MOFSET heatsink tuning

poruka: 16
|
čitano: 1.833
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
MOSFET heatsink tuning - AM4 msi b350m mortar

Pozdrav ekipa,

dugogodišnji sam čitaoc ovoga foruma no još nisam doprinosio pisanjem.

Kako sam zadnjih dana u raznoraznim mozganjima i dilemama odlučio sam se javiti vama koje smatram mnogo iskusnijim i potražiti savjet.

Naime trenutačno sam u procesu slaganja i moddanja ryzen konfiguracije i "problem" koji mi se trenutačno vrti po glavi je sljedeći.

Posjedujem ryzen 7 1700 procesor i u planu ga je dići na 3.9/4.1 ghz na 1.3-1.4 +- voltaži te ga tako držati 0/24 tokom cijele godine. Za hlađenje CPU-a je u dolasku noctua nh-d15-se am4, sa kojom vjerujem da neće biti problema držati CPU na ugodnim operativnim temperaturama. Kućište je Fractal design mini c sa intake - 3x fractalovim Gp12 fanovima + 1x noctua nf-s12a za exhaust i otvorenim moduvent poklopcem na vrhu kućišta - airflow bi treao biti OK.

Ono što me brine je temperatura VRM-a. Posjedujem ploču MSI b350m mortar koja ima poprilično mali VRM heatsink te uopće nema heatsinka na SOC mosfetima. Ploča je dizajna sa 4+2 phases te vjerujem da će se oni poprilično grijati na toj voltaži.

Ono što sam zamislio iako neznam dali je uopće funkcionalno jest to da kupim sa ebaya mosfet heatsinkove i zaljepim ih na postojeći poddimenzionirani heatsink (označen zelenom bojom na slici) koji je MSI predugradio na ploču te također poljepimi mosfet heatsinkove na SOC čipove (označeni crvenom bojom). Znam da sa SOC čipovima koji nemaju nikakvo hlađenje neće biti nikakvog problema jer jednostavno samo ugrađujem heatsinkove tamo gdje ih nema no hoće li ljepljenje heatsinkova na postojeći heatsink  barem malo bolje odvoditi toplinu ili radim totalnu glupost? Ako se ne varam po svakoj logici bi trebalo bolje odvoditi toplinu i samim time bolje hladiti VRM

Unaprijed hvala na savjetima!

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.8.2017 18:12 (AdR03).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Re: MOSFET heatsink tuning - AM4 msi b350m mortar

Da, definitivno bude pomoglo, samo pazi da imaš jako dobar spoj između ta dva heatsinka s čim manje paste između (možeš čak i koristiti termalno ljepilo, premda ima lošiju toplinsku vodljivost od paste).

I ideja s heatsinkovima za SOC čipove je također ok.

Samo, uz sve to ti se i zavojnice i elektrolitski kondenzatori pojačano griju.

Na tvom mjestu bih dodao i još jedan ventilator koji bi direktno udarao zrak u njih i hladnjak na mosfetima, a i prema čipovima.

Nekaj tipa onih malih ventilatora u laptopu, koji bočno ispuhuju.

Kruha i igala...
13 godina
protjeran
MOFSET heatsink tuning

Ne izmisljaj gluposti, ulozi u ovakav tip cooler

i rijesio si se svih briga, pogotovo ne stavljati ljepila ili trpati pastu po ploci i el.elementima!

http://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail/nh-c14s

edit.

ili ulozi u jedno od najboljih vodenih hladenja(zasto vodeno? zato jer ono prakticki prenosi svu toplinu na blok vodenog i izbacuje ga direkt van kroz hladnjak i tako ne grije kuciste za razliku od zracnog tower coolera) napravi fini push-pull u kucistu i amen!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.8.2017 20:45 (Stjepanj).
Moj PC  
1 2 hvala 1
17 godina
neaktivan
MOFSET heatsink tuning

MOSFET-i koji se koriste u VRM-u tipicno imaju niski RdsOn, samim time jako mali dio struje koja prolazi kroz njih pretvaraju u toplinu. Sam proizvodjac ti daje barem 2 godine garancije na maticnu plocu, a to ukljucuje sve mogucnosti koje ona pruza (overclocking), tako da ti ove ideje s hladnjacima nicemu ne sluze. vece su sanse da ce ti maticna prdnit (u dogledno vrime) zbog kondenzatora nego MOSFET-a i njihovog grijanja. A kada se to dogodi, ionako ce je vec pregazit vrime. Ako vec zelis nesto ladit, onda uzmi samo ventilatoric tako da imas dobar protok zraka kroz kuciste i to je to. 

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Re: MOFSET heatsink tuning
Stjepanj kaže...

Ne izmisljaj gluposti, ulozi u ovakav tip cooler  i rijesio si se svih briga, pogotovo ne stavljati ljepila ili trpati pastu po ploci i el.elementima!

http://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail/nh-c14s

edit.

ili ulozi u jedno od najboljih vodenih hladenja(zasto vodeno? zato jer ono prakticki prenosi svu toplinu na blok vodenog i izbacuje ga direkt van kroz hladnjak i tako ne grije kuciste za razliku od zracnog tower coolera) napravi fini push-pull u kucistu i amen!lp

Mislim da ce mu ND15 odraditi bolji posao od tog ;)

13 godina
protjeran
Na koju foru ako mu nista ne puse po mosfetu?
9 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Na koju foru ako mu nista ne puse po mosfetu?

Pa ima 3 intakae fana i jos 2 na ND15 i jos jedan na izlazu..... Mislim da je to dosta dobar propuh....

13 godina
protjeran
Propuh je no uzalud, ovaj sistem se vec davno dokazao kao bolji, malo pogledaj razlike na starim fx-ovima gdje su ploce takoder imale problema s pregrijavanjem vrm-a.lp
9 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Propuh je no uzalud, ovaj sistem se vec davno dokazao kao bolji, malo pogledaj razlike na starim fx-ovima gdje su ploce takoder imale problema s pregrijavanjem vrm-a.lp

Ali on nema problem, on samo misli da bi mozda mogao imati problem ;)

13 godina
protjeran
Bez obzira, htio je radit gluposti i kupovati tower hladnjak, ovo mu isto kosta, rijesio se mogucih problema..lp
17 godina
neaktivan
MOFSET heatsink tuning

nastranu ovaj "problem" s mosfetima - ne ide mi u glavu CEMU pusti zasebni hladnjaci od par stotina kuna da bi se overclocka procesor. zar nije onda jednostavnije i bolje u startu za tu razliku u cijeni hladnjaka kupit brzi i bolji procesor???????? 

jedino gdje bi opravda koristenje zasebnog zamjenskog hladnjaka nije uopce za overclockanje, vec iskljucivo ukoliko je tisina u pitanju. za sve ostalo, u startu uzmes bolji procesor i bok... 

0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen

Ja sam kupio ND 14 i jos jedan noctua dodatni radi tisine a 6700K sam digao koliko ide ali tisina je prioritet.... Sad se bukvalno ne cuje  a vrti se na 4,5 GHz....

17 godina
neaktivan

osim da ides na i7, kupia si procesor koji je trenutno bia vrh i5, i kao takav (K) u startu predvidjen za overclockanje. kod mene je 6500 u node202 kucistu s intelovim hladnjakom i prakticki se ne cuje. 

9 godina
odjavljen

Ne razumijem... Pa 6700K i jeste i7 procesor.....Htio sam reci da necu terati jos 100 ili 200 MHz na konto buke.....

17 godina
neaktivan
imas pravo... zamisa sam 6600k i 6700k. jedan je i5 drugi i7 a oba clockabilna
9 godina
MOFSET heatsink tuning

Hvala svima na odgovorima...

na putu je x370 taichi 

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka