Intel i5-14600K ili i7-12700K

poruka: 4
|
čitano: 1.253
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Razmišljam o kupnji procesora i praktički sam se odlučio za i5-14600K ali...

Što više čitam o ovim problemima sa 13. i 14. generacijom (K, KF) procesora, nekako se sve više dvoumim između i5 14600K i starijeg i7 12700K.

Znam da je riješen problem sa tim bugom na 13. i 14. generaciji upgrade-om biosa, ali govori se i o nekakvoj oksidaciji i slično kao da je kvaliteta lošija od 12 generacije.

Ne treba mi za igranje nego većinom za programiranje (ne mislim ga ni overclock-ati). Bitno mi je da mi je single core brzina što veća zato i gledam K procesore koji imaju veću osnovnu brzinu.

Po specifikacijama su ta dva procesora jako slična (stariji čak ima 2 performance jezgre više), ali je ipak 2 generacija iza, pa sam otvoren za razmišljanja i savjete.

Hvala.

0 0 hvala 0
3 godine
Re: Intel i5-14600K ili i7-12700K
Sasa2 kaže...

Razmišljam o kupnji procesora i praktički sam se odlučio za i5-14600K ali...

Hvala.

Ja bih na tvom mjestu čekao ultru pa onda vidio cijene, performanse itd.

15 godina
Re: Intel i5-14600K ili i7-12700K

-sve važnije je 'puni-pravi' cpu.. ne F, bez gpu.. jer se koristi za video-enc.. sve važnije u svemu što koristi gpu ili computing, ai..

-odnosno, u tome je intel trenutno (duže vrijeme) jači-bolji, quickvideo, dok je nvidia najavila pojačavanje tog dijela koji je do sad zanemarivala, odnosno tek top modeli su imali dvostruki enc i to primarno važno za videoeditore.. a sad se za sve koristi, kao i sama gpu.. tj jednako kao što imaš kriterij za K seriju, trebaš uračunati i ne-F, H-U.. dok možda u pojedinom benču nećeš vidjeti pravu-širu sliku, no takav cpu će te popišati u zavoju pri čemu je single core performans realno u realnom svijetu nevažan, jer taskova naprosto imaš više .. tek s +60 jezgara cpua dolaziš do sadašnje granice-iskoristivosti nakon čega nema dalnjih dobitaka performansi... što će reć, najmanje je bitna singlecore brzina-clocka.. važno je koliko u bilo kojem trenutku cpu može computati, dati, taskova, rezultata, rezultat.. a to s clockom skoro da nema nikakve veze, tj neovisno o clocku kojeg juzer vidi, simdovi su ono što ekšli radi taskove ispod haube a oni imaju svoje clockove.. avx itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina

Imao sam slicnu dilemu nedavno (za frenda doduse), odlucili se za 14600k, doduse njemu je gaming primaran. Cijene su trenutno povijesno niske bas zato sto se svi boje degradacije, za nekih 450 EUR se dobije procesor plus odlicna maticna. 

Za Arrow Lake, po svemu sudeci nece uopce biti upgrade po performansama, vec samo po efikasnosti, a kostat ce sigurno vise, bar u pocetku.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice