ASRock H97M Pro - pitanje u vezi RAM-a

poruka: 4
|
čitano: 1.108
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Imam navedenu matičnu i jedan modul sa 8GB, danas sam nabavio još 2 modula sa po 4GB.

Nakon što sam ih stavio, komp nije radio pa sam tek onda išao pročitati što piše zašto:

It is unable to activate Dual Channel Memory Technology with only one or three

memory module installed.

Dakle mogu iskoristiti samo 1 modul od 4Gb zajedno sa ovim od 8GB i tako dobiti 12 GB  a ne planiranih 16GB, može li se to kako zaobići i riješiti ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

trebalo bi raditi samo dual channel neče raditi jer imaš neparan broj stikova

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: ASRock H97M Pro - pitanje u vezi RAM-a

pošto je do sad radilo s jednim modulom, logično podržava i single ch.mod, tako da bi trebalo raditi i s neparnim brojem.. ali, problem je automatika, koja detektira promjenu i pokušava prvo dual.. iskluči dual ako postoji opcija ili se igraj rasporedom po utorima ili flashaj bios ili zamijeni par za jedan 8gb..

takve greške-porpusti (sfušani biosi) su čak relativno česti, većina korisnika ne nadograđuje pa nikad ni ne primjete takve probleme. .. ponekad je najbolji prvi-inicijalni BIOS, ponekad posljednji.

a npr, moguć fix, spustiti brzinu RAMa ili ugraditi RAM različitih brzina pa tad možda automatika preskoči dual pokušaj i upali kao single, kao i to da se krriste moduli različitih ili istih gustoća.

-gustoća modula nije veličina-kapacitet, nego broj chipova na modulu i jedno ili dvostrano.. to je zapravo slično kao i dualchanel/par i zato može biti uzrok-fix, tj nekoliko kombinacija koje (ne)rade. Moraš isprobavati (naravno, kad bi imao u ruci razne module bilo bi lako..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Rijeseno je, trebalo je malo mijenjati module, ram od 4GB je na prvom i trecem utoru  a od 8GB na drugom.

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice