Kako napraviti igru

poruka: 578
|
čitano: 266.172
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Kako napraviti igru
ni za to ti netreba manje,nego da pitam kako se moda neka igra,kako se exportaju modeli evo recimo za gta san andreas želim dodat jednu zgradu,što bi mi sve trebalo,modeliram u Mayi 2011,jel igra treba biti original,znači što sve treba za modati gta san andreas.
http://www.kristijan3d.bloger.hr/
15 godina
Kako napraviti igru

Može li me neko uputiti na neki tutorial o programiranju AI u igri. Znači zanimaju me neki jednostavni algoritmi tipa TIC-TAC-TOE ili šah. Stvarno nemam pojma o ovome i neznam ni kako početi. Radio sam neke jednostvane igre u MATLAB-u.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Jednostavan AI koji igra sah? Smijeh

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Kako napraviti igru

Pa da. Znaš da jačina AI-a u šahu zavisi od složenosti algoritma i koliko kombinacija može predvidjeti u što kraćem vremenu. Tako imaš neke šah aplikacije koje je gotovo nemoguće pobijediti. Mene zanima osnovno, tj. kako algoritam prolazi kroz sve te kombinacije i bira najbolju. Ali dobro ako je šah komplikovan, mislim da je najbolje za početi sa TIC-TAC-TOE 3X3.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
uss kaže...

Pa da. Znaš da jačina AI-a u šahu zavisi od složenosti algoritma i koliko kombinacija može predvidjeti u što kraćem vremenu. Tako imaš neke šah aplikacije koje je gotovo nemoguće pobijediti. Mene zanima osnovno, tj. kako algoritam prolazi kroz sve te kombinacije i bira najbolju. Ali dobro ako je šah komplikovan, mislim da je najbolje za početi sa TIC-TAC-TOE 3X3.

Dvije bazicne stvari dobrog algoritma za trazenje su: ispravna kolekcija podataka i ispravan algoritam za sortiranje. Oboje ovise o tome kako zelis pretrazivati podatke.

Pocni od tuda. Nauci razliku izmedju linked liste i vektora. Nauci sto je hashmapa i kako brzina pretrazivanja ovisi o hash funkciji. Nauci vrste queueova (deque i priority queue), stack. Prouci bubble sort, bidirectional bubble sort, merge sort.

Sto se tice AI-a u igrama, AI se sastoji od tri dijela:  line of sight, pathfinding i decision making (sah). Sva tri su komplicirana i traze dobro poznavanje algebre.

Za pathfinding, prouci Djikstrin algoritam i A*. Nauci sto je to heuristicka funkcija. Prouci sto je to quadtree kolekcija i cemu sluzi, pa onda nauci kako generirati pathgraph. Preporucam da proucis navigation mesheve. Line of sight u 2D-u moze koristiti pathgraph. Decision making se moze izvoditi na dva nacina, jedan je tipicni state machine, a drugi priority list. Prouci oba, priority list je trenutno u djiru jer omogucuje jednostavnije dizajniranje AI-a koji se ponasa prirodnije.

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
Poruka je uređivana zadnji put čet 5.8.2010 17:29 (Deus ex machina).
15 godina

Konkretan odgovor, hvala. Većina stvari koje si naveo mi je poznata, barem površno. Na faksu učim C, C++, MATLAB, diskretne metode, algoritme i strukture podataka tako da sam većinu stvari koje si naveo već prešao. Znao sam da je isprogramirati AI za neku igru teško i zato sam postavio pitanje da me neko uputi koji se algoritmi koriste. Svakako ću naučiti ove stavke koje si naveo detaljno.

15 godina
neaktivan

Malo je kasno ali nisam pratio topic...
Svi takvi algoritmi su iznikli iz svoga velikog pretka MiniMax-a!

Sve ostalo su varijacije, razna poboljšanja tipa kako posjetiti što manje čvorova (alpha beta pruning etc). kako izbjeći efekt horizonta (npr Quiescence search za šah) itd.

Potraži MiniMax na netu. Kada jednom shvatiš kako to radi i zašto radi sve ostalo je jednostavno.

Meni je bilo npr najteže shvatiti kako to da Alpha-Beta pruning uzima samo najbolju granu (od svih mogućih) te ju dalje računa a ostale zanemaruje a ipak dobije riješenje!

Na svijetu postoje samo 10 vrsti ljudi: oni koji znaju te oni koje ne znaju binarno
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.8.2010 14:55 (enriko.riba).
15 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Kako ces napraviti igru --- PA U GAME MAKERU dakako najlaksi je Cool

Pogledajte obavezno ovaj LINK : http://expressive-team.com.hr/forum/index.php?topic=50.0

Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
neaktivan
Enkidu kaže...
i_rambo_plache kaže...

Ja znam za jednu Hrvatsku igru vrijednu spomena (Urban Jungle)

A Dink Smallwood i Serious Sam 1 & 2 ?

poslanik isto. jedna od boljih point & click avantura koje igrah kao klinac.

16 godina
Kako napraviti igru

Za one koje zanima, nasao sam davno na netu http://www.zgameeditor.org/

Idealno za pocetnike, a i napredniji ce se snaci :)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

e ljudi zna ko kako napraviti igru od npr najvise 50 mb... ali onakvu kakva je punk o matic 2...

za sve koji neznaju punk o matic 2 je igra u kojoj imas svoj bend i odradujes koncerte i dobivas pare i fanove...

igra je online i ima oko 30 mb... pa dali ko zna moze li se slicna igra napraviti u c++ 

???????????????

15 godina
odjavljen
cropro 1980 kaže...

e ljudi zna ko kako napraviti igru od npr najvise 50 mb... ali onakvu kakva je punk o matic 2...

za sve koji neznaju punk o matic 2 je igra u kojoj imas svoj bend i odradujes koncerte i dobivas pare i fanove...

igra je online i ima oko 30 mb... pa dali ko zna moze li se slicna igra napraviti u c++

???????????????

C++ nije najsretnije rješenje za web aplikacije.

Operation Flashpoint
14 godina
neaktivan
Weky kaže...
cropro 1980 kaže...

???????????????

C++ nije najsretnije rješenje za web aplikacije.

ja samo pitam kako napraviti takvu igru kao sto je ta pomocu programa c++

15 godina
neaktivan
cropro 1980 kaže...

ja samo pitam kako napraviti takvu igru kao sto je ta pomocu programa c++

xD

To je jezik a ne program bilo bi dobro da se prvo malo pozabavis terminologijom ako nista barem da ti se nedesavaju ovakvi gafovi

16 godina
neaktivan
cropro 1980 kaže...

???????????????

14 godina
neaktivan

ajde onda mi stavite link koji su mi programi potrebni za izgradnju VEĆE igre...

samo molim vas nemojte pisat da to nemoze napraviti jedan covjek...ili moze samo s puno strpljenja...

ja mogu radit jednu igru 10 godina a da mi ne dosadi i nece mi puknut zivci...

samo molim vas stavite mi programe (linkove programa) koji su mi potrebni za izgradnju VECE igreSmijeh

15 godina
odjavljen
cropro 1980 kaže...

ajde onda mi stavite link koji su mi programi potrebni za izgradnju VEĆE igre...

samo molim vas nemojte pisat da to nemoze napraviti jedan covjek...ili moze samo s puno strpljenja...

ja mogu radit jednu igru 10 godina a da mi ne dosadi i nece mi puknut zivci...

samo molim vas stavite mi programe (linkove programa) koji su mi potrebni za izgradnju VECE igreSmijeh

Visual Studio 2010

DirectX SDK

Neki alat za modelrianje, Blender recimo,

Neki za izradu tekstura i baratanje istim, Photoshop recimo,

Neki alat za obradu zvuka, neki od Adobea preporučam,

Sretno.

Operation Flashpoint
14 godina
neaktivan

1. ZA što sluzi viisual studio?

2. ZA sto sluzi Directx SDK?

3.je li za modeliranje dobar program Zmodeler 2?

4.je li za izradu textura dobar TXD Workshop ?

5.tocni naziv Adobea za zvuk ?

15 godina
odjavljen
cropro 1980 kaže...

1. ZA što sluzi viisual studio?

2. ZA sto sluzi Directx SDK?

3.je li za modeliranje dobar program Zmodeler 2?

4.je li za izradu textura dobar TXD Workshop ?

5.tocni naziv Adobea za zvuk ?

1. Kompajler

2. DirectX.

3. Nikad cuo

4. Potrebno je da podrzava format tekstura i mip mapping skaliranje koje ti odredis u 3D Engineu,

5. Nesjecam se

Operation Flashpoint
14 godina
neaktivan

1.kompajler - sto je to?

2.u wiki nisam nasel directx SDK

3.zmodeler 2 program kojim se rade gta san andreas modovi...ucitas dff datoteku i prikaze ti se izgled kao model...npr.:auto,bicikl,motor...

4.neznam dali je dobar TXD Workshop...S njim mozes ucitavat slike i sklopit ih u jednu datoteku zvanu TXD...

5.Onda NEKOJ DRUGI PROGRAM...?

16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

po ovim tvojim pitanjima vidim da nemaš pojma o ničem..okani se rađenja igri..bar dok ne naučiš svu terminologiju i šire ;)

MMA is not game , MMA is life!!!
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
cropro 1980 kaže...

1.kompajler - sto je to?

2.u wiki nisam nasel directx SDK

3.zmodeler 2 program kojim se rade gta san andreas modovi...ucitas dff datoteku i prikaze ti se izgled kao model...npr.:auto,bicikl,motor...

4.neznam dali je dobar TXD Workshop...S njim mozes ucitavat slike i sklopit ih u jednu datoteku zvanu TXD...

5.Onda NEKOJ DRUGI PROGRAM...?

1. Link

2. SDK

3. Ovisi kako ti isprogramiraš u engineu. Dali ces koristiti takav način, samo ti format tekstura mora biti izvezen u dds formatu (DX neprima drugačije).

4. Opet ovisi o tebi

5. Neznam probaj nac

Operation Flashpoint
14 godina
neaktivan
Hrvojestr kaže...

po ovim tvojim pitanjima vidim da nemaš pojma o ničem..okani se rađenja igri..bar dok ne naučiš svu terminologiju i šire ;)

Da znam da se vidi da sam pocetnik,ali sad me pocelo sve to zanimat itd...isto tako ti bi mi mogo stavit link gdje mogu naci terminologiju jer sam pretarazivao po wikipediji i nasao sam 6 vrsta te terminologije pa neznam koja je vezana uz to

16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

asd cu ti poslati pm ..pa ti objasnim par stvari ;)

MMA is not game , MMA is life!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
cropro 1980 kaže...

1.kompajler - sto je to?

Za početak pokušaj napravit Hello World program, pa neki s konzolni s unosom, pa onda možemo pričati dalje.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
14 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
cropro 1980 kaže...

1.kompajler - sto je to?

Za početak pokušaj napravit Hello World program, pa neki s konzolni s unosom, pa onda možemo pričati dalje.

ok...

14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

preko notepada kreiraj igru i pretvori u .bat

Dejan
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
dejko2 kaže...

Bože, molim te da je ovo bio sarkazam!!!

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
dejko2 kaže...

Bože, molim te da je ovo bio sarkazam!!!

Cisto za zahebanciju, bas sam se potrudio :-D :-D

Nazalost, Posalji poruku puca kad stavim ascii, pa evo hexova. Nadji neki online hex to ascii ili hex to binary, konvertiraj, kopipejstaj u notepad, pa linkaj (pretpostavljam da ne mozes izvrsiti ELF, zato moras linkati, ali ima start sekciju).

b8 04 00 00 00 bb 01 00 00 00 b9 00 00 00 00 ba 0c 00 00 00 cd 80 b8 01 00 00 00 bb 00 00 00 00 cd 80 48 65 6c 6c 6f 20 77 6f 72 6c 64 0a

Hello world! :-D

Edit:

pardon, koristim dva system calla tako da vjerojatno radi samo na linuxu :-(

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.11.2010 21:07 (Deus ex machina).
15 godina
protjeran

Sorry, ali moram...

Uzmi komad papira veličine 5x5cm.

Na jednoj strani isprintaj OKRENI,

a na drugoj strani isprintaj OKRENI.

Poželjan papir od 180g.

I eto, jednostavna igra za jednostavne ljude.

Plavuše će se igrati satima, a da toga nisu ni svjesne.{#}

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice