Razlika između desktop i laptop procesora

poruka: 10
|
čitano: 5.666
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Razlika između laptop i desktop procesora

Priča ide ovako:

Nakon 7 godina, odlučio sam svoje stolno računalo (koje je u međuvremenu nadograđivano), zamijeniti laptopom. Uvjet mi je bio, da u svakom aspektu bude (makar mali) upgrade u odnosu na moj stari PC (pod Moj PC). Izbor je pao na novi Acer VX 15 sa i7 7700HQ i GTX 1050 Ti grafikom. Nakon višednevnog prčkanja došlo je vrijeme za Overwatch (trenutno jedinu igru koju igram). Isprobavajući visoke postavke u igri, bilo je evidentno da mobilni GTX 1050 Ti jest jači od R9 270X, no podešavanjem na low postavke, primjetio sam da novi laptop ne radi ništa bolje, čak štoviše, radi lošije i to dosta. Pod lošije mislim, manji framerate (prosjek je nekakvih 100, na nekim mapama zna pasti i ispod 80). Upalivši GPU-Z, problem se rasvijetlio kao dan, load grafičke ne prelazi 55% (varira između 40 i 55%), što upućuje na žešći CPU bottleneck. Što se procesora tiče, CPU-Z cijelo vrijeme pokazuje 3.4 GHz, što je maksimalni turbo boost za 4 jezgre (tu i tamo skoči na 3.6).

GPU-Z na starom kompu cijelo vrijeme pokazuje gpu load 98-99%, uz framerate-ove koji ni u velikom team fightu, ne padaju ispod 120, a idu i preko 150.

Procesor je i5 750, clockan na 3.7 GHz, koji očito može još i više, jer je u ovom slučaju, evidentno, grafička kartica slabija karika. Kolika je onda njegova krajnja "snaga", u ovoj priči nećemo saznati.

Razlika u gameplayu je osjetna, puno tečniji prikaz i primjetno manji input lag (zbog većeg framerate-a)

Moje pitanje: Kako je moguće da 8 godina stari procesor, iz prve generacije Core procesora, uz sav taj napredak u IPC-ju tokom godina, na niti 10% višem taktu, tako deklasira najnoviji i jedan od najjačih mobilnih procesora uopće, u ovakvom tipu obrade podataka? O čemu se tu radi? Je li moguće da razlika u TDP-u mobilnih i desktop procesora ima veze s tim?

Napomena:
1) Na laptopu je windows 10, dok je na kompu sedmica.

2) Windowse sam na laptop snimio u legacy modu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Na laptopu je TDP dosta ograniče, tako i performanse, i mobilni procesori nisu baš direktno usporedivi sa stolnima (grafičke su se počele ubacivati iste).

Ne kužim zašto ti 80-100 nije dovoljno ako ti je ekran 60hz? 

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx

0 1 hvala 0
17 godina

Ono kaj je cudno da je to poprilicno sposoban procesor i tu nebi smjelo biti tak "niske performanse", nekaj ocito ne valja do prijenosnika jer i5 iz skylake generacije gura Overwatch (doduse ne na FHD rezi) sa GTX 960M preko 150 FPS-a.

Pod uvjetom da je ustekan u struju i da je stavljen profil u windowsima na "high performance". 1050ti je u rangu stolnog GTX 960. To mora delat jako dobro.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Jesi pogledao na netu prethodno kako se ponaša ta kombinacija CPU + GPU u laptopu? Letimično sam pročitao tvoj post tak da sorry ako si spomenuo...

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Re: Razlika između laptop i desktop procesora
Pajco kaže...

Priča ide ovako:

Nakon 7 godina, odlučio sam svoje stolno računalo (koje je u međuvremenu nadograđivano), zamijeniti laptopom. Uvjet mi je bio, da u svakom aspektu bude (makar mali) upgrade u odnosu na moj stari PC (pod Moj PC). Izbor je pao na novi Acer VX 15 sa i7 7700HQ i GTX 1050 Ti grafikom. Nakon višednevnog prčkanja došlo je vrijeme za Overwatch (trenutno jedinu igru koju igram). Isprobavajući visoke postavke u igri, bilo je evidentno da mobilni GTX 1050 Ti jest jači od R9 270X, no podešavanjem na low postavke, primjetio sam da novi laptop ne radi ništa bolje, čak štoviše, radi lošije i to dosta. Pod lošije mislim, manji framerate (prosjek je nekakvih 100, na nekim mapama zna pasti i ispod 80). Upalivši GPU-Z, problem se rasvijetlio kao dan, load grafičke ne prelazi 55% (varira između 40 i 55%), što upućuje na žešći CPU bottleneck. Što se procesora tiče, CPU-Z cijelo vrijeme pokazuje 3.4 GHz, što je maksimalni turbo boost za 4 jezgre (tu i tamo skoči na 3.6).

GPU-Z na starom kompu cijelo vrijeme pokazuje gpu load 98-99%, uz framerate-ove koji ni u velikom team fightu, ne padaju ispod 120, a idu i preko 150.

Procesor je i5 750, clockan na 3.7 GHz, koji očito može još i više, jer je u ovom slučaju, evidentno, grafička kartica slabija karika. Kolika je onda njegova krajnja "snaga", u ovoj priči nećemo saznati.

Razlika u gameplayu je osjetna, puno tečniji prikaz i primjetno manji input lag (zbog većeg framerate-a)

Moje pitanje: Kako je moguće da 8 godina stari procesor, iz prve generacije Core procesora, uz sav taj napredak u IPC-ju tokom godina, na niti 10% višem taktu, tako deklasira najnoviji i jedan od najjačih mobilnih procesora uopće, u ovakvom tipu obrade podataka? O čemu se tu radi? Je li moguće da razlika u TDP-u mobilnih i desktop procesora ima veze s tim?

Napomena:

Nisi odrado homework.... 7700HQ nije isti kao 7700K koji jeste medju najbrzim procesorima danasnjice....

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7700K-vs-Intel-Core-i7-7700HQ/3647vsm211019

13 godina
protjeran
Re: Razlika između laptop i desktop procesora
Pajco kaže...

Priča ide ovako:

Nakon 7 godina...eto problema:)

gtx 1050ti je nesto jaca od r9 270x, mobilni i7 je jaci od tvog starog i5 i to papreno, kad bi sve radilo idealno novi laptop bi trebao sigurno davati barem min 30% veci framerate!

na koliko ti je %otprilike  cpu load tokom igranja "OW"?

inace taj cpu je deklariran u turbu na 3.8ghz..LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
15 godina
neaktivan
Re: Razlika između desktop i laptop procesora
Jakovp kaže...

Na laptopu je TDP dosta ograniče, tako i performanse, i mobilni procesori nisu baš direktno usporedivi sa stolnima (grafičke su se počele ubacivati iste).

Ne kužim zašto ti 80-100 nije dovoljno ako ti je ekran 60hz? 

Vjeruj mi, do prije tjedan dana sam isto bio zagovornik slične teorije: "60 Hz -> 60 fps", V-sync i slično... Problem je u input lagu, to bi trebao sam probat, tak ćeš najbolje skužit. Garantiram ti da ćeš primjetit razliku između tih 80-100 i 150 fps-a. Neki kažu (za Overwatch) da se iznad 200 više ne osjeti nikakav input lag, al meni je dovoljno i 130.

ukay1000 kaže...

Ono kaj je cudno da je to poprilicno sposoban procesor i tu nebi smjelo biti tak "niske performanse", nekaj ocito ne valja do prijenosnika jer i5 iz skylake generacije gura Overwatch (doduse ne na FHD rezi) sa GTX 960M preko 150 FPS-a.

Pod uvjetom da je ustekan u struju i da je stavljen profil u windowsima na "high performance". 1050ti je u rangu stolnog GTX 960. To mora delat jako dobro.

Baš ću isprobat što se dešava na nižoj rezoluciji, pa javim.

Spiridon kaže...

Jesi pogledao na netu prethodno kako se ponaša ta kombinacija CPU + GPU u laptopu? Letimično sam pročitao tvoj post tak da sorry ako si spomenuo...

Nisam, teško nalazim takve stvari. Jel znaš možda ti neko "mjesto" di se može postavit neko takvo pitanje i dobit zadovoljavajuć odgovor? Uglavnom pitanja koja se povlače po internetu su: "Da li mogu dobit 60 fps na ultra sa XY laptopom?" ili "Da li mogu [uopće] igrat overwatch na 60 fps-a sa jeftinim laptopom XY?".

Torent kaže...
Pajco kaže...

Priča ide ovako:

Napomena:

Nisi odrado homework.... 7700HQ nije isti kao 7700K koji jeste medju najbrzim procesorima danasnjice....

http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7700K-vs-Intel-Core-i7-7700HQ/3647vsm211019

Nisam to niti rekao, ali ovaj omjer na user benchmarku je otprilike isti ovakav, u korist i7 7700HQ ako ga usporedimo sa i5 750. Kad uzmemo i overclock u obzir, situacija jest malo bolja, ali i dalje je značajna. Uostalom, sam sam odradio Cinebench R15: na kompu je 438, na laptopu je 721.

Ovakve i slične benchmarke je moguće naći na svakom "koraku" na internetu, al (očito) to ne objašnjava moj problem.

Stjepanj kaže...
Pajco kaže...

Priča ide ovako:

Nakon 7 godina...eto problema:)

gtx 1050ti je nesto jaca od r9 270x, mobilni i7 je jaci od tvog starog i5 i to papreno, kad bi sve radilo idealno novi laptop bi trebao sigurno davati barem min 30% veci framerate!

na koliko ti je %otprilike  cpu load tokom igranja "OW"?

inace taj cpu je deklariran u turbu na 3.8ghz..LP

Turbo je 3.8 ako se koristi jedna jezgra, 3.4 je za 4 jezgre.

Provjerit ću cpu load pa javim.

15 godina
neaktivan

@ukay1000 -> Probao sam i sa rezolucijom 1280x720, framerate je isti.

@Stjepanj -> Zauzeće je i na kompu i na laptopu oko 80%. Zanimljivo je to što na laptopu, na početku partije, framerate je 130-140 i konstantno opada, tako da na kraju dođe na nekih 90. Da li je moguće da se neke druge komponente s vremenom zagriju, što ograničava performanse (npr. voltage regulatori)?

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.3.2017 22:29 (Pajco).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Probaj prebaciti pod power options u high performance profil. Bas me zanima hoce li biti razlike.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Razlika između desktop i laptop procesora
ukay1000 kaže...

Probaj prebaciti pod power options u high performance profil. Bas me zanima hoce li biti razlike.

Ispričavam se na nejavljanju. Nema nikakve razlike, zapravo, ovo je sve i bilo u high performance modu...

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice