tražio sam po forumu ali nisam pronašao ovu temu pa sam je zato odlučio otvoriti...mislim da većina ovdje imam iskustva u programiranju pa me zanima kako napraviti igru i koji su mi programi za to potrebni?!
Kako napraviti igru
- poruka: 578
- |
- čitano: 260.584
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
Game Basic 3D
01. Framework za C++
02. DirectX SDK (http://msdn2.microsoft.com/en-us/directx/aa937788.aspx)
03. Photoshop (http://www.adobe.com/products/photoshop/index.html)
04. Neki alat za 3D modeliranje - 3DSMax, Maya, Blender...
05. Neki alat za obradu zvuka
Naravno, trebao bi se odlučiti kojeg dijela izrade igre se želiš uhvatiti (programiranje, modeliranje...)
i da bi se znao s tim svim programima služit napravio bi igru (sam) za oko cca 15god.
to je vrlo težak i mukotrpan posao ja sam to jednom pokušao i u jednom sam danu samo napravio zid kada sam shvatio da sam na j####i zid potrošio cijeli dan tako sam puknuo kučište da mi se neko vrijeme nije mogao upalit.
samo upamti jedno.nemožeš to radiiti sam!
imao sam prije velku želju za izradom igre, čak sam si našo i tim al to je sve propalo. inače, radio sam u 3d game studiu, veoma dobar programčić. i uspio sam napraviti jednu arenicu kao u unrealu(naravno ne takvu grafički, već samo arenu) i ubacio lika unutra koji se mogao kretati, pucati, bilo oružja, svega, al nisam napravio neprijatelje, malo su mi bili problem, ovogaaa, kasnije sam shavtio da je to jako bugovito, a pošto ne znam programirat nije mi se dalo prepravlajt pa sam odusto. ako nemaš iskustva u tome, nemoj odmah krenuti na neku igru, malo testiraj neke stvari, skripte, nađi dovoljno tutorijala za program kojim se želiš koristiti, odlučui se za žanr igre, smisli priču, radnju, gameplay igre, sve živo, sve zapiši, nacrtaj, bla bla vamo tamo i onda polako, mislim valjda ti se ne žuri nigdje. :)
Naravno da je moguće...samo što zaista treba puno truda, a upravo na tome padne 99% programera.
Pogotovo zato što imaju velika očekivanja i ciljeve.
Ako si pocetnik onda 3D Game Maker jer u njemu imas presete umjetne inteligencije,likove,napravljene mape i onda te stvari kombiniras zajedno(O.K. nije bas tvoja igra,al za pocetak je i to nesto...)
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
ja sam napravio igru u c++ pomocu graphic prozora...
ako ste ikad gledali kunolovac (sta sumnjam, ja gledam da se smijem kako ljudi neznaju) dobio sam inspiraciju od neke igre gdje se trebaju pogoditi na kojoj strani je smile i to 8-9 puta...
radi na principu slucajnih brojeva... pa nije tako laka... ali ipak je igra... radim jos dvije ali neznam dalje...
na rapishareu nisam regan pa nista od igre zasad...
koje igre da prv počnem raditi točnije koje spadaju u jednostavniju skupinu?
AAA naslov, zanr: FPS, Engine: Unreal 4?
moj savjet ti je da se malo najprije orijentiras na google
Evo da pitam ima li koga da napravimo tim za izradu igre. Netreba biti nešto posebno, no da probamo.
Ako bude dosta ljudi s jakom voljom zašto ne...
Sigurno ima ljudi s već steknutim iskustvom koji bi pripomogli u stvaranju "igre godine"
Nego što se tiče dijela posla koji bih ja preuzeo na sebe je 3D modeliranje ( Autodesk 3D Max Studio), nadam se da ima još koji modelator da nebudem sam.
Javite se ljudi s jakom voljom, udružimo se i napravimo nešto
eo namijenjeno za igre (Dark GDK).
Mislim da bi ti bilo pametnije da prvo smislis kakvu bi igru htio napraviti a da tek onda ides traziti alate za to, jer ovako ces vjerojatno skinut neki od gorenavedenih prijedloga i blejit u opcije, a ako nesto i napravis garantirano ce biti neigrivo ostatku puka. Dakle prvo smisli sto bi htio napraviti, onda proguglaj da li vec postoje neki prikladni alati za to i modificiraj svoju ideju po mogucnostima alata koje odaberes.
Evo dobar uvod: http://www.code-it.net/?q=node/57
tražio sam po forumu ali nisam pronašao ovu temu pa sam je zato odlučio otvoriti...mislim da većina ovdje imam iskustva u programiranju pa me zanima kako napraviti igru i koji su mi programi za to potrebni?!
Shvati koliko je tvoje pitanje široko. Poput, npr. "Kako snimiti film?". Za amaterski film od 30 sekundi ti treba jedno, a za npr. "Star Wars" drugo.
Ovisi što želiš raditi.
Evo da pitam ima li koga da napravimo tim za izradu igre. Netreba biti nešto posebno, no da probamo.
Sigurno ima ljudi s već steknutim iskustvom koji bi pripomogli u stvaranju "igre godine"
Nego što se tiče dijela posla koji bih ja preuzeo na sebe je 3D modeliranje ( Autodesk 3D Max Studio), nadam se da ima još koji modelator da nebudem sam.
512Mb DDR 200Mhz
GeForce 4 MX440 @ 250/333
evo ono sto sam govorio...
http://rapidshare.com/files/107015969/where_it_is.exe.html
sad cu da napravim nesto kao invaderse samo teze... bar se nadam da cu uspjeti..
ako imate ideja za igru kazite ali neku jednostavnu ne stalker cloudy sky...
krenuo ja radit igru u visual basic i directx
napravio ja modele ( skinuo s neta ).Malo me zaebavalo u pocetku (najgore je kad nece radit smrad a sve dobro napraviš) ali nakon par dana vidio sam objekte na crnoj pozadini.
Nikako nemogu skuziti kako da promjenim pozadinu u npr plavu boju, i kako napravit da auto stane kad se zaleti u zid?
Odustao sam od tog...
... eto ja bas krenuo sa c++ u nadi da jednog dana napravim nesto svoje, ne ocekujem puno ali sta se moze.
znam, mogao sam uzeti jednostavno neki game builder ili tak nes, ali interesantnije mi je razumijeti svoju igru do najsitnijeg detalja.
ponekad si zamisljam kako bi to bilo imati SVOJU tvrtku koja proizvodi takozvane AAA igre (EA games, Bio Ware.....)
San o izradi velike igre koja može konkurirati nekom GTA-u, PES-u vjerojatno će zauvijek ostati san.
Toliko ljudi s čeličnim živcima treba da se napravi poštena igra, od modeliranja do AI.
Ja znam za jednu Hrvatsku igru vrijednu spomena (Urban Jungle) i u njoj sudjeluje gro ljudi i gro sponzora.
A za tebe, Java i križić-kružić, vješala... Al naravno treba ti predznanje.
Ja znam za jednu Hrvatsku igru vrijednu spomena (Urban Jungle)
Imamo i onaj novi spaceshooter...
Provox games je kod nas napravil SpaceForce,mislim da peju nekakvi RPG napravit, ako se ne varam.
Bilo bi dobro da u Bug stave programe za izradu igara(ništa komplicirano) , npr. FPS Creator i sl.
MS ima XNA Game Studio, i brdo online tutoriala, videa, exampleova... Igre se rade u c#/vb i directX. Za jednostavnije 3d/2d igre odlicno, uz to igre rade na pc-u i xbox-u.
San o izradi velike igre koja može konkurirati nekom GTA-u, PES-u vjerojatno će zauvijek ostati san.
Toliko ljudi s čeličnim živcima treba da se napravi poštena igra, od modeliranja do AI.
A za tebe, Java i križić-kružić, vješala... Al naravno treba ti predznanje.
![Belji se Belji se](/d.tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-tongue-out.gif)