Čišćenje i održavanje laptopa - HP nx9420

poruka: 16
|
čitano: 29.404
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Pozdrav ljudi...

Imam HP nx9420 već dvije godine. Prije godinu dana odnio sam ga na servis. Postao je jako bučan, sto mi nije naročito smetalo s obzirom na moj komp koji je veliki proizvođač buke. Nije radio adapter, a onda sam usput i stavio 1 GB RAM-a. Rekao sam im i da ga očiste usput. Naplatili su mi 2h sto su ga "čistili" - tako da me moj popravak i nadogradnja koštala laganih (adapter + ram + čišćenje) 900 kn. Laptop je nekoliko mjeseci radio nečujno... skoro pa sam se pitao jel radi ili je ugašen - DO PRIJE KOJI TJEDAN.

Opet je glasan. Vjerojatno bi ga trebalo odnijeti na čišćenje - ja nisam lud više da dajem silne novce, pa me zanima što mi treba i gdje to kupiti kako bih sam očistio laptop i samim time smanjio buku i zagrijavanje. Jel ima kupiti nešto s čime se očisti prašina na ventilatoru i izglanca (na youtube spominju kompresor zraka u boci - jel toga ima kupit u RH i gdje), a i sjećam se da je lik tamo u servisu nešto govorio o pasti - valjda za CPU, vjerojatno su je promjenili.

Eto želim uštediti 300+ kuna, pa vas gnjavim...

UNAPRIJED HVALA

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Ja sam jednom odnio laptop na čišćenje, ali samo za to su htjeli uzeti 200 kn. Pa sam se odlučio na pristup ''uradi sam''. Rastavio laptop, očistio od prašine, promijenio pastu na cpu. Sat vremena posla, a siguran sam da ga nijedan servis ne bi sredio tako detaljno. Postoji i komprimirani zrak, ali s njim ne možeš postići takve rezultate. Mene je prvi put bilo strah rastavljat laptop, ali vidio sam da nije nikakva nauka. Uostalom, u samoj pratećoj dokumentaciji uz laptop su upute ''što i kako''.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Čišćenje i održavanje laptopa - HP nx9420
autorov komentar

Sad sam doma ovaj tjedan pa ću se dati u poslove servisiranja laptopa. Znači, kupim pastu za CPU, BTW: čime se očisti ona stara? Usisivač imam doma, šta preporučuješ za ekran... Ja koristim vlažne maramice i onu krpu sa mikrovlaknima. Trebalo bi rastaviti i tipkovnicu na njemu. Ima u njoj prašine, ostataka hrane... Svih čuda. Budem večeras rastavio laptop prvi put u životu. Mislim da sam komp 100x sastavaljao i rastavljao, al ono je glomazno i teže je sjebat... Budemo vidjeli, zar ne...

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.10.2008 12:55 (Silvertiger).
17 godina

Pogledaj na youtube ako imas koji filmic o rastavljanu tvoga modela. Ja sam jedanput gledao filmic o Aceru prije nego smo ja i friend prionuli rastavljanju njegovog laptopa.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje
Silvertiger kaže...

Sad sam doma ovaj tjedan pa ću se dati u poslove servisiranja laptopa. Znači, kupim pastu za CPU, BTW: čime se očisti ona stara? Usisivač imam doma, šta preporučuješ za ekran... Ja koristim vlažne maramice i onu krpu sa mikrovlaknima. Trebalo bi rastaviti i tipkovnicu na njemu. Ima u njoj prašine, ostataka hrane... Svih čuda. Budem večeras rastavio laptop prvi put u životu. Mislim da sam komp 100x sastavaljao i rastavljao, al ono je glomazno i teže je sjebat... Budemo vidjeli, zar ne...

Prije nego kreneš u to, bilo bi dobro da ti laptop jedno vrijeme radi, da se procesor ugrije - biti će lakše očistit pastu kad se malo rastopi. I onda je očistiš sa nekim papirom ili još bolje pamučnom maramicom, tako da se ne strga i ne ostanu komadići papira. I moraš dobro očistit, da nema ostataka. A kad je budeš ponovno nanosio, najbolje je otrgnuti komadić plastične vrećice, pa prevući preko kažiprsta i razmazati u tankom sloju (meni se čini da je tako najlakše, obzirom da baš i nema manevarskog prostora). Inače, ne upotrebljavam nikakva specijalna sredstva za čišćenje, nego samo pamučnu krpu umočenu u toplu vodu.

Samo obrati pozornost da sve vratiš kako je bilo i ne bi trebalo biti problema.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.10.2008 14:28 (macak).
17 godina

e al pazi oko tipkovnice!!!!! (namjerno ovoliko uskličnika) ne znam dal je netko od vas imao problema sa ibm thinkpadom, meni je jedanput na r50e ispala tipka (frend konj ju iščupo) i nisam ju mogo vratit! pošaljem ja u servis i lik kaže da se 2 sata mučio da vrati jednu jedinu tipku! zato pogledaj da nebi rastavio cijelu tipkovnicu i onda sijede dobio kad budeš vraćo

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Ljudi imam problem...

Rastavim ja laptop.. Odvrnem sve vijke, izvadim HDD, pržilicu, onaj poklopac di su lampice i tipke što se nalaze iznad tipkovnice, al tipkovnicu nikako da skinem.. Malo počne, pa ne ide...

Bed mi je dirat, ne znam oću nešto zeznut.

Ako neko nađe kako rastaviti HP nx9420, svaka mu dala ....

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.10.2008 18:53 (Silvertiger).
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Narode.. svaka mi dala Smijeh

Našao sam vodič za sastavljanje i rastavljanje HP nx9420 laptopa...

Ako ikome ikad zatreba...

http://bizsupport.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01058816/c01058816.pdf

Večeras detaljno proučit, onda sutra u shoping po termovodljivu pastu i ostale komponente koje budu potrebne... Neka preporuka koju pastu uzeti bila bi dobrodošla...

17 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Našao sam čak i detaljne video upute...

Predobro...

http://h20181.www2.hp.com/plmcontent/NACSC/SML/results.htm?SID=1839153&MEID=959CCC73-B4BF-4DD8-A38B-BEAAE32C3088

Gledam kako se mjenja termal grese iliti termovodljiva pasta i sad mi nije jasno... Jel to treba baš preko cijelog procesora stviti ko na videu, jer sam gledao na youtube-u, lik kaže da se stavi količina zrna riže ili po dijagonali procesora. Što vi mislite.. da se orjentiram po ovom videu ili?

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.10.2008 19:54 (Silvertiger).
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Treba premazati po cijeloj površini u tankom sloju.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Budem premazao po cijeloj površini u tankom sloju onda.

Odoh ja sa neta. Pokupio sam dosta informacija, cujemo se svi sutra.

17 godina

I inače dobro je svako malo usisati ventilaciju od laptopa. Tamo se nakupi prašine i dlačica pogotovo ako povlačiš laptop po krevetu i sl.

Nije potrebno rastavljati laptop, nego samo nabiješ cijev na ventilacijske otvore i držiš minutu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Recimo ja ga znam usisavati i prebrisati jednom mjesečno i to sve detaljno i nikada nisam imao problema s
nakupinama prašine.Naravno sve treba pažljivo raditi i paziti na stat.el. i usisavač na najmanjioj snazi i sve ok.Nikad na čiščenje nisam trebao.

NNN
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Pozdrav ljudi!

Evo mene.. malo kasnim Smijeh

Laptop je čist ko suza. Očistio sam ga kompletnog. Imao sam problema sa tipkovnicom: idoti na servisu kad sam ga nosio prošle godine su mi zalijepili jedan dio, pa sam se morao pomučiti da ga odvojim.

Prašina koja se nakupila unutar ventilatora ima toliko da možeš od nje napravitit gnijezdo.

Promjenio sam pastu na CPU i GPU, posao obavio stručno, sam se sebi divim.

Uopće nije problem kad se riješiš onog prvotnog straha otvaranja laptopa koji je koštao 13 000 kuna.

Potrošio sam 100 kuna, uštedio 200, te sad imam materijala za još 10 čišćenja Cool

Zahvaljujem se svima na savjetima!

P.S. Sad mi cura javila da joj se pokvario komp. Najvjerojatnije se da popravit, al ona hoće novi. Stoga želim čuti vaše mišljenje.

Konfiguracija 3000 - 5000 kuna - budem otvorio novu temu...

Evo nešto za kraj

Glavni i odgovorni krivac zagrijavanja i buke Glavni i odgovorni krivac zagrijavanja i buke
Poruka je uređivana zadnji put pet 31.10.2008 20:07 (Silvertiger).
17 godina
neaktivan
autorov komentar
kowach kaže...

I inače dobro je svako malo usisati ventilaciju od laptopa. Tamo se nakupi prašine i dlačica pogotovo ako povlačiš laptop po krevetu i sl.

Nije potrebno rastavljati laptop, nego samo nabiješ cijev na ventilacijske otvore i držiš minutu...

Ja sam jedan od onih koji ako nešto rade, onda to rade temeljito. Zato sam i promjenio pastu na CPU i GPU, ali jasno da je korisno koji put posisat prašinu. A od sad čistim HP nx9420 površinski svaki tjedna - dva...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice