Intel i5 Club zaključana tema

poruka: 3.606
|
čitano: 613.836
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel Club (opća tema o procesorima)
12 godina
neaktivan
Re: Intel i5 Club
chutac kaže...

Imam pitanje.

U BIOS-u sam stavio Turbo Boost na enabled no pod opterećenjem frekvencija ide do 3.7GHz, a ne do 3.9GHz kao što bi, po Intelu, trebala.

Zašto?

sa kojim programom mjeris frekvencije i sa cime ih opterecujes - kod mene je ukljucen turbo boost i enhanced boost (msi only) i sve jezgre rade na maximalnih 3.8ghz

inace pod turbo boostom za tvoj procesor ce radit

1. jezgra na 3.9

2. jezgra na 3.9

3. jezgra na 3.8

4. jezgra na 3.7

edit: isključi Intel Speedstep Technology u biosu i u control panelu stavi High performance mode

http://www.pohrani.com/f/3u/Cz/1dNwXcAB/da4119b2e120d975a661ecb0.jpg
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.11.2014 23:19 (lGRACINA).
13 godina
protjeran
Intel i5 Club

ti chutac nas zayebavas{#}

haswell-ov turbo ne radi kao na sandy arhitekturi(primjer samo, kod njega je po defaultu da su sve jezgre sinkronizirane na istom taktu) dakle samo prva jezgra radi na max turbo boostu sve ostale za po 100mhz nize!

ako zelis da ti sve rade na max to ces morati postimati u biosu no ocekuj bolesno visoke temperature...no nema smisla u gamingu jer ce cpu to sam raspodjeliti po jezgrama(load) to ti je bitno samo u benchmarcima!{#}

no ne brini i kao takav razvaljuje sve!{#}

inace u biosu mozes to nastimati kako god hoces..

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
lGRACINA kaže...
chutac kaže...

Imam pitanje.

U BIOS-u sam stavio Turbo Boost na enabled no pod opterećenjem frekvencija ide do 3.7GHz, a ne do 3.9GHz kao što bi, po Intelu, trebala.

Zašto?

sa kojim programom mjeris frekvencije i sa cime ih opterecujes - kod mene je ukljucen turbo boost i enhanced boost (msi only) i sve jezgre rade na maximalnih 3.8ghz

inace pod turbo boostom za tvoj procesor ce radit

1. jezgra na 3.9

2. jezgra na 3.9

3. jezgra na 3.8

4. jezgra na 3.7

edit: isključi Intel Speedstep Technology u biosu i u control panelu stavi High performance mode

CPU-Z-om mjerim, a Primeom opterećujem.

Ne sjećam se točno, ali mogu mijenjati multiplier za pojedinu jezgru i mislim da su namješteni na 39, 39, 38 i 37 kako si naveo.

Stjepanj kaže...

ti chutac nas zayebavas{#}

haswell-ov turbo ne radi kao na sandy arhitekturi(primjer samo, kod njega je po defaultu da su sve jezgre sinkronizirane na istom taktu) dakle samo prva jezgra radi na max turbo boostu sve ostale za po 100mhz nize!

ako zelis da ti sve rade na max to ces morati postimati u biosu no ocekuj bolesno visoke temperature...no nema smisla u gamingu jer ce cpu to sam raspodjeliti po jezgrama(load) to ti je bitno samo u benchmarcima!{#}

no ne brini i kao takav razvaljuje sve!{#}

inace u biosu mozes to nastimati kako god hoces..

Zašto zahebavam? {#}

Ne mislim OC-ati procesor za stalno jer u igrama neću dobiti nikakav napredak zbog V-Synca. Tj. ne mislim ga uopće OC-ati. Čak i Turbo boost namjeravam isključiti no zanimalo me postoji li možda problem zbog tog takta, ali očito da tako treba biti.  {#}

Hvala obojici!

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
12 godina
neaktivan

Ne sjećam se točno, ali mogu mijenjati multiplier za pojedinu jezgru i mislim da su namješteni na 39, 39, 38 i 37 kako si naveo.

CPU Z mjeri takt samo jedne jezgre - za mjerenje svih jezgri skini hw info program.

Vezano za opterecenje sa primeom - sve ti radi kako treba, kad je proc opterecen primeom onda sve jezgre rade na frekvenciji najmanje jezgre, ali to je tako samo kad je opterecenje sa primeom - jer se radi o sintetickom testu - kad si u igrama ili u windows okruzenju onda jezgre idu kako sam gore naveo - preporucujem ti da neiskljucujes turbo boost jer kod tvog modela i5 najvise dolazi do izrazaja -  a igre vole visoke frekvencije - procesoru je doslovno svejedno dal je turbo boost on ili off.

13 godina
protjeran
Intel i5 Club

haswell na 3,5ghz izvlaci maximum iz te 280x u bilo kojoj igri ikad izdanoj:), tako da moze komotno ugasiti turbo ako bas zelis...{#}lp

lGRACINA chutac ce ocigledno lokati na 60 fps-a sve igre:) a to cak i bf4 moze s ovim setupom( eventualno tu i tam ak grune par eksplozija u blizini da mu padne fps:)

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.11.2014 23:45 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 2
14 godina
neaktivan
lGRACINA kaže...

CPU Z mjeri takt samo jedne jezgre - za mjerenje svih jezgri skini hw info program.

Vezano za opterecenje sa primeom - sve ti radi kako treba, kad je proc opterecen primeom onda sve jezgre rade na frekvenciji najmanje jezgre, ali to je tako samo kad je opterecenje sa primeom - jer se radi o sintetickom testu - kad si u igrama ili u windows okruzenju onda jezgre idu kako sam gore naveo - preporucujem ti da neiskljucujes turbo boost jer kod tvog modela i5 najvise dolazi do izrazaja -  a igre vole visoke frekvencije - procesoru je doslovno svejedno dal je turbo boost on ili off.

Skinuo sam HWinfo, pokrenuo i čini mi se super jer pokazuje sve, no sutra ću se s tim poigrat, sad sam preumoran za to.

Nakon što isprobam i u igrama, odlučit ću za Turbo boost. Temperature problem nisu pa nemam o čemu brinuti :)

Stjepanj kaže...

haswell na 3,5ghz izvlaci maximum iz te 280x u bilo kojoj igri ikad izdanoj:), tako da moze komotno ugasiti turbo ako bas zelis...{#}lp

lGRACINA chutac ce ocigledno lokati na 60 fps-a sve igre:) a to cak i bf4 moze s ovim setupom( eventualno tu i tam ak grune par eksplozija u blizini da mu padne fps:)

Probat ću sa i bez turba u igrama i vidjeti.

Više od 60FPS-a mi ne treba jer ih nemam kako prikazati {#}

16 godina
Intel i5 Club

Pozdrav, u laptopu imam i5 3230m procesor i sada citam o njemu na netu da mu je turbo boost do 3.2ghz. Mene zanima kako namjestiti da ide do 3.2ghz? Jer kad god je upaljena neka igra npr titanfall meni uvijek pise da radi na 2.6ghz. Pretpostavljam da bi igra radila bolje na 3.2ghz. Hvala.

Windows Phone FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Intel i5 Club

Uđi u Bios i uključi Intel Turbo Boost.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Intel i5 Club

Evo mene sa Turbo Boostom.

Pustio sam Unigine Valley i radio je na 3.9GHz pri max temperaturi 54 stupnja celzijeva. Fantastično :)

GPU i napajanje su također testirani, ali svako u svoju temu :)

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
lGRACINA kaže...

Uđi u Bios i uključi Intel Turbo Boost.

Usao sam u bios (od hp-a) i trazio ali nisam nigdje nasao Intel Turbo Boost, jedino Intel HT technology ali to nije to. Da li mozda treba nekakve drivere instalirat da bi se to uopce pojavilo u biosu? 

Windows Phone FTW
12 godina
neaktivan
Intel i5 Club

Ne, to se neradi preko drivera.

Pokusaj pod Control Panel / Power Options / 

Stavit na High Performance opciju pa testiraj i javi jel uspjelo.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.11.2014 23:50 (lGRACINA).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
lGRACINA kaže...

Ne, to se neradi preko drivera.

Pokusaj pod Control Panel / Power Options / 

Stavit na High Performance opciju pa testiraj i javi jel uspjelo.

I mislio sam da ne...

Evo stavio sam na high performance i pratio u task manageru i izgleda da ide do nekih 3.0, valjda je to to, makar pise da ide cak do 3.2ghz ali nije bitno.

Windows Phone FTW
12 godina
neaktivan
Intel i5 Club

To je to, optereti ga sa nekim taskom - i prati sa hw info programom, jos imas opciju updatea biosa ali to nemoj radit ako nisi siguran kako ide.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ok probat cu i to. Da vidio sam tu opciju u biosu, nisam to nikad radio jer znam da se moze maticnu zeznut nekako, sta bi uopce dobio s time? Vidio sam neku opciju za kao backup za bios update pa je onda to sigurnije ali nisam siguran ako sam dobro procitao.
Windows Phone FTW
12 godina
neaktivan
DommY kaže...
Ok probat cu i to. Da vidio sam tu opciju u biosu, nisam to nikad radio jer znam da se moze maticnu zeznut nekako, sta bi uopce dobio s time? Vidio sam neku opciju za kao backup za bios update pa je onda to sigurnije ali nisam siguran ako sam dobro procitao.

Sa updateom biosa se dobiva stabilnost, neke nove opcije za podesavanje hardwarea, poboljsanja starih postavki, modernije sucelje, jednostavnije upravljanje, podrska za neke nevije proizvode, povecana sigurnost itd - ovisi od proizvođaća.

10 godina
neaktivan
Intel i5 Club

Ja imam i5 3470 i r9 280 i isot odlican procesor ...s sres testoom 40-49 stupnjeva s stock coolerom ;) Vidiom sam da kosta 1700 kn u linksu , ali ja sam ga kupio za 1300 dok je bio na akciji u Futuri IT pa mislim da ne može bolje za 1300 kn ....

Moj PC  
1 2 hvala 0
14 godina
IntelBoy kaže...

Ja imam i5 3470 i r9 280 i isot odlican procesor ...s sres testoom 40-49 stupnjeva s stock coolerom ;) Vidiom sam da kosta 1700 kn u linksu , ali ja sam ga kupio za 1300 dok je bio na akciji u Futuri IT pa mislim da ne može bolje za 1300 kn ....

To je nemoguće. Koliko si testirao? Nekoliko sekundi? Toliko mojemu treba da dođe do 50 s Noctuom u Primeu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.11.2014 16:29 (vrinho).
11 godina
odjavljen
Intel i5 Club

Nadam se da sam se na dobroj temi javio.Ovako znaci:Koja je razlika u gamingu izmedu naprimjer i5 4460 i i5 4690k?I dali moze doci do bottlenecka sa ovim prvim procesorom kojim sam navo sa naprimjer gtx 970 i 980?I jos samo jedno :D Koja je razlika opcenitu izmedu i3,i5 i i7 procesora u igrama?Hvala unaprijed :D

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
IvanDado kaže...

Nadam se da sam se na dobroj temi javio.Ovako znaci:Koja je razlika u gamingu izmedu naprimjer i5 4460 i i5 4690k?I dali moze doci do bottlenecka sa ovim prvim procesorom kojim sam navo sa naprimjer gtx 970 i 980?I jos samo jedno :D Koja je razlika opcenitu izmedu i3,i5 i i7 procesora u igrama?Hvala unaprijed :D

to su dva ista procesora samo je "takt" kod drugog nesto veci(500mhz) sto nije malo no i daleko skuplje, takoder drugi cpu(s oznakom "K") je otkljucan tj mozes ga overklokati s odgovarajucom plocom do tamo cca 4,5ghz(naravno za to ti treba bolesno hladenje(citaj skupo)!

do BN s bilo kojim i5 is serije Haswell nemre doci do BN jer su doticni zaista procesorski snazni!(dakle miran si s njim sigurno min 3godine)!

sto se pak tice razlike izmedu osnovnih serija je uglavnom u vise instrukcija(brzi cpu) i jezgri odnosno thredova(kod i7)

lp

11 godina
odjavljen

Hvala ti na detaljnom odgovoru :D

12 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
IvanDado kaže...

to su dva ista procesora samo je "takt" kod drugog nesto veci(500mhz) sto nije malo no i daleko skuplje, takoder drugi cpu(s oznakom "K") je otkljucan tj mozes ga overklokati s odgovarajucom plocom do tamo cca 4,5ghz(naravno za to ti treba bolesno hladenje(citaj skupo)!

do BN s bilo kojim i5 is serije Haswell nemre doci do BN jer su doticni zaista procesorski snazni!(dakle miran si s njim sigurno min 3godine)!

sto se pak tice razlike izmedu osnovnih serija je uglavnom u vise instrukcija(brzi cpu) i jezgri odnosno thredova(kod i7)

lp

Yeba te led Stefek, tko god ima 2000 kuna za i5k, ima i 360 za vodeno hladjenje ...

*dobitnik i7-4790K!
13 godina
protjeran
Intel i5 Club

Bastardo kaj ak "djtešce" nema love a oce da "bari" po selu s novom i5-icom a one neznaju jer je njima to sve isto bitno nek je i5{#} no sad ozbiljno, velim ako ce se ici u veci oc bez stvarno dobrog hladenja nema ni sokića!{#}

edit: i odi spat vise, kaj tamo u svici nije mrak{#}lp

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 0:43 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
odjavljen

Jos je rano.Tek smo se probudili :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2014 1:03 (IvanDado).
13 godina
Intel i5 Club

za koji dan ulazim u klub pa samo da riješim još par dilema,

što se tiče matičnih H81, da li ima kakva preporuka (manje više su sve iste) ali čisto da nema neka neki extra "feature", koji ju diže naspram drugih?

te kakav je stock cooler, što se tiče hlađenja/buke (uzimam 4460) a vidim da su haswelli dosta topli (imam sa strane am cooler ali ako je stock ok, prodao bi i njega)?

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.12.2014 13:43 (Checola).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Checola kaže...

za koji dan ulazim u klub pa samo da riješim još par dilema,

što se tiče matičnih H81, da li ima kakva preporuka (manje više su sve iste) ali čisto da nema neka neki extra "feature", koji ju diže naspram drugih?

te kakav je stock cooler, što se tiče hlađenja/buke (uzimam 4460) a vidim da su haswelli dosta topli (imam sa strane am cooler ali ako je stock ok, prodao bi i njega)?

Po meni su sve ploce na tom chipsetu manje-vise iste. Gledaj da imas doboljno usb3.0, memory i pcie slotova i to je to. Stock cooler je ok dokle god imas prostrano kuciste i ne planiras klokati ili opterecivati proc.

*dobitnik i7-4790K!, battlelog: B4stardo_CRO
16 godina
Intel i5 Club

Pozdrav svim i5 Club-ašima ;)

Eto...da se i ja učlanim (kome dajem članarinu ? {#})

Prošli tjedan kupljen i5 4690K,prezadovoljan sam procom čak i na defaultnom taktu.

Iako sam ga iz radoznalosti putem Asrockovog F-Stream Tuninga bez problema podigao na 4,5 GHz,

nemam nikakvu potrebu držat ga pod @OC,za sad...naravno.

U prilog tome ide i činjenica da sam smontirao Intelov stock cooler prvo,

zanimalo me kako se ponaša pod njime.

A imam CM Hyper 212s EVO za budući @OC

(naravno,ako se pokaže da je taj cooler preslab za žešći @OC, kupit ću neku Noctua ili slično)

Eto,to je to za sad...LP svim i5-šima {#}

Tigar Krezumica
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Intel i5 Club
Posle dosta razmišljanja između Intel-a i AMD-a odlučio sam se za Intel.
Dakle za 200 Eura dobijam: I5 2500k + EVGA P67 + 4 Gb RAM DDR3 1333 Crucial.
Da li je ovo isplativo?
I koju je bolju ploču uzeti za ovaj CPU i za grafičku R9 290?
EVGA P 67 ili MSI Z68A-GD80 B3?
Za istu cijenu mogu da biram između ove dvije.
Imam kuler za CPU Cooler Master Hyper TX3.
JR
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
KrespoCG kaže...
Posle dosta razmišljanja između Intel-a i AMD-a odlučio sam se za Intel.
Dakle za 200 Eura dobijam: I5 2500k + EVGA P67 + 4 Gb RAM DDR3 1333 Crucial.
Da li je ovo isplativo?
I koju je bolju ploču uzeti za ovaj CPU i za grafičku R9 290?
EVGA P 67 ili MSI Z68A-GD80 B3?
Za istu cijenu mogu da biram između ove dvije.
Imam kuler za CPU Cooler Master Hyper TX3.

Uzmi rađe s Z68 ili jos bolhe ako nađes Z77 za "ugodno klokanje u buducnosti"
nista mi se neda
12 godina
neaktivan
Intel i5 Club

Koliko sam vidio bio si se odlucio za FX 8320.
Kako god bilo ako ces uzimati i5 2500k izmedju ove dvije ploce uzmi z68 naravno.

i5 pokazuje bolje performanse u igrama od fx 8320.

Na forumu ima ogroman broj znalaca koji najbolje znaju što bi drugi ljudi trebali napravit sa svojim novcem :-)
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.12.2014 16:17 (lGRACINA).
Moj PC  
1 1 hvala 0
10 godina
neaktivan
Intel i5 Club

Odlučio sam se za Intel jer mi je ovo po mom skromnom mišljenju povoljnija varijanta.

Zapravo, AMD koji sam htio kupit košta 155 Eura i ploča da valja nešto je oko 120 (kod nas u Crnoj Gori bar).

A to je zajedno skoro 300 Eura.
A ovako dobijam CPU + MB + Ram memoriju za 200 Eura i ovo je sve malo korišćeno i pod garancijom još, tako da....

Znam da je off topic i izvinjavam se ali moram reći da se jako radujem pobjedi protiv onih hm.. sinoć kod Vas u rukometu :) 

JR
Moj PC  
2 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel Club (opća tema o procesorima)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice