Prilikom pokretanja računala, u zadnje vrijeme svijetle obje lampice od računala (zelena i crvena) čuje se normalan zvuk paljenja ventilatora svih, čak se i hdd uključi (prepoznajem po zvuku) ali ne ide dalje. Problem se riješi ukoliko izvadim bilo koji ram ili ga vratim ako sam prije izvadio. Znam da ovo nije konačno riješenje, ali mi omogućuje da ga uključim. No ovaj put je to ispalo malo teže, naime, izvadio sam jedan ram i onda je normalno počelo paljenje no, stalo je u biosu i nije htjelo otvoriti ono učitavanje od windowsa. Nakon restarta, taman je prošao bios, trebalo se pojaviti učitavanje windowsa, standardan beep, između prelaska s biosa na windows i ono neočekivan restart, nakon restarta i biosa poruka da se windows nije mogao normalno pokrenuti i pitanje želim li ga pokrenuti u safe modu i ostale mogućnosti, odaberem safe mode no opet restart i ovaj put je stao u biosu. No da ne duljim, problem se opet sam od sebe riješio kada sam ostavio samo 1 ram od 1gb (ddr2 takems 667mhz). No ni ovo trenutno riješenje mi nije dugoročno, jer mi ništa ne osigurava prilikom sljedećeg pokretanja neću morati izvaditi ovaj modul i staviti neki drugi ili isti na ovo mjesto ili neko drugo. Problem se ponavlja svkaih par tjedana, mjeseca i sam od sebe nestane kao što i dođe. No ja ne shvaćam zašto se to uopće događa, što je uzrok. Kada se ovo događalo, prije par mjeseci, dok je radio kako treba, dok su bili svi moduli stavljeni unutra (2x512+1gb svi takems 667) prošli su svi bez grešaka na memtestu. Što bi mogao biti uzrok ovoga i kako to riješiti?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
čini se kao simptomi neispravnog ram-a. nadam se samo da usljed tog restartanja, vađenja i stavljanja ram-a, nije došlo do nekakvih oštećenja u dimm slotovim-a.
posudi od nekoga jedan keks rama, za kojega sigurno znaš da valja i probaj dići sustav, pa probaj s kombinacijom tog rama i kombinacijom zamjene mjesta (za slučaj da je dimm slot neispravan).
Probaj sav ram pocupat van, cetkicu za sube u ruke ili kist te ociti dimm slotove za RAM...moguce da se nakupilo prasine u njima.
Kada si vec poceo cistit, probaj ocistit i hladnjak od procesora i posudi od nekoga samo jedan RAM i probaj sa sa tim RAM-om dali radi.
Ma, s memtestom svi su dobri, a nije ni bitno iz kojeg slota izvadim, uvijek proradi. I jedino što je glupo da se problem pojavi svakih par mjeseci i sam od sebe ode.