Pozdrav, imam konfiguraciju pod Moj Pc, novo napajanje LC Green 460w GP3 staro 2 tjedna. Jučer sam promjenio novi procesor i novi cooler. Naime, čim upalim komp, uđem u Windows, budem na desktopu 1 min. Cpu usage prvo bude 10%, pa onda skoči na 30-40-50 i dođe do 66% i komp se odjednom ugasi. Sad me zanima u čemu je problem jer mislim da nije u napajanju.
Napajanje bi ti trebalo biti dosta jako. Ta grafička hd4850 u full loadu troši do 168 W. Međutim, tebi nije problem u napajanju.
Može ti biti problem u pregrijavanju, jesi dobro namjestio hladnjak na procesor i jesi stavio dobru termalnu pastu?
Ma prvo sam ja stavio procesor i cooler, onda je nešto zafrkavalo - nije se htio uopće upaliti. Zatim sam dao frendu i kod njega je radio, rekao mi je da nisam ispravno stavio cooler i evo ja ga sad pokušao nekoliko puta upaliti, al svaki put se nakon 1-2 min ugasi. Znači vjerojatno je nešto oko procesora, termalne paste ili coolera?
mislim da bi trebao provjeriti taj hladnjak da li radi, dogadja se to ponekad i meni jer mi je stariji pc ali treba ga prokuzit.Vejrovatno je da taj hladnjak ne hladi dovoljno.MOj je hladnjak bio u prasini pa je to bio jedan od problema, ali sad je sredjen i radi kao novi!
pokusaj odnijeti komp u neku radnju gdje se popravljaju i raspitati se, a ako se bas razumijes u elektroniku, probaj da zalijepis hladnjak za procesor
Ma prvo sam ja stavio procesor i cooler, onda je nešto zafrkavalo - nije se htio uopće upaliti. Zatim sam dao frendu i kod njega je radio, rekao mi je da nisam ispravno stavio cooler i evo ja ga sad pokušao nekoliko puta upaliti, al svaki put se nakon 1-2 min ugasi. Znači vjerojatno je nešto oko procesora, termalne paste ili coolera?
Moguće da ste oboje loše postavili hladnjak. Termalna pasta se stavlja u kolićini od zrna graška i najbolje stavite na sredinu procesora. Nakon prvog paljenja uđite u B I O S i napravite setup obavezno.
Ako nije hladnjak dobro montiran računalo se pregrijava. Skini HW monitor i izmjeri temperature prije nego ti se ugasi.
A ako ponovno postavljam hladnjak, da počistim ovaj sloj termalne paste i stavim novi ili ne trebam jer je jučer stavljena?
Kod svakog ponovnog stavljanja hladnjaka na procesor potrebno je stavit i novu pastu !
Normalno da ćeš očistiti sloj termalne paste koji je razmazan po procesoru i hladnjaku. Bitno ti je da procesor dobro sjedne i da se taj hladnjak ne miče.
Nakon toga izmjeri temperature sa HW monitor ili sa CoreTemp pa vidi.
mislim da bi trebao provjeriti taj hladnjak da li radi, dogadja se to ponekad i meni jer mi je stariji pc ali treba ga prokuzit.Vejrovatno je da taj hladnjak ne hladi dovoljno.MOj je hladnjak bio u prasini pa je to bio jedan od problema, ali sad je sredjen i radi kao novi!
pokusaj odnijeti komp u neku radnju gdje se popravljaju i raspitati se, a ako se bas razumijes u elektroniku, probaj da zalijepis hladnjak za procesor
De nepričaj gluposti!!!
Moguće da ste oboje loše postavili hladnjak. Termalna pasta se stavlja u kolićini od zrna graška i najbolje stavite na sredinu procesora. Nakon prvog paljenja uđite u B I O S i napravite setup obavezno.
Ako nije hladnjak dobro montiran računalo se pregrijava. Skini HW monitor i izmjeri temperature prije nego ti se ugasi.
....malo većeg zrna riže
A ako ponovno postavljam hladnjak, da počistim ovaj sloj termalne paste i stavim novi ili ne trebam jer je jučer stavljena?
Ako je dobro raspoređena po procesoru, onda netrebaš ponovo stavljati. Uđi u BIOS i pogledaj temperaturu procesora.
Jednom sam se ''igrao'' sa starom konfom, Athlon XP i pripadajuća matična i ostale komponente. Sve pospajam, upalim, starta se linux na USB sticku i sve krepa za minutu dvije. Opet palim, ista priča. Uzmem drugo napajanje, ista priče. I da ne duljim: nisam dobro stavio hladnjak na proc (hladnjak uopće nije dodirivao jezgru). Stavio onda kako treba, uključio i sve radilo. A najbolje u svemu tome, to je bila zadnja stvar na koju sam sumnjao:-)
....malo većeg zrna riže
Ako je dobro raspoređena po procesoru, onda netrebaš ponovo stavljati. Uđi u BIOS i pogledaj temperaturu procesora.
Zrno riže - zrno graška - malo većeg zrna riže LOL
BTW, nisam mu bezveze napisao da pogleda temperaturu kad uđe u windowsu prije rušenja, jer u BIOSU ne radi procesor load na kojem mu se ruši pa je tako i temperatura manja.
Također, bilo bi dobro fleshati bios (kad ga već spominješ, a nisi mu rekao da ga flesha).
Evo sad sam bio u BIOSU u HW monitoru i temperatura neposredno prije rušenja je bila 92 C.
Si ukopcao vent od hladnjaka u maticnu , provjeri dal ti se uopce vrti !
Jesam ukopčao sam ga i vrti se.
Evo sad sam bio u BIOSU u HW monitoru i temperatura neposredno prije rušenja je bila 92 C.
To je previše. Tebi je problem pregrijavanje.
Daj napiši koju matičnu ploču imaš.
Da li je onda vjerojatno cooler neispravan ili?
Matična - Asrock m3a770de. Stara je oko 2 godine.
cooler neispravan ili?
Ne vjerujem. Moguće da ti matična nije kompatibilna, dobro si montirao hladnjak, jesi 100% siguran?
Nisam 100% siguran da mi je cooler dobro montiran , kasnije ću ga probat skinut i ponovit cijeli proces.
Inače, cooler je Katana 3.
http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A770DE/?cat=CPU
tu piše koji procesor tvoja matična podržava.
Kao što vidiš trebao bi noviji bios staviti. Budući da ti se ne ruši u BIOSU fleshaj bios i onda probaj. Svakako prije toga ponovi cijeli proces montiranja hladnjaka,
pastu pravilno rasporedi, pogledaj jesu pinovi na broju.
Probaj ponovo montirat ili daj nekom ko se bolje razumije u to ! Imas upute s haldnjakom za montiranje pa dobro prouci to !
Inače, cooler je Katana 3.
http://www.links.hr/?naziv=cooler-scythe-katana-3-scktn-3000a-white-box-za-amd&option=artikl&id_artikl=050.903.181
to je ovaj?
Mislim da ti je problem u lošem montiranju, ako imaš stock cooler prvo probaj sa njim, njega je lakše montirati.
Probaj vratiti stock cooler ako se nebude gasio s stock coolerom znaci da cooler nisi namjestio kako treba..
Ali, ruši mi se i u BIOSU. Kad sam gledao temperaturu - ono kad je bila 92 - srušio se.
Matična ti podržava procesor, tako da nevjerujem da je do nje problem. Skini hladnjak, izvadi procesor iz socketa, pregledaj socket i očisti ga ako ima prljavštine ili termalne paste na njemu, vrati procesor pažljivo nazad, stavi novu pastu u količini od malo većeg zrna riže na sredinu procesora, stavi hladnjak i zategni ga normalno bez prevelikog pretezanja šarafa. Ako to nepomogne, onda ti je procesor ili matična u kvaru.
EDIT: Izvadi bateriju sa matične ploče na par minuta i vrati ju nazad, te napravi kako sam ti gore opisao.
Ako uspijes pogledaj u BIOS-u koliki mu je napon , mozda mu ploca daje previse !
Vrlo lako da je i ovo moguće, ali opet ako podigne default bios što nebi trebao biti dobar napon?
Neka proba sa stock coolerom pa da vidi, lako moguće da je ovaj katana 3 cooler pogrešno namontirao.