Kako napraviti igru

poruka: 578
|
čitano: 266.165
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Kako napraviti igru
MrBlc kaže...
Deus ex machina kaže...

Covjeku koji zeli nauciti programirati, da.

Covjeku koji zeli raditi igre, ne.

A trenutno se tema nalazi u podforumu "Programiranje" tako da...

Trenutno ili ne, ja ne vidim kontekst u tom pitanju. Pitanje glasi "Kako napraviti igru", odgovor je, "Uzmi dobru ideju, dobar SDK, i kreni". Jednom kad wannabe programeri zapravo naprave igru (ukljucujuci i tekstualne avanture) i upgradeaju svoj rank u programere, vrlo brzo ce shvatiti (racunajuci da im IQ iznosi barem 80) da ono sto su isprogramirali zapravo izgleda kao vrlo jadna kopija postojeceg SDK-a.

Odgovor na tocnije pitanje "Kako isprogramirati igru?" glasi "Gotovo je nemoguce", jer ukljucuje proceduralnu generaciju apsolutno svega i izrada igre na takav nacin (bez izrade SDK-a) bi bila retardirana ispod svakog nivoa.

Naime, s obzirom da ocito treba to ponoviti iznova i iznova, u cistoj produkciji igre sudjeluju generalno cetiri discipline, programeri, artisti, sound guys i game designeri. Programeri rade alate, artisti crtaju, sound guys lade jaja a dizajneri sklapaju koriste resurse i alate koje su dobili u igru.

Dakle, moje pitanje za svakog s inteligencijom iznad 20 je - tko u toj cijeloj prici na kraju radi igru onda, i sta je pitanje u ovoj temi? Kako napraviti SDK, ili kako napraviti igru?

Vec mi je pomalo dosadilo iznova ovo objasnjavati...

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
MrBlc kaže...
Deus ex machina kaže...

Covjeku koji zeli nauciti programirati, da.

Covjeku koji zeli raditi igre, ne.

A trenutno se tema nalazi u podforumu "Programiranje" tako da...

Trenutno ili ne, ja ne vidim kontekst u tom pitanju. Pitanje glasi "Kako napraviti igru", odgovor je, "Uzmi dobru ideju, dobar SDK, i kreni". Jednom kad wannabe programeri zapravo naprave igru (ukljucujuci i tekstualne avanture) i upgradeaju svoj rank u programere, vrlo brzo ce shvatiti (racunajuci da im IQ iznosi barem 80) da ono sto su isprogramirali zapravo izgleda kao vrlo jadna kopija postojeceg SDK-a.

Odgovor na tocnije pitanje "Kako isprogramirati igru?" glasi "Gotovo je nemoguce", jer ukljucuje proceduralnu generaciju apsolutno svega i izrada igre na takav nacin (bez izrade SDK-a) bi bila retardirana ispod svakog nivoa.

Naime, s obzirom da ocito treba to ponoviti iznova i iznova, u cistoj produkciji igre sudjeluju generalno cetiri discipline, programeri, artisti, sound guys i game designeri. Programeri rade alate, artisti crtaju, sound guys lade jaja a dizajneri sklapaju koriste resurse i alate koje su dobili u igru.

Dakle, moje pitanje za svakog s inteligencijom iznad 20 je - tko u toj cijeloj prici na kraju radi igru onda, i sta je pitanje u ovoj temi? Kako napraviti SDK, ili kako napraviti igru?

Vec mi je pomalo dosadilo iznova ovo objasnjavati...

OffTopic :

To ti je kao ono tražim posao i molim boga da ga ne nađem :)

Gle koliko ja kužim neke stvari ,ovdje na BOL-u malo tko uopće želi nešto napraviti po pitanju ove teme , oni koji žele lutjau u moru nativnih API-a i misle da ako znaju tj. ako če znat neki render API da je to-to. Kao što kažem gotvo nitko nema nit smisla nit želje nešto napraviti ( svaka čast iznimakama npr. MaracKoMarac i još par njih  ) velika večina sve opetovano ponavljaju, filozofiraju itd.... , te oni koji "briju" na korijenski C++ plus native render API naći če barem desetak drugih specijaliziranih foruma koji se bave isključivo time, a ne ovdje tražiti sol za pamet od nestručnih samoljubljivih likova. 

OnTopic :

Kako sam još davno prije napisao i pisao ako želite izraditi igru uzmite neki set alata koji uključuju engine ili SDK te napravite nešto, ALI uz to SHVATITE da morate imat ( kao tim ili kao individualac ) određena znanja i vještine iz nekoliko područja , a to su :

a) modeliranje, teksturiranje, animiranje

b) sketchiranje levela i izrada istih

c) SDK ili GameEngine + neki programski jezik

d) zvukovi SFX + BG sounds

e) publikacija

Eto ja kao  početnik sam do sada ovakovim redosljedom dolazi do rezultata i ovako nekako posao i ide. Sugestija za par alata s obzirom na posao :

a) Blender, 3DSMax , Maya ili neki od 3D modeling alata koji u sebi imaju IK i UV podsisteme

b) Alchemy , MyPaint , Photoshop, Illustrator ili neki drugi alat za crtanje.

c) Unity, UDK, NeoAxis, Truevision3D, Irrlicht ili neki drugi, s time da oobratite pažnju na multipltaformnu podršku 

d) diktafon, GarageBand ( Mac useri ) , tražiti po web-u i kupovat soundbankove , tražiti royality free zvukove , Audicity , itd... 

e) ovo je jako široka tema i nema pretjenano veze s ovim topicom. 

Sve u svem borite se i mučite se :) 

http://www.basketballhoopjam.com
15 godina
naxeem kaže...

Imamo i onaj novi spaceshooter...

vidim da si raspložen za žute kartone,pa me zanima koji gumb u pisanju da stisnem za uredu i dopisati

14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Hvala svima koji su dali linkove i korisne savjete. Iako nisam postavio pitanje ovo ce mi jako pomoci.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ljudi ovako...

koja bi od ova 3 formata bili najbolji za teksturiranje :png,org,jpg,jpeg...

Da, i tko zeli da napravimo tim nek se javi na ovaj forum ili u PP ili preko mail-a : bfilip45@gmail.com...

15 godina
odjavljen

Za DirectX ćeti trebati .dds

Can't Read Can't Read No He Can't Read My poker face
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2010 15:14 (Weky).
14 godina
neaktivan
Weky kaže...

Da ali slike radim u "MYPaint" - u i mogu samo spremit kao ovi formati koje sam maloprije napisao...

15 godina
neaktivan
cropro 1980 kaže...

Ljudi ovako...

png = lossless format, nema gubitka kvalitete, zauzima vise diskovnog prostora

jpeg, jpg = lossy format kod kojega se kvaliteta neznatno smanjuje (doduse to ovisi o snazi kompresije koja se odabire pri snimanju) da bi se postigla velika usteda na velicini datoteke, kod nekih vrsta tekstura stvara artefakte koji su neprihvatljivi...

za .org nisam ni cuo...

Weky kaže...

Netocno, direct3d radi bez problema i sa nekompresiranim teksturama samo sto je to razbacivanje videomemorijom i propusnoscu, ali ima nekih drugih prednosti

Iako ne radim sa DX, koliko znam o DX teksture se uglavnom ucitavaju "CreateTextureFromFileEx()" funkcijom koja podrzava slijedece slikovne formate: .bmp, .dds, .dib, .jpg, .png, .tga

cropro 1980 kaže...

Da ali slike radim u "MYPaint" - u i mogu samo spremit kao ovi formati koje sam maloprije napisao...

Kada izradis teksturu, prebacivanje u drugi slikovni format je najmanji problem. Radje se posveti samoj teksturi, lako ces kasnije mudrovati u kojem formatu ces ih drzati...

Eh da, radne verzije tekstura obavezno drzi u nekom formatu koji ne gubi kvalitetu (.png je odlican izbor)

Pathogenic fundamentals clearly indicate that homogenous populations are most vulnerable.
Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2010 17:05 (rustweaver).
15 godina
odjavljen
rustweaver kaže...

Netocno, direct3d radi bez problema i sa nekompresiranimm teksturama samo sto to nije optimalno

Iako ne radim sa DX, koliko znam o DX teksture se uglavnom ucitavaju "CreateTextureFromFileEx()" funkcijom koja podrzava slijedece slikovne formate: .bmp, .dds, .dib, .jpg, .png, .tga

Zadnje što sam radio sa DX-om je bilo FF Pipeline i DX7.   Moguće da je se promjenilo dotada.

Can't Read Can't Read No He Can't Read My poker face
14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

za vas kaj nista ne znate citao sam ovdje nista sta pomaze, poceo sam raditi na igri (program nasao na videima ne ovdje) a ako netko hoce znati kako se zove engine neka me kontaktira

Moj PC  
0 3 hvala 0
16 godina
neaktivan
cropro 1980 kaže...

Ljudi ovako...

Da, i tko zeli da napravimo tim nek se javi na ovaj forum ili u PP ili preko mail-a : bfilip45@gmail.com...

PNG ima nativno alpha channel, dakle svaku teksturu koju planiras blendati drzi u PNG (barem za prvo rijesenje).

Idealno je koristiti JPG za apsolutno sve, jer cak i na 50-60 quality levelu, dobro izgleda  -  a definitivno proizvodi najmanje slike (~4kb) koje je zbog toga vrlo brzo ucitati s HDD-a (inace najveci bottleneck u loadanju).

I have got no money, I have got no power, I have got no fame... I have my strong beliefs...
15 godina
neaktivan
Mr.Croatian100 kaže...

za vas kaj nista ne znate citao sam ovdje nista sta pomaze, poceo sam raditi na igri (program nasao na videima ne ovdje) a ako netko hoce znati kako se zove engine neka me kontaktira

svim newbie-ima toplo preporučujem da ga ne pitaju za savjet

15 godina
neaktivan
King of Games kaže...
Mr.Croatian100 kaže...

svim newbie-ima toplo preporučujem da ga ne pitaju za savjet

Ako zbilja želite naučiti onda vam možda i ovo pomogne : http://www.gameinstitute.com/ 

Mada se ući DX9 render API, sve u svem principe koje naučite bit će više nego dovolji za dobar početak, kasnije se prebacite na neki noviji DX API ili OpenGL.

Mada ja ostajem pri onome da za samostalnu izradu igri uhvatite se nekog seta rješenja koji uključuje game engine, level editor, standard mesh format import support, i još pokojih stvarčica, i ako je moguće da vidite da li pruža build za barem tri različite platforme.

Sve ostalo prepustite večim timovima i ljudima koji se bave određenim djelom izrade pojedinog segmenta, jer ako vas to zanima onda ovo nije topic za vas, već potražite specijalizirane forume za pojedine teme npr. DX render API, rješenja fizike u igrama, aranžiranje call-ova, izrada ili čitanje vanjskih struktura u memoriju, korištenje vremena memorije i cpu-a, kod fizkike znat iskoristiti fpu,  poznavanje hardverske infrastrukture platforme za koju radite igru  itd.... Danas da biste bilo kojem komercionalnom ili nekomercionalnom projektu konkurirali shavtite da niti jedan taj projekt nije radio jedan čovjek u par mjeseci, već je to više godišnji rad grupa ljudi. Ne znam jel netko zna odprilike koliko ljudi radi na projektu OGRE, ili irrlicht ili UDK koji se razvija i unapređuje više od desetljeća ili idTech enine isto tako. Mislim nije mi ovdje cilj pokolebat nikoga , čak naprotiv želim vam prenjet informacije koje mislim da će vam bit korisne i dobronamjerno savjetovat u smjeru, jer kao što naslov kaže kako izraditi igru je pitanje, a ne kako napraviti studio za izradu igri, i to je ono što velika većina ljudi mješa. Mislim glupo je ne iskoristiti jedan od tih odličnih rješenja i napraviti nešto iz njega, naravno ako nam je cilj ono što tema kaže.

http://www.basketballhoopjam.com
14 godina
neaktivan

E ljudi imam jedan problem...

Nisam htio ni na jedan drufi forum ili temu napisati nego bas na tu jer tu ima mnogo ljudi s iskustvom...

Prije kad sam radio gta san andreas DFF modeliranje...

Napravio sam jedan svoj rad i spremio ga u jednu novu pravnu mapu...onda sam ga export / ao i onda sam sve zatvorio...

Dodje ja unutra u tu mapu i spremljeni rad mi je bio 3,79 mb a export / ani dff format bio mi je 0 kb{#} ...  [to sve sam radio u Zmodeler2 programu]

Pa molim samo ljudi s iskustvom da mi pomognu i ako nemaju pametnijeg posla neka mi modeliraju i spreme u DFF format ovakav model :

Bmw Bmw

Unaprijed hvala i neka mi se jave u PP ili na forum da se dogovorimo oko skype i toga svega da mi posalje taj rad....

Stvarno vam               H  -  V  -  A  -  L  -  A                   !  -  !  -  !

16 godina
protjeran
cropro 1980 kaže...

E ljudi imam jedan problem...

Nisam htio ni na jedan drufi forum ili temu napisati nego bas na tu jer tu ima mnogo ljudi s iskustvom...

Prije kad sam radio gta san andreas DFF modeliranje...

Napravio sam jedan svoj rad i spremio ga u jednu novu pravnu mapu...onda sam ga export / ao i onda sam sve zatvorio...

Dodje ja unutra u tu mapu i spremljeni rad mi je bio 3,79 mb a export / ani dff format bio mi je 0 kb{#} ...  [to sve sam radio u Zmodeler2 programu]

Pa molim samo ljudi s iskustvom da mi pomognu i ako nemaju pametnijeg posla neka mi modeliraju i spreme u DFF format ovakav model :

Unaprijed hvala i neka mi se jave u PP ili na forum da se dogovorimo oko skype i toga svega da mi posalje taj rad....

Stvarno vam               H  -  V  -  A  -  L  -  A                   !  -  !  -  !

Lol, možda nisi svjestan što si sada tražio, ali nije baš tako jednostavno napraviti auto. Pogotovo ne da to liči na nešto, i još da je low poly. Sumnjam da netko ima toliko vremena...

trailerlog.blogspot.com
16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Probaj ovdje.

I am Jack's burning thirst for destruction

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala ali ja trebam u DFF formatu...

Moze li mi tko reci kako mogu pretvoriti 3ds i ostale formatu u .DFF !?!?

16 godina
neaktivan
Kako napraviti igru
I am Jack's burning thirst for destruction

1 1 hvala 0
16 godina
Kako napraviti igru

Deus zašto mu uopće odgovaraš?

Ako želi saznati, saznat će sam pomoću googlea, nije atomska fizika.

Možda najbolje da mu napravimo i gotove modele.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

gle ti xxxxx...Forum je nparavljen zato da bi ljudi djelili savjete jedni drugima i pomagali im ja sam jucer bas bio online na forumu i nisam stigao surfat po googleu (Nisam znao da se moze nac za 13 sekundi)...

Ali samo da znas da sam ja imao 1000 pitanja...950 sam dobio odgovor na youtubeu i googleu...

Pa se ti zapitaj xxxxx. {#}

14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Kako spojiti modeliranje, teksturiranje, animiranje,sketchiranje,zvukove?

asjdl

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Kako napraviti igru
budala498 kaže...

Kako spojiti modeliranje, teksturiranje, animiranje,sketchiranje,zvukove?

Spojiti? Ne kužim što želiš...

I am awesome.
14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Sve je to iz različitih programa, zanima me kako to sve spojiti u jednu igru

asjdl

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pomoću enginea :D - najbitniji dio igre.

A da bi to skombinirao, treba ti njegov SDK.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Hvala!

asjdl

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Koji engine preporučate?

asjdl

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
budala498 kaže...

Koji engine preporučate?

Preporučam da iskodiraš svoj.

I am awesome.
14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

A kako da to napravim?

asjdl

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
budala498 kaže...

A kako da to napravim?

Naučiš neki programski jezik(ja koristim C++) i library-je za grafiku/zvuk/štaćešvećkoristitzaigru i iskodiraš engine.

I am awesome.
14 godina
neaktivan
Kako napraviti igru

Da bi ja znao programirat...{#}

asjdl
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.2.2011 16:14 (budala498).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice