Overclocking guide za pocetnike izdvojena tema

poruka: 512
|
čitano: 283.441
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Overclocking guide za pocetnike
Pi5t0l kaže...

a gdje da to vidim ???

i moze link od te teme za AMD overclockanje

Može

15 godina
neaktivan
Overclocking guide za pocetnike

ja imam matičnu asus a7v8x-x i kad uđem u bios nemam za namiještanje fsb točnije imam ovo

CPU Speed

CPU Frequncy Multiple koji mi je na 11.O*

CPu External Frequncy(MHz) koji mi je na 166/33

Memory frequency koji mi je na auto

Cpu Vcore setting koji mi je na auto

Cpu Vcore koji mi je na 1.65V 

itd

moji rami su ddr400-sdram 1256mb

a procesor amd athlon xp 2500+ 1.83ghz koliko ga mogu max klokati i na koji način puno vam hvala 

imam krš od kompa a želio bi igrati neke novije igre molim vas da mi objasnite što da napravim da pojačam procesor

KoMšO

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo da ija nesto kazem,nikad nisam clockao nista,tako da mi je ova tema uveliko pomogla i zagrijala da i ja pojacam performanse svog PC-a Bogataš

Jos nisam ni poceo i naisao sam na situaciju koju ne razumijem,ovako: u biosu mi je mnozitelj na X9 a bus speed je 333,3 jednako je 3000 Mhz po jezgru

Kad pokrenem CPU-Z zadnje verzije 1.54 on ocita da mi je mnozitelj na X6 sto daje 2000Mhz po jezgru i oni brojevi svi tamo se cesto mijenjaju,variraju gore i dole.

Sad mi nije jasno,neko laze il bios il ovaj CPU-Z...usput mozel neka preporuka koliko bih mogao do stabilne granice clockati ovaj moj processor...koristim stock cooler na procesoru ali dobar je temperatura u prosjeku na idle je 20 C i nakon igranja satima nikad nisam vidio da je otisao na 50 C ili vise..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

skini najnoviju verziju programa,to ti je do njega

http://pckonfe.co.cc/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nazi commander kaže...

skini najnoviju verziju programa,to ti je do njega

Imam naj noviju verziju CPU-Z 1.54 jucer skinuo

15 godina
neaktivan
OMG skinuo sam zadnju verziju EasyTune6 kao i CPU-Z 1.54 oba mi govore da mi je mnozitelj na X6 a buss 333 = 2000 Mhz po kori a treba da je na X9 da bude 3000MhzImam Intel Core2Duo E6850 3 Ghz Zasto mi oba programa govore da imam slabiji processor,a u biosu lijepo pise da je mnozitelj na X9  ???
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
fiorka kaže...
OMG skinuo sam zadnju verziju EasyTune6 kao i CPU-Z 1.54 oba mi govore da mi je mnozitelj na X6 a buss 333 = 2000 Mhz po kori a treba da je na X9 da bude 3000MhzImam Intel Core2Duo E6850 3 Ghz Zasto mi oba programa govore da imam slabiji processor,a u biosu lijepo pise da je mnozitelj na X9  ???

Vjerovatno su ti uklučeni  CPU Enhanced Halt (C1E) i CPU EIST Function u biosu,pa kad je u procesor u idle ti spusti množitelj na 6.Probaj opteretit proc sa prime 95 ili nečim pa vidi dali se množitelj vrati na 9.

Detaljnije na str. 37/38 Bios manual

Označeno Označeno
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 4:22 (Anti-fa).
15 godina
slavna devetka kaže...

ja imam matičnu asus a7v8x-x i kad uđem u bios nemam za namiještanje fsb točnije imam ovo

CPU Speed

CPU Frequncy Multiple koji mi je na 11.O*            

CPu External Frequncy(MHz) koji mi je na 166/33 

Memory frequency koji mi je na auto

Cpu Vcore setting koji mi je na auto

Cpu Vcore koji mi je na 1.65V 

itd

moji rami su ddr400-sdram 1256mb

a procesor amd athlon xp 2500+ 1.83ghz koliko ga mogu max klokati i na koji način puno vam hvala 

imam krš od kompa a želio bi igrati neke novije igre molim vas da mi objasnite što da napravim da pojačam procesor

Nesplati ti se igrati sa tim da ga spržiš jer nebi ništa dobio u današnje vrijeme.Što se tiče novijih igara ne gine ti nova konfiguracija jer taj proc je star cca 6.5 godina a vjerovatno su i druge komponente tu negdje.

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 4:41 (Anti-fa).
17 godina
neaktivan
slavna devetka kaže...

amd athlon xp 2500+ 1.83ghz koliko ga mogu max klokati i na koji način puno vam hvala 

imao sam nešto slično pa mi je ovo pomoglo.

Teško da ćeš pokrenut išta novije od 2god pogotovo s tako malo SDRAM (mislim da taj RAM možeš nabavit danas jedino preko e-bay)

sori

IBM ( I Blame Microsoft)
15 godina
neaktivan

Ja sam sa 2.2 GHz na 2.8 overclockao i cim probam malo dalje komp ide normala do onog windows loadinga prije tog se pojavi nesto Choose right device neam pojma mozda je i bilo USB ne sjecam se....neke ideje ?   Intel

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 11:56 (RATM).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RATM kaže...

Ja sam sa 2.2 GHz na 2.8 overclockao

neko nepisano pravilo kaže da je OC isplativ ako se cijeli sistem ubrza za 30-40% i naravno, radi stabilno. U tvom slučaju bi to bilo 3,08Mhz proc. Probaj clockat s nekim od zilijun tutorijala (imaš i na BUG forumu) postepeno usklađujuće komponente (prosesor,memorija, PSI-E, napone). Neće ti ništa esplodirati ako provodiš neke od stability testova (bar po 1 sat), nije to tako opasno kao šta te straše. 

IBM ( I Blame Microsoft)
15 godina
neaktivan
Anti-fa kaže...
fiorka kaže...

Vjerovatno su ti uklučeni  CPU Enhanced Halt (C1E) i CPU EIST Function u biosu,pa kad je u procesor u idle ti spusti množitelj na 6.Probaj opteretit proc sa prime 95 ili nečim pa vidi dali se množitelj vrati na 9.

Detaljnije na str. 37/38 Bios manual

Daa kad ga opteretim onda mnozitelj ode na X9 :) znaci uredu je,nego dali ove dvije opcije u biosu treba ugasiti prilikom clockanja da bi se tacno vidjelo na koliko procc radi.,il je nevazno..?

15 godina
neaktivan
loša matična...ne mogu dirat multiplier ni voltage :(
15 godina
neaktivan

multiplier ti je do procesora...

http://pckonfe.co.cc/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
fiorka kaže...

Daa kad ga opteretim onda mnozitelj ode na X9 :) znaci uredu je,nego dali ove dvije opcije u biosu treba ugasiti prilikom clockanja da bi se tacno vidjelo na koliko procc radi.,il je nevazno..?

Za oveclokiranje te dvije opcije je bolje isključit zbog bolje stabilnosti ali dok se sistem ne ruši mogu ostati,uvjek kad se procesor optereti vratit će množitelj na 9.

15 godina
neaktivan
Anti-fa kaže...
fiorka kaže...

Za oveclokiranje te dvije opcije je bolje isključit zbog bolje stabilnosti ali dok se sistem ne ruši mogu ostati,uvjek kad se procesor optereti vratit će množitelj na 9.

Dobro,nego da te pitam nesto,mene iskljucivo zanima overclock graficke karte,vec sam je clockao s RivaTuner-om i vidio sam na ovom forumu da pise da clockanje PCI Express Frequency moze pridonjeti poboljsanju graficke.

Po defaultu navodno radi na 100Mhz,a 110 je sigurna granica za povecati...u mene je u biosu podeseno na automacki a moze se i preko 150Mhz staviti da ide...

Moje pitanje je: ako sam vec clockao grafu s RivaTunerom,dali sam clockao i PCI Expres,ili moram i njega posebno iz biosa clockati i dali cu stim stvarno dobiti nesto na fps-u u igrama,i dali ako je PCI Expres u biosu stavit na automacki dali on ide do one svoje default granice ili ide i preko po potrebi,mozda nekad ode i preko 120 a da to i neznam...?

15 godina
fiorka kaže...

Dobro,nego da te pitam nesto,mene iskljucivo zanima overclock graficke karte,vec sam je clockao s RivaTuner-om i vidio sam na ovom forumu da pise da clockanje PCI Express Frequency moze pridonjeti poboljsanju graficke.

Po defaultu navodno radi na 100Mhz,a 110 je sigurna granica za povecati...u mene je u biosu podeseno na automacki a moze se i preko 150Mhz staviti da ide...

Moje pitanje je: ako sam vec clockao grafu s RivaTunerom,dali sam clockao i PCI Expres,ili moram i njega posebno iz biosa clockati i dali cu stim stvarno dobiti nesto na fps-u u igrama,i dali ako je PCI Expres u biosu stavit na automacki dali on ide do one svoje default granice ili ide i preko po potrebi,mozda nekad ode i preko 120 a da to i neznam...?

Podizanje PCI Express Frequency može povećati performanse grafičke kartice oko 1%.

Da po defaultu radi na 100Mhz,naj sigurnije je staviti manualno na 100Mhz jer sa podizanjem frekvencije možeš spržiti grafičku,i može ti pola matične pocrkavat.

Clockanjem grafičke s RivaTunerom ili sa bilo kojim drugim programom nema veze sa PCI Express Frequency.PCI Express Frequency je prupusnost PCIe slot i grafičke(TV/RAID kartice...).

Možda ćeš dobiti 1 do 2 FPS više ali nije vrijedno rizika.

Ako je PCIe PCI Express Frequency na auto onda bi se trebala frekvencija podizati paralelno sa podizanjem FSB-a ali nisam siguran.

Neprelazi 100Mhz,jedino je moguće da ide preko ako su npr. 2 gpu-a,RAID card/tv Card,drugim riječima kada su natrpani PCI-e slotovi pa je samim time potrebna veća propusnost.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.4.2010 1:58 (Anti-fa).
15 godina
neaktivan

Skupio sam hrabrosti i nesto znanja o clockanju pa sam danas se upustio u svoj prvi overclocking :)
Svoj Intel Core2Duo E6850 sam clockao 447Mhz po kori zasad...
Posto neznam jos o RAM-u nista njega nisam smio clockati te sam u biosu spustio ram-ov mnozitelj na 2 a bilo je na auto postavito
CPU-Z mi kaze da mi je sad DRAM Frequency 382,6 a prije clockanja ovdje je pisalo 400,jeli to ono 400x2=800Mhz DDR2
Dali to znaci da sam smanjio brzinu RAM-a s 800 na 764Mhz i dali sam jos sta oduzeo ram-u osim brzine??
Znali neko koliko ddr2 pc-800 moze max do sigurne granice se povecati,jer ako u biosu povecam mnozitelj brzina ce se puno povecati.
Imam 4GB po 1GB u slotu ovog modela: Samsung M3 78T2863EHS-CF7 bojim se da ne pregori koji slot ili sav ram,pa znali neko koliko smijem da ga turiram?
Bus speed je sad 383.0 prije je naravno bio 333
FSB je 1532.2 - koliko uopce moze se sabirnica da clocka,jer ova cifra mi se dosta uvecala,naravno prije je tu pisalo 1333
Testirao sam svaku promjenu u Prime95 SmallFTTs po 30 min,kad system nebi nista prijavio podigao bih sabirnicu za 10Mhz,pa opet ponovo tako...
Voltazu processora sam sa standardnog 1.26250V povecao na 1.29375V jer je procc trazio da mu se poveca voltaza u jednom testu sa Prime95
Temperatura u zadnjem testu je bila max 61 C,sada u idle je 27 C,imam standardni stock cooler na processoru od 9cm hladnja cpu-a tokom testiranja je isao na 2.3 necega-neznam sta je to.
Zelja mi je da dodem na 3,6Ghz po kori,jer sam vidio da su drugi uspjeli isto ili vise da clockaju svoje procesore na toliko bez problema,sad sam na 3,44Ghz

Moja pitanja su:
-dali sam usporio ram i dali sam mu jos sta uradio osim oduzete brzine,te ako zelim da ga vratim na normalan rad 800Mhz,moram jos da dizem FSB,ili... ?
-Koliko smijem max clockati FSB,sad je vec na 1530Mhz ?
-dali moram kupiti bolji cooler za proccesor jer na ovom dosadasnjem clocku temp.ide i do 61C u testu,a planiram ga jos clockati ?
-koja mi je max temp. za proc. (Tjmax Temperatura 90 °C  (194 °F)-ovo kaze Everest,   Thermal Specification: 72C-a ovo Intel na svom web sajtu ?
-kad udem u bios crvenim slovima mi uvijek blinka ova poruka SYSTEM VOLTAGE NOT OPTIMIZED iako system radi ok dosad,pa sta je ovo ?
-dali je moj postupak clocka dosad ovim redosljedom bio OK,il negdje grijesim ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jos da kazem da primjetim da mi malo zvuk krci kad slusam muziku,ne puno ali dovoljno da primjetim da vise nije onako cist kao prije..znaci clockanje je tu nesto poremetilo,mozda da dodam voltaze negdje..??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

I niko nista nema da kaze,a toliko forumasa,ccc...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
fiorka kaže...

stavi u temu overclocking intel procesora

16 godina
fiorka kaže...

Ja baš ne bi rekel da to ima neke veze.

Bioshock 2
15 godina
neaktivan

jel moguce radit Overclocking preko teamviewera?

ako je, iskusni ljudi PM me :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

mogu ja

http://www.racunalahakiranje2010.smffy.com/index.php
Moj PC  
0 3 hvala 0
15 godina
neaktivan

znači ovako

imam amd athlon 7750+ black edition koji radi na tvorničkih 2700Mhz...želio bih ga malo clocknut..ali mi je muliplier na 13.5 i nemože više

molim pomoć

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
digni htt na 230,digni voltažu za 0.025 i stavi pci-e bus (ime ovisi o biosu) i testiraj bar 2h
15 godina
neaktivan
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 0:15 (spartak17).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ja imam Kingmax PC6400 800mhz tj stvarna brzina mu je 400 koliko sam shvatio. Kad ja klokam procesor tj podizem FSB recimo s 200 na 215 onda moram ram downclockati ?

Ako da za koliko ?

ⓑⓤⓖ░░▒▓███►◕‿◕◄███▓▒░░ⓑⓤⓖ
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.5.2010 18:06 (tony THE Noob).
17 godina
tony THE Noob kaže...

Ja imam Kingmax PC6400 800mhz tj stvarna brzina mu je 400 koliko sam shvatio. Kad ja klokam procesor tj podizem FSB recimo s 200 na 215 onda moram ram downclockati ?

Ako da za koliko ?

Efektivna frekvencija je 800MHz tako i gledaj.

PC6400 : 8 = 800MHz

PC8500 : 8 = 1066MHz

...

Kada ti je ram na 800MHz onda ako imaš AMD procesor novije generacije takt ram-a dobivaš HTT * množitelj ram-a.

Množitelj ram-a

667MHz = x3.33

800MHz = x4

1066MHz = x5.33

Tako je kod tebe: 200 x 4 = 800MHz frekvencija ram-a

Kada podesiš na 215MHz HTT onda će biti:

215x4 = 860MHz

Kingmax bi to trebao podnijeti, eventualno mu digneš napon sa 1.8V na 1.9-2.0V ako je nestabilna, a bez problema podnosi i 2.1V.

Memoriju testiraj sa memtestom ili nekom distribucijom linuxa(staviš cd rom, i bootaš taj cd od linuxa i odabereš memory test).

Memoriju može testirat djelomično i npr. OCCT,prime 95 kada staviš na large data set odnosno BLEND.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2010 19:00 (Hyperion).
16 godina

kad stavim - 229 x 14

da je ram na 916MHz uz voltažu 1.8 nece se bootati, kako da ubrzam rame a da je proc na 3.2 ghz

ⓑⓤⓖ░░▒▓███✰✰►◕‿◕◄✰✰███▓▒░░ⓑⓤⓖ
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.5.2010 15:28 (tony THE Noob).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice