kako su ti vec rekli, rastavi komp i sve pocisti te preporuka da zamjenis pastu. ako ce ti se dalje grijati onda si nesto krivo namontirao.

Kad bi svi znali ono što ja znam, znali bi manje od mene.

0 0 hvala 0
15 godina
Pomoć! Gori kompjuter!

offtopic: di ima za kupiti te paste, kolko dođe i kak se ona nanosi?

možda već ima tema o tome, ali nisam našaoNeodlučan

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Pomoć! Gori kompjuter!

imas di oces od 10kn su najefitnije tkao nesto ali preporucam nesto skuplju i kvalitetniju

z v o n e x p
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
uzmi arctic cepamique,a bilo bi dobro još jedan vent u kejs
15 godina

Hvala Vam, samo ak znate di ima nekakav guide ili slično za nanošenje te paste, jer ja kolko znam uopće nemam te paste na procesoru

cijenu su skroz prihvatljive, ja sam mislio da su negdje od 70-80kn na dalje

0 0 hvala 0
16 godina

Pasta ti je već na CPU-u.

Obrišeš staru pastu.

Naneseš paste veličine zrna riže, i onda staviš frižider, koji će je razmazat.

http://www.speedtest.net/result/832888883.png U školi... 90Mbps DL 6Mbps UL
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
RE: Pomoć! Gori kompjuter! (pregrijavanje)
Danijel789 kaže...

Hvala Vam, samo ak znate di ima nekakav guide ili slično za nanošenje te paste, jer ja kolko znam uopće nemam te paste na procesoru

cijenu su skroz prihvatljive, ja sam mislio da su negdje od 70-80kn na dalje

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/zamjena-termalne-paste-how-to/61007.aspx

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice