Koju knjigu nabaviti ?

poruka: 46
|
čitano: 9.551
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Koju knjigu nabaviti ?
captain_soap_McTawish kaže...
zero.O kaže...

Da ali ako ti je bitan rad odnosno brzina onda ce se ispaltit radit u C-u jos da nadodam

To je upitno. Ako stvarno trebas paziti na svaki kilobayt memorije, onda je logicno da ce uzeti C. No takve stvari danas nisu toliko ceste, pa je logicnije uzeti C#, Javu i sl.

Uglavnom OOP je buducnost i svakom pocetniku bih preporucio da pocne sa C# ili Java upravo radi toga.

zero.O kaže...

ako znas programirat u C++-u , C# ces savladat bez ikakvih problema, jer je C# za razliku od C++ OOP napravio samo jedan daljni korak, odnosno i funkciju main ubacio u klasu.

Definiraj znati programirati u C++. Buduci da C++ podrzava proceduralno programiranje, vrlo lako je upasti u zamku da mislis da znas OOP , a u stvari ne znas u njemu. OOP zahtijeva potpuno novi nacin razmisljanja i zahtijeva odredeno ucenje, a kasnije to nije bas pretesko primjeniti u bilo kojem programskome jeziku.

"Znam" OOP i procedurno programiranje, ja vecinom koristim procedurno jer za one stvari koje radim mi je vazan ali bas doslovno svaki bajt, tu ne mogu koristiti OOP jer je problem kad definiram klasu on je cijelu ucita u memoriju iako mi mozda dio stvari u njoj u tom trenutku ne treba, a mozda mi ni nece trebat taj put kad koristim program. Tako prije koristenja jednog i drugog treba znaci procjeniti sta je u tom trenutku najefikasnije. A "znati c++"  je nemoguce definirati jer programski jezik je samo alat za rjesenje problema, koji se moze rijesiti na milijadru nacina,  sa manjim znanjem jezika ili vecim... jer sam sam to iskusio, sa malo znanja sam iso napravit kalkulator i neke jednostavne stvari tada pretvarao u velike komplikacije, ali koje su radile , pa sam kasnije kad sam malo savladao jezik to promjenio u nesto jednostavnije i bolje.

15 godina
neaktivan
djdomi kaže...

ja nisam startao sa c++ ili c-om jer mi se čini da ih nema baš na tržištu. kad gledam ponude poslova, vidim da se često java pojavljuje. pošto ne znam šta će biti za 10 godina(jer sam dosta mlad, pa ću tek tad moć nešto), bolje je naučiti noviji jezik jer su veće šanse da će biti tražen.

ove godine ću pokušati naučiti c#, sljedeće javu, nakon toga html/css i kasnije kaj mi se bude svidilo.

Sve ti to zavisi kakvu vrstu programa zelis raditi, ako zelis bit web developer onda trebas znat php, javu, css itd.

Ako oces pravit baze podataka neke druge programske jezike.

Iphone ili Mac aplikacije treba oop c

17 godina
zero.O kaže...

Sve ti to zavisi kakvu vrstu programa zelis raditi, ako zelis bit web developer onda trebas znat php, javu, css itd.

Ako oces pravit baze podataka neke druge programske jezike.

Iphone ili Mac aplikacije treba oop c

Ah dosta si ga ti nabljezgario u ovih zadnjih par stranica. Evo ja radim sa C/C++, Java, C# jezicima svaki dan (uz to još PL/SQL, perl, bash i sve što mi daju).

Razvoj HW-a je doveo do toga da je razlika u brzini izvođenja aplikacija pisanih u pojedinom od ovih jezika svedena na minimum.

http://shootout.alioth.debian.org/u64q/benchmark.php?test=all&lang=java&lang2=gcc

Evo ti pa gledaj, ima čak par stvari u kojima je Java brža.

Evo ti i full liste najbržih jezika, po tome bi svi trebali programirati u Fortran-u

http://shootout.alioth.debian.org/u32/which-programming-languages-are-fastest.php

Sad nemoj me shvatiti krivo, programiranje u C-u je ponekad vrlo poželjno za embedded uređaje zbog vrlo malog memory footprint-a, ali ne mora biti da je "bolje" i da su aplikacije napisane u C-u "bolje" od aplikacija napisanih u Javi/C#-u i ostalima.Java aplikacija pojede memorije (tj. pojede je VM), ali da se to svesti na razumne veličine optimizacijom i ograničavanjem veličine VM-a (ali naravno i app treba biti napisan tako da se GC ne izvršava prečesto, treba odabrati najbolji GC za aplikaciju itd). Btw. Aplikacije se danas vrte na serverima koji imaju od 256 - 512 GB rama, vjeruj mi niti ne osjete Java aplikaciju od 256mb.

Kad jednom dođeš u poslovnu okolinu i kad ti šef kaže da mu napraviš Stateless SOAP servis (dobro svi SOAP servisi su većinom stateless) sa konekcijom na bazu, sigurno to nećeš ići raditi u C-u, čak niti u C++. Ići ćeš raditi u Javi (ako ti se server vrti na UNIX/Linux okolini ) ili C# (Win platforma). Sa C/C++ će ti trebati neusporedivo više vremena nego da napraviš tu istu stvar sa Java/C# kombinacijom.

Btw. mislim da se namjerno išlo na uklanjanje pointer-a, da se programer ne mora zamarati sa MM (memory managment), a umjesto toga da svoju produktivnost usmjeruje na arhitekturu/funkcionalnost applikacije. I da Java se sve više koristi za razvoj standalone aplikacija (mi u firmi mičemo većinu C aplikacija i polagano ih prebacujemo u Javu). I da na kraju da još nešto kažem o održavanju koda. Održavanje i nadogradnja Java aplikacije je puno lakše od C aplikacije (bar meni).Kad jednom dođeš u neko poslovno okruženje nije toliko bitna brzina izvođenja aplikacije koliko omjer brzine izvođenja i trajanja razvoja. Budući da je prvi faktor (brzina) sveden već skoro na minimum, ovaj drugi faktor (brzina razvoja) debelo važe na stranu viših jezika.

EDIT : I da ova druga stvar boldana. Java/C# se od svih danas postojećih jezika najviše koriste u kooperaciji sa bazama, tako da si ga tu opet malo "fulao". Jedino ako si mislio na DDL/DML (tj. SQL), onda možemo reći da su to "drugi" jezici.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.4.2012 15:23 (dado2202).
14 godina
neaktivan

Kada se priča o C++u tada treba biti precizan i reći na što se točno misli. Nativ ili u kombinaciji s nekim frameworkom? C++ s pravim frameworkom (poput VCL-a) je sasvim zadovoljavajuće rješenje. Meni osobno najbrže rješenje kada je riječ o npr. database i klijent-server aplikacijama. Štoviše, nije uopće toliko spor čak niti za web servise jer VCL uredno nudi wrapere i za njih;

web servisi u c++ builderu web servisi u c++ builderu

A ovo je tek dio priče jer je tu mnoštvo drugih frameworka koji se mogu dodati (poput IP Works-a i sl.) koji isto nude podršku za web servise u C++ Builderu. Za mene osobno C++ Builder i VCL su ultimativna kombinacija koja zadovoljava toliko da uopće nemam nikakve potrebe za C#-om, Javom i sl., ma kako oni bili dobri u nekim područjima.

S druge strane, meni se osobno java nikad nije sviđala. Razumijem one koji svaki dan rade u njemu pa im je to ok, no swing je za mene bilo traumatično iskustvo jer je i najobičniji interface muka za složiti (pogotovo još u kombinaciji s eclipsom), a kamoli petljanja s actionListerenom za neke najosnovnije evente, dok pustolovine koje sam imao s derbi bazom su već priča za sebe itd.. Tokom faksa sam odradio to što sam morao i zatim ju pospremio pod tepih jer mi je rad u javi jednostavno bio prespor tamo gdje ne bi trebao gubiti vrijeme - na GUI-ju. Ne znam kakva je sada situacija u javi no moja iskustva su takva.

S druge strane, C# je svakako budućnost i vjerujem da će vrlo brzo preći Javu (ako već nije). U razvoju C#-a rade i ljudi koji prethodno radili na razvoju Delphija i C++ Buildera, pa će i to doprinijeti kvaliteti zbog koje će C# biti još brži i kvalitetniji.

17 godina
TracerCPP kaže...

S druge strane, meni se osobno java nikad nije sviđala. Razumijem one koji svaki dan rade u njemu pa im je to ok, no swing je za mene bilo traumatično iskustvo jer je i najobičniji interface muka za složiti (pogotovo još u kombinaciji s eclipsom), a kamoli petljanja s actionListerenom za neke najosnovnije evente, dok pustolovine koje sam imao s derbi bazom su već priča za sebe itd.. Tokom faksa sam odradio to što sam morao i zatim ju pospremio pod tepih jer mi je rad u javi jednostavno bio prespor tamo gdje ne bi trebao gubiti vrijeme - na GUI-ju. Ne znam kakva je sada situacija u javi no moja iskustva su takva.

S ovim se potpuno slažem, java + swing katastrofa u razvoju. Nisam niti nigdje spominjao swing, ali zato C# i WPF je već nešto drugo. Ako misliš raditi sa GUI-em C# je uvijek bolje rješenje od Jave, iako je i ASP super, još uvijek preferiram JSP/JSF.

Ali opet, C/C++ i MFC = katastrofa

Recimo SWT i QT su već malo bolje opcije.

TI radiš puno sa GUI aplikacijama i zbog toga ti je možda razvoj u Javi spor, ali Java + Oracle, mislim da nema boljeg poslovnog okruženja ili ako još nadodamo Websphere za web(Tomcat za one škrte).

BTW. Oracle radi u zadnje vrijeme radi dosta na JavaFx framework-u, koji se već sada dosta približio WPF-u kod C#-a. Iako je framework još uvijek dosta "friški", mislim da bi mogao biti dobra zamjena za Swing.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
15 godina
neaktivan

Ja radim bez ikakvog frameworka, znaci cisto Win32 programiranje sve sam pisem.

Ja se necu suprostavljat vasim misljenjima, ja sam samo reko da sam sam iskusio razliku C# i C, jer sam naiso na konkretan problem di je to jako velika razlika, ne znam kakvu vrstu programa vi radite, ali ja radim programe za kompjuterizaciju strojeva.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.4.2012 18:24 (zero.O).
13 godina
neaktivan
dado2202 kaže...
 iako je i ASP super

Misliš ASP.NET, odličan je, ja ga radim i naprosto uživam.

dado2202 kaže...
Ali opet, C/C++ i MFC = katastrofa

Da, Microsoft je zapustio MFC, malo je reći, katastrofa, VLC je puno bolji izbor, mada u zadnje vrijeme radim C# i WinForm, WPF.

17 godina
royalhero kaže...

Misliš ASP.NET, odličan je, ja ga radim i naprosto uživam.

ofc, ASP.NET

12 godina
neaktivan
Koju knjigu nabaviti ?

Pozdrav za sve,

Nov sam na forumu i treba mi pomoć. Želim ozbiljnije da se bavim programiranjem, želim da proširim svoje znanje u C#, konkretno veb programiranje ASP.NET.

Eh, moje pitanje glasi koju knjigu bi mi preporučili da kupim od ove tri (pošto ne mogu sve), da krenem da učim malo ozbiljnije  jer nisam baš početni nivo, a nisam ni napredovao previše posle osnovih studija. Šta vi predlažete?

http://www.cet.rs/cetknjige/KDetaljno.aspx?ID=3494

ili

http://knjige.kombib.rs/ASP.NET-sa-C-sharp-2008-od-pocetnika-do-profesionalca

ili

http://knjige.kombib.rs/c-sharp-2008-od-pocetnika-do-profesionalca

Hvala unapred.

P.S. Imam podešeno 2008 okruženje, takođe i Sql Server 2008, pa zato kupujem nešto konkretno. Radim i u bazama, pa bi dobro došlo da ponešto piše i o SQLu. U ovoj 1. knjizi ima ponešto.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.11.2012 20:25 (Mandrak).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Zašto 2008 i .NET 3.5? Kupi Wrox - Professional MVC 4!

12 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Zašto 2008 i .NET 3.5? Kupi Wrox - Professional MVC 4!

Hvala vam na brzom odgovoru. Korigovao sam napisanu poruku.

Šta vi mislite za ove tri knjige? Koju bi vi izabrali? Cijenim vaše mišljenje, čitao sam vaše postove na forumu.

13 godina
neaktivan

Zadnju ni za živu glavu, imam ju i grozna je.

ASP.NET 3.5 sa C# 2008 od početnika do profesionalca - se čini dobrom, no to su opet Web Forme.

Da li si ograničen na 2008 i .NET 3.5 ili samo ga imaš instaliranog?

12 godina
neaktivan
Koju knjigu nabaviti ?

U ovom okruženju sam radio na fakultetu, imam ga kod kuće već odavno instaliranog, a takođe firmica u kojoj bih (nadam se) trebalo da počnem da volontiram ima isto okruženje.

U principu, ja sam početnik. Nemam neko iskustvo. Znam neke elementarne stvari kao što su ispis na Grid, Web Form, XML itd... Eh, sad bih da proširim svoje znanje, pa sam nešto razmišljao da pribavim stručnu literaturu i krenem redom. A onda sam se skroz pogubio jer je more knjiga i ne znam koja je najadekvatnija za taj neki nivo - početnik +. A sve da čitam odjednom, nemam toliko memorije. :) Izabrao sam ove tri, jer mi se čini da je u njima ono što meni treba. Pa sad mi treba da suzim taj krug još i odredim prioritet. Pa bih kasnije redom kupovao i usavršavao se, jer ne može sve odjednom. Šta mislite o ovoj prvoj ? Sviđa mi se jer dolazi i disk uz nju sa vježbama...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Vidi, to što znaš su Web Forme, to je u biti Windows programiranje portano na Web što nije najidealnije. Od 2007-e u ASP.NET-u imaš pattern MVC.

On je puno bliži webu, tu su GET, POST...

Kod Web Forma komunikacija se vrši preko postbacka, recimo klikneš na button on izvrši postback neke svoje vrjednosti spremi u ViewState i završi sa postbackom. Mane su mu mnogobrojne, ali on je i dalje ne zamjenjiv na intranetu, tj. živi na LAN-u u firmi ili je na Webu ali samo za određenu publiku... Poziv ide na fizički (.aspx) fajl, na kojem su kontrole i njemu je prikačen code behind.

Kod MVC-a poziv ne ide na fizički fajl, nego na route engine koji će tražiti definisanu rutu i poklapa li se sa traženom. Imaš Model (M), View (V) i Controller (C).
Tvoja logika je u modelima, tu pristupaš bazi recimo, u kontrolerima uzimaš podatke iz modela, eventualno ih obrađuješ i šalješ ih viewu. U Viewu je HTML, ali nemaš kontrola i code behinda. Sve ide preko čistog HTML-a, imaš helpere koji ti pomažu da ne pišeš HTML kôd za neku stvar nego iskoristiš helper, recimo za listanje knjiga:

@model IEnumerable<Books>

...

@for(var item in Model)

{

@Html.ActionLink(item.Name, "details", "Book", new { id = item.ID})

}

Znači on će generisati sljedeći/e link(ove)

<a href="book/details/1">C# - ASP.NET i SQL Server 2012</a>

<a href="book/details/5">C++ - Analiza i primjena</a>

...

Dakle traži knjigu sa MVC-om, a ja sam ti zato dao za prjedlog onu gore.

Naravno možeš ti i forme ako želiš, ali moj savjet je MVC.

http://www.amazon.com/Professional-ASP-NET-MVC-Wrox-Guides/dp/111834846X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1352237515&sr=8-1&keywords=asp.net+mvc

12 godina
neaktivan
Koju knjigu nabaviti ?

Hvala još jednom na odgovoru. {#}

Fakat da treba ići u korak sa novim tehnologijama, ali ja moram prvo savladati elementarne stvari, pa onda krenuti dalje. Sad se kolebam između prve i druge knjige, ali prelomiću ubrzo, siguran sam. {#}

P.S. 'Nabavio' sam Professional ASP.NET MVC 4, pa ću prelistavati usput i to.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pa ako imaš priliku otići u knjižaru i kupiti ih, kupi obadvije, ne žali pare na knjige i na znanje. Jednom ćeš naučiti C#, a drugom ASP.NET. Ne možeš učiti ASP.NET, a da ne znaš C# ili VB.NET ili F#...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice