Koju igru osim BF4 i GTA V imas usage 90% ? Iako ja u navedenima imam u naj gorem slucaju 90%, inace je 80ak... Stvarno ili ja imam tartufni primjerak ili vi igrate neke igre za koje ja nikad cuo.
Intel i5 Club
- poruka: 3.606
- |
- čitano: 612.077
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Npr.
Bude naravno nekad i ispod 90%, ali recimo 4:57 - 3 jezgre na 100%, jedna na 98%. A postoje i jače gpu
Da nebi ispalo da lik bullshita, poklapa se i sa raznim portalima - link, link, link, link
E sad može se reći "to su loše optimizirane igre", to je izuzetak i sl. No dali je vjerojatnije da su gears of war 4, mafia 3, assasins creed i sl. igre samo izuzetak koji se neće ponoviti ili početak trenda?
Da pa sa snimanjem i streamanjem ide u 90% to sam rekao odma. Ali u gameu samo sam viđao GTA V i BF
Troši kako ne, ako ima manji udarac na fps ne znaci da proces koji rendera i snima video u real timeu ne utjece na cpu, i ovdje uz snimanje je ugl 80%. Ne znam šta pokušavaš dokazati, GPU usage ne pada nigdje osim u Mafiji, ne vidim problem, ako ces renderat video u pozadini onda da, bit ce problem...
Odgovaram na tvoju tvrdnju u tvom trećem postu na stranici. Postoji više igara sa 90%+ core loada na i5 a da nisu GTA V i BF
Isto tako ako cpu nije skroz do daske opterećen ne znaći da ne može bottleneckat određenu gpu. Pa pogledajte fx-ove.
Gledaj ti performanse. Evo jedan banalan primjer. Uzmi si npr. fallout 4. Jel optereti i5 do kraja? Defintivno ne. Zašto onda i7-ice (gledaj čak po istoj generaciji, isti clock) imaju veći fps za postotak koji defintivno nadilazi statističku grešku. Evo čak 2 izvora imamo u kojem je tako
http://www.techspot.com/review/1089-fallout-4-benchmarks/page5.html
http://www.gamersnexus.net/game-bench/2182-fallout-4-cpu-benchmark-huge-performance-difference
GPU usage ne može nikako biti mjerilo (znam da se ovdje na forumu drži do toga kao pijan plota). Moguće da ti gpu usage nije do daske, a koji god cpu staviš neće ni biti. Ako s nijednim cpu ne možeš imati max gpu usage za mene (i zdravorazumski) cpu nije bottleneck. Dali je do monitoring programa ili do enginea igre nije ni bitno. Jednostavno problem nije u procesoru. Opet moguće je kao gore na primjeru fallout 4 gdje ti je gpu usage fajn, ali sa nekim drugim cpu na istoj gpu i istoj situaciji imaš veći fps izvan razine statističke greške. Što je onda to? Bitna je praksa, a ne što tamo kaže neki monitoring program kojeg je pitaj boga tko pisao (nije sveti gral)
GPU usage je mjerilo, sad ako neka igra radi bolje na i7 - radi, ništa novo ni cudno. A takav "nevidljivi" bottleneck onda postoji svuda, nebitno jel i5 ili i7, vec koji clock i koja generacija tj. kakav IPC. Pogle link gore, 3770k koji je dan danas smatran još kao dosta dobar CPU bottlenecka 1070, GPU usage mu konstantno pada u GTA i BF (Eto igre kao što sam naveo u prvom postu, iako mu cpu usage nije maxan). Dok ja sa i5 nemam tih problema...
Nema smisla govorit kako GPU usage nije mjerilo BN, ali zato 90% jezgre na sekundu na CPU su ociti znak da je BN...
Nema smisla govorit kako GPU usage nije mjerilo BN, ali zato 90% jezgre na sekundu na CPU su ociti znak da je BN...
Gdje sam rekao da obavezno je? Ranije koliko se sjećam nismo ni spominjali bottlenck, nego cpu load i da i5-ice dolaze k svom zidu
Također mislim da su testiranja side by side određenog broja procesora u istoj igri u istim uvjetima relevantniji od toga što neki tip sa YT nema full gpu usage? Zašto se onda to ne vidi u cpu benchmarcima side by side (koristili su uglavnom 980Ti, titan x i sl. što je sve slično gtx 1070). Ti se isključivo vodiš sa gpu usage, a ja ti pričam o fps-u i stvarnim performansama. Ako gledamo testove ja tu ne vidim kako mu haswell na 4.3 ghz može bottleneckat (imaš i skylake i7 u testovima)
http://www.kitguru.net/components/cpu/luke-hill/intel-core-i7-6700k-i5-6600k-skylake-cpu-review/8/
http://www.gamersnexus.net/hwreviews/2035-intel-skylake-i7-6700k-gaming-benchmarks-and-review/Page-2
http://www.techspot.com/articles-info/991/bench/CPU_02.png
Razumiješ li o čemu uopće pričam. Side by side testovima sa 4 različita izvora sam ti upravo pokazao da sa sličnim ili jačim gpu taj cpu nema bottlenecka u navedenoj igri (u pravim perfomansama, ne gpu usageu), a tvoj argument je gpu usage nekog tipa sa youtube
Znači moguća je i obrnuta situacija da je gpu usage full, a bottlenecka (gore navedeni fallout 4). Svaka igra (engine) je jednostavno priča za sebe.
Pazi recimo specifičan slučaj tomb raidera (2013) od developera:
Just one further clarification, Windows cannot really show CPU bottlenecks using a percentage number since it will move a single thread of work from one core to another all the time. So you can have a single block of work bottlenecking due to single core performance, while Windows will never show 100% CPU usage for any core. You could just see say 70% work on one and 30% on another, but if that is effectively the same thread or sequential work you could still be hitting a CPU limit.
Only with overall CPU usage being below 25% on a quad-core (no HT) would you be sure you are not hitting a CPU bottleneck (though in most cases at only 25% you really wouldn't).
Anyone, it would be interesting to hear what kind of results you guys get with the MultiCoreFlushMode registry setting.
Ne razumijem sorry, jer upravo sa benchevima koje si zaljepio si kontradiktoran sebi, u prvom i drugom prikazuju 6600k i 6700k sa identicnim performansama u vise igara, također se može u drugom linku vidjet 4690k vs 4790k gdje je ista prica, samo negdje vidim 4690k 67fps, a 4790k 71fps... ooh !
Također, taman da je i obratna situacija, da u tvojim linkovima i5 stvarno pokazuje bottleneck, zašto bi video sa live usageom svake jezgre bio "tamo neki video", a .jpeg benchevi bili bog i batina ? i5 je daleko od BN, ako cemo stavit sli/crossfire i tako nesto onda da je BN, ali ova rasprava je bez cilja.
Nikako se mi ne možemo sporazumjeti. Cilj mojih linkova uopće nije kakav je i5 vs i7 u gta V. Pročitaj ponovno razgovor
I'll brake it for you:
- sad pričamo o bottlenecku i odnosu gpu usage. Ja kažem gpu usage nema veze sa praksom (performansama) ti kažeš da imaju te da gpu usage koji nije full podrazumjeva cpu bottlenck
- linkaš nekog tipa sa i7 4770K na 4.3 ghz i gtx 1070 i kažeš vid mu gpu usage - ima bottleneck u gta V, a ja sa svojim xy i5 imam xy gpu usage
- Ja ti linkam 4 različita izvora da navedeni cpu nema bottleneck u navedenoj igri sa sličnim ili jačim gpu. Ne da bih pričao kakav je i5 vs i7 u navedenoj igri, nego da bih dokazao da je gpu usage piša od ovce za dokazivanje cpu bottlenecka
- zaključak - da imaš isti patch igre, istu grafu, iste detalje (dakle potpuno iste uvjete) i da se nađeš u istoj gameplay situaciji sa i7 4770K - nebi imao veći fps u konkretnom slučaju. Neovisno dali je gpu usage ovakav ili onakav. To dokazuju i 4 različita izvora koja sam ti linkao.
Super, i gdje tu i5 udara u zid ? 2011. BF3 je znao raditi veliki CPU usage na i5, do 90%, kraj 2016. i5 jos uvijek sve vrti bez ikakvog beda, po tvojoj teoriji smo onda mogli lupit od stol i rec "gotovo treba nam 64 jezgre !". Engine je engine, ja ti nisam dao onaj 3770k kao "vid vid !" vec kao primjer da u određenim igrama, tipa BF engine i GTA V, CPU Usage je jednostavno velik, takav engine.
A gore si navodio overall CPU usage, to nemožeš gledati kao CPU usage. FX CPU usage ne prelazi 50% pa bottlenecka dušu jacim karticama, zato sto racunica uzima postotak svih jezgri, kao i HT kod i7, zato ti se cini nisko. Iako u realnosti igra vrlo vjerojatno koristi 4 jezgre jednako kao i5, no kad se izvuce postotak od 8 threadova izgleda kao da je nizak usage i da CPU chilla.
Ti govoriš kako GPU usage nije mjerilo BN, ali CPU usage je, pardon ne BN vec "udaranje u zid sa 90%"Što nas dovodi do Bottlenecka
Opet baba šumom deda drumom. Ponavljam, gdje sam rekao da xy cpu usage obavezno podrazumjeva bottleneck? Na isti način sam se posrao i po gpu usage kao mjerilu. Rekao sam da su mogući svi scenariji (i sve sam lijepo potkrijepio linkovima)
ali postaje jasno da su daleko od idealnog gaming procesora čiju titulu dugo nosi.
Ajde prosvijetli nas i reci koji to je ako i5 nije idealan proc za gaming ?
"Počeli su viđati svoj max load, pa trokaju"
" jer im je u zadnje vrijeme 90%+ na jezgrama kao dobar dan"
"Bude naravno nekad i ispod 90%, ali recimo 4:57 - 3 jezgre na 100%, jedna na 98%"
"3 god. stara igra i u singleplayeru često core load bude preko 90% na svim jezgrama na 6600K"
Rekao si da se visoki usage pocinje događati u određenim igrama na i5 i da mu dolazi kraj/udara zid (iako ne, u određenom engineu tipa BF3 se događa vec 5 godina i sve je ok jos uvijek). Također si navodio visoki cpu usage kao problem pogotovo ako je u pitanju jaca kartica, a šta to govori drugo nego bottleneck, generalno kada nam se zatrpava CPU i GPU ne radi na full zbog njega, znaci da imamo BN.
Nekoliko puta si sam sebe spetljo i onda mi samo kazes "ne razumijes ti mene". Navodio si u gotovo svakom postu CPU usage kao problem kod i5, sad najednom nije bitan CPU usage, nije mjerilo kao ni gpu usage.
First thing, od tvog posta u "jučer u 22:53" krećemo pričati o bottlenecku i odnosu cpu & gpu usageu. Navedene izjave su sve od ranije (i nigdje ne podrazumjevaju bottleneck). Ali udovoljit ću ti i proći ćemo svaku zajedno
"Počeli su viđati svoj max load, pa trokaju"
Odnosi se na onaj link za mafiju 3. Igra tom tipu freeza kad mu dođe na max opterećenje. Drugom procesoru (mislim fx 8350) kaže nikad ne freeza (iako je i on bn, jer i7 u navedenoj igri ima primjetno bolji fps). Tip kaže da mu 4 jezgre nije dovoljno za glatko igranje te igre. U drugom linku joker također kaže da je i5 bottleneck. Vidljivo je i u benchmark rezultatima = tu je i5 definitivno bottleneck. Nema priče
U svim testovima navedenih igara koje sam tada stavio vidi se da i5-ice bottleneckaju određene testirane gpu. I to ne zbog nekakvog gpu usagea nego zbog toga što zaostaju u pravim perfomansama (fps) za određenim procesorima u postotku iznad statističke greške
"jer im je u zadnje vrijeme 90%+ na jezgrama kao dobar dan"
Mučki izvučeno iz konsteksta. Puna rečenica glasi: "Zamisli još da se snima gameplay, vrti win update ili nešto tako (serem bez veze) u kurcu si odmah, jer im je u zadnje vrijeme 90%+ na jezgrama kao dobar dan"
- sa navedenom rečenicom si se složio u svom sljedećem postu
- ne insinuira istovremeno postojanje cpu bottlenecka, nit si ti to tako shvatio tada (jer nismo ni pričali o cpu bottlenecku)
"Bude naravno nekad i ispod 90%, ali recimo 4:57 - 3 jezgre na 100%, jedna na 98%"
Pričali smo o cpu loadu kojeg. Citiram tebe:
"Koju igru osim BF4 i GTA V imas usage 90% ? Iako ja u navedenima imam u naj gorem slucaju 90%, inace je 80ak... Stvarno ili ja imam tartufni primjerak ili vi igrate neke igre za koje ja nikad cuo."
- na što sam ti jasno stavio par igara (uz jasno ranije GW4 i mafia 3)
- ponavljam navedena rečenica ne insinuira postojanje cpu bottlenecka sama po sebi zbog "xy loada" iako benchmarci u istoj igri pokazuju da i5 bottlenecka high end gpu koje su testirali
"3 god. stara igra i u singleplayeru često core load bude preko 90% na svim jezgrama na 6600K"
- također odgovor na tvoj gornji citat da takvih igara nema (gdje i dalje pričamo o cpu loadu, a bottleneck se nije ni spomenio).
Tek nakon navedenih rečenica krećemo spominjati cpu bottlenck, cpu & gpu usage, gdje nam se mišljenja razilaze, te me krećeš prozivati zbog nekih izjava koje uopće nisam ni rekao u navedenom kontekstu da xy cpu load obavezno podrazumjeva cpu bottleneck (dok nismo ni pričali o cpu bottlenecku), ignorirajući poantu nove rasprave - da gpu usage monitoring programa uopće nije mjerodavan za postojanje ili nepostojanje cpu bottlenecka (što je vama svima ovdje sveti gral). Jasno, potkrijepio dokazima
Nisam rekao da si inzistirao da cpu load znaci cpu bn, ali ti govorim cijelo vrijeme kako se podrazumjeva sta se misli kad je veliki cpu usage, odma se misli na bottleneck, tako da nemos rec da nisi uopce razmisljao o BN, a zašto je onda problem ? U slucaju da nesto zelis raditi uz igru kao snimanje i stream ? Pa to sam odma rekao da i5 nije za to...
Što ja pokusavam rec je da usage ne govori "bottleneck", "zasterijelo" etc., jer ti si to prikazao kao da je i5 došao do neke svoje granice odma u prvom postu, nije. ODUVIJEK je imao 90% usage u nekim engineima, kao Crysis 3 i BF3, cak i sa tadašnjim modernim i5 procesorima. I nemoj sad govorit kako to nije point rasprave ili sto vec jer si i sam ostavio Crysis 3 kao primjer, kao to je to. Ja se od pocetka drzim tvoje teze o i5, a ne o benchmarku za Gears of War ili što god...
Također nisam ništa mucki izvukao kopirao sam samo dio teksta gdje si spomenuo da je na i5 u zadnje vrijeme kao 90% usage normala, nemoj skretat sa teme, ako si se uhvatio tog usagea mozemo do jutra o godinama starim igrama koje su imale isti usage sa samo nešto nižim clockom. I to nam nije pokazalo ništa, jer tvojom teorijom danas bi i5 bio low end, ili bi bio na 5Ghz.
Mafia 3, krš od igre doslovno. Ali ajmo gledat taj krš kao neki bench i primjer umire li i5 polako ? Da, ako ce sve igre bit tako optimizirane, onda da, bottleneck je i nije dovoljno jak. Ali to nije da je nešto napredovalo, nego nazadovalo jer smo dobili jednu od naj ružnijih, a opet naj ne optiziranijih igara koje ocito ne znaju koristiti resurse.
Gears Of War i ostalo za DX12 sam odma rekao da profitira FX i i7 zato što cesto mogu iskoristiti ostale "jezgre", dok i5 i u DX11 i DX12 daje svojih 100% zato nema neke razlike.
Kuzim da ne želiš uspoređivati i5 vs i7, te da ne želiš spominjati BN, ali to u kontekstu radiš. I ja sam ti na to i dao prikaz 2 razlicita videa gdje i7 3770k gusi 1070 kao prikaz da nije CPU BN vec da neki enginei su tako zahtjevni, i ti si stavio nekoliko razlicitih igara poslje gdje su bili benchevi koji su prikazivali jednake performanse i5 vs i7 iste generacije, znam to ti nije bio cilj sa tim linkom. Ali cemu sva ova rasprava onda, ocito se moderni i5 nosi jednako dobro kao i7, te u određenim igrama imaju probleme oba, na i5 je ocitije. i7 je u igrama koje mogu koristiti vise od 4 jezgre bolji. I šta je tu novo ? Tako je oduvijek bilo i bit ce, nista se ne mjenja niti odumire, ni prije nisi mogao upariti vise kartica sa i5, i prije si imao visok cpu usage sa i5, i prije nisi mogao streamati snimati sa niskim usageom na i5... Ali pojedinci ovdje to svako malo prikazuju kao da je to, to, dolazi kraj. Onda dođe neko u temu procita takve stvari i iskešira 1000kn vise za i7 jer ga strah da mu pc nece raditi jednako dobro.
Pozdrav svima ovako imam Procesor i5 2500k i do sad je sve bilo ok ali prije nekih sat vremena sam kupio novu tipkovnicu i miš sa svjetlečom podlogom i od trenutka kad sam ih spojio druga i treča jezgra procesora su stalno zauzete zanima me dali je neko imo sličan problem i kako to riješit
Zanima me koji je procesor od ovih optimalan za AMD RX 480: i5 6500 (1700 kn), i5 6600( 1900 kn) ili i5 6600k (2000 kn).
I5 6600k
up: za tih 300kn dobijes oc procesor, pa u nekoj buducnosti ako bude potrebno mozes ga i kloknuti.

I5 6600k
up: za tih 300kn dobijes oc procesor, pa u nekoj buducnosti ako bude potrebno mozes ga i kloknuti.
I još mu treba bar za 500kn skuplja ploča nego za ostalo navedene procesore, hladnjak 300-500kn. tko gleda da prođe što jeftinije i5 6400/6500+H110M/B150M Mortar, za one sa overklok ciljevima i5 6600k+neka od Z170 ploča.
Pošto mu je pitanje bilo koji je najisplativiji za navedenu grafičku to je svakako najjeftiniji i5 a to je 6400.
Ispravak, pitanje glasi koji je optimalniji, odgovor bi bio da su svi podjednako optimalni a daleko najisplativiji i5 6400.
Zanima me koji je procesor od ovih optimalan za AMD RX 480: i5 6500 (1700 kn), i5 6600( 1900 kn) ili i5 6600k (2000 kn).
Uz sve navedeno u prethodna dva posta ako nećeš na i5 6600k onda uzmi i5 6500 a nikako nebi preporučio neznatno jeftiniji i5 6400
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-6500-vs-Intel-Core-i5-6400
Znači loko, ukratko.. Ako ne i5 6500, onda i5 6600, ako ne i5 6600, onda i5 6600k

Jednostavno kao uvijek, ako neces clockat ne uzimaj 6600k jer si bacio vise para, iako je cijena od 2000kn odlicna za 6600k pa makar ako budes clockao kasnije
Kako i5 6500 može biti isplativiji od i5 6400 kad je sa boostevima razlika 200mhz, a 20% je skuplji...

15% je jeftiniji ne 20% i 300mhz slabiji ne 200...
Pozdrav svima - jedna mala pomoć,
ma svom kompu imam:
proc Intel core i5 760 2.80 GHz
matičnu asRock P55/USB3
grafa R9 270X DIRECTCU2 TOP
razmišljam da uzmem novi proc i5 ali koji da nije previše love???
Hvala :-)