Komp se gasi nakon pokretanja

poruka: 34
|
čitano: 5.204
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav, imam konfiguraciju pod Moj Pc, novo napajanje LC Green 460w GP3 staro 2 tjedna. Jučer sam promjenio novi procesor i novi cooler. Naime, čim upalim komp, uđem u Windows, budem na desktopu 1 min. Cpu usage prvo bude 10%, pa onda skoči na 30-40-50 i dođe do 66% i komp se odjednom ugasi. Sad me zanima u čemu je problem jer mislim da nije u napajanju. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Komp se gasi nakon pokretanja

Napajanje bi ti trebalo biti dosta jako. Ta grafička hd4850 u full loadu troši do 168 W. Međutim, tebi nije problem u napajanju.

Može ti biti problem u pregrijavanju, jesi dobro namjestio hladnjak na procesor i jesi stavio dobru termalnu pastu?

13 godina
neaktivan

Ma prvo sam ja stavio procesor i cooler, onda je nešto zafrkavalo - nije se htio uopće upaliti. Zatim sam dao frendu i kod njega je radio, rekao mi je da nisam ispravno stavio cooler i evo ja ga sad pokušao nekoliko puta upaliti, al svaki put se nakon 1-2 min ugasi. Znači vjerojatno je nešto oko procesora, termalne paste ili coolera?

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2012 15:37 (battman909).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

mislim da bi trebao provjeriti taj hladnjak da li radi, dogadja se to ponekad i meni jer mi je stariji pc ali treba ga prokuzit.Vejrovatno je da taj hladnjak ne hladi dovoljno.MOj je hladnjak bio u prasini pa je to bio jedan od problema, ali sad je sredjen i radi kao novi!

pokusaj odnijeti komp u neku radnju gdje se popravljaju i raspitati se, a ako se bas razumijes u elektroniku, probaj da zalijepis hladnjak za procesor

12 godina
neaktivan
battman909 kaže...

Ma prvo sam ja stavio procesor i cooler, onda je nešto zafrkavalo - nije se htio uopće upaliti. Zatim sam dao frendu i kod njega je radio, rekao mi je da nisam ispravno stavio cooler i evo ja ga sad pokušao nekoliko puta upaliti, al svaki put se nakon 1-2 min ugasi. Znači vjerojatno je nešto oko procesora, termalne paste ili coolera?

Moguće da ste oboje loše postavili hladnjak. Termalna pasta se stavlja u kolićini od zrna graška i najbolje stavite na sredinu procesora. Nakon prvog paljenja uđite u B I O S i napravite setup obavezno.

Ako nije hladnjak dobro montiran računalo se pregrijava. Skini HW monitor i izmjeri temperature prije nego ti se ugasi.

13 godina
neaktivan

A ako ponovno postavljam hladnjak, da počistim ovaj sloj termalne paste i stavim novi ili ne trebam jer je jučer stavljena?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Kod svakog ponovnog stavljanja hladnjaka na procesor potrebno je stavit i novu pastu !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Normalno da ćeš očistiti sloj termalne paste koji je razmazan po procesoru i hladnjaku. Bitno ti je da procesor dobro sjedne i da se taj hladnjak ne miče.

Nakon toga izmjeri temperature sa HW monitor ili sa CoreTemp pa vidi.

13 godina
neaktivan
archi_buba96 kaže...

mislim da bi trebao provjeriti taj hladnjak da li radi, dogadja se to ponekad i meni jer mi je stariji pc ali treba ga prokuzit.Vejrovatno je da taj hladnjak ne hladi dovoljno.MOj je hladnjak bio u prasini pa je to bio jedan od problema, ali sad je sredjen i radi kao novi!

pokusaj odnijeti komp u neku radnju gdje se popravljaju i raspitati se, a ako se bas razumijes u elektroniku, probaj da zalijepis hladnjak za procesor

De nepričaj gluposti!!!

Cool3r kaže...
battman909 kaže...

Moguće da ste oboje loše postavili hladnjak. Termalna pasta se stavlja u kolićini od zrna graška i najbolje stavite na sredinu procesora. Nakon prvog paljenja uđite u B I O S i napravite setup obavezno.

Ako nije hladnjak dobro montiran računalo se pregrijava. Skini HW monitor i izmjeri temperature prije nego ti se ugasi.

....malo većeg zrna riže

battman909 kaže...

A ako ponovno postavljam hladnjak, da počistim ovaj sloj termalne paste i stavim novi ili ne trebam jer je jučer stavljena?

Ako je dobro raspoređena po procesoru, onda netrebaš ponovo stavljati. Uđi u BIOS i pogledaj temperaturu procesora.

15 godina
odjavljen

Jednom sam se ''igrao'' sa starom konfom, Athlon XP i pripadajuća matična i ostale komponente. Sve pospajam, upalim, starta se linux na USB sticku i sve krepa za minutu dvije. Opet palim, ista priča. Uzmem drugo napajanje, ista priče. I da ne duljim: nisam dobro stavio hladnjak na proc (hladnjak uopće nije dodirivao jezgru). Stavio onda kako treba, uključio i sve radilo. A najbolje u svemu tome, to je bila zadnja stvar na koju sam sumnjao:-)

Nemam 14 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

....malo većeg zrna riže

battman909 kaže...

Ako je dobro raspoređena po procesoru, onda netrebaš ponovo stavljati. Uđi u BIOS i pogledaj temperaturu procesora.

Zrno riže - zrno graška - malo većeg zrna riže LOL

BTW, nisam mu bezveze napisao da pogleda temperaturu kad uđe u windowsu prije rušenja, jer u BIOSU ne radi procesor load na kojem mu se ruši pa je tako i temperatura manja.

Također, bilo bi dobro fleshati bios (kad ga već spominješ, a nisi mu rekao da ga flesha).

13 godina
neaktivan

Evo sad sam bio u BIOSU u HW monitoru i temperatura neposredno prije rušenja je bila 92 C. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Si ukopcao vent od hladnjaka u maticnu , provjeri dal ti se uopce vrti !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Jesam ukopčao sam ga i vrti se.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
battman909 kaže...

Evo sad sam bio u BIOSU u HW monitoru i temperatura neposredno prije rušenja je bila 92 C. 

To je previše. Tebi je problem pregrijavanje.

13 godina
neaktivan

Daj napiši koju matičnu ploču imaš.

Moj PC  
0 2 hvala 0
13 godina
neaktivan

Da li je onda vjerojatno cooler neispravan ili? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Matična - Asrock m3a770de. Stara je oko 2 godine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
onda hladnjak nije dobro namontiran ili je strgana koja kopca
12 godina
neaktivan
battman909 kaže...

cooler neispravan ili? 

Ne vjerujem. Moguće da ti matična nije kompatibilna, dobro si montirao hladnjak, jesi 100% siguran?

13 godina
neaktivan

Nisam 100% siguran da mi je cooler dobro montiran , kasnije ću ga probat skinut i ponovit cijeli proces.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Inače, cooler je Katana 3.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A770DE/?cat=CPU

tu piše koji procesor tvoja matična podržava.

Kao što vidiš trebao bi noviji bios staviti. Budući da ti se ne ruši u BIOSU fleshaj bios i onda probaj. Svakako prije toga ponovi cijeli proces montiranja hladnjaka,

pastu pravilno rasporedi, pogledaj jesu pinovi na broju.

15 godina

Probaj ponovo montirat ili daj nekom ko se bolje razumije u to ! Imas upute s haldnjakom za montiranje pa dobro prouci to !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
battman909 kaže...

Inače, cooler je Katana 3.

http://www.links.hr/?naziv=cooler-scythe-katana-3-scktn-3000a-white-box-za-amd&option=artikl&id_artikl=050.903.181

to je ovaj?

Mislim da ti je problem u lošem montiranju, ako imaš stock cooler prvo probaj sa njim, njega je lakše montirati.

13 godina
neaktivan

Probaj vratiti stock cooler ako se nebude gasio s stock coolerom znaci da cooler nisi namjestio kako treba..

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ali, ruši mi se i u BIOSU. Kad sam gledao temperaturu - ono kad je bila 92 - srušio se.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Matična ti podržava procesor, tako da nevjerujem da je do nje problem. Skini hladnjak, izvadi procesor iz socketa, pregledaj socket i očisti ga ako ima prljavštine ili termalne paste na njemu, vrati procesor pažljivo nazad, stavi novu pastu u količini od malo većeg zrna riže na sredinu procesora, stavi hladnjak i zategni ga normalno bez prevelikog pretezanja šarafa. Ako to nepomogne, onda ti je procesor ili matična u kvaru.

EDIT: Izvadi bateriju sa matične ploče na par minuta i vrati ju nazad, te napravi kako sam ti gore opisao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.12.2012 17:04 (Mile 74).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina

Ako uspijes pogledaj u BIOS-u koliki mu je napon , mozda mu ploca daje previse !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Vrlo lako da je i ovo moguće, ali opet ako podigne default bios što nebi trebao biti dobar napon?

Neka proba sa stock coolerom pa da vidi, lako moguće da je ovaj katana 3 cooler pogrešno namontirao.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice