Frend je danas kupio 2 istovjetna kompa. U komponentama. Lijepo smo ih slozili i posarafili. Prvi komp je radio bez problema i odmah su instalirani winsi i sve 5. Medjutim kod drugog kompa zanimljiv i cudan problem. Kada je polozen na bok radi normalno a cim ga uspravimo prestane raditi. Mrtav, nema struje ni da bi! Napominjem da su istovjetni kompovi, znaci sve iste komponente od proca, maticne, grafe ... Sve smo kablove i spojeve 2 puta pregledali i uvijek isto. Sada ga nosimo na reklamaciju ali zanima me da li se netko susreo sa ovakvim slucajem? Ja sam slozio i posarafio puno kompova ali tako nesto prvi puta vidim.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Frend je danas kupio 2 istovjetna kompa. U komponentama. Lijepo smo ih slozili i posarafili. Prvi komp je radio bez problema i odmah su instalirani winsi i sve 5. Medjutim kod drugog kompa zanimljiv i cudan problem. Kada je polozen na bok radi normalno a cim ga uspravimo prestane raditi. Mrtav, nema struje ni da bi! Napominjem da su istovjetni kompovi, znaci sve iste komponente od proca, maticne, grafe ... Sve smo kablove i spojeve 2 puta pregledali i uvijek isto. Sada ga nosimo na reklamaciju ali zanima me da li se netko susreo sa ovakvim slucajem? Ja sam slozio i posarafio puno kompova ali tako nesto prvi puta vidim.
Garant ste krivo postavili hladnjak na procesoru...

nije žvaka za seljaka...
Kolko sam ja upucen.. to je ovak:
Kad se komp pali prvo sto radi je da restartira ram i ucita sadrzaj iz bios chipa e nakon toga bios provodi brojne provjere, ima puno uvjeta da bi komp zapalil i kad su svi uvjeti ispunjeni onda bios da zeleno svijetlo i otvara mosfet....pa se komp zapali.
E a kaj jedan od uvjeta nije zadovoljen onda nece da radi.
Svi noviji procesori Nemogu radit bez hladnjaka jer ako ga nebi imali odmah pri paljenju procesor bi zbog puno energije koja mu treba za pokretanje jednostavno izgorio. Preventiva tome je jedna ugradjena zastita u biosu. Kako bi se zastitio procesor od takve stete preko kontrolnih mehanizama provjerava se dali je hladnjak na procesoru... i ako nije dobro stavljen nece upalit komkp
Isto tako kratki spoj. Komp naime ima elektronski osigurac koji se aktivira kad napravis kratki spoj, naime i ako je negdi kratki spoj neces upalit kompa. to mozes provijerit jako lako, meni se to dogodilo slucajno ali i kad namijerno napravis kratki spoj komp se ugasi , Kad komp radi i ti mu na maticnoj napravis kratki spoj on se samo ugasi ali zelena ledica koja pokazuje dal komp radi ostane svijetlet. i kad se otkloni kratki spoj samo trebas stisnut i drzat gumb za paljenej (10s ili kolko vec) dok se lampica ugasi samo upalis komp. e a kada je kratki spoj i komp nije upaljen neces ga ni upalit. Ako nije bilo ustekano napajanje onda kad ga ustekas i prvi put skisnes gumb moze malo blicnut lampica i ventilatori se micnu ali to samo prvi put. kad se kratki spoj otkloni onda dalje radi.
Reko si da ste provjerili kablove e pa probajte vidit sta je s coolerom ja sam imo stari amd xp 2500 i na njemu zalman 7000Cu (3/4 kile na onaj cenat kvadratni proca) i normalno od tolke mase komp mi je zezo kad je radil samo malo lupis po stolu ili po kucistu i komp rikne(zelena lampica ostane svijetlit.. zbog gore navedenog..)i kda ga upalim opet dalje dobro. neznam koji ti je mehanizam drzanja proca ali meni je pomoglo to sto sam stavio podmet pod feder koji je drzao zalmana pa se je jace priljubio uz proc.
Dosta toga sam namrvil al nadam se da nije off topic?
Ovako. Kada sam provjeravao sve spojeve i kontakte ali bas sve naravno da sam i hladnjak i ventilator provjerio. I skoro da mozes uhvatiti za hladnjak i podici komp koliko je cvrst. Smao sto ja nemam toliko snage u jednoj ruci :)
Komp je odnesen u ve-mil u servis i serviser je tamo pred nama 2 puta razmontirao sve iz kucista do zadnjeg vijka i ponovo slozio i .... Isto!! Polozen radi normalno. Cim ga uspravis trenutno se iskljuci. I covjek se isto kao i mi poprilicno zacudio i veli da jos nije imao takav slucaj. Moje misljenje je da je stvar u maticnoj ploci. Dogadja se da tvornicki budu neispravne. Ali na ovaj nacin jos nisam imao prilike naici.
Vidicemo za koji dan kada servis odradi.
E da. Zaboravio sam spomenuti jednu stvar. Dakle. Kada je polozen radi. Upravljen ne radi. Kada se ponovo polozi opet ne radi. Nego proradi u polegnutom stanju opet ali tek poslije reseta BIOS-a!
hladnjaci za procesor znaju bit teški, pa može doć do lufta..... probaj ga dok je podignut komp pridržati.... ili pritisnuti uz procesor
i probaj flešat bios.... ja sam imao golemih nelogičnih problema s jednim kompom (ukupno 6 reinstalacija sustava >> isti problemi su se javljali, XP, XP64, Vista64, Windows 7)
Iskreno receno ne da mi se zajebavati s novim komponentama na taj nacin. Jucer su kupljene. Neka servis odradi, zamijeni sta god hoce. Da je neki stari komp mozda bih si i dao truda pa ga mrcvario dok ne skuzim sta je. A i frendov je pa je na njemu bila odluka i odmah je rekao da ga nosi nazad u ve-mil.