Imam MBO Gigabyte GA-945PL-S3 REV 1.0, te na njemu CPU Intel Core 2 Duo
E6400 (Conroe) 2,13GHz
Po defaultu (sa novim i starim Biosom) prema prikazu kod bootanja i prema
CPU-Z brzina procesora je 1600 MHz i to me ubija u pojam.
Ja svaki puta kod ciscenje CMOS-a moram podesit rad procesora u Biosu i to
na slijedeci nacin:
CPU Host Crontroller staviti na Enable da bi mogao:
CPU Host frequency sa 100 stavit na 266MHz
te onda dobijem da mi je Mem. freq. 709 Mhz
Jedino na ovaj način dobijem normalnu brzinu CPU-a za koju je i deklariran
ovaj procesor 2,13GHz!?!?
Ima li tko kakav savjet, radim li ja ovo ispravno? Load optimized - ne pali
Još malo podataka iz CPU-Z-a:
CPU:
Core: 2130MHz
Miltiplier: x8.0
BUS Speed 266,3MHz
Rated FSB 1065,3MHz
Memory:
DDR2 Dual 2048 MB
Freq: 355 MHz
FSB RAM 3:4
1600 MHz - u čemu je caka?
- poruka: 58
- |
- čitano: 9.169
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
jedino sto meni pada na pamet..je to da te bios zeza :S..mozda bi flashanje pomoglo..al sacekaj bolje da vidis sta ce ostali reci..jel ti komp normalno radi kada mu podignes takt?..i takt se vrati na 1600 mhz kada ga ispocetka upalis?
jedino sto meni pada na pamet..je to da te bios zeza :S..mozda bi flashanje pomoglo..al sacekaj bolje da vidis sta ce ostali reci..jel ti komp normalno radi kada mu podignes takt?..i takt se vrati na 1600 mhz kada ga ispocetka upalis?
CPU support list na stranica proizvođača....
Pa ako ti je ukljucen SpeedStep (sto najvjerovatnije jeste slucaj) onda ce ti cpuz pri neopterecenom procesoru pokazivati 1600 MHz, jer se multiplikator spusta na 6x.
Probaj opteretiti procesor i vidjeti sta cpuz pokaze.
Iskljuci EIST(Enhanced Intel SpeedStep Technology=EIST) i C1E u biosu.
Pa ako ti je ukljucen SpeedStep (sto najvjerovatnije jeste slucaj) onda ce ti cpuz pri neopterecenom procesoru pokazivati 1600 MHz, jer se multiplikator spusta na 6x.
Probaj opteretiti procesor i vidjeti sta cpuz pokaze.
Da ti nije možda Intelova Speedstep Tehnologija aktivirana na ploči?
Ako je, onda ti vjerojatno zato procesor smanjuje brzinu kad nije aktivan..
Ako nije, možda je nešto do matične ? Ovisno koja je ploča?
Eto, pogledaj detaljnije postavke BIOS-a pa javi ako ti još treba pomoć.
Inače tvoj procesor postoji u dvije verzije Core Steping B2 i L2.
Pozdrav.
EDIT: Već je vidim netko postavio moje pitanje dok sam ja napisao :-)
Koja je ploča u pitanju ?
kad je procesor "nezaposlen" automatski smanjuje brzinu radi štednje.
(kasnim ) :D
Ponavljam kada iskljucim sve te tehnologije, i dalje moram rucno podesit kako sam naveo na pocetku da dobijem 2,13GHz
Evo par inf:
--------[ Overclock ]---------------------------------------------------------------------------------------------------
Informacije o procesoru:
Procesor DualCore Intel Core 2 Duo E6400
Jezgra procesora Conroe-2M
CPU stepping B2
Engineering Sample Ne
CPUID (naziv procesora) Intel(R) Core(TM)2 CPU 6400 @ 2.13GHz
CPUID revizija 000006F6h
CPU VID 1.3250 V
CPU Brzina:
Brzina procesora 2130.6 MHz (original: [ TRIAL VERSION ] MHz)
CPU Množitelj 8x
CPU FSB 266.3 MHz (original: 266 MHz)
Memorijska sabirnica 355.1 MHz
DRAM:FSB omjer 8:6
CPU Cache:
L1 cache za kod 32 KB per core
L1 cache za podatke [ TRIAL VERSION ]
L2 cache 2 MB (On-Die, ECC, ASC, Full-Speed)
Informacije o matičnoj ploči:
ID matične ploče 05/28/2007-I945-6A79TS03C-00
Naziv matične ploče Gigabyte GA-945PL-S3 (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Informacije o chipsetu:
Chipset na matičnoj ploči Intel Lakeport i945PL
Memorijski tajminzi 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS)
DIMM1: Apacer Tech. 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM3: Apacer Tech. [ TRIAL VERSION ]
BIOS informacije:
Datum izdanja sistemskog BIOS-a 05/28/07
Datum izdanja video BIOS-a 05/26/06
Tip Award BIOS-a Award Modular BIOS v6.00PG
Poruka Award BIOS-a Intel 945 BIOS for 945PL-S3 F6
DMI verzija BIOSa F6
Informacije o grafičkom procesoru:
Grafička kartica Gigabyte GeForce 7600 GS
Kodno ime grafičkog procesora G73GS (PCI Express 1.0 x16 10DE / 0392, Rev A1)
Radni takt grafičkog procesora 450 MHz (original: [ TRIAL VERSION ] MHz)
Frekvencija memorije 398 MHz (original: 400 MHz)
E sad kad si napisao koja je ploča mogu ti reći samo da je jedini način da dobiješ 2,13 GHz ovim svojim ručnim overclockom..
Vjerojatno pitaš zašto?
Zato što prema proizvođačevoj specifikaciji tvoja ploča podržava defaultno samo max. 800 Mhz briznu sabirnice (revizija 1.0 i 2.0)
dok revizija 3.0 ima za neke procesore veću nativnu brzinu..
Tvoj procesor nativno radi na FSB-u 1066 Mhz, dakle to je 266 Mhz Quad-pumped, a makismalno nativno podržano od ploče je
800 Mhz /4 = 200 * 8x (to ti je množitelj procesora)=1600 Mhz
dakle evo matematike : 2130 / (1066/4)= 8, 1600 / (800/4)=8.. množitelj ti je btw. zaključan..
Dakle, ti si svaki put kad si resetirao postavke vratio na nativnu podršku ti time automatski "downclockao" procesor..
Da bi ga "tjerao" da radi na svojoj nativnoj frekvenciji, ti si ga zapravo svaki put ručno podesio.. što je u tvom slučaju ispadao kao overclock...
Ne znam jel ti to šta pomoglo, ali eto čini mi se da je ovako naslijepo, to moguće rješenje tvog problema..
Pozdrav.
E sad kad si napisao koja je ploča mogu ti reći samo da je jedini način da dobiješ 2,13 GHz ovim svojim ručnim overclockom..
Vjerojatno pitaš zašto?
Zato što prema proizvođačevoj specifikaciji tvoja ploča podržava defaultno samo max. 800 Mhz briznu sabirnice (revizija 1.0 i 2.0)
dok revizija 3.0 ima za neke procesore veću nativnu brzinu..
Tvoj procesor nativno radi na FSB-u 1066 Mhz, dakle to je 266 Mhz Quad-pumped, a makismalno nativno podržano od ploče je
800 Mhz /4 = 200 * 8x (to ti je množitelj procesora)=1600 Mhz
dakle evo matematike : 2130 / (1066/4)= 8, 1600 / (800/4)=8.. množitelj ti je btw. zaključan..
Dakle, ti si svaki put kad si resetirao postavke vratio na nativnu podršku ti time automatski "downclockao" procesor..
Da bi ga "tjerao" da radi na svojoj nativnoj frekvenciji, ti si ga zapravo svaki put ručno podesio.. što je u tvom slučaju ispadao kao overclock...
Ne znam jel ti to šta pomoglo, ali eto čini mi se da je ovako naslijepo, to moguće rješenje tvog problema..
Pozdrav.
Da bi ti to radilo trebas ovaj multipliper sa x8.0 dignuti na x11. Tako će ti to raditi. Trebal bi onda samo Mhz od RAM-a smanjiti i probati dignuti procesor. Najglavnije je da stavis multipliper na x11.
Da bi ti to radilo trebas ovaj multipliper sa x8.0 dignuti na x11. Tako će ti to raditi. Trebal bi onda samo Mhz od RAM-a smanjiti i probati dignuti procesor. Najglavnije je da stavis multipliper na x11.
decki, nemojte me zbunjivat
btw množitelj, nisam primjetio da ga je moguce mijenjati?
vidio sam da se mem množitelj može mijenjati, trenutno je na auto, i još ima 1, 2, 3, 4, i to je to čini mi se
Nije samo do memorije, ako je ploca smece, opet mozda nece moci dobiti to.
Moze i nariktati FSB:RAM odnos na 1:1, pa ce mu raditi na 600 MHz, tako da moze probati s overclockom i dalje ici, zavisi sta ploca moze.
Nije samo do memorije, ako je ploca smece, opet mozda nece moci dobiti to.
Moze i nariktati FSB:RAM odnos na 1:1, pa ce mu raditi na 600 MHz, tako da moze probati s overclockom i dalje ici, zavisi sta ploca moze.
To ces postici tako da za zadani FSB postavis ram u biosu na duplu vrijednost. Recimo, ako ti je FSB 266, ram ti je 533 MHz (stvarni takt RAM-a je isto 266, ali efektivni je 533 MHz, jer je ddr). Onda ce ti cpuz i everest pokazivati 1:1.
To onda znaci da mozes potjerati sistem na 333 MHz FSB, a memorija ti nece biti overclockana (667 MHz, tvornicke postavke). Naravno, ako ploca to moze.
EDIT: Tad bi ti procesor radio na 2,66 GHz, ali budi bez brige, imam isti takav i radi s boljim hladjenjem stabilno na 3,52 GHz.
To ces postici tako da za zadani FSB postavis ram u biosu na duplu vrijednost. Recimo, ako ti je FSB 266, ram ti je 533 MHz (stvarni takt RAM-a je isto 266, ali efektivni je 533 MHz, jer je ddr). Onda ce ti cpuz i everest pokazivati 1:1.
To onda znaci da mozes potjerati sistem na 333 MHz FSB, a memorija ti nece biti overclockana (667 MHz, tvornicke postavke). Naravno, ako ploca to moze.
EDIT: Tad bi ti procesor radio na 2,66 GHz, ali budi bez brige, imam isti takav i radi s boljim hladjenjem stabilno na 3,52 GHz.
Ta mbo se najviše može oc-at do 255 mhz dakle 1020 mhz,a tvoj proc je od 1066mhz.To znači da si je previše oc-a i ona se vrati u default postavku od 800 mhz tj. proc. na 1.6ghz.Taj ti proc ne paše za tu mbo,tako da ćeš svoj procesor s njom max. dogurat do 2.04 ghz tj bit će ti downclockan.Želiš li ga na 2.04 ghz morat ćeš dizat napon+0.2V.Pitanje je oče li moći i toliko oc-at.
Da, pretpostavio sam da je ploca smece :)
Jednostavno si limitiran chipsetom. Mogla je proci s onim verzijama C2D procesora koji imaju 800 MHz FSB, ali sa 1066 MHz ne moze.
Zato je on radio na 1600 MHz, 200x8. A ja sam mislio da se mucis sa EIST-om pa se multiplier spusti na 6x (266x6=1596 MHz).
Ako zelis max, moraces potraziti bolji/noviji chipset, P35/45, moze i P965, ali ja sam imao losa iskustva s plocom baziranom na njemu.
Da, pretpostavio sam da je ploca smece :)
Jednostavno si limitiran chipsetom. Mogla je proci s onim verzijama C2D procesora koji imaju 800 MHz FSB, ali sa 1066 MHz ne moze.
Zato je on radio na 1600 MHz, 200x8. A ja sam mislio da se mucis sa EIST-om pa se multiplier spusti na 6x (266x6=1596 MHz).
Ako zelis max, moraces potraziti bolji/noviji chipset, P35/45, moze i P965, ali ja sam imao losa iskustva s plocom baziranom na njemu.
@ dery
skoro da si i u pravu ipak ide do 266 i radi na 2,13GHz
Hvala svima, nakon nekoliko pokušaja očito sa ovom kombinacijom MBO i CPU nije ništa drugo moguće.
Evo pokušao sam prema dokrotu Nasty-u ali nakon što stavim Cpu Host fr na 300 i memory multiplier spustim sa 2,66 na 2,0 pa dobijem mem frkvenciju od 600 MHz, tada imam crni ekran i opet vadi bateriju van, tako da nisam ni pokušavao dizat na visokih 333MHZ.
Eto što da kažem drugo nego prodavaču j... po spisku jer nam je on odbavljač za firmu od prije i tu nisam mogao birat i dao sam njemu na povjerenje da mi slaže comp na matičnu nisam previše obraćao pažnju, nije mi ni na kraj pameti da ne podržava procesor od normalnih 2,13GHz.
Što bi mi predložili koju matičnu za ovaj procesor, da npr radi na malo iznad normale npr 2,66 GHz?
Što bi mi predložili koju matičnu za ovaj procesor, da npr radi na malo iznad normale npr 2,66 GHz?
Moze, samo ta nema RAID kontrolera, pa ako ti treba RAID, potrazi GA-EP45-DS3R.
Moze, samo ta nema RAID kontrolera, pa ako ti treba RAID, potrazi GA-EP45-DS3R.
evo ovu bi svima priporučija jer je najnovija i najmanje se grije kad oc-aš zbog ultra durable3 tehnologije
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1010541