Priča ide ovako:
Nakon 7 godina, odlučio sam svoje stolno računalo (koje je u međuvremenu nadograđivano), zamijeniti laptopom. Uvjet mi je bio, da u svakom aspektu bude (makar mali) upgrade u odnosu na moj stari PC (pod Moj PC). Izbor je pao na novi Acer VX 15 sa i7 7700HQ i GTX 1050 Ti grafikom. Nakon višednevnog prčkanja došlo je vrijeme za Overwatch (trenutno jedinu igru koju igram). Isprobavajući visoke postavke u igri, bilo je evidentno da mobilni GTX 1050 Ti jest jači od R9 270X, no podešavanjem na low postavke, primjetio sam da novi laptop ne radi ništa bolje, čak štoviše, radi lošije i to dosta. Pod lošije mislim, manji framerate (prosjek je nekakvih 100, na nekim mapama zna pasti i ispod 80). Upalivši GPU-Z, problem se rasvijetlio kao dan, load grafičke ne prelazi 55% (varira između 40 i 55%), što upućuje na žešći CPU bottleneck. Što se procesora tiče, CPU-Z cijelo vrijeme pokazuje 3.4 GHz, što je maksimalni turbo boost za 4 jezgre (tu i tamo skoči na 3.6).
GPU-Z na starom kompu cijelo vrijeme pokazuje gpu load 98-99%, uz framerate-ove koji ni u velikom team fightu, ne padaju ispod 120, a idu i preko 150.
Procesor je i5 750, clockan na 3.7 GHz, koji očito može još i više, jer je u ovom slučaju, evidentno, grafička kartica slabija karika. Kolika je onda njegova krajnja "snaga", u ovoj priči nećemo saznati.
Razlika u gameplayu je osjetna, puno tečniji prikaz i primjetno manji input lag (zbog većeg framerate-a)
Moje pitanje: Kako je moguće da 8 godina stari procesor, iz prve generacije Core procesora, uz sav taj napredak u IPC-ju tokom godina, na niti 10% višem taktu, tako deklasira najnoviji i jedan od najjačih mobilnih procesora uopće, u ovakvom tipu obrade podataka? O čemu se tu radi? Je li moguće da razlika u TDP-u mobilnih i desktop procesora ima veze s tim?
Napomena:
1) Na laptopu je windows 10, dok je na kompu sedmica.
2) Windowse sam na laptop snimio u legacy modu.